Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szúnyogriasztó készítése
Lapozás: OK   13 / 53
(#) csacsa72 válasza zolek hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Nálam is hasonló a helyzet,én is nagy nehezen elkészítettem egy nyákot eagle-vel, (remélhetőleg működik) de amíg nincs meg minden alkatrész, addig nem akarom vasalni.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
(#) zolek válasza csacsa72 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Nekem már csak a PIC hiányzik meg a piezzo! Meg egy ellenállás nincs beültetve,amugy így néz ki!
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013

IMG0035A.jpg
    
(#) Bakman hozzászólása Jún 1, 2013 /
 
A PIC-es cikk alapján készítettem én is egy programot FlowCode-ban, mellékletben a forráskód és a hex. A program PIC12F615-re készült. Oszcilloszkóppal ellenőrizve, megjelennek a frekvenciák. Ha valakinek kell, átforgatom szívesen másik PIC-re.

Ebben a programban nincs semmi extra! Ráadod a mikrovezérlőre a tápot és a PWM kimeneten megjelenik a 49-51 %-os kitöltésű jel, változó frekvenciával. A program az összes lehetséges frekvenciát kihasználja 20 kHz-től 50 kHz-ig a mellékelt táblázat szerinti "sorrendben".

Ha valaki ki akarja egészíteni valami extrával, van rá lehetősége, a program nem foglalja el teljesen a rendelkezésre álló memóriaterületeket.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) vladcepes válasza johny999 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Sziasztok! Megcsináltam újból,mert az előzőn valamit elszúrtam.A pattogás nálam is hallatszik.Bekapcsolás után kis idő múlva csinál egy olyat mint amikor a rádión a hullámsávon keres valamit az ember ,aztán már csak a pattogás amit ti is írtatok. Elővettem a régebb megépítettet(monstrumot ehhez képest) ott nincs ilyen pattogás.Na mondom biztos a hangszóró nem az igazi,aztán átcseréltem de ugyan az.Aztán kicseréltem az R3-ast 220k-ra mint ahogy írtátok de itt nem szűnt meg a pattogás. Úgyhogy passz. Egyébként végzi a dolgát,kipróbáltam a 27pf-ost párhuzammal 10-nf-ossal. A régi nem értem miért nem pattog ez meg igen.Ilyen lett:
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) vladcepes hozzászólása Jún 3, 2013 /
 
Sziasztok! Ahogy korábban is írtam régebben megépítettem már ezt csak elég nagy darabban ,és amire írtam is hogy az tökéletesen működik,10nF kondit párhuzamosan kötve a 27pF-ossal.Ebből ahogy írtam is építettem még kettőt amit használtak rágcsálók irtására,ugyan így működik.(és hatásos). A lényeg hogy nem lehet hallani a pattogást egyáltalán,a hangját úgyszintén nem.Találtam egy régi rajzot róla amit anno készítettem be is linkelem, (remélem minden rajta van),átnézitek? Nem értem hogy a most megépített változat miért pattog mint ahogyan többen is leírták. Még olyat csináltam hogy lemértem az ellenállásokat mindkét darabnál és az smd-s változaton amik közelebb vannak az IC-2 hez nem valós méretek. Tehát pl: R4 330K helyett csak 270, R6 270K helyett csak 210 stb, a másik változatnál rendes értékeket mértem. Ez utalhat ilyen fajta jelenségre? Nem értem mitől csinálja az egyik, a másik meg nem. Ha valaki átnézi és tud valamit az szóljon. Köszönöm a választ előre is. Üdv.

próba 1.JPG
    
(#) Rumcájsz hozzászólása Jún 3, 2013 /
 
Ezek a hagyományos kapcsolások csupa alkatrész temetők! Még szerencse hogy az elektroncsöves korszak elmúlt, de lehet hogy hamarosan illene szakítani a tisztán CMOS-TTL technikával is. 1 PIC, ami kisebb, olcsóbb és tökéletesebb.... Ja és a fogyasztása sem mellékes...
(#) vladcepes válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
Ez biztos hogy így is van,én is csinálnék a PIC-es változatot,de ahhoz még tanulni kéne gondolom programit is írni. Na meg ketyerét építeni amivel gondolom átküldeni a progit a PIC-nek.Vagy hülyeséget írok?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
(#) csacsa72 válasza zolek hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
Köszönjük .
(#) Rumcájsz válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
Tulajdonképp igazad is lehet....
A PIC programozáshoz nem kell semmi bonyolult cucc, létezik több féle programozó, akár ha itt szétnézel a HE oldalakon, fellelhető: Bővebben: Link
Egy egyszerű programozóval már betölthető a .hex formátumú program a PIC-be.
Általában a szerzők a kapcsolás mellé teszik a lefordított .hex állományt vagy esetleg a forrást amely valamely programnyelven íródott. Ez a hozzáértők számára később szabadon variálható és újra fordítható .hex állománnyá. A .hex állomány nem módosítható, nem fejthető vissza programmá. Nekem az a véleményem, egy kis utánaolvasást megérne a dolog, ugyanis pl egy 8 lábú PIC-kel bonyolult kapcsolásokat lehet kiváltani. Esetleg kedvet is kaphat az ember a programozáshoz, szép lassan, lépésről lépésre elkezdheti valamely programnyelvet tanulni, és a tanulás során adódó példákat kipróbálva rájön hogy klassz a dolog és ez inspirálja a további problémák megoldására és önképzésre.
Nem akarom ecsetelni az előnyöket, de a fogyasztástól kezdve a működés beállitásáig jelentős különbségek vannak a hagyományos és mikrokontrolleres megoldások között.
Egy PIC nyugalmi áramfelvétele lehet akár 1nA(!!), ami irdatlan kis fogyasztás! Egy telepes cuccnál a fogyasztás is igen fontos cél!
Én biztatni tudlak csak, készíts egy egyszerű programozót és a programot töltsd bele a PIC-be. Működnie kell, mindenféle kattogás meg bakik nélkül. Amiben igazat adok viszont az az, hogy a hagyományos áramkörök építésével gyakorlatot lehet szerezni az alkatrészek ismeretében és a logikai áramkörök működésében.....
Ha esetleg kiváncsi vagy egy egyszerű PIC programozási kurzusra például iITT is megtalálod !
Érdemes utánaolvasgatni a HE oldalakon az egyes programnyelveknek és a PIC programozásnak.
Remélem esgitettem és bocs a túl nagy hosszúságért!
(#) Balázs 1.3 JTD válasza csacsa72 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
Szia!

Az a hangszóró ha jól sejtem jó lesz, de 5V-ról kell használni, vagy az R3-as ellenállással belőni neki a jelerősséget. (Én is most rendeltem ilyet)
(#) vladcepes válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
Szia! Köszönöm a tökéletes leírást! Átnéztem most gyorsban,igen érdekes,így nekilátok.(de ezt már rég neki kellett volna fogni). Még egyszer köszönet,és nem lett hosszú különbem ezt röviden nem lehetett volna leírni.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
(#) PiperR hozzászólása Jún 6, 2013 / 1
 
Sziasztok! Leteszteltem a szúnyog riasztómat, volt bent egy szúnyog a falon pihent. Az eredmény nulla. Semmi reakció a szúnyog felöl! Pedig a távolság kb. 50 centi volt. Szerintem a piezzó nem tudja a magas frekvenciát. Valaki tesztelte már a conrádos piezzoval?
(#) every válasza PiperR hozzászólására (») Jún 6, 2013 /
 
És te conrádos piezóval próbáltad?
(#) Rumcájsz válasza PiperR hozzászólására (») Jún 6, 2013 / 1
 
Lehet hogy a szunyi hallássérült volt és jelelni kellett volna neki...
(#) PiperR válasza every hozzászólására (») Jún 6, 2013 /
 
Igen, azzal próbáltam. Te próbáltad már? Az áramköri része tuti jó.
(#) johny999 hozzászólása Jún 6, 2013 /
 
Este kimegyek a folyópartra aztán meglátjuk. Ha feldagadok akkor nem működik
(Nekem Kemo L010-es piezom van, non Conrad)
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
(#) whalaky válasza PiperR hozzászólására (») Jún 6, 2013 /
 
Az hogy a falon pihegő szúnyogot nem zavarja, nem biztos hogy nem működik, bár így még nem próbáltam. Ami biztos, hogy ameddig a kütyü be volt kapcsolva (vízparti kempingben ahol van szúnyog gazdagon, ezt láttam a szomszédokon a mi sátrunk környékét is elkerülték.
Lheet hogy annyira nem idegesíti hogy elmenjen, de annyira biztos jó hogy nem jönnek oda még a lámpa fényre sem. (nem conrad féle piezzoval, de ekkora külömbség nem hiszem hogy lenne, bár az enyémek többszörösébe kerültek. Lehet hogy nem véletlen????
(#) vladcepes hozzászólása Jún 6, 2013 /
 
Na majd ha az árvíz visszavonul lesz szúnyog dögivel szerintem.Majd akkor én is elkezdem tesztelni,mindkettőt,a Conrados piezóval is meg a régivel is amit kintről rendeltem. Addig meg bárkát kell építenem lassan nem szúnyogirtót.
(#) denon888 válasza zolek hozzászólására (») Jún 6, 2013 /
 
Mielőtt még valaki megépítené ezt a kapcsolást, csak szólok. A PIC fordítva kapja meg a tápfeszt.
Ezzel a tervel így biztos nem működik!
(#) johny999 válasza johny999 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /
 
Tesztelés az időjárás nem várt alakulása miatt elmaradt. Majd máskor...
(#) johny999 hozzászólása Jún 7, 2013 /
 
Hát, zavart érzek az erőben. A szúnyogokat nem nagyon érdekli hogy be e van kapcsolva a riasztó. Jól összecsipkedtek.
(#) denon888 válasza johny999 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /
 
Melyik szúnyog riasztóval és milyen piezóval próbáltad?
(#) johny999 válasza denon888 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /
 
Az eredeti 2x4017-es IC-set. A piezo Kemo L010.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
(#) zsenipocok válasza denon888 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /
 
Mondjuk valóban, ezt én sem néztem. Azért olyan óriási hiba nincs, mert elég megforgatni a bekötést.
(#) levaitamas hozzászólása Jún 7, 2013 /
 
A PIC-es riasztót próbálta már valaki? Nekem sajnos az égetéssel van problémám, eddig még nem találtam olyan égető szoftvert, ami ismeri a 12F683-as PIC-et.
(#) johny999 hozzászólása Jún 7, 2013 /
 
Holnap kipróbálok egy AVR-es verziót. Kíváncsi vagyok az beválik e.
(#) denon888 válasza zsenipocok hozzászólására (») Jún 7, 2013 /
 
Azért van. Mert ha valaki ez alapján építi meg tuti nem működik, ráadásul haza vágja a PIC-et is. Nem a bekötést kell megfordítani hanem a panelt áttervezni. A pic fordított tápfeszt kap amúgy a többi rész rendben.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
(#) zsenipocok válasza denon888 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /
 
Igen, éppen azt csinálom, hogy átforgatom, azaz csak forgatnám, mert átkötés nélkül nem is olyan egyszerű. Mivel nem szeretem az átkötéseket, ezért próbálom most is kerülni, pedig azzal lenne legegyszerűbb.
A többi rész tényleg rendben van, kár lenne ezért teljesen átpakolni főleg úgy, hogy a méretét én már lehúztam 3.3x3.3 cm-re.
(#) denon888 válasza levaitamas hozzászólására (») Jún 8, 2013 /
 
Elvileg működik. Még piezóm nincs így nem tudok nyilatkozni. De bízok a konstruktőr elmondásában.
A PIC kit 2 simán viszi a PIC-et.
(#) zolek válasza denon888 hozzászólására (») Jún 8, 2013 /
 
Bocsánat és meg köszönöm az észrevételed . Módosítottam.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
Következő: »»   13 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem