Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   275 / 979
(#) Macsek71 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Kameleon2 cálaszából kiindulva :
Idézet:
„Szervizelhetőnek és áramtalaníthatónak kell lennie. Gyárilag ezért a dugvilla. Fixre ne kösd semmiképpen. A többit a szabványból ki lehet válogatni. 2m fölé ne tégy dugaljat - kezelhető magasságban kell lennie.”

Ha az elszívón akarok matatni, akkor áramtalanítom ... A klímát ugyanúgy ... Vagy nem ? Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy szaki akkor akar nálam dolgozni, amikor én nem vagyok jelen ...

Mi a teendő, ha a lakás a régi szabvány szerint épült, amik ma már megváltoztak ? Pl nekem vannak magasan elhelyezett konnektoraim ..
(#) kadarist válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Idézet:
„Szervizelhetőnek és áramtalaníthatónak kell lennie.”

Szerintem egy beépített főkapcsoló elegendő a lekapcsolás biztosítására. Ha meg nagy baj van, akkor úgyis a mérő melletti kismegszakítóhoz nyúl az ember.
(#) kameleon2 válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 11, 2013 1 /

Nem mondtam, hogy nem lehet feltenni egy konnektort 2m fölé. Csak azt, hogy nem jó, mert nem éred el. Engem le lehet hurrogni egyszerűen, de ha elsétálsz egy berendezéseket forgalmazó céghez - elgondolkodtató, hogy vajon miért nem gyártanak 2m-nél magasabb elosztószekrényeket és miért van például a mennyezeti ventillátoron húzókapcsoló, ami 2m alá lóg, vagy éppen miért található minden villanykapcsoló 135-140cm magasságban. Én nem azt írom le, amit hallani szeretnétek, hanem azt, ami több mint 30 év alatt is megállta a helyét. Lehet persze mindig ügyességeket csinálni, de sok ilyen lakást láttam már kiégve ahhoz, hogy ne javasoljak mást. Lehet riasztót is direktbe kötni, aztán imádkozni, hogy csak zárlat ne legyen, vagy ne kelljen szervizelni. De sokkal egészségesebb, ha kap egy elzárt helyen egy kismegszakítót. Lehet klímát is direktbe összetoldani zsugorcsővel és "szépen" begipszelni a falba, hogy ne látszódjon a ronda kábel, csak ne siránkozzon senki, ha a főmegszakítót kell lehúzni a szervizelésnél és megáll az élet a teljes házban. Mindenki maga dönti el mit csinál és miért - felnőtt emberek vagyunk. Én a magam korrekt javaslatait megtettem, hogy ebből ki mit szűr le - az a sajátja. Részemről nem akarok többet vitatkozni senkivel erről. Igyekeztem segíteni a kérdésnek megfelelően - és kaptam egy csomó pofont.
(#) Szirty válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Helló kameleon2!

Nem kellene végletekben gondolkodni.
Tényleg vannak olyan fixen dugvilla nélkül beépített készülékek, amikre itt pár jó példa el is hangzott.
Főleg pl. egy gyárban. Ott nem sok minden van ami nem fixen van bekötve.
(#) kameleon2 válasza Szirty hozzászólására (») Máj 12, 2013 1 /

Nem gyárról van szó, ahol szakaszolható cellák vannak, három műszak karbantartással, vagy áramtalanító kapcsoló a munka végén - ha jól tudom. Egyenlőre dugvillás készülékről beszéltünk 16A-ig.
Idézet:
„Az ismerős villanyász( Ő kötötte a házat anno) szerint a szobában bármelyik konnektor használható. A klíma farkincája 70 cm.
Melyik a "szebb" megoldás ?
1, a gép farkincáját megtoldani ?
2, ha hozzáférhető, kicserélni hosszabbra ?
3, egy hosszabbítót "feltenni" a falra ? (dugalj a klíma mellett, kábel csatornában, dugvilla a konnektornál)
(1,2 esetben is csatornában hoznám le a kábelt a konnektorig)”
1.) A gép farkincáját toldani számomra azt jelenti, hogy kötődobozban, vagy sorkapocsban megtoldani, de ez esetben lekerül a dugvilla, ami az áramtalanításra alkalmas. 2.) Ha kicseréli hosszabbra - ugrik a garancia, mert szét kell szedni a gépet hozzá. 3.) Ha hosszabbítót szerel a falra, nem mindegy milyen magasra teszi és bele kerül még egy kontaktus, ami ki tudja mit tud a valóságban, hiszen nem volt szó arról, milyen hosszabbító. Ha "gazdaságos" változat, akkor 0,5-ös vagy 1-es keresztmetszettel 1m vezetékkel - ezt klímához nem javaslom, mivel nem tudja a maximális 16A-t és nem volt leírva a klíma teljesítménye. Te mit javasolsz mint megoldás? Én leírtam a helyes megoldások lehetőségeit. Azaz ha meg kell toldani, mert valahogy működnie kell a gépnek, akkor a dugvilla helyett is áramtalanítani kell tudni. Cserét nem javasoltam, és a hosszabbítós megoldást sem.
(#) Teaway válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Bocs, hogy "menet közben" kapcsolódok be. A harmadik, hosszabbítós (nem a gazdaságosból) megoldást választanám.
(#) Szirty válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Helló kameleon2!

Igen tudom hogy nem gyárról volt szó, hanem klímáról. De a gyárban is vannak klímák és se dugvilla, se toldás. természetesen áramtalanítási lehetőség van, mivel a klíma nem 20/0.4kV-os trafó szekunder gyűjtősínjére csatlakozik, hanem egy elosztó szekrénybe.

A garancia nem probléma egy bekötés miatt, ha a beépítést és beüzemelést a regisztrált forgalmazó szakemberei végzik.

A kérdésedre válaszolva, hogy mi lenne a jó megoldás (szigorúan az eddig elhangzottak szerint) szerintem:
Egy tokozott szervizkapcsoló közvetlenül a berendezés mellett. A vezeték végéről dugvillát levágni, szervizkapcsolóba bekötni. A bejövő vezetékkel a kapcsolót megtáplálni.

Sajnos a nappaliban a lapos TV fölött * néz ki egy 16A-es lakatolható tokozott szervizkapcsoló PG16-os tömszelencékkel..
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) kameleon2 válasza Szirty hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Nos...
Idézet:
„Sajnos a nappaliban a lapos TV fölött * néz ki egy 16A-es lakatolható tokozott szervizkapcsoló PG16-os tömszelencékkel..
Nálam a klíma helye úgy van kijelölve, hogy a háta mögött "véletlenül" egy elosztószekrény van rejtett ajtó mögött. Itt van a dugvilla elrejtve, 2m alatt. Egyben önálló kétáramkörös (F+N) kismegszakító is. Így a garancia is megmarad, a kezelhetőség is és az esztétika sem szenved csorbát. Csak a fal másik oldalán van egy ajtó mögött. Azaz ha kitárom az ajtót, egy mozdulattal áramtalaníthatom a klímát . Az áramköreim 100%-ban szelektívek, ugyanis mindegyik önálló kábelen fut, nincsenek toldások és kötődobozok. Minden kábel önálló sorkapocsra van kifejtve. Ez azt jelenti, ha módosítok valamin, csak sorkapocs és sorkapocs között kell újra vezetékelnem. Szerintem ez a legesztétikusabb megoldás. Egyszer nagyobb beruházás - de nem kell többé falat bontani. Ideiglenesen lehet jó egy hosszabbító, de végleges megoldásnak én nem tudnám elfogadni. Persze ez az én bajom.
(#) Xtronic hozzászólása Máj 26, 2013 1 /

Adott az előszoba, ahol egy E27-es foglalatú izzó működik. (Működött). 2 napja, kapcsolnám fel a villanyt, erre egy mindent beborító kék fényáradat, zizegő kapcsoló, egy nagy puffanás, és elment az áram. Levágta a benti megszakítót, és a kinti automatát is. (Lépcsőházban lakom). Ma kiszedtem az izzót, de látom, hogy konkrétan az izzóban lévő kis "csövecske" "kirobbant" a helyéről, és tiszta szilánk az izzótesten belül minden. Kérdezem én, hogy maga az izzó csinálhat ilyet? Mert szerintem ez vagy túlfesz volt, vagy zárlat. Ráadásul (idáig még nem) tapasztaltam olyat, hogy a fő automatát is levágná kint. A bentit lenyomja és kész. Gyanakodjak kapcsoló, esetleg vezeték hibára? Merjek új izzót betenni?
(#) kadarist válasza Xtronic hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

Szia!
Ezek a halogén izzók csinálnak érdekességeket. Cseréld ki és használd.
(#) Gafly hozzászólása Máj 26, 2013 /

Gyakorlati villanyszerelő kérdés:
Nemesvakolatról gipszfoltot hogyan lehet nyom nélkül eltüntetni?
Most olyan mintha telibe fosta volna egy sirály
Ecetes körömkefénél jobb ötlet?
(#) blackdog hozzászólása Máj 27, 2013 /

Sziasztok!

Kicsit OFF, de nem tudom hol kérdezzem.
Szerintetek egy nemrég végzett villanyszerelőtől mit lehet elvárni a segédmunkán kívül?
Segédmunka alatt értem, hogy vésd ki, takaríts össze, tedd ide-oda, vidd ide-oda.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szia!
Ez attól függ, hogy mennyire ért a szakmájához. Dolgozott-e mester mellett vagy iskolás korában dolgozott-e a szakmában. Meg kell ismerni a fiatalembert, el kell vele tölteni valamennyi időt és akkor fel lehet mérni a szakmai szintjét.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

3 hónapja vettem fel. A bizonyítványában 3-as és 4-es szerepel.
Múlt héten kiakasztott mikor nem talált meg egy hibás relét egy kapcsolószekrényben. Ezek után elbeszélgettem vele és kiderült, hogy semmit sem tud. Az Ohm törvényre visszakérdezett, hogy mi az. Amit a 3 hónap alatt a kollégám elmondott neki szinte semmire sem emlékezett. Méréshatárváltós multimétert nem tudta beállítani, hogy megmérje a hálózati feszültséget. Én azt hittem ezeket megtanulják az iskolában.
(#) mraulajos válasza blackdog hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Hali!
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Mérd fel mit tud, mennyire érdekli a szakma, kérdez e tőled, érdekli e amit kérdez, és Te elmagyarázod neki,vissza kérdez e ha nem érti, esetleg kérdezd vissza. Az, hogy nem találta meg a hibás relét, annak a jele, hogy szerintem nem mester mellett tanult. Ha nem emlékszik az elmondottakra, akkor.....
Egy multiméter beállítása szerintem alapvető. Nem voltam mestere senkinek, de sokat dolgoztam szakmunkás tanulók között, nagyon hamar ki derült kit érdekel a szakma, kit nem. Nagyon szívesen magyaráztam bár kinek, ha láttam azért kérdezi mert érdekli. Aztán előfordult az is, hogy az ilyenekhez később csatlakozott olyan gyerek is, aki addig nem igazán foglalkozott a szakmával, de a másiktól kedvet kapott. Óriási türelem kell hozzá, nem egyszerű. Azt biztos, nem lehet tőle elvárni kezdőként, hogy készítsen három mágneskapcsolóból csillag-deltát.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) botesz válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Idézet:
„Azt biztos, nem lehet tőle elvárni kezdőként, hogy készítsen három mágneskapcsolóból csillag-deltát.”

Ebben az az érdekes hogy tőlem elvárják.Kezembe nyomják a kapcsi rajzot (miből csak pár dolgot értek) és jön a felszólítás hogy: Kösd be!(persze ha nem akkor karó)
A mágneskapcsolóktól már herótom van mert sajnos gyakran belezavarodok. Végülis nagyon elszúrni nem lehet de azért jó ha úgy működik ahogy kell.
Hogy kitől mit lehet elvárni azt nem tudom de nyilván az meglátszik az embern ha érdekli vagy egyenesen sz*ik rá.
(#) blackdog válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Én nem is csillag-delta kapcsolást vártam el tőle. 3db védelmi relé sorba kötve. Egy beégett. Kapcsolási rajz adott volt. Nem találta meg a hibás relét.
Igazából akkor akadtam ki végleg mikor beszéltem vele és semmire sem tudott válaszolni. Kérdeztem tőle, hogy hogyan mérünk multiméterrel feszültséget. 10 perc alatt eljutottunk addig, hogy párhuzamosan. Ekkor én marha megkérdeztem, hogy áramot hogyan mérünk. A válasz: Merőlegesen.
De felénk csak ilyen alkalmazottat találni vagy még rosszabbat. Pedig br. 160e kap a srác és nem látom rajta tettekben a törekvést csak szavakban. "Ja hát igen tudnom kellene, de most biztosan megtanulom majd."
(#) erbe válasza blackdog hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

A hibakeresés sokkal nehezebb, mint egy kapcsolást összedrótozni. Azt a "betanított villanyszerelő" is tudja. Ezt nem is nagyon oktatják.
De a multiméter. Az már szomorú.
(#) blackdog válasza (») Máj 27, 2013 /

[off]Ember legyen a talpán aki rájön, hogy személy szerint kiről beszélek.
De az elején jeleztem is, hogy OFF és az érdekelt, hogy ki mit vár el egy kezdő villanyszerelőtől. Igaz erre leírtam épp aktuális gondom. Minden más már politika lenne (oktatás minősége stb..). Akár törölhet is minden kapcsolódó hsz-t. ÉN úgy látom ma Magyarországon pályakezdő=tudatlan. Ez nem az én hibám.
(#) rockersrac válasza Xtronic hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Nekünk az előszobában lévő foglalat csinálta azt, hogy mindegy milyen égőt tettem bele, a tg occó-tól kezdve az egészen márkás halogénesen át mindenfélét kipróbáltam, és bizony elég sűrűn kiégtek. Az egyik égő kicsavarásakor látom, hogy a foglalat menetes részénél nincs benne a fém gyűrű a foglalatban, és egy picike pont szerű lyuk van a foglalat oldalán. Már korábban húztam meg a foglalat csavarjait, meg mindenfélét próbáltam, de csak továbbra is ,,ette" a foglalat az égőket. Kicseréltem egy egész más foglalatra, azóta nem kellett cserélni égőt. Mindennek kb 2 hónapja. Szóval akár a foglalat ,,rakoncátlankodása" is csinálhat ilyet.
(#) Gafly válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Elhiszem, csak a fizikáját nem értem. Tényleg nem (nem cikizésből írom)...
Kíváncsi vagyok a megfejtésre, vagy ha nincs, tippekre...
(#) nedudgi válasza Gafly hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Egy kontakthiba megfelelhet a gyors ki/be kapcsolásnak. Azt pedig nem szeretik az izzószálak.
(#) Gafly válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Végülis.
De akkor nem "perceg" hangosan és folyamatosan?
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
(#) nedudgi válasza Gafly hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Ki tudja azt megállapítani, ha szól a tévé?
(#) rockersrac válasza Gafly hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

A logikáját én sem értem, én is csak tippelni tudok, hogy valami nem úgy érintkezhetett mint kellene, vagy nem tudom, mindenesetre majdnem minden kiégett példány foglalati részén ott volt egy kis lyuk, ami előtte nem volt ott, és a foglalat csere óta nem égett ki égő.
(#) Directors hozzászólása Máj 30, 2013 /

Sziasztok!

Elég nagy problémával fordulok hozzátok.
Tegnap óta kevesebb a feszültség a konnektorainkban.Ha nem üzemel semmi vagy csak mondjuk egy lámpa akkor a feszültség az olyan 213V körül van. Ha bekapcsolom a mikrót akkor már csak 183V van ha pedig még a kávéfőzőt is akkor már csak 150V körül.Ha több nagyobb fogyasztású eszköz is üzemel akkor leesik a feszültség de nagyon.
Mitől van ez? Szerintem sajna nálunk lehet a hiba.
(#) kadarist válasza Directors hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Szia!
Megszakadt a nulla a földeléssel való közösítés előtt és így a földelés vette át a nulla szerepét, de az meg nem képes nagy áramot szolgáltatni, ezért leesik a feszültség.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Akkor viszont ez nagyon veszélyes állapot (mondhatni közvetlen életveszély), mert akkor minden ráz!

És valószínűleg a szolgáltatónál van a hiba. Ha a mérő után az első lehetséges ponton mérve is ez a helyzet, akkor azonnal hívni a szolgáltatót. Elvileg ingyen és gyorsan jönnek kijavítani...
(#) kadarist válasza Gafly hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Nem ráz minden, mert akkor rázna minden, ha a nulla össze lenne kötve a védővezetővel, ami meg nem lenne leföldelve. A földelés megóvja az érintést végző személyt az áramütéstől. Akkor lenne nagy probléma, ha a nulla is meg a földelés is megszakadna a kezdeteknél. Ilyenkor bizony kiül a fázis a készülékek fémtestére, kivéve ha az adott készülék kettős szigetelésű.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2013
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Én így értelmezem a leírtakat, ahogyan a csatolt fájlban van...
Következő: »»   275 / 979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem