Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1992 / 4005
(#) chopper800 hozzászólása Máj 14, 2013 /

szerbusztok.
Azt szeretném megkérdezni hogy építettem egy stereo kivezérlés jelzőt, amibe 0.4w ellenállásokat forrasztottam ezek a teljesítményű ellenállások melegednek rendesen, névlegesen 50-51 fokig és akkor a kérédés az lenne, mekkora hőt viselnek el max ezek a teljesítményü ellenállások?
Üdv.
(#) golem válasza gkari hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Csináltam még képeket az akkuról. Bocsi a kép minőségért csat telefon van most mert a digi gépem oda van.
(#) pjg válasza golem hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Ez lúgos akku, vagy savas?
(#) golem válasza pjg hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

nem tudom mert most vettem ki a lámpából pár napja ledes fejlámpába való csak nem veszi a töltést. 4V 1000mA 2QN4V ez van a lámpára irva még
(#) incubus87 hozzászólása Máj 14, 2013 /

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy mivel tudom növelni egy 24V dc motor fordulatszámát (feszültségen kívül).

Köszönöm előre is!
(#) mps válasza incubus87 hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Szia! Áttétellel, áttekercseléssel, ha állandó mágneses a gerjesztés akkor mágnes cserével. Szóval ez nem olyan egyszerű.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Tegnap küzdettem ezzel, hogy nem tudtam stabil -5V -12V előállítani egy szekunderes trafóval és 7905 7912 stab. IC-kkel.
Nos úgy tűnik az a gond, hogy sok neki -25 -26V bemeneti feszültség. 7905-nek biztosan.
Tettem bele egy kisebb trafót és jó lett minden.
Kérdés:
Mennyire normális, hogy egy trafó ami elvileg 15VAC szekunder feszültséget ad az valójában 19-20VAC?
Mivel csak egy 11,5VAC szekunderes toroidom volt itthon azzal kipróbáltam. Viszont a 11,5VAC helyett is 14,7VAC-mérek. Ennyire pontatlanok a trafók?
A hálózati feszültség sem egy szépség királynő. A szinus elég négyszöges a feszülség 232-245 VAC között van össze-vissza.
(#) blackdog válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Olvastam az adatlapot, de először elkerülte a figyelmenet.
Most már ez tiszta. Már csak a trafót nem értem. Találtam egy másik trafót aminek 12V a szekunder oldala. Mégis 18V mérek rajta. Kezdek hülyét kapni.

3 különböző multiméterrel mértem közöttük asztalival is ami nem elemről működik.
12VAC szekunder helyett 18V felett mérek.
(#) reloop válasza blackdog hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

A névleges feszültséget a névleges terhelésen várd el, hiszen van a trafónak belső ellenállása. Egy 24VA-es 12V-os trafón 2A-nél várható a névleges feszültség.

Igen 18VAC. Ezt sokallom. 12VAC helyett.
(#) gkari válasza golem hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Ha a névleges fesz. 4V, akkor továbbra is a tegnapi hsz.-emet vallom.
(#) chopper800 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Köszönöm a választ.
(#) drawzsoli82 hozzászólása Máj 15, 2013 /

Sziasztok én még új vagyok itt és elörere bocsi a helyesírási hibákért de lapozzunk.
az lenne a kérdésem hogy van nekem egy ilyen ledem csatolom a képet és szeretném működésbe hozni tudna valaki segíteni pontosan leírni mit rakjak hozzá hogy egy vagy két ceruza ellemel világittson nevetséges a helyesírásom mindegy és ha valaki megírná hogy ez mijen ledd megköszönném sziasztok.
(#) drawzsoli82 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Oké lappozunk és segiteni is tudnál ? azon kívül hogy tudjuk rossz a helyesírásom?
(#) Laslie válasza drawzsoli82 hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Tényleg pocsék a helyesírásod!
De, ha már tudod, akkor miért nem teszel ellene? Nem olyan bonyolult.

De, hogy segítsek is. Itt láthatod, hogy elég egy előtét ellenállás a LEDnek. Hogy mekkora kell, azt a megadott paraméterek alapján kiszámolja neked. Persze azért nem árt tudni, hogy pontosan milyen típusú LEDről van szó.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) vladcepes hozzászólása Máj 15, 2013 /

Sziasztok! A kérdésem a következő lenne.Építettem már forrasztó állomást és a dobozát mikor csináltam a doboz egyik fala már alapból lukacsos volt. Most amit építek az zárt. A kérdés az lenne hogy ajánlott kifurkálni? A trafó miatt kérdem hogy gondolom az mégis csak melegszik és hogy valahol távozzon a meleg ? A válaszokat köszönöm. Üdv.
(#) reloop válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Szia! Ha elég nagy a doboz, nem kell kifurkálni. Kellően nagy felület át tudja adni a belső hőt a környezetnek. Az elég kérdésre a tapasztalatod adja meg a választ. Amennyiben fúrni kell, olyan legyen mint a kémény: alul jöjjön be a külső levegő és fölül távozzon. (Lehetőség szerint.)
(#) vladcepes válasza reloop hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Nem nagy,ilyen:forrasztó állomás csak egy kicsit másabb a kialakítása. Valahogy így csak még készülőben van. Hogy furkáljam ki,vagy nem muszáj ? Üdv.
(#) reloop válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Ilyen rossz hővezető képességű doboz anyagnál a fúrás úgy vélem ajánlatos lesz. Fém lemezből menne csak el.

Okés köszönöm. Gondolom azért felgyulladni csak nem fog a melegtől gondolom azért annyira nem fog felmelegedni. Az enyém amit elsőre készítettem,az műanyag. Jó 4 óra intenzív forrasztás után lehetett érezni hogy azért a trafó meleg.

Ezek hogy vannak megoldva? Gondolom műanyag háza van.Mert ezen sem látok lukakat.
(#) drawzsoli82 válasza (») Máj 15, 2013 /

Köszönöm igazad van de legalább te útba igazittó vagy és nem kritizálsz
(#) dudassandor1 válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Lehet, hogy a képen ebből a szögből nem látszik a nyílás, mert valószínű, hogy az alja és a hátulja a perforált. Az enyém is műanyag dobozos, és eképpen van szellőztetve! Azért mert fa, felgyulladni nem fog a tied de perforáld ki az alját és a hátlapot annak felső részén.
(#) vladcepes válasza dudassandor1 hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Okés,köszönöm a segítséget. Üdv!
(#) matheattila hozzászólása Máj 15, 2013 /

Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet kiszámítani egy kondi impedanciáját ha egy négyszögjellel vezéreljük meg aminek a kitöltési tényezője nem 50%?
Előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza matheattila hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Elég furán tetted fel a kérdést. Kondenzátort általában nem szoktunk vezérelni. A kondenzátor impedanciája frekvencia függő. Egy adott frekvencián tudod meghatározni az impedanciáját. Egy nem színuszos jel felbontható színuszos jelek sorozatára, és ez a sor végtelen sorozatot alkot, magyarul elvileg végtelen nagy frekvenciákat tartalmaz egy impulzus jel, persze változó amplitúdóval.
Hogy esetedben mi a célja a kondenzátorodnak, szűrés, csatolás, és milyen az a legmagasabb frekvencia ahol meg akarod határozni az impedanciáját azt neked kell eldöntened.
A kondenzátor mindíg egy lineáris hálózat tagja, hogy éppen mit és hogyan kell figyelembe venni, az a hálózat célja határozza meg.
A nemszínuszos jelek előállításához tanulmányozd a Fourier analízist, vagy transzformációt. A gugli segít, itt leírni hosszadalmas lenne.
(#) matheattila válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Köszönöm a válaszod, tudom, hogy a négyszög jelet fel lehet bontani szinuszokra Fourier transzformációval, és hogy minden frekvencia komponensre más-más impedanciája van, csak a nem tudom, hogy a kitöltési tényező ezt miben befolyásolja.
Egy feladatnál lenne szükségem rá kapacitív csatolásra.
Adott két microstrip sáv egymástól bizonyos távolságra, az egyikre ráadjuk ezt a négyszög jelet, a másik sáv egy müv. erősítő invertáló bemenetére van kötve, a nem invertáló bemenet a földre, a negatív visszacsatoláson egy ellenállás lés az lenne a kérdés, hogy az az adott frekvenciájú négysög jel mekkora feszültséget (zajt) generál az erősítő kimenetén és ehez kellene a két sáv közötti kondi impedanciája.

feladat.png

(#) pucuka válasza matheattila hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Más, megközelítés. A két sáv közötti csatoló kapacitása az erősítő bemeneti ellenállásával feszültségosztót alkot. Ennek a feszültségosztónak az átviteli függvényét meghatározhatod, és ábrázolhatod Bode diagramban. Ez a frekvencia függvényében ábrázolja az amplitúdót, és a fázismenetet. Addíg a frekvenciáig érdemes ábrázolni, amíg a műveleti erősítő egyáltalán működik.
Az, hogy a kitöltési tényező mekkora, az a felső határfrekvenciát kevéssé befolyásolja, leginkább a felfutási idők befolyásolják a nagyobb frekvenciás összetevők amplitúdóját. Minél meredekebb a felfutás, annál nagyobb frekvenciájú, és amplitúdójú összetevők vannak a jel frekvencia spektrumában.
(#) matheattila válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Értem, köszönöm a választ, valahogy megoldom majd
Következő: »»   1992 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem