Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2028 / 3960
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Hello! Jaj bocs, nem figyeltem eléggé, hogy monostabil van az első fokozatban. Annak meg az időzítés alatt, magas szintű a kimenete. De megváltoztattam, így működni fog.. üdv!

Villog2.PNG
    
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Köszönöm szépen. Megcsinálom akkor így. Üdv.
(#) szucsip válasza zoltan0801 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Köszönöm, de mégis csak fel kell adnom. Túl bonyolult egyik-másik FET, mert a csatorna nincs összekötve a source-szal (ezt csak most vettem észre).
(#) pjg válasza szucsip hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Ez valami IC-nek lehet a belső kapcsolása.
(#) pucuka válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Ez csak egy elvi kapcsolási séma.
Minden inverternek van késleltetési ideje, ezeket felhasználva lehet különböző időzítéseket előállítani. Az áramkör alapjában egy analóg kapcsoló, ami meghatározott feltételek szerint van be, ill. kikapcsolva,
Az egyik két inverternyi késleltetés egy NAND és, a másik egy inverternyi késleltetés után szintén két inverternyi késleltetéssel egy NOR kapura megy, ahol előáll két, egymástól egy inverternyi késleltetéssel eltolt, két inverter késleltetésnyi széles impulzus. Ezzel van vezérelve az analóg kapcsoló, ami még függ a felső kapcsolandó határolt feszültség meglététől.
Rajzolj kockás papírra idődiagrammot, de úgy, hogy az áramkörök késleltetési ideje is látsszon. Mint egy oszcilloszkópnál.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
(#) jocka0012 hozzászólása Jún 20, 2013 /
 
Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy az mitől lehet , hogy a régebi szkópok (pl az enyém meg neten láttam képeket)nem jelenítik meg a függőleges vonalakat,vagy csak nagyon halványan?Bővebben: Link
(#) pjg válasza jocka0012 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
A függőleges mozgás miatt nagyon rövid ideig gerjeszti az elektronsugár a fényport.
(#) jocka0012 válasza pjg hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
De akkor ez nem azért mert valami hibás benne ugye?
(#) Izeg. hozzászólása Jún 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Mi a véleményetek arról, hogy bc414/416 párost BC550/560 párosra cseréljek egy riaa korrektorban(HFM1).
A határadatok elég közeliek,de hangzásban mennyit számít ez?
Illetve ugyanilyen alapon 2sk170-et mire tudnék cserélni?
(#) kadarist válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Szia!
Nincs értelme cserélni, mert a zajszáma mindkét típusnak azonos.
(#) BEMcorp hozzászólása Jún 20, 2013 /
 
Sziasztok!

Sztereó erősítőt tervezek 2db kis mono IC-vel, nevezetten TDA7267A-kkal.
(Mellékeltem az adatlapját, áramköri rajz az első lapon.)
Annyi lenne a kérdésem, hogy a két IC SVR lábát összeköthetem, hogy 1db 47µF -os kondi legyen rá (és mute kapcsoló), vagy két külön maradjon?

TDA7267A.PDF
    
(#) Izeg. válasza kadarist hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Úgy értem újonnan épülő RIAA korrektorba nem a 414/416 párost hanem 550/560 párost építeném be.
Elnézést, rosszul fogalmaztam.
(#) marty hozzászólása Jún 20, 2013 /
 
Sziasztok sajnos nem értek a tévékhez de mindig is érdekelt hogyan csinálták meg az első videó játék konzolokat. Például az első pong konzol volt az amin egy kék háttér volt és 2 mozgatható fehér csík és egy labda ami mozgott és lehetett ide oda passzolgatni a tv-be az antenna helyére bedugtuk, és már ment is . De hogyan működik ez az egész :o? Miféle jeleket küld és hogy értelmezi ezeket az antennája :o? Manapság nem lehet tévészerelőnek tanulni de érdekelnének ezek a dolgok. Valaki tudna valami anyagot küldeni vagy el tudná mondani hogy mi is ez az egész ?
(#) pjg válasza jocka0012 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Nem! Ez a fizika.
(#) elektroncso válasza marty hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Szia.
Amire te gondolsz az szerintem tv focinak nevezik Az interneten is sok találatot kapsz ezzel kapcsolatban.Amúgy tudtommal a tévét csakBővebben: Link képernyőnek használta.
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Köszönöm.
(#) marty válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
De már utánanéztem de sehol sem találtam olyat amiből megérthetném. Mi alapján jelez ki a tévé? mit kell kötnöm az antennájára hogy kék színű legyen vagy zöld a képcső ? Néztem kapcsolást egy egyszerű tv-s játékhoz. Egy ic kell csak hozzá az AY-3-8500, de hiába csinálnám meg nem értem a logikáját
(#) proli007 válasza marty hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Hello!
A kérésed olyan, mint ha megállnál egy BMW mellett, és megkérdeznéd.. "Mi ez az izé?"
Mert a logikád alapján a mobil is egyszerű dolog, hiszen elfér a kezedben..
Nem érted a logikáját? Nem is fogod, míg a teljes analóg TV vételtechnikát nem érted meg. Ez nem egy Led-es villogó, hogy két mondatban el lehet mondani. Ez után jön az IC megismerése, ami alapvetően egy képminta generátor, és adatlapján sem árulnak el sokat. Nincs is értelme, mert egy cél IC csak erre a feladatra jó. Egyébként amikor ez az IC-vel játékot készítettünk, talán nem is volt még színes TV Magyarországon. A színes TV adás-vétel technika újabb ismereteket kíván. Ezt a kettőt alapos elektronikai ismeretet feltételezve, kb. egy év alatt tanulod meg, nem egy fórumhozzászólás alapján. Ezért is nem válaszoltak a kérdésedre azok, akik ebben jártasak. üdv!
(#) marty válasza proli007 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
De a frissen végzett elektronikai műszerészek sem tudják és nincs külön tévészerelő képzés már mint régen.Akkor most mit csináljon az aki meg akarja tanulni hogy mi hogyan működik?
(#) proli007 válasza marty hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Keres régi könyveket Gyurkovics-S Tóth Ferenc - Rózsahegyi.. stb szerzőktől, vagy régi szakik könyvtárából.. pld. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
(#) zoltan0801 válasza marty hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Egy tipp! Arra kérdezz rá, hogy milyen könyvből tudnád megtanulni ezeket a dolgokat. Esetleg valaki vállal-eoktatást.
(#) resystance válasza marty hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
15 éve még én is így kezdtem, amikor bekapcsoltam az első gépem (mára már 30 éves) és nagyon elámultam, hogy ez hogy ír ki dolgokat? És főleg, ki tette bele? Akkor úgy döntöttem, hogy ezt megértem. Ráment 10 évem, közben programozó lett belőlem, de megértettem.
Ráadásul akkor net se volt, csak a gazdagoknak. Szóval azt tanácsolom én is, hogy kutass, mert csak úgy érheted el az igazi tudást. Manapság az elektronikát tanulom így, de most már van net - a fórumozók bánatára.
(#) marty válasza resystance hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Rendben igyekszem ezeket a könyveket beszerezni abból jobban menne mint az internetről nekem. Régebben is műszerésznek mentem volna de a környékünkön az iskolában érdeklődés hiányában elmaradt abban az évben így lettem villanyszerelő. De nem is bánom mert a most ott végzett műszerészek sem tanulnak tv szerelést és ez nagyon szomorú dolog. Utolsó tv szerelő nemzedék van most porondon Köszi a könyveket proli007
(#) pjg válasza marty hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Ezeket a nagy lapos TV-ket már nem nagyon javítják. Max panelcsere, ha megéri.
(#) resystance válasza marty hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Én tévészerelőnek indultam, de nem vettek fel, helyette zenei gimnázium lett belőle... Most nagyon szép a hangom, de tévét szerelni én se tudok. Mást se.
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Hello! Megcsináltam,igaz hogy csak próbapanelon,de csak az alsó led (D6)világít,vagyis még nem is villog, kikapcsolni kikapcsol kb 15mp-mulva. A rajz gondolom jó,valamit én ronthattam el.
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Hello! Adj a másik fokozatnak fix tápot, és akkor látni fogod villog vagy sem. Esetleg mérni kell valamit, ha nem megy. Nem? üdv!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Szia! Okés persze mérek majd ma,csak este már nem volt időm a kipróbálás után,és gondoltam felvetem a dolgot. " A másik fokozatnak" ezt a R4-meg a C2-nél ugye?
Üdv!
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
A másik fokozat az IC2-vel felépített villogó.
(#) etm hozzászólása Jún 21, 2013 /
 
Sziasztok!Én a műveleti erősítőről szeretnék kérdezni.A múltkor már olvastam róla,de sajnos nem igazán értettem meg.Mellékelek egy képet.Ezen a műveleti erősítőn ha a 8-as láb(+) táp pl.+12 Volt,a 4-es láb (-)táp 0 Volt.Ez világos. Aztán van egy a táptól különálló egyenirányú feszültség forrás pl.+5 Volt és ezt kapcsolom a 3-as lábra,és ennek a feszültség forrásnak a - felét pedig kapcsolom a 2-es lábra. Ha így kötöm össze akkor az 1-es és 4-es láb között mérhetem a kimeneten a 12Volt+5Volt=17 Voltot?Elnézést ha hülyeséget írtam,de ezt nem értem ha le akarok mérni pl.egy ilyen IC-t hogy jól működik-e,akkor hol milyen feszültséget kell hogy mérjek?Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013

index.jpeg
    
Következő: »»   2028 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem