Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   88 / 252
(#) tomipap válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Lehet persze. Mi egy ilyen szornyeteget epitettunk ami a kepen van. Az mind 3 fazisu inverter. Bar mondjuk ennek a rendszernek mar kulon transzformatora van es ugy csatlakozik halozatra. Az egesz rendszer kozel 1MW-os. A kepen ez csak egy toredeke. Van meg egy ket kozponti inverter, vannak 17kW-os SunnyBoy-ok is, Siemens, Fronius. Jo vegyes a rendszer. Tobbnyire polikristalyos modulokat hasznaltunk de van mono es vekonyreteg is.
(#) DJmike válasza papus51 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Jó napot! Napkollektorokat és napelemet szerelek, de a te munkád lenyűgöző és páratlan minden tekintetben, ha egyszer besnyő felé járok és megengeded, akkor nagyon szívesen megnézném a munkádat, számomra a saját kivitelezés a szép, nem a gyári dolgok!
(#) Istvanpisti válasza papus51 hozzászólására (») Máj 9, 2013 / 1

Idézet:
„Az összes többi az rendszer használati díj meg egyéb - halandó számára megfejthetetlen - járulékos összeg.”

A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) papus51 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Köszi.
Ez kimerítő válasz volt minden értelemben. Gondolom Te a szolgáltatói oldalt erősíted.
Nekem mint fogyasztónak igazából az számít, hogy 1kWh hány putyerka.
(#) Istvanpisti válasza papus51 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Nyilván a fogyasztót az érdekli, hogy mennyi, de érdemes a hátteret is ismerni. Mert képzeld el a következő - távoli jövőben előálló - állapotot, hogy mindenkinek lesz naperőműve, de senki nem fizet a hálózatnak, mivel szaldóban nem fogyaszt. Ekkor két eset lehet, vagy tönkremegy a hálózatos cég és a hálózat és akkor mindenki beépíthet magának olcsó nagy kapacitású akkumulátorokat, vagy mindenkinek kell majd ekkor is fizetni a hálózat ott létéért. Most a folyamat elején, főleg, ha valaki meg tudja építeni magának akkor nagyon megéri naperőművet építeni.
Azért, hogy a címhez is legyen köze a hozzászólásomnak, kérdezem, hogy van-e valami tapasztalat az amorf napelemek termelésével felhős/téli idő napos/nyári idő vonatkozásában.
Emlékeim szerint az amorf hatásfoka nem magas, de felhős időben is termel valamit szemben a mono és polikristályossal.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) papus51 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Erős besugárzáskor napi 45 - 50 kWh a termelés.
Tegnap előtt felhős időben ez leesett 22 kWh-ra.
Tavasztól őszig az eddig mértek alapján úgy 1000 - 1200 kWh/hó remélhető.
Nekem a hőszivattyús rendszerem 6000 - 6500 kWh között fogyaszt évente. Ellátja a hűtést - fűtést és a téli hónapokban a használati meleg víz felfűtését (ilyenkor már 60-70 fokos vizem van egy 30 vákuumcsöves napkollektorból).
(#) szsrobert válasza Istvanpisti hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Idézet:
„vagy mindenkinek kell majd ekkor is fizetni a hálózat ott létéért.”

Csak annak, aki igénybe kívánja venni. Feleslegesen nem jó ötlet akkut vásárolni, majd elhasználódásakor elszállítani és újrahasznosítani.
(#) Istvanpisti válasza papus51 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Köszi az infót, és gratulálok az igényes átgondolt kivitelezéshez, valamint sok napsütést kívánok!
(#) szel.balazs hozzászólása Máj 9, 2013 /

Olyan kérdésem lenne főként azok felé, akik ezt az oda-vissza mérőórás dolgot folytatják, hogy a szolgáltatónál a bejelentés és a rendszer kiépítése hogyan folyik.? Mennyi ideig tart mire a papírok meg minden meg lesz és körülbelül mennyi pénzbe fog ez kerülni, ha esetleg idáig eljutnék.? Köszi előre is a válaszokat.! Üdv.!
(#) papus51 válasza szel.balazs hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

A mérőcsere díjmentes.
Az eljárás szolgáltatónként eltérhet, érdemes előtte informálódni, ami nem egyszerű.
Én Eon területen vittem végig, erről tudok bővebben beszámolni.
Nem bántani akarom őket, mert alapvetően segítőkészek voltak azok, akik tudták miről szól a történet, csak hogy ez mindössze néhány embert tesz ki. A legtöbb ügyfélszolgálaton néznek ki a fejükből és halvány elképzelésük nincs, hogy miről beszél az ember.
Ami biztos, hogy kell készíteni egy telepítési dokumentációt a beépíteni kívánt egységek megnevezésével, műszaki adataival, egyvonalas kapcsolási rajzzal, helyszínrajzzal, mérőhely adataival, fényképével, stb.
Ezt a dokumentációt csak az Eon-nál regisztrált villanyszerelő írhatja alá (készítheti el). Itt folytatódnak a gondok, mert a villanyszerelők többsége is csak néz ki a fejéből. Eddig csak mérőhelyet csinált, most meg....mi a fene is ez?
Én több lukra futás után magam állítottam össze, majd lőttem egy vill. szakit, aki aláírta, hogy ő volt. Aztán beült egy Eon által tartott szakirányú képzésre és most már balkézről csinálja.
Nagyon fontos az inverter típusa. Csak Mo.-on minősített invertereket fogadnak be.
Érdemes nem sajnálni a pénzt a túlfesz. és villámvédelemre, ezt a szolgáltató amúgy is elvárja.
Tehát összegezve: maga az eljárás ingyenes, a vill. szaki nem tudom mennyi (tőlem nem kért pénzt). A villámvédelmi kacatok nem olcsóak, de ebben tudok tanácsot adni, ha már ott tartasz.

Üdv. papus51
(#) kameleon2 válasza (») Máj 9, 2013 /

Ez esetben kérném a szolgáltatói szakpolitikát képviselő kollégát is moderálni, mivel amit leírtam, csak néhány tétel abból, amit kifelejtett a listájából. Ezzel együtt teljesen úgy néz ki, mintha a napelemet építők - azaz mi - teljesen hülyék és oktondi nikkelbolhák lennénk, akik nem tudnak számolni. Pontosan tudjuk, hogy mi van a számok mögött. Ezért építünk napelemet. A gratulációm továbbra is fennáll Papus51-nek - mivel az is moderálva lett...
(#) Istvanpisti válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Ha megbántottalak, akkor elnézést kérek, nem akartam senkit "oktondi nikkelbolhának" nézni, csak Papus51 egyik félmondatára reagáltam.

Részemről befejezettnek tekintem a témát és Köbzolitól is elnézést kérek, ha nem ide vonatkozónak érezte hozzászólásomat.
(#) szel.balazs válasza papus51 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Köszönöm a terjedelmes választ, akkor ha idáig "fajulna" a dolog a jövőben akkor mindenképp írok ide.! Köszi. Üdv.!
(#) papus51 válasza DJmike hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Ha erre jársz ugorj be!
(#) yankoo válasza Istvanpisti hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Azért azt ne felejtsük el, hogy a napelem csak alternatív megoldás akár rövid akár hosszútávra nézve. Éjjel nem termel, akkor viszont a szolgáltatót kell igénybevenni, ha villanyra van szükségünk.
(#) sirály12 válasza yankoo hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Ez így nem teljesen igaz! Lehet szigetüzemet is kialakítani, akkor akkumulátorokkal lehet éjszaka is használni a nappal megtermelt áramot. A költség oldaláról nem éri meg ez tény, de megvalósítható.
(#) sanykaraj hozzászólása Máj 9, 2013 /

Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy mien gyakran mennek tönkre a napelemek? A törést meg ieneket nem számítva hanem napsugárzás hötágulás miatt? Illetve meik napelemnek mi a jó tulajdonsága és rossz.
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 9, 2013 1 /

Éppen ezt írtam le - de a nagy lendületben ez is ki lett moderálva: Napelem, hőszivattyú, kisebb szigetüzem estére.....
(#) Apec válasza papus51 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Épp most kezdem építeni a saját visszatáplálós rendszeremet. A szolgáltatói "hozzájárulás" pontosabban előzetes tájékoztató már megvan. A villámvédelmi kacatokkal kapcsolatban szívesen venném ha tudnál segíteni (típus, forrás stb...).
Aztán lehet hogy lesz még kérdésem.
üdv.
(#) papus51 válasza Apec hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Leírnád egy kissé pontosabban a tervezett rendszert? Értékek üresjárásban, MPP üzemben, hány fázis, stb.
(#) papus51 hozzászólása Máj 10, 2013 /

Talán belefér még néhány adalék ebbe fórum témába:
Németországban járva olyan építményt nem láttam csak ami ne lenne csurig beborítva napelemekkel. Azért írok építményt, mert a falu széli pajták teteje is.
Az autópályák melletti földeken repce táblák helyett napelem táblákat látni, sok hektárnyi területen, majd néhány kilométerrel arrébb újabbakat.
Azt gondolom, hogy ehhez képest még a bányászbékát is alulról nézegetjük.
Részemről ennyi lett volna még, nem több.
(#) Apec válasza papus51 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

12 db 240 W-os tábla: Voc:37,51 V, Vmp:29,72 V, Isc:8,48 A, Imp:8,08 A.
Inverter: Fronius IG Plus 50V-1 (ACmax=4kW, 1 fázis).
(#) papus51 válasza Apec hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Nézz körül a PlanSys Kft termékei között. Mindenképpen olyat válassz, ami közvetlen villámcsapásra van tervezve, mert az invertered biztosan többe kerül, mint a védelem.
Szükséged lesz egy DC oldali 500V névlegesre tervezett és egy AC oldali egyfázisú BC típusú túlfeszültség levezetőre. Ezek varisztorral és szikraközzel szerelt eszközök.
Én sok keresgélés után a PlanSys-t találtam a legolcsóbbnak.
Bővebben: Link

Túláram védelem:
Túláram védelmi szempontból a DC oldalon nincs sok jelentősége, mivel a rövidzárási áram és a munkaponti áram nagyon közel esik egymáshoz, viszont a DC oldal leválasztását ezzel megoldhatod.
(#) papus51 hozzászólása Máj 11, 2013 /

Az AC oldali eszközök választéka:
Bővebben: Link
(#) Apec válasza papus51 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Hálásan köszönöm, átnézem az anyagot.

üdv:
(#) GPeti1977 válasza papus51 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Ha itthon is mindenhol napelem lenne akkor a németek hová tennék az ingyen áramot?
(#) tomipap válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Mondjuk leallitanak nehany kisebb eromuvet ahogy eddig is csinaltak. Nem kell azert mindenben a satant feltetelezni. Hidd el a nemetek megoldjak ha otthon tobb napeleme lesz a magyarnak. Bar ugy lenne. Mi is a nyaron szeretnenk inditani otthon egy 4kW-os rendszert fathereknal. Eloszor 2kW modullal mert annyi mar megvan es egy Fronius IG Plus 50 V-1 inverter tarsasagaban EON teruleten. Remelem egyszeru lesz.

Ahogy nezelodtem a piacon, magyarorszagon tenyleg nem konnyu eladni egy 20-30-100-1000kW-os rendszert. Bar ez most nemetorszagban is megvaltozik nagyon erosen. Az allami tamogatas gyakorlatilag megszunt letezni, az aram eloallitasanak koltsege leesett a jelenlegi aram aranak kozelebe. Itt is eloterbe fognak kerulni megjobban a kisebb 3-15kW-os rendszerek a csaladi hazakon. Mar nem jobb uzlet 100kW-os eromube fektetni mint bankba tenni. Eddig az volt. Ennek ellenere a maganemberek meg mindig szivesen fektetnek megujulo energiat kiaknazo berendezesekbe.
A kepen az utolso elotti nagyobb munkank van. Szinten nemetorszag. Minden anyag sajat tervezesu es gyartasu. 245Wp -es Canadian Solar modulok.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) aroxol hozzászólása Máj 12, 2013 /

Sziasztok!

Magyarországon (Budapest) milyen dölésszögben lehet optimálisan, téli-nyári, szerelni poli napelemeket? Esetleg mennyit számit ha 55 fokos a tetö?
(#) tomipap válasza aroxol hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Telen a 18, tavasszal a 40-45, nyaron a 65 fok lenne idealis. Ebbol is jon a nagy atlag, hogy 35fok korul az idealis. Szerintem 40, de ez nagyon egyedi is lehet. Szerintem 55fok korul jo vagy ha nem is tokeletes... Azon teton nem lesz gondod. Telen mar nagyon nagyon eles lenne a beesesi szog de nyaron viszont jobb lesz mintha csak 45fokos tetore tenned. Osszesegeben szerintem rendben van.

Nagyjabol mar tudom fejbol, de ilyeneket erdemes neha hasznalni
Solar angle calculator
Nap allasat tudod itt figyelni
(#) greenpower válasza aroxol hozzászólására (») Máj 12, 2013 / 1

Szia

Itt kiszámíthatod: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php
A téli/nyári optimális keresésénél el kell játszadoznod vele és próbálgatni hogy melyik hónapban mennyit termelne.

Egész éves optimális nálunk 35° 1KWp rendszer 1100kWh, de 55° is 1050kWh úgyhogy szinte ugyan az csak hónapos elosztásban kicsit más a görbe.
Következő: »»   88 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem