Fórum témák
» Több friss téma |
Ha ennyire nem vagy otthon a témában, akkor inkább vidd el egy hozzáértőhöz. Ez most nem bántás, csak jobban jársz vele. A hibakeresés bármilyen szakmában a legnehezebb dolog, és rengeteg tapasztalatot igényel.
Sziasztok!
Kellene nekem egy (Johnson Baltimore BLP-2 -es gitárhoz lesz) gitár előerősítő. Felgasználni az itthon található NE5532, TDA1028, TDA1029, LM324-et tudom...vagy szeretném. Segítsetek lécci akár úgyis, hogy teljes kapcsolást küldtök, de nekem az is jó ha ötletet adtok hogyan kezdjek bele... a tervezésébe.( Mire kell figyelni stb.) Mer szívesen megtervezném énis, csakhát fogalmam sincs hogy kezdjem pedíg tanultam műveleti erősítőket (Mire kell figyelni stb.) köszi üdv. cooler
Nekem van egy jól bevált gitárelőfokom.
Több honlapon is rajta van, csak én egy kicsit belenyúltam, és máshogy oldottam meg a hangszínszabályzást. Van egy master, egy volume, és persze a 3 hangszín, meg egy apró kis tozító effekt, de az inkább csak amolyan soft-clipping (minél erősebben pengeted, annál erősebben torzít). De én azt kivettem belőle és egy kapcsolóval tudom kapcsolgatni. De szerintem jól megy. Csináltam belőle kettőt és egyikbe a gitár, másikba haverom basszussal és a két előfok közösítve belemegy egy erősítőbe.... Szóval "keverőnek" is jó, tehát így én annak használom, de majd még lesz 3 is. Üdv.
Szia!
Ez jól hangzik... :yes: Megosztanád velem is a kapcsolást?
Hali!
Hétvégén fel tudom tenni, akkor leszek otthon! Addis sajna várnod kell!...
Oké, köszi!
Addígis megmondanád, hogy milyen végfokot használsz hozzá? Jah és hogy milyen hangszórót használsz hozzá, mekkora ládával...? Bővebben: Link Ilyen hangszóróra gondoltam a ládába a 8"-os. üdv. cooler
Na Szia!
Nekem ez az előfokom van, és egy ST151-et használok végfoknak, most egy 25 cm-es Sal hangszóróval küldöm, de venni akarok hozzá egy 30 de inkább 40 cm SPA gitárhangszórót. Azzal lesz majd az igazi. Neked amúgy milyen végfokod lesz, ahhoz a 8"-os hangszóróhoz? A képet kettőbe fényképeztem, hogy lehessen látni az írásokat is! Még régen rajzoltam, sajna csak így van meg a kapcsi rajz. És még egy kép, hogy hogyan is néz ki.
Szia.
Hát én is úgy gondoltam, hogy ST151-et építek hozzá. Van msn-ed? mert akkor esetleg tudnánk úgy beszélni jobb lenne és gyorsabb üdv. cooler
ez a ti témáitok mellett egy kicsit sekélyesebb lesz, de kérdezném, hogy belsőségeiben milyen alapvető külömbségek vannak egy basszusgitár-erősítő, és egy gitár-erősítő között, mert, mindenhol ahol nézem, abszolót külön kategóriába sorolják őket. Nem működik egyik a másikkal? Pl basszgitár a sima erősítővel?
Előre is köszi!
Annyira nem vágom atémet, DE a basszgitárerősítőnek mindenképpen alacsonyabb frekvenciákat is erősítenie kel. Meg persze a magasat is, mert elég csúnya lenne a hang felhangok nélkül. Várd meg az okosabbakat!
Hááát - szerintem! - azért a végfokok nagy része nagyon nagy freki tartományba tud erősíteni, tehát akkár basszus akkár kiloherzek, az neki mindegy!
De a fő hangsuly szerintem az előerősítőben van: a basszusnál a mély hangokat erősíti/emeli ki. Meg a hangszóró sem mindegy, hogy milyen egy basszusgitáré és egy sima gitáré! De mondom, főleg az előfok a "ludas", basszusnál mélyebb tartományban kell erősítenie, nem pedig a cincogó hangokon! :yes: Üdv. Peti
Üdv!
Ezt az erősítőt meg lehetnehajtani egy 24VAC-os trafóról?? Mert egyenirányítva 24*1,25=30V jön le, terheletlenül meg 24*1,41=34V. A tranyók bírják, akkor gondolom az erősítő is bírja.Vagy tévedek??
Kéne nekem egy full tranyós gitárerősítő. 40-50W elég lesz 8 ohmon. Van itthon egy 48VAC-os trafóm, ahhoz kéne valami NEM IC-s!!!! Tudom, hogy a topic elején van egy, de engem az a műverősítő nagyon zavar. Tehát minden TRANYÓ legyen. Leht, hogy sokat akarok
Erre gondolsz? Ez miért nem jó? Full tranyós...
Ba.......ameg! Nekem megvolt már a rajz, azt hittem ugyanazok. Hát ellégé barom vagyok.
KÖSSZ
Ez nagyon jó kis erősítő!
Én megépítettem! Nagyon jól szól! Bár azok a tranyók bele nagyon drágák
Kész van.
Halk zenével elég szép, de amikor kakaót adok neki betorzít. A nyugalmi áram 35mA, a puffer 4700uF, a trafó lehet gond. Vagyis nálunk a műhelyben 200V szokott lenni, tehát az erősítő 52VDC-t kap. Ez gondolom kevés, de akkor sem torzítana így be, mert úgy 10W-on ha szól. Inkább kevesebb mint 10W. Nem tudom mi lehet a probléma. TIP142 és TIP147 van benne.
Szeva!
Én éppenséggel most készültem el az általad említett 100W-os erősítővel! Működni működik, bár igazándiból kipróbálva nem lett, csak mérések, meg egy gyors kis próba egy kisebb 6 ohmos hangfallal! Az előfokozatot Rádiótechnika évkönyvből csináltam meg, mellé egy két finomsággal! Ha rákötöttem egy régebben csinált előerősítőmet és arra egy kazettás magnómat akkor elég nagy a "brumm" hiába kötöttem le a végfokot a földpontra! Még igaznádiból pontosabb információkkal nem tudok szolgálni, mert ahhoz be kell dobozolni...akkor derül ki igazán, hogy az alapzaja milyen. Az alaktrészeket a www.hqvideo.hu oldalról simán be tudtam szerezni viszonylagosan jó áron! Jó építgetést! Ákos
Szerintem az "R47" jelzés 47 ohm-ot jelent. Hát tévedtem, mert 0.47 ohm ergo a két kimeneti ellnállás 47 ohmos. Szóval holnap csere, majd meglátjuk mi lessz...
Egyébként ilyen hülyeséggen elszarni egy erősítőt????
Aki gitárerősítőt akar építeni, annak itt egy kapcsi. Azért érdekes, hogy a Marshall is TDA-t használ...
Hát igen, ebből a kapcsiból talán az előfokot tartanám meg, és a végre valami komolyabb (biztosnságosabb) dolgot tennék.
Amúgy ilyen ellenállás-mértékegység-elnézés velem is történt, 22k helyett 22 ohm. hát csodálkoztam, hogy miért nem megy az erősítő, még jó hogy nem lett semmi baja
Azér ezzel kicsit kötekednék, tudomásom szerint egy seriában használt TDA-nak végfok ict, és az olyan is.. A Marshallt ilyen téren egyébként sem kéne összehasonlítgatni, mert a csöves erősítőkre "specializálódtak". Az oké, hogy gyártanak nagyon jó, Ic-s végfokot, meg tranyósat, nem ez a lényeg. Ők a csöves istenei.. A Line-6 gyárt nagyon jó IC-s kombókat, kapaszkodj, LM széria IC-kkel.
És a normál hangszóró, nem a négyszögjelektől megy tönkre.
Hála a magasságosnak minden rendben, be is van dobozolva.
Itt van az előerősítője. Mág nincs meg, de szeretnék 2 gitárt egy végfokra kötni. Ez ennél is lehetsége, csakhogy a két gitárt mindenképpen külön hangszínszabályzóval kéne ellátni. Ha két ilyen előfokot építek, és a kimenetüket összekötöm, az nem lenne jó??
Így lehetne, /az első két 10K poti az előfokod kimeneti potija!/.
Hali!
Lenne valakinek panelterve a tip tranyós erősítőhöz?A fórum elején található kapcsolásra gondolok. Előre is kössz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |