Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2024 / 3960
(#) etm válasza kadarist hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) dudzsi hozzászólása Jún 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Van a képen látható litiumos akku figyelőm amit egy akkumulátoros furóba szeretnék berakni. A baj csak az hogy ha a kapcsolo után kötöm akkor nem valos értékeket mutat, mert nem nyomja mindig kakaon az ember a kapcsolot és ha a másik irányba kell forgatni akkor nem is megy. Elöször egy relét gondoltam hogy beteszek, amit a kapcsolo megnyomására húz be és az kapcsolja közvetlen az aksit a figyelöre. Csak sajnos nagyon kicsi a hely és nem találtam olyan kicsi relét és az ár is számitana. Viszont a polaritás változik ezért lenne jó a relé. Elektronikával hogy tudnám kiváltani a relét. Ha nem lehet megoldani a polaritás felcserélödése miatt, nekem az is jó lenne ha csak egy irányba todnám kapcsolni. Csak birja ki a polaritás váltást. Elöre is köszönök minden segitséget.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
(#) dudzsi válasza dudzsi hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Lemaradtak a feszültségek. Az akku 11,1V lipo és jó lenne ha már 6V környékén tudná kapcsolni a figyelöt.
(#) dudzsi hozzászólása Jún 17, 2013 /
 
Még egy kérdés. ICL8211-t lehet helyetesiteni valamivel? Ebbe a kapcsolásba kellene.
(#) pjg válasza dudzsi hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Jún 17, 2013 / 1
 
Hello! Nem a motor feszültségét kel figyelni,hanem az aksit. Tegyél egy tranyót a figyelőd alá, és két ellenállást köss a motorra. Ekkor az egyik mindig bázis-emitter ellenállás lesz, a másik meg adja a bázisáramot. (Minek teszel fel egy képet doc file ként. Nem egyszerűbb egy png?) üdv!
(#) resystance hozzászólása Jún 17, 2013 /
 
Most kérdezek egy jó nagy hülyeséget. Hogy tudom egy energiaforrás maximum teljesítményét megállapítani, ha nincs ráírva semmi? Multiméter van, meg terhelések, ennyiből kéne.
(#) proli007 válasza resystance hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Hello! Lehet nem erre gondoltál, de..
Egy forrás akkor adja ki a maximális teljesítményét, mikor az illesztés optimális. Ez a pont akkor van, mikor a terhelő ellenállás megegyezik a forrás belsőellenállásával. (De most szólok, hogy ez nem fog megegyezni a maximális hatásfokkal!) üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
(#) resystance válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Belsőellenállás = Üresjárási feszültség osztva Rövidzárási árammal?
Valahogy pedig a maximális hatásfokra lennék kíváncsi.
(#) proli007 válasza resystance hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Te a maximális teljesítményt kérdezted. Nem? Maximális hatásfok akkor lesz, mikor nincs terhelő áram. Hiszen akkor a belső ellenálláson nincs áram, azaz veszteség. üdv!
(#) resystance válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Jól mondod, én terhelve szeretném tudni.
(#) proli007 válasza resystance hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Hello! Nem érted? Maximális akkor lesz, amikor nincs terhelés. Ha terheled, kisebb lesz. Megméred a belsőellenállást, és kiszámolod adott terhelésen a veszteséget. (DE nem rövidzárlattal szoktuk mérni, csak elméletben. Hanem üresjáratban és egy valamekkora terhelésen Rb=dU/dI. üdv!
(#) resystance válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Meglehet, hogy nem értem. Máshogy kérdezem. Azt szeretném tudni, hogy ha van egy 18V-os áramforrásom, maximum mennyi ampert tudok belőle kivenni. Azt tudom, hogy a feszültség leesik, de körülbelül ennyit tudok. Meg tudom mérni, hogy ekkor mekkora áramot vesz fel a terhelésem, de ez terhelésenként változik. És azt szeretném tudni, mekkora teljesítményű terhelést képes meghajtani ez az áramforrásom.
(#) zolika60 válasza resystance hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Ha nem ismered a teljesítményét akkor nehéz lesz erre messziről választ adni. Semmit nem tudunk az áramforrásodról, csak hogy 18V-os, meg hogy terhelésre csökken. Ez bizony kevés ahhoz, hogy saccolni lehessen egy közelítő értéket.
(#) resystance válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Ejha, nincs mód megállapítani mérőműszerrel és terhelésekkel, hogy a 18 voltom számszerűleg mit tud?
(#) zolika60 válasza resystance hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Dehogy nincs. Ráteszel egy ismert ohmos terhelést és megméred ettől mennyit csökken a feszültsége. Ebből kiszámolod a teljesítményt. A terhelés ne legyen túl nagy, mert esetleg kijön belőle a füst.
(#) resystance válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Oké már csak egy egyenletet szeretnék kérni. A feszültség terhelés nélkül 18.8V, terhelve 17.84V, az ellenállásom pedig pontosan 978,5 ohm.
(#) Viktor0109 hozzászólása Jún 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Megtudná nekem valaki mondani hogy mekkora kondenzátorokat használjak egy táp szűréséhez?
A táp két 30V-os trafóból áll. A két trafó egy egy ágát összekötöttem GDN-nek a maradék másik kettő közé egy egyenirányítót raktam.Belőlük lett a (+/ -) .
Ezt a tápot szeretném megszűrni egy végfok számára ami 45V +/- vessz fel és kb 200W.
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Ebből a két adatból ki tudod számolni az áramforrásod belső ellenállását.
Rb= (Uü-Ut)*Rt/Ut
Rb belső ellenállás
Rt terhelő ellenállás
Uü üresjárási feszültség
Ut terhelt feszültség
Az optimális teljesítmény illesztés akkor valósul meg, ha Rb=Rt.
Azonban könnyen előfordulhat, hogy az áramforrásod ekkora áram leadására nem képes.
Ebből azonban nem lehet megtudni, hogy mekkora lehet a max. teljesítmény, amit kivehetsz belőle, mert azt más tényezők határozzák meg.
A hatásfok meg más tészta, az a hasznosított, és a bevezetett teljesítmény aránya.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Ezt olvastam neten is, de nem tudtam, hogy EZ az. Köszönöm. És mik lennének azok a más tényezők? A hatásfok most nem érdekes.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
(#) Viktor0109 hozzászólása Jún 17, 2013 /
 
Valaki legyen olyan kedves segítsen pls.
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Jún 17, 2013 / 1
 
Pl. trafónál a vasmag mérete, a vezetékek áramátbocsájtó képessége. Ezek a legritkább esetben vannak úgy méretezve, hogy egy tartós rövidzárat kibírjanak. Ez minden más feszültség generátorra igaz. Rövidzár terhelés esetén az átfolyó áramot csak a generátor belső ellenállása határozza meg, ezt pedig nem biztos, hogy ki is bírja. Igy van ez a hálózati, akkumlátoros energia forrásoknál is. Az a teljesítmény ami a belső ellenálláson esik, az nincs hasznosítva, az veszteség, ezért az energia szolgáltató rendszereknél törekednek a belső ellenállás minél kisebb értéken tartására, ez pedig azt jelenti, hogy rövidzár esetén igen nagy áramok folynak.
Elméletben létezik feszültség, és áramgenerátor. Ideális esetben a feszültség generátornak nulla, az áramgenerátornak végtelen a belső ellenállása. Ilyen a valóságban nincs ugyan, de egy ideális feszültség generátorral sorba kapcsoljuk a belső ellenállását, az áramgenerátornak pedig párhuzamosan, akkor valóságos generátort kapunk. Elektronikus áramköröknél mindkét generátor típus előfordul, hogy éppen melyiket használjuk, az az áramkör típusa határozza meg. Ha kicsi a belső ellenállása (pl. trióda) akkor feszültség, ha nagy a belső ellenállása (pentóda, tranzisztor) akkor áramgenerátor helyettesítéssel számolunk. Áramforrások közül az elemek, akkumlátorok transzformátorok feszültség generátorok, (még a dugasztáp is, aminek a viszonylag magas belső ellenállása miatt nagyon esik a feszültsége) de pl a napelem, az a nagy belső ellenállása miatt áramgenerátor, Viszont a rövidzárat is elviseli.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
(#) granpa válasza Viktor0109 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Visszaolvastam: le kell mérni a terhelő áramot (átlag és max.), és az itt szereplő tapasztalati képlet alapján számolható.
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Ez azt jelenti, hogy esetemben nem fogom tudni megállapítani, hogy mennyi az áramforrásom max teljesítménye? Vagy tanuljak még kicsit, mielőtt ilyeneket kérdezek?
Amit a belsőellenállásről írtál, azt érdekes mód már végigolvastam egyszer, de dolgom még nem volt vele.
Egyébként kiszámoltam ennek a 18 voltos dolognak az Ub-jét és 52ohm jött ki. Nem tudom, jól számoltam-e. Ez egyébként egy ősöreg AC/DC konverter. A megmérendő céleszköz sokkal meredekebb paramétereket mutat. Igazából arról szeretném tudni, hogy mire képes. 66 volt jön ki belőle terheletlenül, LED-del terhelve 10 volt esik a 2 volt nyitófeszültségű leden és 0.013 amper folyik rajta. Ez így oké, ez elvileg 2.37 watt, de a maximumát szeretném tudni. Azon is gondolkoztam, hogy rárakok egy sok kiloohmos potit és tekergetem, hátha kisütök valamit, vagy az meg nem sül...
(#) Viktor0109 válasza granpa hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Köszi de ezt sajnos nem értem.
Egyébként a végfokot úgy rendeltem leírás alapján 40-50V +/- .
Ehhez "kukáztam,, most a padlásról 2db 30V-os trafót. Ezekkel szeretném hajtani.
Elvileg 30x1.41=42.3V DC.
De most írtam a végfok készítőének hogy ő mit és hogy ajánl.
úgyhogy erről ennyit.
Nem fogok itt vergődni.
(#) kopaszs hozzászólása Jún 17, 2013 /
 
Sziasztok egy kis segítség kellene a 40 foknak köszönhetően elővettem a ventilátort(szobai álló)
de nem akar működni bekapcsolom nem forog búgó hangot ad meg próbálok rajta segíteni úgy hogy forgatok rajta de nem megy mintha be lenne ragadva vagy szorulva de viszont kikapcsolt állapotban meg ilyen gond nincs.Megforgatom nem köszörül nem szorul pörög rendesen.
Mi lehet vele?Lehet valamit csinálni hogy jó legyen?Választ előre is köszönöm.
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Barátim, ekkora ostobaságot kérdeztem?
(#) kadarist válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Szia!
De most rosszul világít ez a glimmlámpa?
(#) gordonfreemN válasza kadarist hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Jól világít a glimmlámpa, csak arra volnék egyszer kíváncsi, hogy sérülhet-e a rács vagy bármi, ha a katódra kerül a pozitív tápfesz az anódra vagy egy másik katódra a test?
Másodszor pedig, hogyan tud világítani akár egy karakter is helyesen, ha mondjuk két katódon keresztül kötöm rá a tápot?
Tehát mondjuk K2 a pozitív táp a K3 meg a test... és mégis világít a karakter?
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
(#) kadarist válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
A Nixie-csőben nincs rács. Addig, amíg van normális áramkorlátozó ellenállás az áramkörben, addig nem lehet baj.
Következő: »»   2024 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem