Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   279 / 979
(#) wpetya válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Ez igaz.
(#) zohlih hozzászólása Jún 7, 2013 /

Üdvözlet!

Laikusként kérdezném, hogy a napokban találtam egy leírást a kapcsolókról és azt láttam, hogy a kétpólusú kapcsoló főként vizes helyiségekben használatos, ugye ez a 0-át is bontja, ennek mi értelme van?
Ha jelenleg egypólusúak vannak beépítve ajánlatos a csere?

Köszi.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
(#) ötfelezős válasza zohlih hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Azért a helyzet nem innen indul, hanem onnan, hogy alapszabály az, hogy a helyhezkötött berendezést leválasztani tudni kell. A leválasztáshoz meg régebben feltétlenül hozzátartozott egyfázisú ketyerénél a nullavezető leválasztása is. És ezen általános előírás alól adott engedményt a szabvány bizonyos körülmények között (száraz helyiség, lakás jelleg, bizonyos teljesítmény alatt, stb).
Ma egy kicsit bonyolultabb a helyzet, de azért ez irányelvnek jó.
(#) wpetya válasza zohlih hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Az az értelme, hogy potenciális különbség lehet a nulla, és a járó felület között amihez hozzáérhetünk, ezért kell a nullát is leválasztani, de állandóan száraz (tehát a fürdőszoba már kiesett, de a konyha, előszoba, szobák nem) járófelületnél nem kell tartani ilyesmitől. A lakáson bellül csak a fürdő szobába kell két pólusú kapcsoló, és a helyiségen kívülre ajánlatos tenni. Ha nem kétpólusú, azt ki kell javítani, ha kell + vezetékezéssel.
(#) kameleon2 válasza zohlih hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Bármilyen bekötéssel, garantáltan megszakítod a fázist. Nem mellesleg a nullán is üzemi áram folyik, mert ami a fázison bemegy a fogyasztóba - az a nullán fordul vissza. Fürdőszobánál, Fi relé használata is ajánlott például a dugalj áramköröknél. Mielőtt megkérdeznéd miért: A nejem rendszerint a tükör előtt szeret hajat szárítani és például a mosdóba teszi a hajszárítót........
(#) zohlih válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Persze, azt tudom mire való, van is a dugalj körben.
(#) Gafly válasza wpetya hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Idézet:
„hogy potenciális különbség lehet a nulla, és a járó felület között amihez hozzáérhetünk, ezért kell a nullát is leválasztani, de állandóan száraz (tehát a fürdőszoba már kiesett, de a konyha, előszoba, szobák nem) járófelületnél nem kell tartani ilyesmitől.”

És akkor itt a következő hitvita: Nulla össze van kötve védőfölddel. Bedugott, ámde kikapcsolt mosógépre rátámaszkodik az asszony kádból kimászván, nulla és védőföld és a EPH-ba be nem vont járólap között "ráz" ...
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Idézet:
„És akkor itt a következő hitvita: Nulla össze van kötve védőfölddel. Bedugott, ámde kikapcsolt mosógépre rátámaszkodik az asszony kádból kimászván, nulla és védőföld és a EPH-ba be nem vont járólap között "ráz" ...”
Ez nem korrekt. A mosógép fémváza védőföldön van, a kád EPH-ja szintén. Üzemi áram egyiken sem folyhat. Mitől rázna???? EPH: Egyen Potenciál Hálózat... Ha egy potenciálon van - nem ráz. Mint a verebek a dróton...
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Sajnos kádat ritkán kötik be EPH-ba (pedig kellene)

Jó, kilépett a kádból, a vizes padlólapon áll és támaszkodik a kikapcsolt mosógépre...
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Az 1970-es években bekötött öntöttvas kádunk is be volt kötve... Ha valaki nem köti be - az kontár. A vizes padlólap Ha fémtárggyal kapcsolódik - ott a fémtárgy szintén EPH-n van. Radiátorcső, vízvezetékcső stb. A mosógép jól vezető fém, a védőföld is az. Nem rázhat meg semmi, mert üzemi áram nincs rajta. Ugyanúgy, mintha csak homokon állnál. Nincs áramforrás, nincs áramkör, nincs ami rázzon. Az elektronok nem bolondok, hogy maguktól kezdjenek vitustáncot és egy rosszabb vezető felé áramoljanak nagy számban tolongva. Én egyetlen ilyen helyzetet tudok elképzelni. Ha műanyag a kád és sztatikusan feltöltődik a hölgyemény és a védőföld felé sül ki... Megcsípi. Ha kevésbé izgága - kisebb a csípés - de abszolút veszélytelen élettanilag.
(#) tomikapc válasza Gafly hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Én ma egy olyan lakásban kötöttem be mindenhova a védőföldet a dugaljakhoz, ahol kivétel nélkül földelt aljzat volt, oda is volt húzva a szabványos színű és keresztmetszetű védőföld, csak nem volt bekötve... Persze mindenhol úgy világított a fázisceruza 2-3 méter hosszabbító után a fémházakon, hogy öröm volt nézni Arról nem beszélve, hogy a csövek szabályosan eph-ba kötve, zuhanyzó mellett meg ott a mosógép, ami egész életében csak 1 fázist és 1 nullát látott...
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
(#) pisti1818 hozzászólása Jún 9, 2013 /

Sziasztok egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok (nem témába vág) hogy mostanában elég sokszor látni internetes hirdetésekben azt hogy mágneskapcsolókat vásárolnak fel nagy tételekben mindegy hogy jók e esetleg vagy rosszak nektek mi a véleményetek erről mi álhat ennek a hátterében? Tényleges felújítás vagy fémkereskedelem?
(#) kameleon2 válasza pisti1818 hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Nem tudom, de az enyémeket nem akarják elvinni féláron sem
(#) pisti1818 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 9, 2013 / 1

Szia talán nézz meg egy ilyen hirdetést az interneten én is ott láttam ezért is kérdeztem
(#) zoli_varga válasza pisti1818 hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Mi is van egy tekercsben réz!!! kilója ezer, érintkező ezüst/arany ??? de ez már fikció

Hívd fel és kérdezd meg ha érdekel! (én ilyenkor ártatlan naiv embert szoktam alakítani a telefonban és egy két kérdést felteszek).
(#) erbe válasza zoli_varga hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Rézhulladék hirdetett átvételi ár 1500/kg. Venni akarsz, 3000+.
Régi mágneskapcsolók tekercsei még nem voltak lakkozva, impregnálva, trópusi... Akár "újra is lehet hasznosítani".
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
(#) lacake274 hozzászólása Jún 10, 2013 /

Sziasztok!
Egy 10 A biztosítékot ki lehet váltani 2.db 5 A biztosítékkal?
Mikrohullámú sütőben ment ki. Persze ideiglenesen, amíj nem járok olyan helyen, hogy pótolni tudjam.
Ha párhuzamosan összekötöm működhet a dolog?

Laca
(#) Dempsey válasza lacake274 hozzászólására (») Jún 10, 2013 / 1

Szia! Nem lehet kiváltani.
(#) lacake274 válasza Dempsey hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Köszi a gyors választ!
(#) (Felhasználó 46585) válasza lacake274 hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

De, ki lehet váltani. Legfeljebb az egyiken pl: 6A fog folyni, a másikon meg 4. Nagyobb különbség nem hiszem, hogy lenne. Ha a nagyobb áramot vivő kiolvad, utánna rögtön kiolvad a másik is, hiszen arra már 10 A ( illetve a túláram ) fog jutni. Még félvezetővédő gyorsbiztosítóknál is működik a dolog.
(#) Szirty válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Helló katt! :->

Idézet:
„De, ki lehet váltani. Legfeljebb az egyiken pl: 6A fog folyni, a másikon meg 4.”

Szerintem csak ha egyformák, akkor van erre reális esély. Tehát egyforma gyártó, kivitel, érték, karakterisztika stb.
(#) _vl_ válasza Szirty hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Meg egyforma bekötővezeték...
(#) proli007 válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Egyforma kontakthiba..
(#) (Felhasználó 46585) válasza Szirty hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Miért kellene, hogy egyformák legyenek? Nem értetted meg a lényeget. Ha van köztük 20 % eltérés, akkor úgy fog működni, mint ahogy leírtam. És 20 % eltérésnél nagyobra áramra illik méretezni egy biztosítót, különös tekintettel arra, hogy itt nyilván lassú kioldásról lehet csak szó. Nyilván nem arra gondoltam, hogy egy NoSi-t, meg egz NOLG-ot összeházasítunk. De abból sem lenne baj...

Egyébként, ha egyformák, akkor miért nem folyik rajtuk azonos áram? Ugyanis ezt írtad...
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza proli007 hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Biztosítók párhuzamosításáról volt szó, nem pedig gagyi szerelésről, meg méggagyibb alkatrészekről.
(#) (Felhasználó 46585) válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Igen, ez is számít. Feltéve, ha az egyik bizti a hálószobában van, a másik meg a mikroban. Ha egymás mellett vannak, akkor nagyon kicsi lehet az ohmikus különbség. Ennél sokkal nagyobb a biztik ellenállása, különben nem működnének...
(#) proli007 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Hogy nehogy azt mond csak kötözködök (amit azért szeretek), megmértem egy 4A-es tohonya bizti ellenállását ami 20milliohm jött ki. Mivel a bizti foglalatban van annak két átmeneti ellenállásának összege is simán lehet ennyi. Vagy is akár merről nézzük, ez még is egy "fuser Ottó" megoldás. Szerintem ennél még a mezei patkolás (rézhuzalok olvadási áramának táblázata) alapján is szakszerűbbnek tűnik. üdv!
(#) (Felhasználó 46585) válasza proli007 hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Akkor te használd a megpatkolást! Igazán szakemberhez illő megoldás...
(#) wpetya válasza Gafly hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Eszembe jutott az, hogy találkjoztam már olyannal, hogy a falban szigetelés nélkül volt összekötve a vezeték. Sem csövet, sem dobozt nem alkalmaztak, csak a két szál vezetéket. Egymástól kb. 3-4 cm.re voltak a kötések, és le sem voltak szigszalagozva, úgy pőrén voltak bevakolva. Ha nálatok, vagy egy közeli szomszédnál van ilyen, és esetleg nedvesedik a fal-födém, akkor bizony előfordulhat, hogy a padlóban van némi fázis, és akkor rázza a feleséged, amikor hozzáér a jól földelt mosógéphez. Azért meg kellene nézni, hogy valóban jól működik-e a saját védőföldelésed egy földelési ellenállás mérővel, de azt is, hogy nincs-e kóbor fázis a födémben, és a falakban.
(#) Szirty válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Üdv katt!

Idézet:
„"Miért kellene, hogy egyformák legyenek?"”

Mert akkor van a legnagyobb esély arra, hogy egyforma az ellenállásuk és így közel egyforma áram folyik át rajtuk.
Ha nem ez történik, akkor kisebb áramnál fognak kiolvadni, mint amennyi a kettő névleges áramának az összege.

Idézet:
„Egyébként, ha egyformák, akkor miért nem folyik rajtuk azonos áram? Ugyanis ezt írtad...”

Nem írtam ilyet!
Következő: »»   279 / 979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem