Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   14 / 117
(#) igi hozzászólása Jún 2, 2013 /

Üdv Mindenkinek!

Van nálam 1 domTool Welder 3.2 inverteres hegesztő készülék.
A következő hibát produkálja:
Működik tökéletesen, majd gondol egyet, és nem lehet vele ívet fogni9, csak ragad-szikrázik az elektróda.
De van úgy is, hogy így kezdi az üzemet, majd "megjön az esze", és dolgozik normálisan.
Van ötlete a szakértőknek?
Én nem találtam hibát a panelen, bár nagyon nem szedtem szét.
Előre is köszönet a segítségért!
Igi
(#) e-welder válasza igi hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

A teljesítmény modul szekunder kivezetései leszakadtak, ezeket forraszd vissza!
(#) igi válasza e-welder hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Köszönöm, megnézem...
(#) igi válasza igi hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Megnéztem.
A teljesítmény modul az ami a hűtőbordára van integrálva?
Ott csak egy soklábú merev átkötés van.
A forrasztásokat jó nak látom, de átmelegítem őket.
Az üres járási feszültség, viszont a 60V-ot sem éri el.
Sajnos a hálózati feszültség is sokszor 220V alá esik.
Ezeknek lehet szerepe a hibajelenségben?
Van 1 trimmer a bekapcsoló-potméter alatt.
Ezzel mit lehet állítani?
(#) canon70 hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziasztok!

Nem volt még szerencsém inverteres hegesztő belsejéhez, de most eljött az idő. Ahogy nézegettem egy telwin technika 164-es típusról van szó. (maszek házba van építve, nem gyári) Mivel az R4 teljesítmény ellenállat megszakadt az IGBT-k zárlatától, de nem volt durr vagy füst. Szóval az lenne a kérdésem mi okozhatta az IGBT-k halálát ill. mit érdemes vagy kell még cserélni esetleg mérés nélkül is, mert nem találtam más hibás alkatrészt és elég húzós lenne kétszer venni ha újra elszállna. Köszönöm.
(#) Phile80 válasza canon70 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Legalább 50db-ot javítottam már ebből típusból és nagy az esély rá, hogy ha kicseréled az IGBT-ket akkor csak 2 pálcát fog kibírni, aztán megint pukk.
(#) canon70 válasza Phile80 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Na pont ezt nem szeretném ezért kérdeztem mit érdemes ill. kell még cserélni attól függetlenül, hogy nem mértem más alkatrészt rossznak.
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Jún 28, 2013 /

Kedves Kollégák! A 8. oldalon kezdődött kálváriámat folytatnám. Komolyabban most használtam a gépet napokig, 6-10 lemezvastagságokkal 110A és 180A fedővarrattal. Az utolsónál feltekertem csutkára 200A-ig, s a pálca végeztével volt egy pukk. A TSA 20N50M közül pár megemelte a kalapját, néhány zárlatos lett, de néhány megúszta. Összesen 12 db 4x3 csoportokban. Minden elhegesztett pálca után vártam, s figyeltem a kiáramló levegő hőmérsékletét, csak langyos volt. A dolog pikantériája, hogy pont a munka befejeztével akartam a gépet szétszedni, s a belsejét megtanulmányozni. Persze a FET-ek cseréjét nem terveztem be. A rajza a 4. oldalon lévő ARC-160 ---ra hasonlít leginkább. Gyárilag nem volt a lábak között sziló. A 2 utolsó képen látszik, hogy mennyi vasport, olvadt-fémgöböt fújt be a venti. A gate kör soros 10R/.25w ellenállások közül több szakadt, de ez már inkább következmény. Okfejtésem szint, vagy a lábak közé került por húzott ívet, vagy 1-2 FET hőmegfutásban elhalálozott, nem tudta a szigetelő elvezetni időben. A "maradékra" viszont már olyan nagy áram jutott, hogy felrobbant. Várnám a tapasztalt szakemberek véleményét. Előre is köszönettel: Misi
(#) Phile80 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Volt hogy 40 ilyen jellegű gépben cseréltem egyszerre primer panelt, mivel pár perc hegesztés után az új gépek mind tönkrementek. Kb 8-10 meghibásodás után reklamáltunk és küldtek a kínaiak új primer paneleket, azóta remekül megy mindegyik. Valami gyártási hiba lehetett...meg sem próbáltam javítani a primer kört, mert ez a konstrukció egy félvezető temető. Tegyél fel képet a komplett gépről, ahol látszik az egész belseje, lehet tudok segíteni új primer panel ügyben.
(#) Chipmunk1960 válasza Phile80 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Szia! Köszönöm segítségedet! Annyira jutottam, hogy végül 5 FET megm-aradt, 1-1 et minden körbe visszaraktam, a Gate ellenállásokat pótoltam és elindult. Holnap járatni fogom, 50A-ig bírnia kellene. A TSA20N50M és az IRFP460 adatai teljesen megegyeznek, az Ebay-on viszont jóval olcsóbb. A 8. oldalon találsz képeket, de készítettem +párat. A kis panelen, már én raktam foglalatba a Ca3140-et és az Sg3525 PWM controllert, de a q2 tirisztor körben volt gond. Üdv: Misi
(#) Phile80 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 29, 2013 /

ja, ez a szokásos TIG verzió. Ahogy gondolod, szórakozhatsz vele... A primer panelen található trimmer potival lehet behatárolni a max áramot. A képekből nem derül ki hogy hány darab FET van a primer körben, mivel túl közeliek a képek.
(#) Chipmunk1960 válasza Phile80 hozzászólására (») Jún 29, 2013 /

Szia!
A CA3140A melletire gondolsz? Az a 1-5 offset lábak közé van kötve, az ARC 160 rajzán nem szerepel. Néhány pozíciószámot megváltoztattak, de lényegében azonos. Összesen 12 db FET 4x3 csoportokban.
Köszi! Üdv: Misi
(#) Phile80 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

12 FET-es verzióból max 180A-t lehet kihozni biztonságosan. Az van gépre írva hogy 200A? Mérted is a max áramot?
(#) Chipmunk1960 válasza Phile80 hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Szia! Hát ez az, hogy nem volt mivel. A ..35.jpg-n látszik az u alakú sönt, csak nem tudom az A/mV arányt, mindenesetre 180A van rá írva. Az előlapon a potin, meg a kijelzőn 200A-t mutat, de ez nem jelent semmit. A VR1 el a poti max. értékét lehet korlátozni, arra gondoltam, hogy lejjebb veszem 10-15%-al. Szintén a CA-ra megy a 2-es - bemenetre. Nekem az is elég lenne, csak biztos legyen. Én is arra gondoltam, hogy a max-on van járatva, ráadásul a gyártás során, a rostán kihullott alkatrészekből gazdálkodnak.
(#) csinga hozzászólása Júl 6, 2013 /

Üdv.
Lenne egy kínai zx7-250a típusú hegesztő, aminek a vasmagja fel fórosodik.
Porbaltám más vasmagokkal de mindegyik fórosodik.
Ha valaki tudna tippet adni hogy mi okozza ezt a hibát?
A gép teljes hidas 4-db rjh60f5 IGBT hajtja, a frekvencia 62khz , az emitter gate a jelek jók,
az IGBT multiméterrel mérve jó nem zárlatos a diódák jók.
A panelje erre hasonlit
(#) csinga válasza csinga hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

További kép
(#) fraba hozzászólása Júl 9, 2013 /

Sziasztok!

A segítségeteket kérném.
Adott egy Oerlikon saxo 3,5 típúsú inverteres hegesztő. A probléma a következő: hiába állítom maximumra a kimeneti áramot a potival, az 30A-nál nagyobb sosem lesz. Sajnos lakatfogós műszerem nincsen, így nem tudom pontosan megmérni, így csak arra tudok támaszkodni, amit a "megbízó" mondott tapasztalatként ("hozzáragad a pálca a fémhez"). Terheletlenül a kimenet 55,7 V. Ezt természetesen megmértem. Látható égésnyom sehol sincsen, az egész belseje tipp-topp állapotban van. Az IGBT-k 1*3 (bal alsó sarok) illetve 2*2 elrendezésben vannak (bal felső sarok)

Tudnátok adni kezdeti támpontokat arra nézve, hogy hol lenne érdemes elkezdeni a debuggolást, illetve, hogy általában az ilyen hibával "működő" daraboknak mi a (típus)hibája?

Előre is köszönöm!
(#) Phile80 válasza fraba hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Cseréld ki a tápelkót (Főleg ha Capxon márkájú), ha nincs egyenirányítás után üresjáratban legalább 320V. 470µF/400V ahogy nézem.
(#) fraba válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Köszönöm a tippet, és ma délután végre volt is egy kis időm rákukkantani a dologra. Rámértem közvetlen a kondik lábaira, és ha nem is 320, de 306 V DC volt a két pont között.
(#) fraba válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Esetleg nem lehet, hogy a vezérléssel van valami? Vagy a trafó primer oldalát tápláló fekete vezetéket átölelő "lakatfogó" (a visszacsatolás) jelével van gebasz? A két pufferkonditól jobbra es a diodahídtól lefele található narancssárga UTK gyártmányú alkatrészre gondolok.
A kondik márkáját nem is néztem, de mivel nincs nagy eltérés a 320V-hoz kepest, ez jelen pillanatban nem fontos.
(#) Phile80 válasza fraba hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Hát hogyne lenne fontos, mivel az üresjárási feszültséged alacsony. Semmi köze az áramváltónak ehhez.
(#) fraba válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

nem gondoltam volna, hogy ez a 14 V-nyi differencia már számít. akkor rögtön cserélem is, és tesztelem.
(#) Fenkri hozzászólása Júl 15, 2013 /

Üdv Mindenki!

infóra lenne szükségem egy Itig 200 típusú hegesztőinverterrel kapcsolatban. Sajnos eldurrantak az IGBT-k és mint az kiderült a vezérlés a hibás mert összenyitja őket :/. Egy kapcsolási rajzot a vezérléséről vagy hasonló gépéről megköszönnék. kapcsolás nélkül sajnos nem nagyon tudok elindulni és visszafejteni meg esélytelen. Minden ötletet és segítséget szívesen fogadok! Előre is köszönöm!
(#) staci123 válasza Fenkri hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szevasztok,
egy jó kérdés:
Mi volt előbb, a tyuk vagy a tojás?
Utólagossan nem könyű kideríteni hogy előbb az IGBT(k) durant(ak) el és utánna a közvetlen vezérlés, vagy fordítva? Az ITIG 200ast nem ismerem, ha van kedved tegyél néhány fotót
hogy tudhassuk melyik a hasonló gép...
Továbbá milyen a topológiája? Milyen tipusú IGBTk voltak benne?
(#) Fenkri válasza staci123 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Valóban nem lehet kideríteni , hogy melyik volt előbb, de a végeredmény ismert :/. IKW50N60H3-as IGBT-k vannak benne 4 darab. Képeket holnap tudok feltenni. Sajnos nem tudok kiigazodni a vezérlő panelen mert elég kesze-kusza.
(#) Ge Lee válasza Fenkri hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Milyen topológiájú? Mert a gyáriak zöme 2T forward, azoknál egyszerre is kell nyitni minden IGBT-nek. Ha híd akkor nem, viszont ott meg a vezérlő általában lehetetlenné teszi az összenyitást, azért van benne a dead time. Ahhoz valami nagy hiba kell a meghajtásban, hogy azok összenyissanak.
(#) Phile80 válasza fraba hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Legalább 70V-nak lenni a kimeneten kell üresjáratban.
(#) Fenkri válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Hídkapcsolású sajnos . Más lehetőség nem maradt csak a vezérlésben valami hiba mert Én is beleugrottam elsőre abba a hibába, hogy kicseréltem a halott IGBT-et és a végeredmény egy újabb pukkanás lett :/, de érdekes, hogy akkor amikor awi hegesztési módról átváltottam a gépet pálcásra. Szeretném megkeresni az okot, hogy mi lehet, mert ugye bár ettől fejlődik az ember Mivel h sajnos Kínai gép kapcsolás esélytelen hozzá és enyhén szólva elég zűrzavar van a gépben. Minden ötletet szívesen meghallgatok. Holnap képeket is tudok feltenni a gépről.
(#) Ge Lee válasza Fenkri hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Az IGBT-k árán legalább most annyit megtanultál, hogy legközelebb nem éleszted addig amíg nincs rendben a vezérlés, és természetesen utána is csak áramkorláttal.
(#) Fenkri válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

okos ember más kárán tanul... Sajnos nem tudok feltenni képeket mert otthon felejtettem a fényképezőt :S
Következő: »»   14 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem