Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HF adó meglévő szerkezetből FM vagy AM sávra
Lapozás: OK   1 / 1
(#) mefi01 hozzászólása Nov 20, 2007 /
 
Sziasztok!
Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy adott egy 40 mhz-es 4 csatornás távirányítósautó ADÓ , és ezt át szeretném alakítani nem nagy hatósugarú, hangfrekvenciás FM vagy AM rádióadóra
(tudom illegális engedély nélkül , de nem használnám csak hetente vagy 5 percet)
olvastam az interneten hogy valaki csinált ilyt
szóval az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne megvalósítani ezt???
a válaszokat előre is köszi
(#) kobold válasza mefi01 hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Ha az a heti öt perc időben mindig ugyanakkor van, előbb-utóbb bemérnek, és nyissz :nezze:
Nem volna egyszerűbb amúgy egy teljesen új adót kreálni, mint az átépítésse, illesztgetéssel stb. vesződni?
(#) Medve válasza mefi01 hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Nem nehéz, meg kell keresned az adó modulációs bemenetét, arra teheted a HF jelet.
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Ez jól hangzik, de mi van a mostani adóban? Úgy értem, alkatrészileg.
(#) menyus válasza kobold hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Szerintem ezek a kütyük ASK vagy FSK esetleg OOk modulációt használnak. Az eredeti modulátor bemenet használata nem lesz jó, régebben játszottam ilyennel. Kéne ismerni az adó felépítését milyen rendszerű (kvarcos / szabadonfutó / PLL / multiplier...stb) Ennek ismerete nélkül nehéz válaszolni. PLL nél a referencia kvarcot lehet modulálni például. Kérdés hogy széles vagy keskenysávú adót vevő akarsz e kreálni...stb. Milyen minőségben akarsz hangot átvinni...stb
(#) kobold válasza menyus hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Nem én akarok ugyan kreálni, de hasonló indíttatásból kérdeztem. A kocsim távirnyáját ugyan duplikálni és bővíteni akarom, de azzal a fajtával nem nagyon lehet a témában megadott adót építeni...
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Fogggalmam sincs mi van benne, mert semmit sem tudunk róla, se fotó se típus se rajz...tranzisztorostól a processzorosig széles a skála.
(#) mefi01 hozzászólása Nov 20, 2007 /
 
nem mindig ugyanabban az időpontban használnám

az adóban 1 PT8A977BP ic található meg 1
40.685 MHZ -s kvarc található

tudjátok van az ELŐRe HÁTRA JOBBRA BALRA funkciógombok, és mi lenne hogyha valamelyikre kötném mondjuk 1 mp3 lejátszó kijövő jelét?

(#) AtomCity válasza mefi01 hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Szia!
Ha érdekelne egy alternatív megoldás, vagyis nem ragaszkodsz ehhez az átépítéses mizériához, akkor ajánlom a bss.fw.hu -n /rádiós részben az FM adó 4. -et és a Skori féle Két nagy hatótávolságú FM adót!
És a többit is végülis... Tehát szerintem az a távirányítós dolog halott ügy
Remélem tudtam segíteni!!!
Üdv
(#) Medve válasza mefi01 hozzászólására (») Nov 20, 2007 / 4
 
Káosz! Kösd le az IC 8-as lábát, és oda kösd a HF-et. (az adó felé)
(#) mefi01 válasza Medve hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
de akkor nem fog adni semmit, mert csak az előre-hátra-jobbra-balra funkciógombok benyomásakor ad
vagy nem?
(#) Medve válasza mefi01 hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Nem tudom, nem ismerem az adód kapcsolását. Az adatlapon felhozot példánál ott az S1, amely ad tápot a végfoknak és az oszcillátornak.
(#) Novak hozzászólása Nov 22, 2007 /
 
Kobold: ne mond már, hogy egy 40 MHz-es távirányítóból kreált adót valaha is bemérnek... Ez még rossz viccek is rossz :S Állítom neked ha napi 5 órát használnád, és tényleg minden nap ugyanabban az 5 órában, akkor sem mérnének be... ez hülyeség. Nade mindegy, biztosan jól mutatott a fórumban, hogy "bemérnek", olyan elrettentő hatása van, nem?!
Egyébként én már csináltam hangfrekis adót vezeték nélküli csengőből, és MiniRC autó elektrnikájából is. Vezeték nélküli csengőnél a tranzisztor lábáról levettem az IC jelét, és egy mikrofon elő-erősítő jelét vezettem helyette rá (nyomógombot pedig rövidrezártam...). Vevőhöz építettem egy LM386-os kis erősítőt, és megkerestem, hogy hol a legjobb a hang... Kb. 1 órás munka volt az egész.
MiniRC autót hasonlóan oldottam meg. Általában egy vagy ritkábban 2 tranzisztoros az adórész, amire egy kínai ICből van ráeresztve a jel... ezt le kell venni róla, és az előerősítőből származó jelet rákötni (kialakítástól függően a tranyó bázisát lehet hogy fel kell húzni a tápra 10 kohm körli ellenállással). Ezenkívül még azt kell megoldani, hogy ne csak akkor kapjon tápot az adórész, ha valamelyik nyomógombot nyomod...
(#) mefi01 válasza Novak hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Az tényleg komoly lenne ha kijönne az FBI, RENDŐRSÉG, NASA mert egy 20 mig használható adót építek
(#) Medve válasza mefi01 hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Pedig higyjétek el, kijöHET, ha ZAVARTOK valakit vele. Nem csak az a frekvencia, a baj, ahol a lelkes amatőr szerint az adó működik, hanem az összes felharmonikus és vadrezgés, amit egy ilyen 2 tranzisztoros kütyü kisugároz magából, a hangolatlan antennájával. Egy 40 MHz-es oszcillátor 3. harmonikusa 120MHz-re esik. Ez a REPSÁV!!!, a repülés biztonságának veszélyeztetése pedig.....mondanom kell? Mindazonáltal én is építek ilyen kütyüket, csak betartok egy teljesítményhatárt. Egyszer ugyanis már "beszóltak" nekem, pedig az 1,5W-nál nem volt több.
(#) Novak hozzászólása Nov 22, 2007 /
 
Ezzel akkor is vitatkoznék... Tény, hogy a harmadik felharmónikus a repsáv aljára esik, de tudtommal a repülők többsége olyan 30-33000 láb magasan repked, és azért le a kalappal az olyan vevőért, ami a távirányítós autó felharmónikusát 10 km-ről venni tudja, sőt bezavar neki... Kicsit érdekes lenne. Nembeszélve arról, hogy 10 km-es távolságra csak néhány másodpercig tartózkodik tőled a repülő, utána ennél csak több... Lehet most emgkövezel, de én Ferihegyen láttam már távirányítós autóval játszó gyereket. És biztos csak valami szerencsés véletlen volt, de nem jött oda senki, és vette el tőle, sőt meglepő módon, baleset sem volt a reptéren kommunikációs zavarok miatt XD. Néha egyesek annyira el tudják túlozni a rádiós dolgokat, hogy az hihetetlen.
Emelett persze az is igaz, hogy zavarhatja egyesek vételét... Benne van a pakliban, hogy a szomszéd szobában a panelházban ott egy rádióamatőr, de ez van. Legálisan használja a kisautóját a gyerek.
Sőt fordítva is megeshet, hogy egy CB zavarja meg a 27 MHzen működő kisautót, akkor sem jelenthetsz fel senkit, senki nem csinált semmi illegálisat. A CB is jogszerűen üzemelt, és a kisautó is...
(#) mefi01 válasza Medve hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
ez nem hinném hogy 1 wattnál több...
de ha 1x beállítom mondjuk AM sávra, ami nem zavar senkit és otthagyom
emiatt bisztops nem szólnak ba, főleg ha a hatótáv 30 m terepen
(#) Medve hozzászólása Nov 22, 2007 /
 
-Ezért használtam feltételes módot, nem jelentettem ki semmit, nem valószínű, csak megtörténHET. A törvény kimondja, egedély kell, még a PMR-hez is, csak épp nem Neked kell ezt intézni. Akinek jobb ügyvédje van,az nyer...

-Repülőgépek 3000 lábon s alatt is közlekednek, és bizony AM modulációt használnak!

-"10 km-es távolságra csak néhány másodpercig tartózkodik tőled a repülő"...és odaér a másik hasonló kütyühöz. S ha a gép elment, hát jön a következő, amilyen légiforgalom van már mostanában.

Mefi, csináld, nem probléma, világért sem szeretnék "túlozni" de a helyzet ez, beszéltünk róla.
(#) mefi01 válasza Medve hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
de mostmár elég az OFFból (igaz nem volt annyira off)
de mostmár

ON

tudtok még valami más megoldást?
(#) AMD hozzászólása Jan 23, 2008 /
 
Megmondaná nekem valaki hogy pontosan hány w teljesítményű adóval sugározhatok FM sávra? Én 0,5 wattos adót akarok építeni. Ha engedély kell rá akkor hol vagy hogy lehet szerezni?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem