Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm szépen a segítséget!
Már alig várom, hogy elkezdjem megépíteni! Üdv!
Sziasztok!
Van egy trafóm amiben tönkrement a hőbiztosíték: 130C'/2A. Mivel ilyenem nincs, ezért egy másik fajtát betehetek helyette? Ez 128C'/10A-es. De ez gondolom nem baj, a hőfok a lényeg? Első képen a rossz, a másodikon a jó bizti.
Sziasztok!
SPDT relét (NO-COM-NC) hogyan lehet egyáltalán lehet-e triac kapcsolással kiváltani?
Sziasztok, amit meg szeretnék valósítani az nem újkeletű, de nem tudom merre induljak el, ebben szeretnék segítséget kérni. Kerestem itt is, neten is de érdemben nem találtam semmit.
Hangvezérlés magyarul: tanítható parancsokkal. Előre is köszönöm.
Hello! Nyugvóérintkezőt nem tudod kiváltani, csak akkor ha a vezérlését megoldod. Mert ha nincs villany, az nem tud zárni mint a kontaktus. üdv!
Egy kis segítség kellene az MCP23S17-el.
Az interrupttal van egy kis gondom. Az 1->0 átmenet az működik, de sajnos a 0->1 átmenetet nem tudom elérni a megszakítás alatt. Ha jól olvastam az adatlapot ehhez nekem az IOCON regisztert = 0b00101010-re kell beállítanom. Hiába módosítom az INTPOL bitet 0ra vagy 1re ugyanúgy az interrupt alapesetben 1 interrupt alatt meg 0 lesz. Mi lehet a baj? SB
üdv.
Abszolút kezdő vagyok elektronika terén. Nemrég kaptam egy ilyen DIY erősítőt.Azt megépítettem. És miután tök jól működött kedvet kaptam hozzá. Azóta készítettem már két másik fajta sztereó erősítő kapcsolást is. Viszont most olyan dologban akadtam el,hogy kellene hozzá egy tápegység. Valahol azt olvastam,hogy 11,5V os toroid trafót érdemes használni hozzá,olyat amit halogén lámpákhoz használnak. Vettem is egy ilyet, 11,5V - 80VA. Kérdésem az lenne,hogy valaki egy kapcsolási rajzot tudna adni hogy milyen alkatrészeket és hogyan kellene még utána kötni,hogy megfelelő tápot kapjak?Ha minden igaz először egy 10A -es Graetz diódát kell utána kötni. 16V egyenáram kellene. Mekkora puffer kondira van szükség? Valami olvadóbiztosítékot érdemes beépíteni?Ez 80W teljesítményt ad le. De az erősítő elvileg 2x10W. De ilyen teljesítményt ajánlottak hozzá minimum. Miért kell ennyivel nagyobb teljesítményű? Előre is köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
Hello! Így van elég egy Graetz egyenirányító, és egy pufferkondi. Nagyobb teljesítményű trafó azért célszerű, mert annak kisebb a feszültségesése. Csökkentett terhelés mellett kevésbé fog változnia tápfesz a kivezérlés függvényében. Egy "B" osztályú erősítő hatásfoka nem lehet több mint 75%. így már ezen okból is nagyobb táp kell, mint amekkora kimeneti teljesítmény adna. A két erősítő kb. 2A áramot vesz fel. Egyszerű pufferelésnél, 4700µF-ot használnak amperenként. Tehát egy 10000µF/25V már megfelelő választás. Biztit inkább a 230V-os oldalra tegyél, mert a nagy kondi kiveri. Vagy a puffer és az erősítő közé. De ekkor az erősítőhöz is kel kondi. (Az egyébként is ajánlott.) De meg nem véd semmit, legfeljebb nem engedi, hogy tűz legyen.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
Üdv! Biztos, hogy toroid transzformátort vettél? Sokféle feszültségátalakító létezik 12V halogén izzóhoz, de sajnos nem mind alkalmas egyenáramú tápegység céljára.
hát,toroid alakja van és toroid trafóként is adták el így kizárásos alapon igen
Sziasztok!
HEStore-on találtam egy smd Ledet, névszerint: WW-WTD50TC-Q . A tme.eu-n megtaláltam az adatlapját a lednek, és kicsit kételkedek az adatokban. 60mA folyamatos áramot képes elviselni (maximum), de a impulzus módban a data szerint csak 50mA-t. Gyanítom el van írva, a kérdésem az lenne, kb mennyi lehet ez az érték a valójában? Adatlap
30mA a Fig.5 alapján.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
Az adatlapban latszik 3db parhuzamos dioda (3x20mA=60mA). Az adatlap aljan kb 4x le van irva a 60mA. A csucsban egy nulla valoszinuleg hianyzik, 1/10-es ciklusban kb a tizszeresevel hajthatod.
Most latom a nagyitaskor, hogy ezek kulon-kulon ki vannak vezetve. Egy dioda eseten, ha nincsenek parhuzamosan kotve, akkor valoszinuleg 20mA lesz a korlat, a csucs 1/10-es kitoltesnel pedig 170mA kb. A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
Sziasztok,
Egy megadott akkumulátor kapacitásból és terhelőáramból kilehet számolni az akksi üzemidejét? Köszi, Zoli
Egy kis tesztelgetés után arra jutottam, hogy valószínű hibás az áramkör, ezért nem tudom elérni vele a célomat.
Hiába módosítom, az INTPOL bitet, mindig az INTn lábon logikai 1 van alapesetben és 0 ha megszakítás van. Ettől még sok-sok mindenre használható az áramkör
Sziasztok!
Van egy akváriumhoz való levegőpumpám. Két fokozat volt rajta, erős és gyenge. A benne levő kapcsoló sajnos elveszett, és így túlságosan erős a fújás (nem beszélve a tankokkal is felérő hangjáról). Az lenne a kérdésem, hogy miként tudnám csökkenteni a kimenő teljesítményt? Mintha eredetileg valahogy kevesebb áramot kapott volna a kapcsoló révén, de ezt a titkot már az örök homály fedi. Köszönöm a válaszokat!
Szia! Tegyél sorba a tekercsel egy db diódát. Pl 1N4007-et, mindegy milyen polaritással. A kapcsoló pedig ezt a diódát zárta rövidre. Elképzelhető, hogy egy idő után csökken a teljesítménye, mert felmegneseződik a vas. Ekkor fordítsd meg a diódát. Azért ez sok idő. A hangja viszont nem fog csökkenni. Az inkább valami mechanikai hiba miatt lesz, vagy megöregedett a gumi vagy a szelepek vacakolnak már.
Köszönöm, este kipróbálom!
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
Sziasztok! Udvarra, esőbe, szélbe, hóba, fagyba, napra, a levegőbe, fedetlen szeretnék kirakni 12V 0,48W-os LED modulokat. A sima hangszórókábel bírja ezt, vagy más kábelt ajánlotok? Az összeköttetéseknél elég a forrasztás+szigszalag? Vagy máshogy kéne összekötni?
Persze hogy bírja (bár függ az átmérőlyétől) de kérdés, hogy meddi?! Én a helyedben erre kitalált (mármint hogy kültéri) vezetéket használnék, az bírni fogja.
De annak mi a neve? Van olyan valami, ami összeszorítja a 2 vezetéket, és légmentesen lezárja?
A forrsztopáka összeszoritja és villanyszerelő boltban kapni "önvulkanizáló szigetelöszallagot" ami tökéletesen tömit csak a lényege hogy utolag be kell tekerni rendes szigetelőszallagal.
Csomó fórumon vita téma, hogy jobb összeszorítani, mert az ón oxidálódik, meg reakcióba lép a rézzel, ezért kilazul, meg hasonlókat olvastam. De ugye a réz is oxidálódik, ezért ha szorítva lenne, akkor is le kéne szigetelni.
De nem tudom, milyen kábel van direkt erre. Ez az önvulkanizálós szalag, vagy zsugorcső ugye úgy lenne a legjobb, ha nem érpáronként, hanem vezetékenként van, és nem egymásmellé téve a végeket 90°-ba a vezetőiránnyal -T-, hanem hosszában, egyik vezetékvég szembe a másikkal ----?
Azt, hogy direkt erre van, azt úgy értem, hogy egy ilyen (/ek) vannak inkább a kültéri használatra készítve, mint a hangszórókábel. Amúgy, én javasolnék zsugorcsövet, és folyékony ragasztót, és arra szigetelőszallag.
Szerintem attól még, hogy ilyen, egyáltalán nem biztos, hogy időjárásálló. Azért írtam hangszórókábelt, mert rákerestem 2 eres kábelre, és a sima 2 eres kábelt mindenhol hangszórókábelnek írták. Ahol már plusz 1 szigetelés van, azt nem úgy, de gondolom, ez a plusz szigetelés inkább elektromos, és mechanikai védelem, mint UV és fagy. A folyékony ragasztó nem hangzik jól, mert megkeményedik. Inkább valami rugalmassá kötő anyag, de azért kérdeztem, hogy úgy lenne-e a legjobb, mert 1 vezeték szigetelése henger alakú, és ha szembe vannak, az is marad, és nem lesz rajta rés a víznek, levegőnek, szemben azzal, ha a végeket egymásmellé teszem, és úgy kötöm össze. Így viszont erősebb lenne a kötés, biztos nem szakadna el. De ha nem szigetel rendesen, felesleges a szigetelés. De azért olcsó valamit akarok. Nem akarok rátenni 60-féle dolgot, ha nem muszáj. Alapból kb. 60m kábelen lenne kb. 20 modul. ~3m/db.. Mit javasoltok a kábel tartásához?
Hello!
Szeretnék egy végfoknak tápot épiteni. A végfokot (modult) ugy rendeltem a vaterán. Az eladó építete és azt ítra hogy: Tápellátás: Plusz/Mínusz 45-50V Áramfelvétel: 4-5A (kivezérléstől és feszültségtől függ) Impedancia: 4Ohm Bemenet: Vonal szintű Kimeneti teljesítmény: 2x100W Van egy két középkivezetéses trafom ami 3 + 3 kivezetéses. Az egyik 3-mas kivezetésre kötötem az előfokot,ledeket stb-t. Ugy hogy adott 3 vezeték: 2 barna 1 fehér. Én 1barna + fehérröl egyenirányitóval + pufferel 12v-ot használok... . Ezzel nincs is gond teszi a dolgát. De a másik 3 kábelről szeretném megoldani az új vékfokom meghajtását. Három vezeték van ebben az esetben is, 2 barna 1 fehér a fehér a közép kivezetés itt is. Mérte műszerel ha a fehér és az egyik barna vezeték között nézem mindkét esetben 40v vátófeszt kapok.A két barna között 80v van. Rendeltem kondikat 4db (50v 4700uf). Bár lehet fölőslegesen mert ha 200w akkor lehet kevés lessz. Ha valakinek lessz egy kis ídeje írhatna hogy ezzel a trafóval megolthatóe a meghajtása az emlitet végfoknak a leírtak alapján. Ha lehetséges akkor, egy ideális kapcsolást is javasolhatna valaki. Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv.
Ez a professzionális megoldás vezeték összekötésére. Akármilyen összekötést használsz kültéren, először elektromos szigetelésként valamilyen zsírral érdemes a kötést beborítani, és utána jöhet a mechanikai védelem.
Ha nem akarsz védőcsövet használni (Miért nem?), akkor a minimális védelem a kettős szigetelésű vezeték használata, legfeljebb 10-15 évenként ki kell cserélni a vezetékeket.
Szerintem 4 Ohm terheléshez nagyon sok a 45-50V tápfeszültség.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |