Fórum témák
» Több friss téma |
Lockbit:
- első lépésnek a chip törlésnek kell lennie, csak utána állíthatsz át bármit. Így a "visszaprogramozás" esélyét csökkented töredékre. - A lockbit mellett a SPIEN kivétele nem javasolt, mert utána ISP-ként nem tudod a chipet programozni, azaz a firmware frissítés nem fog menni. Az ördög karikás szeme miatt nem rakom én pl. rá a palera a reset láb összekötést. A kreatív felhazsnáló ne kísérletezzen, hogy pl. jé, mi ez a a jumper? Mi történik ha rövidrezárom? Az esélyt sdem akarom megadni neki....
Szerintem nem egyről beszélünk. Mit értesz "visszaprogramozás" alatt?
A programozó olyan kódsorozatot kap a lábain, ami a benne levő firmware felülírását/módosítását vagy a biztosítékbitek elállítását okozza.
És ez hogy lehetséges, ha a Reset láb +5V-on van?
Megépítettem de az istennek sem ismeri fel semmi a chippet sajnos mikrocsipp ide vagy oda.... Ha lennél kedves még azt kirakni, hogy ne kelljen szívni vele akkor megköszönném. Üdv
Sziasztok!
Egy STK500-at fogok a közeljövőben megépíteni... Annyit segítsetek pls, hogy amikor a bootloader.hex már benne van a mikrovezérlőben, az AVR Studio 4-el írnám a firmware-t. Milyen biteket kapcsoljak be? (amit kiraktatok képet pár hsz-el előbb, az jó nekem is?) köfi
Én itt download drivert nem látok sehol, de lehet én vagyok a hülye....
Ha a Tuxgraphics-os változatot építed meg, akkor
Idézet: „set the high fuse to 0xc9 and the low fuse to 0xae (in that order! high fuse first)” A Lock biteket nem kell bántani (0xFF)! Viszont az FT232 helyett olcsóbb az MCP2200-assal megépíteni. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
Pedig tényleg csak lejjebb kellett volna görgetni, és ott a driver. Csatolom.
Az újabb, "installer" típust még nem próbáltam, de azért tessék itt van: Bővebben: Link Ehhez semmi köze Bill Gate$-nek, ez a drivere, mindenki által hozzáférhető, ingyen letölthető. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
Megépítem az STK500-at, ezzel a megoldással Bővebben: Link ráégetem a firmware-t az atmega8-ra majd avr studio 4 ott stk500 és már égethetem is az attiny13-at?
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
A soros égető _csak_ régebbi alaplapokkal megy, a mai újakkal ez esélytelen!
Az USB-soros átalakítókkal szintén nem megy - direkt porthozzáférés nincs támogatva.
Van régi gép szerencsére.
Szóval a lényeg az, hogy működik az a megoldás... Várom az alkatrészeket, ha kész vagyok jelentkezem!
*
A Zombee égetője nekem is működik remekül és köszönet érte! *Írd le neki privátban, vagy titkold, a fórumon NEM személyeskedünk! A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
Én is megépítettem, de azonkivül, hogy az mcp chipet felismeri com9-ként az xp viszont az avrstudio lesajnálja sajnos és nem lát semmit
Ha esetleg vlakinek van tapasztalata az élesztésről, akkor kérem ossza meg!
Zombee, az SJ1 a kapcsolásban mit takar?
Összerakom én is...
Az SJ1 egy hibakereső jumper, amit össze lehet forrasztani és ki lehet vele próbálni az
MCP2200 működését. Ugyanis az Rx és Tx vezetékeket köti össze. Egy másik elképzelés a bitbang mód volt, hogy külső égető nélkül, egy speciális programmal az MCP2200 portjain keresztül vigyem fel a firmware-t az ATMega8-ra. Ez biztos nem lesz, de a jumpert benthagytam.
AVR Studio beállítás, alapból csak COM1-COM4 portokat látja. A port számát kell átállítani,
mondjuk COM3-ra. Ezután ha bent a firmware és jók a FUSE bitek akkor működni fog. A port számát a win eszközkezelőben(devmgmt.msc) lehet beállítani. Huh, ezzel megint duzzadni fog a cikk de nagyon! A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2013
Eddig kivülállóként szemléltem a dolgokat, és sikerült ezek alapján megépíteni az égetődet amely tökéletesen múködik! Ezúton szeretném megköszönni az önzetlen segítséget és a remek tervezésed közzétételét! További sok sikert a munkádhoz, és mások nevében is köszönet érte
! Üdv
Sziasztok!
Tegnap összepakoltam egy AVR910 USB-s égetőt. Hibátlannak tűnik, de az AVR Studio nem látja. Van valami lehetőség, hogy kezelje? mKAVR Calculator gond nélkül feismeri, ír-olvas vele. Mennyire használható ez a konstrukció? Mega8-cal próbálva kicsit lassabb mint az USBASP, de ritkán programozok, így a "sebessége" nem okoz különösebb gondot. Erről az égetőről van szó: Bővebben: Link Hozzátenném, hogy a két feszültségcsökkentő diódát elhagytam, és az ISP csatija is saját igényekhez van kialakítva. Az USB-re ráterveztem két 3,6V-os zenert. A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
Az AVR Studio-ban az AVR910-es programozó támogatott, de egy másik plugin adja.
Keresd így: Tools menü, "AVR Prog" (a legfölső). Csak COM1-COM4 portokon keresi, ha nagyobb(pl. COM5) akkor biztosan nem találja meg. Érdekes cucc, ilyet még nem láttam. Nagyon emlékeztet a Doper-re, mivel szoftveresen emulálja a COM portot, hiszen az eredeti AVR910 is COM porton kommunikál. Egyébként ugyanezért lassú is. Az USBASP azért gyorsabb mert natív USB-t emulál. Feszültségcsökkentés: az ábra szerinti megoldás szerintem badarság, a diódás csökkentés nem stabil, és a céláramkör szempontjából sem szerencsés. Az, hogy neked 5V-on működik, annak köszönhető hogy tolerálja az alaplapod. Ennek nincs köze az AVR Studio-hoz, mert ha hibát okozna akkor a géped eleve nem ismerné fel az eszközt és még a driver telepítésig se jutnál el vele. Nagyon sok alaplap nem tolerálja az 5V-ot, ezért kell az USB D+ és D- vonalait 3.6V-on korlátozni. A többi fesz nem számít, az ATMega8 mehet 5V-on. A rajz alapján látom hogy a 68 Ohm ellenállások megvannak, az AVR felől kell 1-1 zener dióda(3.6V-os) az USB oldalára a "DMN" és "DPL" vonalakra, ezek neve hivatalosan "D-" és "D+".
Igen, ezért hagytam el a diódás feszültségcsökkentő részt, nekem sem tetszik. Mint írtam, a két 3,6Vos tener helye megvan a nyákon, beépítve még nem lett, de feltétlen bele fog kerülni. Sikerült beállítani COM2-re, így már látja az AVR Studio.
Köszi a segítséget. Egyébként ez lett belőle (a nyák elég gagyira sikeredett, de hát prototípus az első képen a ZIP40 foglalatos panel amolyan adapter-próbanyák): A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
TQFP-s verziót nem egyszerűbb lett volna beforrasztani?
Sőt! Az eredetit még egyszerűbb lett volna! Áttervezni sem kell, és DIP tokos az IC.
Gondolom azért ilyenre tervezte, mert ilyen van neki... A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
Sziasztok!
Nos a másik topikban beszélgettük a nagy kérdést, hogy STK500 régi Studio vagy MKII új Studio-k. A zombee féle STK500-at megépítették páran műkszik. Szeretnék kérni egy MKII tervet, s írj is valami útmutatót arról, hogy lehet működőképessé tenni. Szerintem aki most akar építeni egy programozót annak sok segítség lenne ez.
Kicsit összetettebb annál, mint pl. egy STK500 esetében megtalálsz. Annyival egyszerűbb
hogy a programozó felprogramozásához nem kell egy másik ISP programozó, viszont a többi része messze meghaladja egy mezei cikk terjedelmét. Korábban már leírtam: egy kapcsolási rajz már nem elég, egy csomó mindent kell még tudni hozzá hogy életre keltsd. Egyébként a leggyakoribb IC-k továbbra is támogatottak a Studio6 + STK500 kombóval. A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |