Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2014 / 3997
(#) dudzsi hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziastok!
Ismerösöm vett egy ledes irányjelző relét ami elvileg 20 mA-20A között kellene müködnie. Az elején müködött, de csak sima izzokal. Leddel nem csinált semmit. Észrevettük hogy egy forrasztás nem igazán sikerült a gyártonak és újra forrasztottuk. Azota csak egyet kattan ha rárakok egy fogyasztot és nem villog. A lenti képen van a kapcsolási rajza. Mit kellene megnéznem hogy müködjön. Elöre is köszönöm a segitséget.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziasztok
Műveleti erősítővel bénázok
+-5 voltos táppal a kimeneten csak 3,56V-ot tudok kinyerni.
Nyilván nem ekkora veszteséggel működik, de akkor mit rontok el?
Üdv
(#) pjg válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

típusa?
(#) reloop válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Szia! Ha nincs az adatlapján, hogy rail-to-rail output (teljes tápig kivezérelhető), akkor bizony így viselkedik.
(#) etm hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziasztok! Kérdezni szeretném,hogy az smd kondenzátorra az értéke van írva? Ha nem,akkor honnan tudom hogy hány mikroF?
(#) bbalazs_ válasza etm hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

A nagyobb erteku SMD elkok es tantalok kivetelvel a tobbsegere semmi nincs irva, igy maximum meressel tudod azonositani.
(#) zsoltee0001 válasza pjg hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Szia
Tl082, de Lm324 is ezt játszotta.
Egy pic-et akarok vezérelni vele (adc), azért volna jó, ha 5 voltig dolgozna.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza reloop hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Köszi!

Sajnos ezek nem tudják. Reloop írta az okost. Ezeket nézd meg.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
(#) zsoltee0001 válasza pjg hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Még egyszer kösz!
Érdekes, hogy mekkora külömbség van erősítő és erősítő között.
Az egyik 50, a másik 1.500 ft...
(#) Viktor0109 válasza pjg hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Én ne látom átt ezt annyira még de az tény hogy elgondolkodtató.
Sajnos még nem ért ide a végfok. Elvileg lessz hozzá kapcsolásirajz is.
Az eladó azt írta hogy minimum +-40v kell neki.

Egyenlőre csak egy keveset érő kép van.
Amugy vannak 4Ω-os hangfalaim is amiket hajtanák vele. Nem mai darabok, orion boleró hs 501 de a mélyeket cseréltem benük. Leírás szerint 12coll 4Ω 300w MNC hangszóró párra.
Ezekkel terhelném.

végfok.jpg

Bizonyára a minőség miatt.
(#) Viktor0109 hozzászólása Jún 6, 2013 /

Szeretnék még Ötletet kérni egy kapcsoló épÍtéséhez.
Az lenne az elkéPzelésem hogy úgy kéne mŰködjön hogy kapna egy jelet ami lehetőségeimhez mérve lehetne (+-6 V ) vagy esetleg egy relé beiktatásával (+-12 V).
Hálózati 220 V-ot kéne be/ki kapcsoljON. Mi lehet erre a Célra a leGegyszerűbb Megoldás?
(#) proli007 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 6, 2013 / 1

Hello!
Ha nincsenek túl nagy igényeid, tegyél a kimenetére egy PNP tranyót, a bemeneteket meg fordítsd meg. De a bemeneteit ne akard 0..5V-ig vezérelni. ez most kétszerest erősít, 0..2,5V ról kb. 0..5V-ra. Gerjedés miatt, frekvencia függő visszacsatolást kell alkalmazni a műveleti erősítő kimenete felől, az invertáló bemenete felé.. üdv!
(#) proli007 válasza Viktor0109 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Hello! Elsőként az, hogy megtudjuk mit szeretnél. Mert ebből ugyan nem derül ki. Mi az, hogy +-6V vagy +-12V. Mire működjön? De gyanúm, hogy egy nyomógombbal szeretnéd helyettesíteni a kapcsolót.. Erre viszont van külön topik. üdv!
(#) jocka0012 hozzászólása Jún 6, 2013 /

Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy a 4029-es icnek , hogy változnak a kimentei , ha négyszög impulzusokat kapcsolunk az órajel bemenetére?Illetve , mivel szokás a kimeneteit(Q1,Q2,Q3,Q4) dekódolni?
(#) Viktor0109 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Hello!
Lényegében igaz, az állításod. Távirányítással szeretnék áramtalanítani! Van egy rádió távirányítóm és hozzá egy vevőm. A vevő kétféle jelet képes leadni 6 V DC fázis fordítás formájában.
A jel csak addig tart amíg nyomva tartóm a ***** távirányítót.
Ezért írtam hogy lényegében igaz amit írtál. Na de beérnem az említet tipickal. Csak előbb megkeresem!!!
(#) proli007 válasza Viktor0109 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

A topik itt van. pld. ott van a BTN-sense2 kapcsolás, az jó, ha a bementi 1Mohm-ot lecseréled egy 10kohm-ra, és TP2-re adod a távrángató jelét. De olyan kapcsolás is jó lehet, amiben D tároló (pld. CD4013) van.
"6 V DC fázis fordítás formájában" Na, ez mit jelenthet vajon? Talán azt, hogy van negátolt kimenet is? üdv!
(#) k_h válasza Viktor0109 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Azt ugye tudod, hogy ha a 40V-ot egyenirányítod akkor 56,5V-os egyenfeszt kapsz? És ahhoz kevés az 50V-os kondi.
(#) fobq hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziasztok!

Van itt egy LED-es kérdésem. Tudna valaki segíteni benne?
Köszönöm.
(#) Csongi_ hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziasztok!!
Lenne egy kerdesem.
Egy regi PC tap dobozaba beepitettem egy szilardtestrelet, amit a monitor, az erosito, es ehhez hasonlo eszkozokre kotottem, ami csak akkor kell bekapcsolva legyen, ha a szamitogep is be van kapcsolva. A rele a tapot a szamitogep tapjarol kapja, akkor ha a szamitogep is be van kapcsolva.
Ahogy csatlakoztattam elsore a relehez a tapot szikrakat dobott. Ez normalis dolog?
A tap minusza a 220-as halozati feszultseggel kapcsolatba van. Ez ugye igy nem jo?
Tovabba valahogy nem erzem eleg biztonsagosnak ezt a megoldast a relevel. Nem tuzveszelyes??

Itt egy kep rola.
(#) kamaro hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziasztok! Ha egy hűtő kompresszor tartósan az indító tekercsről van járatva lesz valami baja?
(#) kadarist válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Szia!
Itt jön a kérdés: miért közös a hálózat a negatívval? Nem kell összekötni. És mi szikrázott?
(#) Csongi_ válasza kadarist hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Ahogy csatlakoztattam a geptol jovo tapkabelt, a dobozon levo csatlakozoval.
Azota mar elszigeteltem a doboztol a tap minuszat.
Mennyire biztonsagos a szilardtest rele tuzvedelmileg??

A szilárdtestrelé nagyon biztonságos, másmilyen nem is lehetne, hisz ez egy ipari megoldás. A túláramvédelmét (biztosíték) viszont meg kell oldani. A dobozodra rá kell kötni a védővezetőt is és ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor ne erőltesd a dolgot, mert még áramütést is kaphatnak a számítógépezők a szobádban.

Ok, akkor kossek vele sorba egy biztositekot ugye?
Am tudom mit csinalok, csak egy kicsit bizonytalan voltam a szilardtestrelevel kapcsolatban, ugyanis meg soha nem hasznaltam ilyent, es a 220 nem jatek.
(#) S.NORBY hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziasztok ! Javítgatok egy szkópot, addig jutottam, hogy megvan a hiba oka. Régeben nem volt dolgom ilyen alagút diódás kapcsolásokkal , ezért itt megakadtam . A kerdésem az lenne , hogy a képen látható rész az gyakorlatilag egy schmitt-tiggert (D12, PP18) alkot vagy ez egy egészen másvalami lenne ?

A szilárdtestrelét éppen úgy kell használni, mint az elektromechanikusat. Itt is van működtető feszültség meg főáramkör, amit kapcsol.
(#) jog27 hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziasztok!
Egy egyenirányító diódán kb. 0,5V feszültség esik, ugye?

Tudom, utannaneztem az elejen.
Következő: »»   2014 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem