Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   22 / 52
(#) Kriss válasza pucuka hozzászólására (») Jún 2, 2013 /
 
Köszi a segítséget! el tudnád esetleg magyarázni ennek az áramkörnek a működését, mert nem nagyon értem. Csináltam egy panelt neki a vezérlővel egybeépítve, hogy beférjen a távirányító kis dobozába, átraktam az alkatrészeket és semmi. Ezután visszatettem az alkatrészeket az eredeti panelra ott meg működik.

RF.jpg
    
(#) pucuka válasza Kriss hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
A Q1 tranzisztor egy oszcillátor, amely egy fellületi hullámszűrőn (saw) van visszacsatolva. A tranzisztor emitterében levő másik tranzisztor tulajdonképpen amplitűdó modulációt végez azáltal, hogy az oszcillátort az átviendő adat impulzosoknak megfelelően ki - be kapcsolgatja. Ez az az ún 00K moduláció, másnéven ASK, hivatalosan A1
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
(#) Thowra hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni xbee modulok beállításához.
A modulok max3232 illesztő ic vel vannak pc re kötve. Csak RX és TX lábak.
x-ctu látja őket, paramétereket tudom módosítani de nem tudom mire kellene állítani.
2 db modult szeretnék összekapcsolni, egyszerű soros adatátvitelre kellene.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) nedudgi válasza JosKa hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Itt nézz körül. Azt a modult nem ismerem, de félek, hogy először szinkronizálni kéne az adóval. Ha nincs jel, addig növekedik az erősítés, amíg nem észlel valami jelet.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
(#) JosKa hozzászólása Jún 24, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!

A napokban elkezdtem szórakozni egy Aurel BC-NBK tiupus 434MHz-es vevővel (Adó is van hozzá, de az perpill tárgytalan). A modul kimenete egy PIC-re van rákötve (egész pontosan PIC18F47J53) az UART modul bemenetére (Rx).
A gondom az, hogy antenna nélkül zajokat vesz (másodpercenként 2-3), antennával még többet (másodpercenként 10-15). A zajok 95%-a 0, vagyis csak egy impulzust "kap az éterből" (Jól következtetek?), ami viszont tökéletesen elég ahhoz, hogy hazavágja a kommunikációt

A kapcsolást a datasheet alapján kötöttem be, a táp szűrve van, stb.

Valaki foglalkozott már ilyen modulokkal? Valami ötlet, hogy mi lehet a hiba?
(Egy másik topikba is írtam ugyanezt a hozzászólást, ott egy illető írta, hogy "először szinkronizálni kéne az adóval. Ha nincs jel, addig növekedik az erősítés, amíg nem észlel valami jelet." Lehetséges, hogy ez a hiba? Ha igen, mi tudok tenni?)
(#) Gyimate válasza JosKa hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Üdv
Ha jól emlékszem akkor Topi írt egy jó cikket a 434 MHz-s kommunikációról, ő is megjegyezte ezt a 'hibát' ami egy elkerülhetetlen jelenség, viszont lehet ellene védekezni méghozzá a manchester kódolással, aminek a lényege hogy nem közvetlenül a soros adatot küldjük az adóra, illetve vesszük a vevővel, hanem 0-1 illetve 1-0 átmenetekkel dolgozunk, ez részletesen le van írva a cikkben is, nem nehéz ha megérted, hogy mit is kell csinálnod. Persze még léteznek egyéb hibajavító eljárások, hogy a legegyszerűbbet említsem pl a parity bit használata, vagy komolyabb rendszereknél crc használata. Ezek a hibajavító eljárások mindig szoftveresek, sajnos a rádió kommunikáció velejárója a zaj is ami ellen máshogy nehéz védekezni, főleg ha digitális adatot akarsz küldeni/fogadni.
(#) JosKa hozzászólása Jún 24, 2013 /
 
Üdv!

nem a kódolással, a szoftveres megoldásokkal van problémám.
Az adóm per pillanat dec 111-et küld át, amit a vevő nem vesz. Csak zajt.

neddugi: Valószínüleg igazad van, mivel a bekapcsolás után 4-5 másodperccel indul meg az igazi zajáradat. (A datasheet szerint 2 sec mire bekapcsol a modul). A szinkronizálás alatt mit értesz? Az előbb kipróbáltam úgy, hogy bekapcsoltam az adót, folyamatosan küldtem vele adatot (kb 1byte/sec) - de az adó ugyanúgy "gerjed".
(#) nedudgi válasza JosKa hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
A PIC haladóknak topikban kaptál már némi választ mástól is, azt ragozom tovább.
A rádiós kommunikációt sajnos mindig zavarja valami. A tényleges tartalmat be kell csomagolni. Modultól függően egy adott jelsorozat bevezetőként, utána egy tartalom kezdete, a tényleges tartalom, végül egy lezáró rész, ellenőrző összeggel. Amelyik vett csomag ennek a protokollnak nem felel meg azt el kell dobni. Ha a vett tartalom nagyjából jó, de az ellenőrző összeg hibádzik, akkor lehet egy negatív visszajelzést adni, de ennek sok teteje nincs.
Ha a csomag megfelelő, akkor jöhet a pozitív visszajelzés, hogy az adat vétele sikerült.
(#) Gyimate válasza JosKa hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Még egy kérdés, ugye invertáltad az uart ki/bemenetét? Alaphelyzetben ha az uart nem küld adatot akkor magasan tartja a kimenetet, ha megkezdődik az adatküldés akkor lehúzza egy ideig a lábat, ez a startbit utánna jön az adat, viszont az adó nem ad folyamatosan, szóval a startbit nem érkezik meg egyszóval zagyvaságot fog venni.
(#) JosKa válasza Gyimate hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Topi cikkét (http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/434mhz_wireless2.html?pg=3) vettem alapul. Ott ő nem invertál. Bár lehet hogy a kódban csinálja? :O
(#) pucuka válasza JosKa hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Idézet:
„Adó is van hozzá, de az perpill tárgytalan”

Pont ez a lényeg. Amíg a vevő nem vesz semmit, addíg a saját zajából csinál véletlen információt. (nem is szükséges hozzá zavar). Ahogy nedudgi írta, ezt a komunikáció oldja fel, amíg a vevő nem vesz azonosítható adatcsomagot, addíg a kimenetén megjelenő adat érvénytelen.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
(#) Gyimate válasza JosKa hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Igen, mivel ő szoftweres uartot használ és nem a hardverest.
Nézd meg ezt a sort és ott van :
#use rs232(baud=1200,xmit=PIN_B2,rcv=PIN_B3,stream=radio,INVERT)
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
(#) proba válasza JosKa hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Ha sima analóg rádiózást csináltál már , ott úgy működik, a vevő vesz folyamatosan, (sistergés) ha beindul az adó a vétel kitisztul. Megjelenik a vevő kimenetén az adó modulációja (a sistergés véletlen adatai helyett) .Amit te vehetsz, az a sistergés dekódolva. Ezt a modult az adatlapja is egy kóder -enkóder párossal javasolja használni, ami kb azt a feladatot látja el, amit az előző hozzászólásból is leszűrhetsz, a kommunikáció csak kódolással, ellenőrző összegekkel biztosítható. Ez sajnos minden rádiós összeköttetés hátránya. Nem garantál biztos, hibamentes átvitelt. Vagy sokszor küldesz ugyan olyan tartalmú csomagokat, esetleg tudomásul veszed hogy több adat elveszett, vagy egy nyugtázó jelet is előállítasz, amihez már ez a modul rossz kiindulási alap (nem tud adni venni.)
(#) JosKa válasza Gyimate hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Invertáltam. Működik. Vagyis kezd. Bármiféle kódolás nélkül átjön egy 6 bájtos csomag az esetek 90%-ban. Kösz szépen a segítséget
(#) pucuka válasza JosKa hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Azért használj csak vonali kódolást, különben kézbentarthatatlan lesz az adatsebesség.
(#) JosKa válasza pucuka hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Természetesen. Manchester + CRC. Szerintem bőven elég lesz. Arra esetleg tudtok valami jó megoldást, hogy hogyan tudom felhasználni a csomagot, ha esetleg "betolakszik" az értékes bájtok közé egy zaj-bájt?
(#) pucuka válasza JosKa hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Akkor nem lesz jó a CRC, és az adatot érvénytelennek kell minősíteni. Ilyenkor kell újraküldetni, ha van visszirány. Ha nincs akkor "torzítás" keletkezik. Vagy tolerálod, vagy készítesz visszirányt is, ha olyan fontos.
(#) Gyimate válasza JosKa hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Nincs mit, szívesen segítek. Még annyit hozzátennék, hogy ha arról van szó, hogy például rádió tàvirányítást szeretnél készíteni, pl egy csengőt, akkor használhatsz egy olyan trükköt is, hogy tegyük fel ahoz hogy a csengő beinduljon fogadnia kell azt hogy 'csenget12345' akkor ezt alraktározod a vevőben és az adóban is, majd csinálsz egy számítást, hogy a vett adat hány százalékban egyezik a vártal, és ha 90% felett van az egyezés akkor csenget. Én így oldottam meg a saját csengőnket és tökéletesen működik. A másik módszer az hogy 3x küldöd el az adatot és megnézed hogy melyik kettő egyezik és azt veszed figyelembe. Rengeteg lehetőség van, csak ki kell találni azt hogy neked mi a legmegfelelőbb.
(#) JosKa válasza Gyimate hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Konkrétan 12 gomb állpotát szeretném átvinni PC-re. Úgy oldottam meg, hogy az adó küldi a jelet ha a gombok állapota változott, de ha nem volt gombnyomás az elmúlt 300msec alatt, akkor is elküldi a gombok státuszát. Ergo ha nem ér célba a csomag, akkor is csak 300msec a "dead time"
(#) Gyimate válasza JosKa hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Még annyit javasolnák, hogy ha nem fontos a gyors adatátvitel akkor használj 1200 vagy kissebb baud-ot , ezzela hatótávot is megnövelheted, az olcsóbb adó/vevő párosok rosszul viselik a nagyobb sebességet és hajlamosak a hibázásra, ha csak pár métert kell átlőnöd akkor használhatsz nagyobb sebességet is, viszont ha 5 méternél messzebbre kell adnod akkor ajánlott csökkenteni a sebességet. Még annyit, hogy ha biztosabbra akarsz menni akkor ne csak a gomb számat küld el hanem valami egyedi azonosítót, pl power, vol_up stb... ha csak számot küldesz akkor megvan az esélye hogy a hiba amit összeszed a vevő az pont egy szám lesz és aztán meg csodálkozol hogy mi történt a géppel.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) Szasza9668 hozzászólása Júl 18, 2013 /
 
Sziasztok!

Két avr közötti kommunikációt kellene megvalósítanom lehetőleg vezeték nélküli technológiával.
valamilyen rf modulra gondoltam. Van esetleg ötlet milyennel érdemes próbálkozni? Szóba jöhet i2c vagy 1wire is.

Üdv!
(#) Gyimate válasza Szasza9668 hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Üdv,
Jó lenne pár adat, milyen távolságot szeretnél áthidalni, milyen sebességre lenne szükséged esetleg, hogy 433MHz, 868MHz vagy esetleg más sáv felelne meg neked. Utánanéztem gyorsan, de sajnos nem találtam sem I2C sem 1 wire kommunikációval rendelkező modult sem, egyedül UART vagy SPI portosakat láttam. Egyszóval sok a kérdés és ennyi adatból senki sem fog tudni neked megfelelő választ adni.
(#) zenetom hozzászólása Aug 1, 2013 /
 
Hali!
Ezeknek a moduloknak: HM-R868 RF Receiver, 868, HM-T868 RF Transmitter, 868 kell modulálni a jelet? Tehát az adó "Data" bemenetére ha pl. egy sima UART (RS232) Tx jelet adok (persze megfelelő jelszintekkel), akkor az a vevő kimenetén ugyanúgy fog megjelenni?
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Milyen modulációra gondolsz? A vivő FSK modulációját az adat lábra kötött impulzus sorozat végzi. Elméletileg amit beküldesz az adó modul adat lábán beküldesz, az jön ki a vevő adat lábán. Erre enged következtetni az MCU/Enkóder az adat bemeneten, ill kimeneten. Ha közvetlenül UART ról küldöd az adatot, nem lesz hibajavítás, de az adat sebességre, és az inicializálásra ügyelj.
(#) Gyimate válasza zenetom hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Üdv,
Ezeknek a moduloknak a be/kimenetére csak az UART-ot kell rákötni, szintillesztésre nincs szükség, ugyanis ezek a modulok kifejezetten mikrokontrollerekhez lettek kifejlesztve, ahol a szabványos jelszint 5V/3,3V. Arra viszont figyelj oda, hogy használj valamilyen kódolási eljárást, ajánlott az úgynevezett Manchester nevű kódolást használni, amely gondoskodik arról, hogy az adó bemenetén ne lehessen hosszabb idei azonos logikai állapot, ezt ugyanis az adó nem fogja kisugározni és így adathiba léphet fel. Továbbá arra is figyelj oda, hogy ha a mikrokontroller beépített Hardveres UART modulját használod, hogy az adó bemenetére és a vevő kimenetére egy-egy logikai invertert köss, ugyanis a szabvány szerint, amikor az adatküldés szünetel a TX lábat a mikrokontroller magas logikai szintre húzza, majd az adatküldés megkezdése előtt ismét logikai alacsony szintre húzza, viszont mint azt már említettem ezek az adó modulok nem képesek hosszabb ideig adni és ezért ellehetetleníti a hibátlan adatküldést, ha rákötöd az invertert akkor ez megfordul és amikor nincs adatküldés az inverteren logikai 0 lesz. Amennyiben szoftveres UART-ot használsz mellőzhető az inverter használata, ebben az esetben szoftveresen kell gondoskodni a megfelelő jelekről.
(#) zenetom válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Köszi a választ!
Végülis nem is baj, ha csak jelváltást visz át, az már csak szoftver kérdése (úgy is én írom meg). Nem kell hogy csicsás legyen. A lényeg hogy megbízható legyen, mostoha körülmények között is (kint, télen-nyáron). Na meg olcsó (1000-2000Ft).
pucuka: Neked is köszi!
(#) Gyimate válasza zenetom hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Még azt ajánlom neked, hogy ha nagyobb hatótávra van szükséged és megbízhatóbb működésre, akkor lehetőleg a kisebb frekvenciával üzemelő modulokat használd, minél nagyobb frekvencián üzemel egy ilyen adó, annál inkább úgy kell rá tekinteni, mintha fénnyel dolgoznál, szóval nagyobb frekvenciánál fontosabb a rálátás, ne legyenek nagyobb tárgyak az útban stb...
(#) zenetom válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Ezzel tisztában vagyok, nekem minimum 30m-es hatótáv kéne.
Viszont ez a dBm nem sok mindent mond nekem e téren.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
(#) _vl_ válasza zenetom hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Az másnak se. Ki kell próbálni a valós helyzetben, abból lehet következtetéseket levonni. Vagy ha más már megtette, akkor lehet tőle érdeklődni.
(#) Gyimate válasza zenetom hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Szerintem az nem probléma, persze jól méretezett antennával (azt neked kell rákötni a modulokra), egy éve tettem egy próbát egy pár occó modullal, meglepve tapasztaltam, hogy a ház két sarkában elhelyezve is tökéletes volt a vétel, persze hozzáteszem, hogy a ház hossza körülbelül 20 méter és még közben volt pár vasbeton fal is.
Következő: »»   22 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem