Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Szia! A leírt hibáért a TL071 a legkevésbé felelős. Keress hibás értékű vagy hibásan beültetett alkatrészt!
Szia.
Köszi a segítséged,egy az egyben semmit nem tudtam betenni helyette még akkor sem ha az adatlapja engedné ebben a beállításban.. Hang csere műveletikor nincs abszolút,viszatéve a tl071-et van a torz hang,mindkét oldat ez van,a mért feszültségek a műveletin a gnd-hez képestmindent a műszer mérőtűjével hozzáérve írok mi történik) 1es pattanás majd alapzaj van -12,90v. 2es 0v halkul kissé. 3 0v csend. 4 -13 csend. 5 -12,9 halkul. 6 jeltől függően változik -1,8 től -5v-ig kb. 7 +13v csend van 8 0v Ha a műveletinél az első második láb köré nyúlok ujjal a hangszórót félig kitolja és mintha megjavulna a hang nem torz viszont a potit letekerve alapzaj van.. Így még nem jártam...
Nem értem a műveleti viselkedését,a nyákon az 1es 5ös láb nem használt,mégis mindkettőn -12,9voltot mérek a gnd-hez képest és mindkettő beleszól a hangba is gerjeszt hozzáérve..
HOgyan lehet ez? A panel Alkotó munkája,a rajzolata szép nincs átvezetés a sávok közt az értékek rendben.. Elkezdem megmérni a tranyókon a feszültségeket a gnd hez képest,hátha kiderül valami..
Közben élesztés után vagyok de bele gubancolódtam a dolgokba..
Van e ötleted javaslatod az általam leírt problémára? Köszönöm..
Az 1 és az 5 az OFFSET beállító lábak. A tapasztalt viselkedés normális.
Méréseim a gnd-hez képest a tranyókon-tl431-en és az mpsa tranyókon..
T3 IRFP9240:G 46v - D 0v - S 49,2v T4 irfp240: G -46v - D 0v - s -49,5v T2 mpsa92 E-12,5v - B -13,1v - C -45,2v T1 mpsa42 E-12,4v - B 13v - C 36,8v D2 tl431 V -10,6v - A-13,1v - K 0v D1 tl431 V 2,5v - A 0v - K 13v Hátha ebből kiderül valami,pár órája már hogy élesztettem azóta kis hangerőn üzemel épp hogy langyos a borda..
Igen ezen kezdek pont gondolkozni..
Még pár mérés.. A bd139 E-5,1v C 0v B -4,5v Zenerek3 anód 36,7v katód 49v D4 katód -45,1v anód -48,9v Valami a plusz oldalon van,felül..Kérdés hogy mi..Mindjárt kiszedem az r17-18-19 ellenállásokat..
Hát haljátok,be kell valljam hibázhat az ember..
Megvan a bibi a boltban öszecserélték valószínü az utolsó maradék ellenállásokat és kértem írják rá a szalagra melyik mekkora értékű,néha könyebb bedobálni az alkatrészeket mint egyesével mérni vagy szinkódot nézni.. Hát a mostani eset tanulság,az r17 220 ohm helyett 2,7k került be.. Csere után pedig minden gondom megszűnt,nincs torzitás,brumm,csend van csak a zene szól tisztán, szépen, erőteljesen.. A hangja is tetszik,a nyugalmi is megtáltosodott simán belőttem 80 mA-erre.. Köszönet Alkotónknak a kapcsolásért,és neked reloop akik a segítségemre voltatok.. Jó a tl071 is...
Ügyes vagy. Reloop, -ha jól emlékszem- már a legelején arra bíztatott, keress hibás értékű alaktrészt. Bővebben: Link
Igen az ember mindig tanul,holnap folytatom a beépítést..
Ezért célszerű beépítés előtt még az új alkatrészeket is megmérni, és akkor legalább ebből a szempontból nem ér meglepetés (pl. teljesen új dióda ami visszáramos, stb.)
Igazad van,mindig lehet tanulni a nem várt helyzettől..
sziasztok kis segítség kéne: Eléggé tapasztalatlan vagyok tranzisztoros erősítők terén, megépítettem a vf2-t, élesztésnél 8ma-t zívott, gondolom az a műveletierősítő lehetett, mert a fetek nem nyitottak, legalábbis gondolom. Kezdtem gondolkodni, hol a hiba és rájöttem, hogy valószínűleg rossz irányba, vagy/és rosz helyre raktam úgy a diódát ahogy az ellenállást. Ebben kérném a segítségeteket, mert én már belebolondultam addig gabalyítottam jobbról balra. Előre is köszi Gegler
A képeken láthatjátok, hogy mi hol mint: http://postimg.org/gallery/76b7rwse/a39110f1/
Szia! A FET-ek azért is zárva maradhatnak, mert a zener diódák fordítva kerültek be a gate és a source közé. Ellenőrzés gyanánt mérj mindkét tápoldalon Ugs-t.
Kösz a választ, nézted a képeket? Az okénak tűnik?, mert szinte 100% hogy felcseréltem a dolgokat, csak mert a vf2 honlapján a képek alapján úgy tűnik hogy vagy a tetejükö na dióda vagy az ellenállás van rossz fele/helyen
A FET-re rögzített ellenállás és a dióda sorrendje közömbös. Nehéz beazonosítanom a panelen melyik-melyik tápoldal, Neked sokkal könnyebb. A pozitív oldalon a dióda gyűrűvel jelzett vége nézzen a gate felé, a negatívon a source azaz a negatív táp felé.
Amennyire a fotóból ki tudom venni, jól csináltad. Szerk.: a 8mA IC áramfelvételnek sok, a zenerek beültetését nézd meg a FET gate-n! A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Azokat az ütetési rajz szerint raktam, jónak tűnnek inkább ott vagyok elakadva, hogy az ellenállások a fet ek melyik felén kellene elhelyezkedjenek, a leírásod alapján a diódák a fet ek tetjén jól vannak, már csak azon gondolkodom,hogy mindegy e, hogy az ellenállások a diódák előtt/után vannak, de amint látom a rajzból nem.
Hidd el, hogy mindegy a sorrendjük! Mérd meg a gate-source feszültségeket!
hmm oké viszont az baj lehet hogy +-32v ról tesztelgetem? továbbá találtam egy hibát a nyákon, a zéner és a 2k7es ellenállás közt szétfúrtam a nyákot, ezt kijavítva már van 10 ma fogyasztásom maximum trimmerpoti álláson, azt állítva nem igazán változik semmi
a gate source fesz eggyik felén 5.3volt a másikon stabil 0.00
zéner lába fel volt szakadva a nyákról, de visszaraktam, már 11 ma t eszik az áramkör
Ez nem msn, fészbúk és a többi fajta cset oldal. Nem kell minden egyes mozzanatot leírni 5perces időközökkel. Szedd össze a gondolatokat, tapasztalatokat, és egybe írd le.
Első körben megtetted az élesztéssel kapcsolatos alap dolgokat?
1: Ellenőrzés, zárlat-szakadás-alkatrészek helyessége? Leírtak alapján nem. 2: Nem írtad konkrétan melyiket építetted, mert van belőle több feszültségű fajta. Nyílván a +-70Vos nem lehet nem fog menni +-30Von. 3: A feteket elszigetelve szerelted fel a hűtőfelületre? Ellenőrizted? 4: Az indítás módját se írtad, de szerintem semmi korlátot (pl égő) nem tettél a tápágba, ill a bemenetet se zártad rövidre stb. Ha a zener átengedte a 30Vot, akkor valúszínű elhalálozott pár alkatrész. Mindenképp át kell mérni újra, ugyanis a fet elég érzékeny alkatrész. Ha írnak valamit, nem kell megcáfolni, hanem megmérni. Ha azt írják, hogy mindegy az elhelyezkedés akkor 99,9% hogy tényleg mindegy, főleg ha olyan tapasztalt kolléga írja mint Reloop. Na ezeken el lehet gondolkozni beszólások helyett. Plusz olvasnivaló, Bővebben: Link de kiemelek részeket: II. Gondolatainkat szedjük össze és egy jól megfogalmazott és nyelvtanilag is helyes hozzászólásban írjuk meg azokat. VI. Ne cseteljünk. A fórum nem IRC, MSN, Skype, ICQ és Facebook. Szedjük össze gondolatainkat és egy hozzászólásban kérdezzünk meg mindent amit szeretnénk. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
A felsoroltak közül mindent megtettem, eleinta csak +-15v ról te_zteltem 100ma_s korláttal, a tápr_s_ézen +-ágon_ 1 1 amperese gyorsbizti, illetve égő is volt eleinte bár nem volt rá szükség. Az irf9540 GS feszültsége még mindíg 0, 22v-t mértem a negatív tápfeszhez képest a zénert nem fekete felén_(erre picit később jöttem rá a további méricskélés során. a +-40v os_ról van szó a fet_eken 1kohm_os ellenállások vannak. 11ma_nél eddig nem fogyasztott többet semmilyen esetben_ szóval nem_hiszem, hogy kiégett ill tönkrement volna bármi.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |