Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   460 / 507
(#) zolika60 válasza nagyzsak hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Idézet:
„ezen a gépen nincs hosszú i”
Ha a jobb oldali Alt billentyűvel együtt nyomod az j-t akkor lesz kicsi és ha az i-t akkor lesz nagy Í. Én is így teszek.
(#) btoti válasza nagyzsak hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Örülök, hogy halad a "projekt" ráadásul egyéb kísérletezésekkel párhuzamosan.
A patkó kialakítás, vagy két vas (fék) tárcsa közt a légrésben létrehozható legnagyobb térerősség szempontjából semmi különbség nincs. Ugyanakkora mágnes vastagsággal ugyanakkora légrést kell gerjeszteni! Az épp aktuálisan egyszerűbben kivitelezhetőt kell választani. A patkósnál a patkó "háta" legyen elég nagy keresztmetszetű! Legalább akkora, mint a mágnes-átmérő feletti tárcsa keresztmetszet. (Mágnes átmérő pl. 20 mm, féktárcsa vastagság pl. 5 mm - átm. feletti vas keresztmetszet 20x5=100 mm2.)
A léptető motorok nagyon jó generátorok, ha nem túl nagy a lépésenkénti ragadásuk, akkor jól használhatók szélgenerátorokban. Végül is az én legújabb kori kedvencem, az elektromos biciklik kerékagy motorja is léptető motor.
(#) erbe válasza btoti hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

A léptető motorok nagy része nagyon rossz generátorként. Főként a kisebbek. Túl nagy a veszteségük. Amit, bár léptetőmotornak is hívnak, de szervomotornak is, az sokkal jobb. Ezek nagy teljesítmény átvitelére készültek, ahol lényeges a hatásfok. Nem egy nyomtató pozicionáló motorja, hanem pl. gyártósor, ipari robot 24 órás üzemre készült motorja.
(#) joco21 hozzászólása Máj 16, 2013 /

erbe, btoti.
Mindketten állítotok valamit. Légyszi mutassátok meg egy-egy számításon keresztül miért van igazatok. Akkor talán el tudjuk dönteni, hogy a léptetőmotorok jó vagy rossz generátorok. Bizonyítékokat kérnénk, nem pedig szóbeli meggyőzést.
(#) nagyzsak hozzászólása Máj 16, 2013 /

skacok ez durva! Sajna képet nem tudok küldeni csak egy hét múlva:
A mikróhullámú trafóját ha két oldalt el flexelem "E" vas gyönyörűen szétjön és a tekercsek óvatosan kikocogtathatóak egy az egyben sérülés mentesen.
A vicc az egészben hogy, pont olyan széles a tekercs mint a saját mágnese 60mm .Igaz 1.2es huzal és nagy menetszám de ingyen van ez is és lakkozott merev gyári kivezetés stb majd küldök képet.
Ha véletlenül boti tekercse nem válik be ezekhez a mágnesekhez akkor ez lesz benne.
Mivel nagy menetszám(800)w-os trafó kis fordulaton már jónak kell lennie.
Szerintem egy 150 200w-os generátorhoz tökjó ha valakinek kellene ilyet építeni ajánlom figyelmetekbe.
(#) btoti válasza erbe hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Próbáljunk annyiban egyességre jutni, hogy nagyon sok célra (fesz., telj., fordulat, funkció, nyomatékmenet, stb...) gyártott léptető (stepping, servo, szinkron, ...) gép létezik. Az összes felsorolására én nem vállalkoznék, no meg értelmét se látom. Általánosságban hiba lenne kijelenteni, hogy jók, vagy rosszak generátornak mikro szélerőműben.
Az általam konkrétan kipróbált 5 W-s Gamma léptető mérőgenerátorként jól funkcionált. A most konkrétan számolt, átforrasztott tekercsű, "próba padon" megmért 40 pólusú BLDChub is remek példány. Lassacskán szélben is vizsgázhat. Ez a kevés, de ténylegesen kipróbált darab az én olvasatomban azt jelenti, hogy van köztük jól használható. Ezekről adatokat, képeket, jelalakokat, mérési adatokat is tettem fel több ízben (megtalálhatók kellő türelemmel) - nem üres elmélet.

Persze általánosságban akár vitatkozhattok is, én igyekszem szerényen a konkrét eseteknél, konkrét számolásoknál, konkrét és összefüggő mérési adatoknál maradni.
(#) nagyzsak hozzászólása Máj 17, 2013 /

NOS igaz a méretek jók a mikró h trafójának,de aluminiumból van a 220-astekercs!!!
A nagyfesz pedig réz tekercs.ÉRDEKES.
Nem tudom hogy,alutekercs generátornak egyáltalán jó -e? Mindenesetre nagyon könnyű tekercs
(#) btoti válasza nagyzsak hozzászólására (») Máj 18, 2013 /

Önmagában az aluval semmi gond nincs tekercs huzalként se. Rosszabb a vezetőképessége és a hőtűrő képessége a réznél, ezért ugyanakkora áram terhelhetőséghez durván másfélszer akkora keresztmetszet kell. Ez sajnos azzal is jár, hogy ugyanakkora tekercs térbe durván 2/3 annyi menet fér el. (2/3 áram, 2/3 feszültség ~ fele teljesítmény ugyanakkora tekercstérben.)
Esetleg vasmagostól nem lehetne használni a 220-st?
(#) nagyzsak hozzászólása Máj 19, 2013 /

Inkább m,aradok boti tekercsénél jó lesz az.
Egy mini generátort dobtam ma össze mert volt minden a fiókban .Addig is legyen valami,.
A nagyhoz is alakulnak a dolgok az esztergálás nagy része meg van a többit még nem sikerült beszerezni,lehet hogy, csak nyaralás utánra lesz esély összerakni.
Na húzok mert itt a vihar dúrván közelit.
Üdv mindenki képek legközelebb.
(#) Iszkakof István válasza nagyzsak hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Ne haragudj, de nem joco21-től kaptad a tekercseket?
(#) karika200 hozzászólása Máj 20, 2013 /

Sziasztok!

Olvasgatom egy ideje a topikot, de sajnos mindent visszamenőleg elolvasni lehetetlenség, így elnézést kérek, ha olyat kérdezek ami már elhangzott...

Egy olyan helyre kellene áramot csinálnom, ahol a vezetékes megoldás lehetetlen de cserébe csak relatív kis fogyasztású eszközök mennének. Az össz teljesítmény csúcsban kb. 20-30W amit tudnia kell a rendszernek. Két darab 12V 18Ah-as akkuval tervezem megoldani a tárolást(Ehhez jutok hozzá baráti áron). Ezeket az akkukat kellene tölteni egy szélgenerátorral, illetve valószínűleg napelemet is illesztenék a rendszerbe majd.

Ott akadtam el a dologgal, hogy maga a generátor miből készüljön. Valami alacsony fordulatú 12V-os motorban gondolkozok, de látom ez ügyben is megoszlanak a vélemények. Kérdésem tehát abban állna, hogy ki mit ajánl a feladat megoldásához és honnan lehet olyat olcsón beszerezni. Gondolok itt arra, hogy akár kibontani valamiből vagy akár egy forgalmazót ajánlani ahonnan ti is vásároltatok.

Másik kérdés még a viharvédelem lesz, de ez ügyben már láttam egy-két érdekes elmés megoldást.
(#) sirály12 válasza karika200 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Remélem megbocsátasz, és megbocsátanak a többiek is, de én mást ajánlanék számodra.
Szerintem egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb lenne, ha egy napelemet vennél, és egy töltésvezérlőt hozzá. Egy ilyen kis fogyasztású rendszert 1db nagyobb panel is kiszolgál.
(#) karika200 válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Természetesen minden felvetésnek, tanácsnak örülök! Arra gondoltam, hogy a két rendszer remekül kiegészítené egymást, mivel ez a 20-30W ez éjszaka is, nappal is, sötétben is, hóban is ott van. Ezért pl. télen lehet nem árt az a kis plusz amit a szélkerék tud. Nyáron, napközben pedig értelem szerűen a napelem nyomna többet. Inkább szeretném felül méretezni a dolgot, mint alul. Meg hát ez a 20-30W ez jelen piullanatban még csak egy erős becslés. Ha közbe még valami eszköz bekerül, nem szeretném előről kezdeni.
(#) btoti válasza karika200 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Megvalósítható elképzelésnek tartom. Reméljük összejön egy csokorra való ötlet. Egy a sok közül:
A teljesítménynél (inkább napi energiánál: telj. * napi óra (Wó/nap)) 3-5 napos tartalékkal nem árt saccolni az akku és töltő kapacitás oldalról kettős szél-nap rendszernél se.
A szél oldalon én 2-300 W beépített generátor teljesítményt javaslok 2,5-3 m2-s szélkerékkel minimum. Generátornak pl. a nálam építés alatt levő VAWT-hoz is használandó elektromos biciklik 36-48 V-s kerékagy (BLDC HUB) motorját. A 300 W körüliek új ára kb. 40000 Ft, használt piacon (vatera, expresz, stb..., "elektromos kerékpár", "elektromos robogó", "e-bike") 10-20 ezerért "kis" kutakodással beszerezhetők.
Ha VAWT-t csinálnál, kevesebb gondod lenne a viharvédelemmel, no meg az egész megépítésével, de ez szigorúan magán vélemény. (Mindenkinek a saját autója a legjobb.)
(#) karika200 válasza btoti hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Szia!

Köszönöm a tippet! Sajnos a VAWT-hoz nincs elegendő helyem és 9m magasan kell elhelyeznem a szerkezetet. Az e-bike motor jó tipp, utána is keresek, hátha találok valami jó darabot.
(#) sirály12 válasza karika200 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

A kettő ötvözése persze még jobb ötlet.
(#) joco21 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 22, 2013 /

Jól emlékszel István, tőlem kapta. De ez nem számít, légyeg hogy működjön.
(#) nagyzsak hozzászólása Máj 22, 2013 /

Ja de BOCSI Jocó!
néha már belezavarodok a sok mindenbe.
És még valami a 220-as tekercs is alu!
Hát igen 900w fogyasztású mikró 7-800w-ot ad le és olcsó az alapanyag.
Jó a kínainak,és az elektromos számlának.
Na de ne kanyarodjak el más témára ugye.
Pénteken veszem meg a dolgokat de nagyon úgy néz ki hogy,nyaralás után lesz az első próba sajna.
(#) mezpal hozzászólása Máj 24, 2013 /

szeretnék ebböl 5kw osat gyártani magamnak.http://www.cleanfuture.hu/wp-content/uploads/2011/02/GA300WVAWT-1-200x140.jpg
ki tudna segíteni a generátor megtervezésében??? a gyártást megoldom.
(#) Iszkakof István válasza mezpal hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Egyáltalán lead 5kW mechanikai energiát, annál a széljárásnál, ahova felállítod? Hozzá adódik még a veszteség!
A legjobb generátor a mechanikai energia hány százalékát alakítja át elektromos energiává?
(#) btoti válasza mezpal hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Generátor tervezésben, építésben jártas segítő szándékú szeles barátaink tolongása előtt a rotor típushoz remélem hasznos apróság:
Ezzel a típussal végeztem néhány tájékozódó mérést a mellékelt ábra szerint összegezve. Értékelhető adatsorom csak a terheletlen (üresjárati) TSR értékekről vannak, de az optimális TSR szinte kivétel nélkül rotor típustól függetlenül ennek ~60 %-a körül van. Javaslom neked is kisebb változatban, néhány száz W-sként megépíteni az 5 kW-s álom előtt, ha még nem vagy túl rajta. A weblapon megadott adatokkal vannak kétségeim. (Pl. az 5 kW-sként megadott szerintem csak 18-20 m/s-nál tudja az 5 kW-t.)
(#) nagyzsak válasza mezpal hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Szerintem mivel csak 1 lapát dolgozik nagyrészt nem tartom túl jónak,de lehet hogy,nem jól tudom.
Viszont ugyan ezt próbáltam már sűrűbb lapátokkal de nem találtam a megfelelő méreteket ,így sem tudott használható lenni.
A hagyományosabb kivitelnél az összes lapát egyszerre dolgozik!
Ezt próbáltam 4 lapátossal ahol egyszerre 2 dolgozik mert amibe bele fúj a szél annak a közepéből a másikba is átmegy.
YOUTUBE:
Homemade Wind Turbine Generator VAWT Vertical
akkor már inkább így szerintem.

Na itt mutatja az elvet :http://www.youtube.com/watch?v=Nsno1LW4N-o

Tulajdon képen nem rossz ,de nekem túl kicsire sikerült a szél bejutási szöge
(#) nagyzsak hozzászólása Máj 24, 2013 /

ÁÁÁÁÁ megvannak a képek a mikróhullámú sütő tekercséről,a legutóbbi amit szétkaptunk(régi)még réz tekercses!!!

Mindenesetre a leggyorsabb építő elem hozzájutási lehetőség.
(#) btoti válasza nagyzsak hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

Ha a sima C-lapátos H-rotorok (hosszanti cső-hasíték, vagy tojásdad, ellipszoid keresztmetszetű) jól használható kialakítását megtalálná valaki és el is mondaná, kellemesen meglepődnék. Alapos kutakodásaim és saját kísérleteim alapján azon a véleményen vagyok, hogy egyszerűségük ellenére az alacsony TSR értékük, az ezzel összefüggő fordulatuk és max. 20-25 %-nyi hatásfokuk miatt nem egy nyerő kialakítások 2-8 lapátos kategóriában. Ilyen lapát alakzattal én esélyt minimum 20-30 lapátos radiálturbina kerékkel látok, ami meg egy monstrum már házi mikroerőműként is.
A Savonius (az eredeti Bessler, vagy Orffyreus) több évszázados sikeres használata szerint is remek kialakítás. Jó masszív tartószerkezetet (rácsos cső, idomacél) kell építeni, hogy ne legyen gond a viharokkal és 90 fokkal elforgatott 2 szintet a könnyű megindulás, egyenletes nyomatékmenet miatt.
Számos egymástól független mérés sorozat, elemzés egybecsengően azt mutatja, hogy a sokféle variáció, lapátszám közül könyörtelenül az eredeti Bessler-féle 2 lapátos a legjobb a weblapomon is megtalálható méret arányokkal. Bár ezt sokan igyekeznek cáfolni, de sikeres bizonyításról nem tudok. A legjobb hatásfokát 25 % környékére teszik, ami ~5 %-l (Csak!) javítható elé helyezett terelő lappal. Hogy ezzel a terelővel mi történhet 80-100 km/ó-s viharban - belegondolni is félelmetes! Inkább 5 %-l nagyobb méret!
A fénykép szerintinél sajnos épp a jól működésének trükkjét, az átömlő csatornát zárja el a vastag csőtengely. Kár volt ezzel elrontani. Ja, és mindkét végét le kell zárni véglappal!
(#) JoeCity hozzászólása Máj 28, 2013 /

Helló!

Tudja valaki milyen elven működik ez a töltésvezérlő? A 'hivatalos' leírásában 10,6V /21V-ot írtak alacsony feszültségszintnek. Tehát ekkor kellene letíltania a kimeneti terhelést?
Teszt:
A terhelés=12V-os izzó, az akkumulátor csatlakozási ponthoz=labortáp lett kötve. A labortáp kimenetét U= 0-20V -ig, I=3A lett beállítva. A kimeneten folyamatosan megjelent az 'akku' feszültsége, tehát nem tiltotta le a kimenetet.

Tönkremehetett-e attól hogy 24V akku helyett 12V-os akkumulátort kapcsoltak rá mialatt a bemeneti feszültség 24V- volt?
Köszönöm aki tudna segíteni.
Üdv.:JC
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
(#) pipi válasza JoeCity hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Hali!
Nincs belül biztosíték? Illene áramkorlátosnak lenni az akkutöltésnek, akkor túlélhette, különben nagy áramok is folyhattak, és kimehetett belőle a füst...
(#) JoeCity válasza pipi hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Hali. Az alkatrészeken nem látható elváltozás. Azért kérdeztem hogy van-e valakinek tapasztalata ezzel a töltvezérlővel, mert ha másnál is ez a jelenség észlelhető akkor inkább beszerzek egy másfajtát. JC
(#) Leraz hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok.
Valakit érdekel ez a könyv szívesen átküldöm pdf-ben.
(#) lehar válasza Leraz hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Igen,engem érdekel.Szivesen várom mailban.
(#) Leraz válasza lehar hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Elküldve.
Következő: »»   460 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem