Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2044 / 4001
(#) dudzsi válasza Viskoo hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Azt irtad hogy ha megkocogtatod akkor müködik. Vagy nem? Mert ha igen akkor elvileg kap 12V-t. Mi akar ez amugy lenni?
(#) Viskoo válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Ez a baj h nem kap 12V ot de 220 igen Ez egy multifunkcios hangláda karaoke VP-138 somogyi régen forgalmazta.akksiról müködik de ha le van merülve akkor be sem kapcsol meg fel sem tölti.
(#) Viskoo hozzászólása Júl 5, 2013 /

A képen 220V van a jobb fekete pirosonvastag vezetéken . a bal oldali vékony piros feketén meg nincs semmi fesz. akkor nem is jól müködik?

IMG_0898.JPG

(#) Viskoo válasza Viskoo hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

vagy az aksiról venné a behuzó 12 V ot?
(#) Savanya977 hozzászólása Júl 5, 2013 /

Üdv. Valaki felismeri?

IMG106.jpg

(#) proli007 válasza Savanya977 hozzászólására (») Júl 5, 2013 / 1

A satut kéne felismerni, vagy az 1nF-os kerámia kondit?
(#) Savanya977 hozzászólása Júl 5, 2013 /

Okoss-okoss. Köszike.
(#) Viskoo válasza Viskoo hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Köszönöm az eddigi segítségeteket Bocsi h lefárasztottalak benneteket fél óra alatt..... már kapisgálom a dolgot.....
(#) marone hozzászólása Júl 5, 2013 /

Helló !
Ha szimmetrikus tápot csinálok, akkor a szekunder oldalon hová kell rakni a biztosítékot ?
Kösz !
(#) kadarist válasza marone hozzászólására (») Júl 5, 2013 / 1

Szia!
Mindkét tápágba egyet-egyet.
(#) mokush hozzászólása Júl 6, 2013 /

Sziasztok!
Van egy kompresszorom, amit időnként bekapcsolva felejtek, ezért gondoltam, kicserélem a kapcsolóját olyanra, ami világít.
Eredetileg egy kétlábú kapcsoló van benne, viszont csak négylábút sikerült beszereznem. Próbáltam bekötni, de a maximum, amit elértem, az volt, hogy kikapcsolva világított.
Az lenne a kérdésem, hogy van külön "bekapcsolva világító" és "kikapcsolva világító" kapcsoló is?
Ha igen, megoldódott a gondom, ha nem, akkor hogyan kössem be a kapcsolót?
Elnézést az amatőr kérdésekért és előre is köszönöm a válaszokat.

kapcsol.jpg

(#) Gabó válasza mokush hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Ez a fajta?
Mert akkor a két szélső lábára jön a bejövő nulla meg a fázis, középre meg az elmenő nulla fázis.
(#) mokush válasza Gabó hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Szia!
Ilyen.
Bocsánat, de, hogy kell érteni, hogy "középre"?
Illetve csak 1 madzagom van.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2013
(#) Gabó válasza mokush hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Ja. A helyzet ugyan az. Ha azt akarod, hogy világítson mindenképp el kell vinned a nullát is a kapcsolóhoz.
A középre azt jelenti, amit én linkeltem kapcsoló annak van 2 lába a szélén és 2 lába középen. Na az a két középső lábra értettem.
(#) mokush válasza Gabó hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Köszönöm!
(#) prebuds válasza proli007 hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Köszi Neked és PJG-nek is! Akkor vastagabb audio kábelt veszek e célra, az lesz a jobb.
(#) pjg válasza Savanya977 hozzászólására (») Júl 6, 2013 / 2

Cici!
(#) viking4 hozzászólása Júl 6, 2013 /

Sziasztok! Megtudnátok nekem mondani hogy milyen tipusu lehet a képen látható dioda. Én csak egy nyolcast birtam kifigyelni rajta. Nemtudom láthato-e rendesen a képen. Elöre is köszi!

Kép 010.tif

(#) pjg válasza viking4 hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

(#) viking4 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Köszi szépen a gyors válast . Igen mostmár én is igy látom,persze lemaradt még egy kép azon pedig a 48 fölötti eggyes kivehető. Mégegyszer köszönöm!
(#) jani1987 hozzászólása Júl 6, 2013 /

Hogyan tudnám megoldani, hogy alap állapotban az erősítő hangszórója menjen, de ha rátolom a fülest akkor meg az?
(#) pjg válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Jobban szeretem a 6,3-ast, de ez a fülestől is függ. Bővebben: Link
(#) elektros90 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Igen, köszi. El is felejtettem, hogy írtam. Közben eszembejutott a BSc munkám, ahol szinten találkoztam CMIVR paraméterrel a gyakorlatban. Aztán rájöttem, hogy ez nem járható út és szükséges a negatív táp is, igy feladtam tegnap a fejlesztgetést, mert nemtudtam honnan szedni -5V ot hirtelen.
(#) pucuka válasza elektros90 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Ha nem kell a negatív feszültségnek nagy áramot leadnia, akkor készíthetsz egy CD4049 ből , amiben 6 inverter van egy RC oszcillátort, (2 inverter) egy elválasztót (1 inverter) és egy teljesítmény erősítőt (3 inverter párhuzamosan) és ennek kimeneti jelét egyutasan egyenirányítva pufferelve rendelkezésedre áll a -5 V.
De ugyanezt megteheted egy NE555 -el, vagy a direkt erre a célra gyártott ICL (MC) 7660 -al.
(#) jocka0012 hozzászólása Júl 7, 2013 /

Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy a képen a pc tápegységnél a baloldali nagy kondik érintése mennyire veszélyes illetve hány volt feszültség esik rajtuk?Bővebben: Link
(#) Balaa16 válasza jocka0012 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Azok pufferkondik, hálózati feszültség van bennük, ne fogdosd!
Balázs
(#) Balaa16 válasza Viskoo hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Üdv!
Úgy képzeld el a dolgot, mint egy villanykapcsolót... Úgy kapcsolódik be a kapcsoló, ha a tekercsre 12V-ot kapcsolsz. Ha nincs feszültség a tekercsben, akkor egy rugú kikapcsolva/a másik állásban tartja az érintkezőket. A 250V az azt jelenti, hogy max. akkora feszültséget képes kapcsolni. Szerezz egy relét, egy elemmel és egy izzóval kipróbálhatod a dolgot. Tapasztalat útján tanul az ember...
Balázs
(#) pjg válasza jocka0012 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Akár meg is halhatsz tőle. Több mint 320V egyenfeszültség van rajtuk.
A képen látható tápegység eléggé beteg. A képen alul középen jól megvan pörkölődve.
(#) jocka0012 hozzászólása Júl 7, 2013 /

Köszönöm a gyors válaszokat!
(#) elektros90 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Köszi a tanácsot. A negatív csak azért kell, hogy az OPA letudjon menni 0ba. Nem kell áramot leadnia. Az ICL7660 ra én is gondoltam, voltam is venni, de nem volt nekik sajnos.
Következő: »»   2044 / 4001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem