Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   817 / 1274
(#) attila93 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Igen. Minden kimenet működik, de a feszültségek úgy a rajzon levők fele. 14V helyett mértünk 9V-ot, 11V helyett 6V-ot, 124V helyett 90V-ot. Ezért tűnik úgy, hogy működik a táp, de az IC rosszul méri a kimenő feszültséget és emiatt rosszul szabályoz. Vagy rossz a gondolatmenet?

A LED világít már az elején, de nem reagál a gombnyomásra, gondolom az alacsony feszültség miatt.

A VD109-et mértük még mielőtt az IC-t cseréltük, az átmenetei jók voltak, de ettől függetlenül kicserélhetjük. Az IC teljesen zárlatos volt, 0V feszültségre lehúzta az 1-es lábát.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
(#) kadarist válasza attila93 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Igen, közben korrigáltam. Át kell menni a szekunder oldalra. A TL431 jó? Osztók rendben vannak? Elkók nem kapacitásvesztettek? Az R109 az áramérzékeléshez tartozik, ha a nagyobb ellenállású volt benne, akkor azt úgy kell hagyni.

Szekunder oldalt még nem néztük. Először az optocsatoló melletti alkatrészekkel kezdjük? Az gond lehet, hogy nem ugyanazt a típusú optocsatolót tettük bele? PC tápból vettünk ki egyet, de változás nincs. Sajnos nem értem, hogy hogyan működik az optocsatolónál a visszajelzés. Opto nélkül csak villant egyet a LED és már le is állt a táp.

Az R109-nek megnézzük esetleg a színkódjait.

Az optocsatoló egy nagyon egyszerű szerkezet. A LED-je rávilágít a fototranzisztorára, amire az lecsökkenti az ellenállását. Tehát minél több áram folyik a LED-en, annál több fog folyni a tranzisztoron is. Ez a jel ad visszajelzést a szekunder oldali feszültség nagyságáról. Amiket írtam, azokat nézzétek át és utána folytatjuk.

Az optocsatoló elvét értem, csak a LED-jén lévő alkatrészeket nem.

Délután megnézzük, addig is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Az olyasmi, mint a Zener-dióda, csak állítható feszültséggel. Ha megnő a feszültség, akkor kinyit és így több áram folyik át az optó LED-jén.
(#) djseed1 hozzászólása Jún 28, 2013 /

Sziasztok! Elromlott a hűn szeretett TV-m, egy Philips Goya Royal 4895 VT tipisú TV! Az volt a problémája hogy bekapcsolás után nem jött be a kép abszolút! A hibát megtaláltam, az eltérítő IC (TDA3650) nem kapta meg a 23V-os tápot hogy elindúljon, előtte egy védő ellenállás meg volt szakadva! Gondoltam ez nem lehet véletlen! Kicseréltem az ellenállást, bekapcsolás és a táp ki-be kapcsolgatott a védőellenállás pedig tűz forró! Gondoltam, hogy az eltérítő IC megadta magát! Kiszedtem a panelből, és bekapcsolás, hang van és előjött a fehér vízszintes csík a képernyőn! Nah mondom, haladunk az IC halott! Volt a lomjaim közt egy működő IC! Beleraktam, aztán bekapcsolás! A TV tökéletesen működik! Járattam olyan 3-4 órát egyfolytában! Na, jöhet az összerakás! Összeraktam a TV-t bekapcsolás és a táp megint kapcsolgat! Boldogságom határtalan volt! Szétszedés vissza, az IC előtti védőellenállás megint forr, ugyanazt a procedúrát végigcsináltam (IC ki, bekapcsolás, jött a fehér csík, aztán IC vissza) a táp kapcsolgat! Az IC megint halott! Na és most, rendeltem bele egy úgy IC-t, de addig nem rakom bele míg nem tudom kiszűrni a hibát amiért tönkremegy! Nem nagyon szeretnék szórakozni vele, mert elég nehéz volt beszerezni és nagyon drága volt! Mi okozhat ilyesfajta hibát? Egyenlőre semmit nem találtam, se halott kondit, forrasztási hibát, csati kontakthibát! Ha valaki tud nekem ötletet adni hogy miért csinálja ezt, azt nagyon megköszönném!

A TV csoda : Link
(#) roland86 hozzászólása Jún 28, 2013 /

Sziasztok! Lenne egy érdekes kérdésem, mivel TV szerelés terén kezdő vagyok.
Van egy Alien CTV5570 tipusu tv-m. A hibajelenség a következő:
Kábeltv(Digi) csatornákat bekeresem, elmentem, majd 1-2 nap mulva elmegy minden, és
van ugy hogy egy csatornát sem talál.
Ezen felül előfordult olyan is hogy bekerestem, tároltam, 2 -3 percig ottmaradt, majd jöttek a hangyák.
Ugyanez a helyzet akármilyen antennát csatrlakoztatok rá(pl tetőantenna).
Ezen felül AV-ról tökéletesen mködik. Én tunerhibára gyanakszok.
Vélemény?
(#) djseed1 válasza roland86 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Szia! Érdekes jelenség, de biztos hogy nem tunerhiba! A tuner dolga annyi hogy keresse és fogja az adásokat, nempedig tárolja! Ez inkább vezérléshiba! Ha eltünnek a mentett adások az memóriahiba, valami oknál fogva törlődnek! Láttam olyan TV-t amelyikben a memória IC-t vagy epromot, kikapcsolt állapotban egy gombelem táplálja hogy ne törlődjenek a rá mentett dolgok, de lehet a tiédben csak simán beleírja abba az IC-be amin a szoftver van! Meg kellene nézni hogy nem e forrasztási hiba van a memória IC valamejik lábain! Ez megmagyarázná azt hogy valamikor abszolút nem talál egyetlen adást sem, a tuner nem kaphatja meg a hangolófeszültságet. (SDA-SCL-jel) És lehet, hogy ez a forrasztási hiba törölheti az epromot amibe a csatornák vannak mentve! Nézd át a panelt, esetleg ha van rá mód akkor feltehetsz egy pár fotót is az alanyról, hátha úgy előbbre jutunk a probléma megoldása felé!
(#) roland86 válasza djseed1 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Délután van lehetőségem képeket is rakni. Ez a törlődést nem igazán törlődésnek mondanám, hanem "mintha" a frekvenciák másznának arrébb, mert előfordult olyan, hogy jött az adás, de szemcsésen, zúgó hanggal, és utánna kellett "finomhangolni".

Az is lehet forrasztási hibától, esetleg táplálási hiba a tunerre! Ilyenkor az elektrolit kondikat át kell nézi, főleg amelyik a kűtőborda mellett van, a melegtől kiszáradhat!

Íme a képek:

Na ott a Tuner mögött az a nagy soklábú ST feliratos IC, és ha jól látom még az mögött is található egy! Ott keresd a hibát, először a forrasztási oldalon keresgess! Látom kicsit poros, érdemes egy ecsettel vagy valamivel minnél jobban kitakarítani, mert én már jártam úgy nem egyszer hogy a por alatt volt a hiba!
(#) snepi76 hozzászólása Jún 28, 2013 /

Sziasztok!Van egy Sony 82cm-es 100Hz-es KV32FQ75E típúsu tv-m,ami ma reggelre nem kapcsol be. Bekapcsolásnál távirányítóval egy ideig beadja a hangot,de képet egyáltalán nem,aztán kikapcsolja önmagát párat villog.Mi lehet a hiba oka?Érdemes-e javítani?
(#) djseed1 válasza snepi76 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Szia! Biztos hogy érdeme s javítani! Én táphibára gyanakodnék! Szedd szét, és nézd át a táprészt! Forrasztási hiba, esetleg kondi felpúposodva!
(#) snepi76 válasza djseed1 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Köszi,akkor örülök,hogy nem reménytelen.
(#) djseed1 válasza snepi76 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Szerintem nincs olyan TV ami reménytelenné válik ha meghibásodik! Mindent meg lehet javítani csak akarni kell! Sok sikert a hibakeresésnél!
(#) kadarist válasza snepi76 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Szia!
Hányat villog?
(#) fecameca válasza djseed1 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Na persze, ahány bekapcsolás, annyi nagyfeszültségű tranzisztor, és ugyanannyi teljes totál táp újjá építés, azért azt is meg lehet egyszer unni, volt, hogy az ember elveszíti a türelmét egy ilyennel szemben, még ha kuncsafté, akkor próbál bizonyítani az ember, de a sajátom repült ilyenkor a szemétbe!
(#) djseed1 válasza fecameca hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Hát azért nem ilyen segítséget szerettem volna kapni! Szerintem egy ilyen TV-t nemigen dob ki az ember a kukába, csak azért mert elromlik és egy kicsit rá kellene űlni! Ebben a TV-ben még benne van az "anyag" nemúgy mint a mostaniakban! Az adja fel ilyen könnyen aki nem igazán van tisztába a dolgokkal és komolyabb műtétbe nem mer belefogni! De kiemelem, hogy sértődés ne essék, kinek nem inge ne vegye magára!!!

Itt nem a nagyfeszültségű tranyóról van szó (bár az lenne, abból van egy zsákkal) hanem a képeltérítő IC-ről! De elméletben már megvan a baja, találtam egy szűrőkondit a az IC 23V-tján, ami szinte csak szétporlott a csipeszem alatt! Ma délelőtt kezdtem neki, és lassan szedem átfelé az egész magasfesz-panelt! Találtam néhány pici elkót aminek sok köze van az eltérítő IC-hez! Szinte minden csere, és holnap kipróbálom!
(#) BarnaPili válasza djseed1 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Szia!
Az IC körülötti elkókat elfelejtetted ellenőrizni.Az okozhatta az "új" IC halálát.Ellenőrizd le őket.
István
Ui: Most láttam,hogy már nyomon vagy...
(#) BarnaPili válasza djseed1 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Ha behangolt adón csavarhúzóval kocogtatod a tuner fémházát,akkor is emennek az adók?Ha igen,akkor forrasztgasd át alaposan nagyítóval ellenőrizve.Főleg a testpontokat,ahol a ház le van testelve a tuneren belül.A 33V-os hangolófeszt is ellenőrizd le.
István

Szia!

Kicseréltük benne a C150, C151, C144 kondenzátorokat, a TL431-est, a TL431 körüli összes ellenállást átmértük és mindnek jó az értéke.

A C150 és C151 cseréje után még tovább csökkent a feszültség, 11V helyett csak 4.1V van.

A kapcsoláson látható VD142 gyárilag nincs benne.
(#) djseed1 válasza BarnaPili hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Köszönöm válaszodat!

Igen, nyomon vagyok, amit csak tudok minden kondit és szűrőkindit kicserélek! Szerencsémre a cuccaim közt találtam egy ugyanilyen TV-nek a magasfesz-panel ezen oldalát! A fele le van törve ahol a trafó van, de az a része ahol az IC ott minden megvan, szóval van honnan cserélgetni! Sajna az IC nincs benne, azzal lehetett volna kísérletezni! De sebaj, haladok és remélem sikerül a kis tvcském!
(#) djseed1 válasza BarnaPili hozzászólására (») Jún 28, 2013 / 1

Kűldés: roland86-nak

Ha behangolt adón csavarhúzóval kocogtatod a tuner fémházát,akkor is emennek az adók?Ha igen,akkor forrasztgasd át alaposan nagyítóval ellenőrizve.Főleg a testpontokat,ahol a ház le van testelve a tuneren belül.A 33V-os hangolófeszt is ellenőrizd le.
István
(#) attila93 válasza attila93 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Így néz ki a táp, ha úgy egyszerűbb.

Ha a VD142 nincs ott, akkor az optó LED-je honnan kap áramot?

Mihelyst alkalmam lessz rá megnézem! jelenleg nem vagyok otthol, de jelzek, hogy mi a tényállás.
Előre is köszi a segitségeteket!
(#) laszlo raduj válasza laszlo raduj hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Meg anyit tudok hozafuzni , hogy most mar szines is kezd lenni a kepernyo , mintha magnes lenne kozel.
(#) matyusz hozzászólása Jún 28, 2013 /

Üdv mindenkinek.
Közel ehhez a részhez most, hogy lehet demagnetizálni a képcsövet? A konyhai kis tévénk már jó ideje valamelyik sarkától el van szineződve, gondolom valami felmágnesezte, ha valaki tudnak benne segíteni nagyon köszönöm előre is.
Következő: »»   817 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem