Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Sziasztok!
Szeretnék kérdezni,hogy van nekem 220as 1000va 42voltos trafóm és ebből szeretnék 12volt DC-t,ami egy autóból kiszerelt hűtő ventilátort működtetne,ami kb. 5,5 Amper vesz fel. Előre is köszönöm a választ!
Szia!
A teljesítménye 15-szörös, el fogja bírni, de a szekundert át kell tekerni. Megszámolod a meneteket, átszámolod 12V-ra, és visszatekered; a huzal keresztmetszete is bőven elég lesz.Bár erre elpazarolni kár ekkora trafót, mert aránytalanul nagy az üresjárási árama.
Ez pazarlás. De persze le lehetne tekerni a szekundert 8-9V-ra, egyenirányítani, bufferelni, és kész a 12V egyen. Használj egy olcsó PC tápot, szerintem, de ez nem ebbe a témába tartozik.
Szia!
Ha kisebb, pl 0,5amper kellene akkor ,ha jól gondolom elég lenne egy 7812 és 4 kis dioda,de ide ez kevés lenne.
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy van egy házilag készült hegesztőm, eddig működött rendesen, de mostanában leveri a biztosítékot, ha hegeszteni próbálok vele. Mi lehet a probléma?
Vagy kisebb biztosítékról szeretnéd használni mint eddig, vagy valami zárlat van.
Most látom, hogy a tekercs tele van vasreszelékkel, biztos ez a baj Köszi!
Kedves Szakik!
Remélem nem baj, hogy ide írok (teljesen új vagyok). Kérem segítsetek. van egy öreg 100/160-as eltra hegesztőtrafóm. Csak 220-voltról használom. Eddig semmi baja nem volt, de ma reggel "beteg lett". Nem húz folyamatosan ívet. Azonnal ívet fog, de ahogy elindulok a varrattal elkezd kihagyni. A túlmelegedés jelző nem villan fel és minden áramerősségnél csinálja. Kérem adjatok tanácsot. Köszönettel Zsolt
Valahol megnőtt az átmeneti ellenállás, valami kilazult vagy eloxidálódott. Nézd meg a kapcsolót, kábel sarukat stb. Nagy áramú berendezésekben a nem forrasztott csak sajtolt kábelvégsaruk és a kábel között elég gyakran előfordul.
Nem használsz másféle elektródát mint amilyennel eddig szoktál hegeszteni?
ugyanis vannak olyan rutilos elektródák, amelyeket a Hetra( és még sok más heg.trafó) nem szívesen olvaszt le. De akár Gee-Lee -nek is igaza lehet,bár úgy emlékszem a Hetra kivezetések forrasztott kötéssel mennek a csavarhoz. Talán a csavar a hunyó?.
A szokásos elektródát használom, de ma kipróbálok valami mást. Leveszem a burkolatot, megnézem a kötéseket, kitakarítok. Előre is köszönöm. Szép napot Nektek.
Találtam egy (részleges)testkábel szakadást amit orvosoltam, de sajnos nem javult a helyzet. Szépen ívet fog-mint eddig- de sajnos folyamatos hegesztés közben kihagy. a varraton nem igazán észlelhető, legalább is szemmel, de tartok tőle, hogy nem tökéletes a varrat. meg hát a hangja sem olyan mint kéne. esetleg nincs valami más ötletetek (hol mérjünk és, vagy mit?) előre is köszönöm
Üdv zsolt
Amikor az elektróda fele leolvadt, akkor már nem szakad meg az ív. Így működik?
próbáltam ma egy másik trafót és azzal is ugyanazt csinálja. az elektróda vége felé jobbnak tűnik
Akkor már tudod hogy mi a teendő. Elektródacsere. Sajnos nem egyedi esetről van szó, egyes rutilos elektródatípusok nagyon nem szeretik a Hetra trafók alacsony gyújtófeszültségét, emiatt aztán amíg az elektróda fel nem melegszik, addig az ív meg-megszakad. A régi Csepel Művekben gyártott ER21 is az ilyen ívszaggatós fajták közé tartozott. Ajánlom a Lincoln vagy a Böhler rutilos elektródáit, nem fogsz bennük csalódni.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, holnap próbálok más elektródát és megírom a tapasztalatokat hátha másnak is lesz hasonló problémája. Még egyszer köszönöm!
Üdv:Zsolt
Üdv Mindenkinek!
Segítségre van szükségem. Van egy három oszlopos trafóm, adatai : mag: 5x5 cm (x3) oszlop magasság : 25 cm ablak keresztmetszet: 13x25 cm Ebből szeretnék építeni egy 3 fázisú trafót. A fórumon nem találtam háromfázisú trafóról infót, ezért bátorkodtam a kérésemmel előhozakodni. Alapvetőbb kérdéseim: Az oszlopok kötése csillag vagy delta? Vékonyabb vezető alkalmazható -e? És egyébként bármiféle instrukciót szívesen fogadok, melyet előre is köszönök! Üdv:M
Trafó lesz vagy hegesztő trafó? A kötés lehet csillag és delta is. Mit jelent az hogy vékonyabb vezető?
Nem túl nagy keresztmetszet, de elég (kicsit izzadni fog, de szakaszos üzemre jó). Egyenirányítod a hegesztőáramot (csak így tudod teljesen kihasználni)? Az oszlopok kötése csillag,vékonyabb dróthoz (de mi az a vékonyabb?). Lehet párhuzamos szállal is tekerni. Megcsapolásos, vagy elektronikus szabályzásod lesz? A szükséges számítások: mint az egyfázisúnál, csak nagyobb gerjesztés, nagyobb áramsűrűség (szakaszos üzem!).
Hegesztő trafó lesz. Vékonyabb vezetőn azt értettem, hogy fázisonként kevesebb áram folyik át mintha egyfázisú lenne, ugyanakkora teljesítmény mellett, de lehet tévedek. Emiatt gondoltam , hogy vékonyabb vezetővel is megoldható.
Valószínű, hogy söntszabályozású lesz, de az elektronikus sem kizárt. A célom az lenne, hogy legalább 2.5 mm-es elektróddal 100%-os bekapcsolási idővel üzemelhessen, ezért gondoltam a három fázisú trafóra.
Ha elvetjük a három fázisos megoldást, akkor a három oszlopot egy fázisról táplálva, párhuzamosan kötve, járható út?
Mindenképpen jobb a háromfázisú megoldás, és a 3x25cm2 is bőven elég az általad kitűzött feladatra. A három oszlop egyidejű táplálása 1 fázisról nem lehetséges. A söntszabályozás nem rossz megoldás,de sok helyet elvesz a megtekercselhető oszlophosszból. A trafó kapcsolása bármilyen lehet, akár Y/Y akár D/Y. Ha a primert deltába tekered, akkor kisebb huzalkeresztmetszet elég, de több menetszám kell. A szekundert célszerű csillagba kötni, mert-bár nagyobb keresztmetszetű huzal kell hozzá, de a kevesebb menetszám feltekerése könnyebben megoldható.
Köszönöm , hogy írtál!A neten nem találtam 3 fázisú trafó tervezéséről semmit.
Amennyiben van időd, konkrét adatokat, vagy számítási képletet tudsz közölni? Tudom, hogy helyigényes a söntszabályozás, és bonyolult is a mechanikai kivitelezése, de a szekunder oldalt szeretném szabályozni. Az elektronikus, szekunder oldali szabályozást, viszonyt költségesebbnek gondolom.
A szekunder szabályzás a jellemző,a primerre még ipari megoldást nem találtam. Hangsúlyozom, ipari megoldást. Barkács megoldások léteznek, de még nem próbáltam megépíteni egyet sem, idő hiányában. A szekunder szabályozásra viszont van többféle megoldás is. Persze az igazi megoldás az tetemes költséggel jár, de egyszerűbb szabályzóval is lehet jó eredményt elérni. A söntszabályzás nem annyira komplikált, mint amennyire helyigényes, de messze a legjobb eredményt adja.
A szabályozás - úgy gondolom- még másodrendű. Elóször talán a mentszámokat és vezető keresztmetszetet kellene kiszámítani, ezek alapján pedig számolható a tekercsek helyigénye.
Azt írod a 25 cm2 bőven elég 2.5 mm2-es elektróda leolvasztásához 100%-os bekapcsolási idővel. Számításom szerint a 25 cm2-es mag kb. 600w telesítmény átvitelére alkalmas, a primer oldal max áram kb 3 A lesz, a szekunder áram 20 A 25-30 V ívfeszültség esetén. Itt akadtam el, a trafóméretező program szerint meglehetősen vékony keresztmetszetek adódnak. Primer:kb.1 mm, szekunder 2-3mm. Hol hibáztam? Ilyen értékekkel biztos nem készíthető el a tekercselés.
Szevasztok,
kedves Mihály, nincs ok aggodalomra, a trafó teljesítménye nics szoros összefüggésben a keresztmetszet felületével...25cm2 egyfázisú magból készítettem 130Amperes ívheggesztő gépet 20 évvel ezelőtt még ma is prímán heggeszt... A menetszám számításához, mivelhogy ismeretlen tipusú trafólemezről van szó, célszerű volva a középső oszlopra készíteni (vagy van is rajta?) egy tekercset bemérés céljából...
Ott hibáztál, hogy az átvihető teljesítményt nem a vaskeresztmetszet határozza meg (azt a trafóméretező programot felejtsd el), hanem a huzalok keresztmetszete (az átvitt áram abban folyik, nem a vasban). Vannak ugyan (talán még jónak is mondható) közelítő számítások a vas mérete alapján történő teljesítmény meghatározására, de azok csak a köpeny típusú magokhoz jók, azonban azokba nagyon kevés huzal fér egy ilyen maghoz képest *
Fel kell venni a vas mágnesezési görbéjét, abból látszik hogy meddig lehet elmenni a gerjesztéssel. A rendelkezésre álló ablakméretből pedig meg lehet saccolni, hogy adott átmérőjű huzalból mennyi fog elférni úgy, hogy soronként szigetelés is van. Szóval azon a 600W-osnak "számított" magon át fog menni több kW is. A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |