Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Víz és a PC, avagy vízhűtés házilag
 
Témaindító: (Felhasználó 518), idő: Okt 15, 2005
Lapozás: OK   4 / 6
(#) korni.papp hozzászólása Máj 15, 2013 /
 
Üdv!
Építeni szeretnék a PC-mhez egy PELTIER-es vízhűtést. A gép teljesítménye nem nagy, csupán az építés kedvéből szeretném megépíteni. (AMD dualcore 4800+ ((5000mHz))
Milyen fajta vízhűtőblock lenne a legjobb? Esztergával kéne. Egy 90W-os PELTIER elem Ehez a procihoz jó lenne?
U.i.:A témát már el olvasgattam.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza korni.papp hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Nem értem ! Minek a víz? Építsd rá közvetlenül a peltier-t (ha még egy vizes rendszert is közbeépítesz csak a veszteségeket -és az áramfelvételt növeled)
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) Gabó hozzászólása Máj 15, 2013 /
 
Sose értettem, mi értelme van a vízhűtésnek pcbe. A gépembe 4db 12es venti van, de szó szerint jó beállítással nem lehet hallani a hangját. Persze nem a 100ftos ventikről van szó. Komolyan a leghangosabb dolog a vinyó, pedig az is kimondottan halk típus. Mivel minden alkatrész hőt termel, én személy szerint nem is venném ki a légkavarót a gépből, a korai elhalálozás miatt. Ezért inkább hátrányos, mint előnyös asztali sima használatra.
Persze a tuningolásnál, meg úgy is kell valami erősebb hűtés (pl víz a procira meg pár nagyobb hőtermelő alkatrészre), de ott vannak ventik, ami szintén hanggal jár, de nem is a csendesség a lényeg olyankor.
(#) korni.papp válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Értem, köszi a választ. Még annyit, hogy a peltier nem vinné a - ba a hőmérsékletet? Ha igen akkor mivel lehet ezt kiküszöbölni?
(#) korni.papp válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
És még annyit, hogy ha egymásra rakunk 4db 36W-at akkor nagyobb teljesítményt lehet vele elérni? Mármint hogy mindegyik a másiknak a meleg oldalát hűti. Mert Ebayen találtam 36W-at 0,01$/darab áron.
Akit érdekel annak itt van..
(#) kaqkk válasza korni.papp hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Attól ne félj hogy mínuszba viszi a hőmérsékletet , arra kevés a peltier. Egyébként a pc nem fagy le ha minusz20fokos a proci!
(#) korni.papp válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Jah csak gondoltam károsítja. És a párakicsapóds ellen lehet valahogy védekezni? . Egyébként amit írtam utoljára azzal el lehet érni magasabb teljesítményt? És az a peilter elem jó amit be linkeltem? Ez.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) kaqkk válasza korni.papp hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
A párakicsapódás ellen , hőszigeteléssel tudsz védekezni .Azokat a hideg részeket amik nem érintkeznek a hűtendő felülettel le kell szigetelni , szerintem több egymásra helyezett elemmel csak az áramfelvételt növeled
(#) korni.papp válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Értem. Csak azért kérdeztem, mert úgy olvastam, ha hűtjük a meleg oldalát akkor csökkenni fog a hideg oldal hőmérséklete, a két oldal hő különbsége miatt.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) kaqkk válasza korni.papp hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
De szerintem a peltier hatásfoka (kb5%)miatt nem lesz igazán nagy előrelépés a "tandem" hűtés. Csak a tápegységet terheled jobban (annak pörög gyorsabban és hangosabban a ventije) 36-72W A baj a peltier elemmel hogy az elektromos teljesítményt adják meg a gyártók nem a hűtő teljesítményt
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) korni.papp válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Értem. És az nagyon nagy hülyeség lenne ha a tápon lenne egy peltier xD ?
(sezrintem nagy hülyeséget írtam)
(#) zoly15 válasza korni.papp hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Szerintem olvass el néhány PC hűtéses fórumot, aztán sokkal okosabb leszel, valamint nem kell értelmetlen és nem egybefüggő kérdéseket feltenned, vagy épp találgatnod, mert így úgy tűnik hogy csak kapkodsz hogy talán ez jó, vagy ez stb.. Én tanulmányoztam a vízhűtést hosszú napokon keresztül, aztán megvalósítom
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) korni.papp válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Igen értem....csak hát ahhoz időmnek is kéne lennie
(#) zoly15 válasza korni.papp hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Hidd el nagyon sok felmerülő kérdésedre választ kapnál!
(#) kaqkk válasza korni.papp hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Akkor az már 3 peltier - 108W plusz áramfelvétel , előbb utóbb csak sikerül túlterhelned a pc tápját!
(#) dB_Thunder válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Idézet:
„(ha még egy vizes rendszert is közbeépítesz csak a veszteségeket -és az áramfelvételt növeled)”

Ez ebben a formában nem igaz! Peltierhez már rendes hűtés kell mert, az elem teljesítménye is megjelenik a meleg oldalon. Az áramló víz pedig mindennél jobb hővezető, míg egy sima borda lokálisan "felforr", addig víz viszi a hőt.
A peltiernek akkor a legjobb ha a meleg oldat jól tudjuk hűteni, nagy hőmérsékletkülönbségnél a Pelti képtelen hőt szállítani, ennek ellenére nem érdemes őket tandembe kötni, akkor inkább kompresszoros hűtés.
Ezért az átlag hatásfok jobb lehet víz+peltier esetében.

Páralecsapódás, ez függ a harmatpontól
Kompresszoros hűtésnél ezt úgy oldják meg hogy a hőszigetelés külső felén fűtés található.
(#) korni.papp válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 16, 2013 /
 
Tudom, ebben nem kételkedtem.
(#) korni.papp válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 16, 2013 /
 
Rendben.
(#) rockersrac hozzászólása Máj 21, 2013 /
 
Sziasztok! Egyenlőre még kezdő vagyok vízhűtés témában nagyjából, és lenne néhány kérdésem. Először is: milyen az ,,ideális" belső felépítés egy processzorhűtőnek? Mármint úgy értem, hogy lamellás, vagy inkább ,,tüskés" legyen a belseje a hűtőnek? Következő talány, a hűtő mérete, és beszerzése. Mivel hogy csak a processzor lenne hűtve, meg a SB/NB(esetleg a táp, de az még kérdéses), lévén hogy a vga-n már passzív hűtés van. Szóval a radiátor mérete, formája lenne kérdéses. Egyébként egy Asus p5p800se alaplap, 2x512mb DDR1, Pentium D805 processzor. Előre is köszönöm a válaszokat! Ja és hozzátenném, hogy nem venni szeretnék hűtőt(max radiátort, meg szivattyút) Réztömböt elvileg tudok szerezni-bár nem tudom még mennyiért, de remélem nem túl drágán.
(#) dB_Thunder válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Van marógéped, mert egyébként drága lesz a blokk
Nem bántani akarlak, de a géped lassan kukába való, nem vízhűtésesbe! Sokkal többe lesz a hűtésed mint amit a konfig ér.
Segítenék is némi olvasnivalóval, de azok a lapok már rég kihaltak, ahol blokkfelépítést tárgyalták. De azért ne add fel és olvasgass!
Nah*! Közben szörfözgetek ésmegtaláltam ami kell neked ! (hihetetlen hogy ez a lap még él, legalább 6 éve olvastam utoljára)
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
(#) rockersrac válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Marógépem nincs, ellenben van ismerősöm aki tud esztergálni nekem, meg olyan helyet is tudok ahol cnc maró is van, és sokkal de sokkal olcsóbb lesz, mintha boltban szerezném be pl a hűtőblokkot/blokkokat! A gépem lehet kukába való, de jelenleg nincs pénzem másik configot összeállítani, és egyébként sem nagyon játszok, itthonra filmet nézni, netezni, stb tökéletesen kiszolgál engem. Szóval a gép egyenlőre marad.
(#) dB_Thunder válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Idézet:
„sokkal de sokkal olcsóbb lesz, mintha boltban szerezném be pl a hűtőblokkot/blokkokat!”

Nézzél körül mielőtt ilyen felelőtlen kijelentést tennél !

A másik hogy van használtpiac is.

Nálam EHEIM compact 600 a szivattyú. Ez most 5 ezer, kb minden alkatrész legalább ennyibe lesz. 3 blokkal számolva kb 25 ezer lesz a teljes rendszer anyagára....
Plusz a beletett munka és idő, meg egyéb költségek. És az egész egy 10ezer forintos gépbe költözik.
Ez természetesen a te döntésed, de a költségvetés ettől még helytálló, persze lehet hogy ezt most nem hiszed el, de majd 2-3 év múlva igen.
(#) rockersrac válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Nem teszek felelőtlen kijelentéseket, réztömböt tudok méhtelepről olcsón venni, az esztergáltatás mondhatni hogy ingyen lesz, és hasonlók.
(#) dB_Thunder válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Ez már az off kategória. Én már ezt az utat megjártam.
Ha majd összeszámolsz minden erre fordított időt, utazási költséget 3 év múlva, rájössz hogy igazam volt.
Közbe fillérekért lehet komponenseket, vagy akár komplett rendszert kapni, csak türelemmel kell keresni, marad még azután is mit barkácsolni, mire összeáll a rendszer.
(#) zoly15 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Szépen csöndben én is farigcsolom a blokkokat. Egyenlőre a CPU és az északi híd lesz hűtve, eddig egyetlen forintomba sem került a rendszer, várhatóan az össsz kiadásom 6-8 E forint lesz. Bővebben: Link
(#) dB_Thunder válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 22, 2013 /
 
Jól mutat a blokk, de a tömlő hogy fog hozzá csatlakozni?
Nálam légtechnikai csavaros csatlakozók vannak, kicsit bővíteni kellet a vastagabb falú tömlő miatt.
A szivattyúd szerintem elbír akár egy tűzoltófecskendőt is
Az a baj, hogy ez a méretében és a hangjában is megnyilvánul.

Nekem a két készlet vízhűtés olyan 20 ezer körül állt meg : a két réz blokk olyan 6ezer, szivattyú 3,6 ezer, hűtőért sem adtam a bontóban sokat, a másik garnitúra pedig használtan jött hozzám javítani kellet meg tisztítani.
(#) zoly15 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Bocsi hogy csak most írok, de az otthonomtól távol dolgoztam. Szóval a tömlő csövekre lesz ráhúzva. Majd csőbilincsekkel rögzítve. A tömlő nekem 12mm-es belső átmérőjű lesz. A szivattyúm hangosnak tűnhet a videón, de akkor maximumon járattam ami kb 400L/h-t szállított a szivattyúm. Nekem sokkal kevesebb szállítás kellesz, ahol használni fogom szinte néma lesz. Én eddig 0Ft-os kiadásnál járok, ami pénz lesz az a tömlők, bilincsek.
(#) zoly15 hozzászólása Júl 20, 2013 / 1
 
Úgy látom nagyon ellaposodott ez a téma, egy kicsit mutogatok.
Vagy egy elég komoly radiátorom amit tervezek beépíteni, 9Db 80X80mm-es venti menne rá, akkora a mérete. Radiátor 1 Radiátor 2 Radiátor 3.
Valamint majdnem elkészültem egy általam kreált áramlásjelzővel:
Áramlásjeltő 1 Áramlásjelző 2 Áramlásjelző 3 Áramlásjelző 4 Áramlásjelző 5.
Már lassacskán összeáll a rendszer, de lassan haladok vele.
(#) dB_Thunder válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
Ha azt mondanám hogy ágyúval verébre, akkor hazudnék !
Ez inkább interkontinentális rakétával poratkára esete.
A 12es csöveket nehéz lesz olyan kis ívbe hajlítani mint amit megkövetel a gépház, pontosabban az alaplap.
Biztos valami régi orosz szobányi helyet foglaló géped van.
Az a poén hogy harmad-negyed ekkora rendszer is hozza a kellő hűtőteljesítményt, mert egyik sem tudja szobahőmérséklet alá hűteni a rendszert.
(#) zoly15 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 21, 2013 /
 
Tény, hogy extrém, ezért is házi vízhűtést csinálok és nem veszek gyárit.
Idézet:
„12es csöveket nehéz lesz olyan kis ívbe hajlítani mint amit megkövetel a gépház, pontosabban az alaplap.”

Honnan tudod hogy 12-es csővel fogom csinálni? Szerintem simán meghajlik olyan szögben, ha nem, akkor vannak 90 fokos idomok.
Idézet:
„Biztos valami régi orosz szobányi helyet foglaló géped van.”

Nem tudom miért feltételezed ezt, egy nagy házam van (az átlagostól nagyobb, de nem torony) a hűtés pedig egy külön egység lesz a gép alatt a számítógép házba "csak" egy előremenő és visszatérő vezeték fog felmenni, minden ami a hűtéshez kell az alul lesz.
Idézet:
„Az a poén hogy harmad-negyed ekkora rendszer is hozza a kellő hűtőteljesítményt, mert egyik sem tudja szobahőmérséklet alá hűteni a rendszert.”

Azt én is tudom, hogy szobahőmérséklet alá nem lehet hűteni a hűtőközeget, de én már gondoltam a jövőre ha esetleg nagyobb teljesítményű gépem lenne stb, tehát előrelátóan van készítve a dolog.
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem