Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   428 / 1210
(#) Hilo hozzászólása Jún 30, 2013 /

Közben előző kérdésem tekintsétek tárgytalannak, probléma megtalálva és már működik is! (config bitek nem voltak jól beállítva, adatlap segített.)
Köszönöm mindenkinek aki segített hogy megalkothassam az első (igen primitív) saját PIC programomat.
(#) steve69 hozzászólása Jún 30, 2013 /

Üdv mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni tőletek! Mégpedig hogy az alábbi rajzon szereplő
égetőt még nagyon régen megépítettem de még soha nem próbáltam ki.
Közben a "pc" is felújításra került viszont így nincs 25 lábas portom csak
usb. Kérdésem az lenne hogy hogyan lehetne átalakítani usb-re.
Elég egy 25/usb átalakító kábel vagy valamilyen harware-s megoldás kell?
A rajz J.R. munkája.

Köszönettel Steve.
(#) mps válasza steve69 hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Az usb-s nyomtatóport nem jó. Vegyél lpt-kártyát. Vagy egy pickit-et.
(#) Hp41C válasza steve69 hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Szia!
Ne azt építsd meg. Több hiba is van benne: 7405 nem alkalmas a 13V kapcsolására.
Inkább az Oshon Software félét. USB - Párhuzamos átalakítóval nem megy, de arra jó, hogy vele felprogramozz egy 18F2550 -et a PICKit2 -be egy régi gépen, amin van LPT port.
(#) szdani hozzászólása Júl 1, 2013 /

Üdv!
MPlab-ban szeretnék programot írni 16F1937-re, valami gond van a soros kommunikációval, mert csak küldeni tudok, fogadáskor meg áll az egész mint a szög, mikroC-ben működik, viszont az meg nem tudja az mtouch-ot. valaki tudna segíteni?

uart.zip

(#) janimester hozzászólása Júl 1, 2013 /

Üdv. Kérem szépen akinek van két perce gyorsan segítsen hogy min változtassak hogy a motoromra nem elektromos hanem kétkerekű motorra tervezett műszerem ne zavarodjon be. (18f2550) Próbáltam már kisebb 470ohm-os ellenállásal vdd-re húzni az mclr-t akkor minden bemenő lábat szűrtem kondikkal a tápot közvetlen a lábaknál is szűrtem. De amint elindítom a motort bezavarodik a kijelző és mindenféle karaktereket ír ki néhol újraindul az egész program. Db18b20 is vana rendszerben ha ez is számít valamit. Lehet megpróbálom úgy hogy lekötöm a szenzort és aznélkül is elindítom a motort mert ha úgy jó akkor árnyékolt kábellal kéne a ds-t a picre kötnöm.
(#) pjg válasza janimester hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Ha jól értelmezem a kérdésed, akkor az a gondod, hogy a motorkerékpár beindítása után a PIC-kes hőmérőd megvadul.
Legegyszerűbb próba, ha a gyergya pipát kicseréled árnyékolt típusúra. Ez pl. a bicajóráknál szokott segíteni. Ha ez nem válik be, akkor nagyon meg fogsz szenvedni a zavarmentesítéssel.
Ilyen.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
(#) szdani válasza janimester hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Én rakok az MCRL-re 100nF-os kondit, és Vcc fele egyenirányító diódát, néz meg. Talán még rakhatsz be szupresszort a tápba, meg árnyékolj be amit tudsz. Talán így megoldódik a problémád.
(#) janimester hozzászólása Júl 1, 2013 /

Köszi a segítségeket kipróbálom őket.
(#) jonatani01 hozzászólása Júl 1, 2013 /

Még csak most ismerkedek a megszakításokkal, de nem tudom miért nem jön össze nekem interrupt-on-change megszakítás, de már kezd idegesíteni :S

1. #include <p16F690.inc>
  2.      __config (_INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _PWRTE_OFF & _MCLRE_OFF & _CP_OFF & _BOR_OFF & _IESO_OFF & _FCMEN_OFF)
  3.  
  4.     org         0x00
  5.     goto        Main
  6.     org         0x04
  7.     goto        ISR
  8.     #include <mymacros.inc>
  9.  
  10. Main:
  11.     movin       TRISA,0x01
  12.     movin       PORTA,b'00110000'
  13.     bsf         INTCON,GIE
  14.     bsf         INTCON,RABIE
  15.     movin       IOCA,b'00000001'
  16.     movin       ANSEL,0x00
  17.     movin       ANSELH,0x00
  18.     banksel     PORTA
  19.  
  20. Loop:
  21.     goto        Loop
  22.  
  23. ISR:
  24.     bcf         INTCON,RABIF
  25.     btfss       PORTA,0
  26.     goto        Led4
  27.     retfie
  28.  
  29. Led4:
  30.     bcf         PORTA,4
  31.     retfie
  32.  
  33.     end

Real Pic Simulatorral szimulálom, nem hiszem hogy a szimulátorral lenne baj...
(#) steve69 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Üdv!

Köszönöm a választ neked is meg "mps"-nek.
(#) szdani válasza jonatani01 hozzászólására (») Júl 1, 2013 / 1

Próbáld ki a a proteus 7.10-et, még a telefonkijelzőket is tudja szimulálni, és a paneledet is megtervezheted, valamint ethernet és usb-s eszközök szimulánsára is alkalmas.
(#) pjg válasza szdani hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Van e olyan leírás, fórum ahol megtanulhatom e szimulátor használatát? Persze magyarul.
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Köszi. Végig olvasom.
(#) svandras0404 hozzászólása Júl 1, 2013 /

Üdv Mindenkinek!
Egy kis segítséget kérnék. 16f616-ot szeretnék dibugg-olni, de valamiért nem megy a dibugg sem a relase. Már a rátöltésnél gond van ezt írja ki:

Programming Target (2013.07.01. 21:51:29)
PIC16F616 found (Rev 0x2)
Erasing Target
Programming Program Memory (0x0 - 0x113)
Verifying Program Memory (0x0 - 0x113)
Programming Debug Executive (0x-700 - 0x7FF)
Verifying Debug Executive (0x700 - 0x7FF)
Programming Debug Vector
Verifying Debug Vector
Programming Configuration Memory
Verifying Configuration Memory

PK2Error0028: Unable to enter debug mode (ERRE HISZTIZIK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

NOTE: This device requires an ICD Header for debug. See "Header Specification" DS51292.
PICkit 2 Ready

A Programer működik ott nincs gond, többet is próbáltam ugyan ebből a típusból ugyan ez a helyzet.
Előre is köszönöm
(#) icserny válasza svandras0404 hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Idézet:
„This device requires an ICD Header for debug.”
Magyarán: ez a mikrovezérlő nem rendelkezik a debugoláshoz szükséges erőforrásokkal.
(#) jonatani01 hozzászólása Júl 1, 2013 /

Köszi. De akkor a kódommal nincs baj?
(#) szdani válasza pjg hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Magyar nincs, én 1 hét alatt tanultam meg, vannak benne alap áramkörök stb... Tud alkatrészt rajzolni is. Én a munkahelyemen ezzel dolgozok.
(#) pjg válasza szdani hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Köszi.
(#) kiskata hozzászólása Júl 2, 2013 /

Kedves Hozzáértők!
Kellene tudnom programozni Pickit 3-al a 18F67k22-őt?
Sajnos nem ismeri fel.
A PICkit 3 Scripting\PICkit3.exe-t használom...
(#) bocios hozzászólása Júl 2, 2013 /

Sziasztok,

pickit2-höz kapott board-ba (amibe most egy pic16f690 van), vajon beletehető valahogy egy pic10f (valamely változata?). Esetleg pic12f? (10f lenne a megfelelő, ha össze lehet hozni, PIC10F200)

köszi!
(#) nedudgi válasza kiskata hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Igen, kellene.
Ha nem ismeri fel, akkor a tápellátással van gond, vagy a kontrollerben levő program túl gyorsan kimenetre állítja a PGC/PGD lábakat. Ajánlatos a program elejére betenni egy késleltetést. A tápellátást a PICkit 3 elég bénén oldja meg, legsimább, ha nem a PICkit3 adja a tápot.
(#) kiskata válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

A PIC még üres, viszont még nem építettem elé tápot.
Gondoltam a megszokott módon először Pickittel próbálkozom...
...próbáltam kiválasztani kézzel de csak 46K22 van a listában.
Kellene keresnem devicefile frissítést a Pickithez?
(#) nedudgi válasza bocios hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

A PIC12F1822 és családja igen. De miért is kell ez neked? Az áramkörben nincs ICSP csatlakozó?

Én már sokszor elátkoztam a PICkit3 programtervezőjét. Most nem tudom ellenőrizni, de szerintem előbb a tápot kellene valahogy odavarázsolni. (Én egy telefonakkut szoktam ilyenkor rákötni az áramkörre). Nálam a PICKit 3.exe engedi a PIC18F67K22 kiválasztását. Milyen MPLab verziót használsz?
(#) svandras0404 válasza icserny hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Köszi a segítséget.

Így már értem.
Erre nem gondoltam a típus választáskor. Meg se néztem csak megvettem.
Üdv.
(#) icserny válasza bocios hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Idézet:
„pickit2-höz kapott board-ba (amibe most egy pic16f690 van), vajon beletehető valahogy egy pic10f (valamely változata?). Esetleg pic12f?”
PIC12F629, 675, 683 biztosan. A PIC10F200 lábkiosztása más, az átalakítás nélkül nem fog menni. Szerintem a protoboard részre tegyél fel neki egy másik foglalatot és huzalozd össze a megfelelő lábakkal! Végül is 8 drót nem a világ! (A PIC16f690-et természetesen vedd ki ilyenkor).

Az akkut kipróbálom hátha...
MPLAB X 1.85, de azt is csak kínomban tettem fel, most.
A pickit 3.0-át frissítettem 3.1-re, a pickit firmware is frissült, de attól még nem lett benne a listában... Brrrr.
Pickit:3.10.00
DevFile ver: 1.62.15
OS FW ver: 2.00.05
Nálad is ez?
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013

Nem, nálam MPLAB 8.91 van. Az X-el nem hiszem, hogy meg tudnék barátkozni, bár 4x nekifutottam. A Device Family "ALL" ? Ráadásul nálam a programmer 1.0 verziója indul el.

...de a Pickit a fenti verziókat írja ki a help/about alatt?
Következő: »»   428 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem