Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Közben kipróbáltam a némítást élesben is, bekötöttem az AUDIO negált kimenetet a PCM MUTE lábára közvetlenül, szépen némított DTS jelnél, nem volt semmi kattanás, pukkanás, semmilyen tranziens.
Üdv: Laci
Ehhez hasonló, mint itt a kép alján lévők?
http://www.tradenote.net/images/users/000/487/297/1205401323.jpg
Szia Laci!
Köszi az infót, akkor az 1-3-as láb lesz a bemenet. Örülök, hogy jók lesznek ezek a kis trafók, azt hiszem veszek mindkét fajtából és kipróbálom őket. Akkor nem vacakolok a 74LVU04 beszerzésével, jó lesz a DIP tokos HC is. Te csináltál a TSSOP és az SSOP tokozáshoz DIP28 adaptert? Én fogok csinálni, mert akkor egyszerűbb lesz a huzalozás és a forrasztás. Ha elrontom, akkor nem kell kidobni az egész panelt. Örülök, hogy jó lett a kísérleted az AUDIO negált lábbal, gondolom az ERROR lábra is némítani fog. Szia Geri.
Elkészültem a DAC első részletével. Elkészítettem a DIR9001-es IC adapter nyákját, amely átalakítja a TSSOP tokozását DIP28-asra. Az alaplemezre már csak egy DIP 28-as IC foglalat kell majd, és ezt kell majd beleilleszteni. A PDF fájl a nyákról még nem az igazi, szerintem a CAM fájlokból kell majd valami jó PDF fájlt variálni, hogy elkészíthető legyen belőle a nyák. A színek miatt még nem az igazi. Egyelőre csak mutatóba teszem fel, majd még ügyeskedek vele. Szerintem egész jó lett. Jó kis program ez az MG PADS 9.3
Szia Geri!
A "prototípushoz" nem csináltam, hanem még vettem SSOP/TSSOP adaptert eBay-ről, valami pár száz Ft-ra jött ki még akkoriban postával. Úgy voltam vele, hogy az legalább lötstop-lakkozott meg gyári, ezért nem magam marattam, de házilag is kivitelezhető, csináltam már vasalós módszerrel is SSOP IC-s NYÁKot. Valószínűleg a véglegesbe is majd adapterrel teszem a 2 nagy IC-t (DIR/PCM), ahogy Te is írtad, így könnyebb az esetleges csere ha meghibásodna valamelyik. Ha esetleg érdekel ITT láttam 10 adaptert $5-ért. Üdv: Laci
Szia Laci!
Azon gondolkodtam, hogy mi lenne, ha itthon csináltatnánk meg csak ezt a két kis nyákot egy jó nyákgyártó céggel, profi módon. Mondjuk a Turbo, vagy a Contech cég szóba jöhetne ilyen szempontból. A Contech nagyon profi, viszont drágább, a Turbo nem annyira profi, viszont olcsóbb. Összedobjuk rá a pénzmagot, és rendelünk belőle egy párat. Mondjuk én fotózással szoktam csinálni a nyákot, végül is megpróbálkoznék vele itthon is, de a klisét nem tudom hogyan lehetne profi módon elkészíteni. Azon áll vagy bukik a nyák minősége. Azt nem tudom, hogy milyen festéket használnak a nyákgyártók, hogy átlátszatlan bevonatot tudnak képezni egy fóliára. A többszöri rányomtatás nem túl jó megoldás, mert elmozdul a fólia, és akkor nem ugyanoda kerül a nyomtatás. A vasalás meg szerintem nem túl jó megoldás. Az alaplemez nyákját már könnyebb elkészíteni, az nem olyan macerás. Nagy alkatrészek, nagy távolságok. De ez a TSSOP tokozás, ez elgondolkodtat, hogy sikerül-e. Az SSOP foglalatos PCM-nek valószínű, hogy szélesebb adapter nyák kell majd, mint a DIP28 tokozás. Nem fognak elférni a vezetékek egymás mellett, mert nagyon közel van a DIP foglalat forrszeme, és az SSOP IC forrszeme. A nagyfrekis dolgokat VIA-val ellátni nem nagyon illenék. Meg ha úgy döntünk, hogy itthon molyolunk ezekkel a kis nyákokkal, akkor jobb lesz egy egy oldalassal bíbelődni. Szia Geri. Idézet: „de a klisét nem tudom hogyan lehetne profi módon elkészíteni.” Nyomdai előkészítő céggel. Ők pl. csinálnak ilyet barátságos áron: Bővebben: Link Amúgy a hazai gyártókkal kicsi (pár centiszer pár centis) nyákot gyártatni többszázas darabszám környékén kezd versenyképes árú lenni. Ez az ebay-es 5 USD / 10 darab, ez nagyon jó ár!
Húú ez nagyon fontos infó! Nagyon szépen köszi!!! Ez eszembe sem jutott volna. Ha megvan a klisé akkor lehet otthon is profi nyákot készíteni. Megnéztem a Turbo Plus Kkt honlapját, és ezért a kis nyákért amit linkeltem, több mint 6000Ft-ot kérnek.
Kis nyákban nem ismerek hazai életképes ajánlatot.
Kínában lakik több cég is, akik pár darabos kicsi panelszériákat profi módon legyártanak korrekt áron (mondjuk 10 USD 10 darab 5x5 cm-es panel).
Hát igen elég drágán készítik a nyákokat. Le is tettem róla. Ez a nyomdai levilágítós történet viszont nagyon tetszik, ha tényleg olyan jól meg tudják csinálni a klisét, akkor gyakorlatilag elég jó nyákok készíthetők itthon.
Sziasztok!
Nem voltam gépközelben, bocsi. Úgy van, ahogy _vl_ kolléga írja, itthon kis mennyiségben nem érdemes gyártatni, mert méregdrága. Ha adapteres megoldásban gondolkodsz akkor szerintem valami ilyesmit érdemes inkább beszerezni amit fentebb linkeltem, mert ahogy Te is írtad, SSOP-nél egyoldalasban nehéz megoldani főleg házilag. Ez viszont kétoldalas, lyukgalvanizálással, így könnyedén elfért az SSOP tok is a DIP28 tokban. Én a TSSOP IC-hez (pl. DIR) is az SSOP adaptereket szoktam használni, tökéletesen be lehet forrasztani rá. Az "alaplapot", szerintem érdemes házilag megcsinálni, vasalással is elég szépeket lehet, ha kicsit begyakorolja az ember, de a fotós technikával meg főleg nem okoz gondot egy TSSOP tok sem. Esetleg lézernyomtatóval lehetne lézerhez való írásvetítő fóliára nyomni a NYÁKot, én nyomtam már így, szép éles, olcsó, és gyors megoldás bár legyártva végül nem lett (UV cső hiányában). Üdv: Laci
Én a DIR-nek vasaltam egy kiegészítő panelt, amit DIP28 foglalatba lehet bedugni. Nem kell kivezetékeni az összes lábát, csak amit használni fogunk, továbbá a föld és a táp is jöhet egy-egy lábon, hiszen amúgy is közös lenne. Én csak azokat a lábakat húztam ki, amelyek használatban vannak, és így nagyon kellemesen elfértem.
Némi szenvedéssel megoldható az összes láb is. Ja, a ferrit meg olyan, amit mutattál.
Sziasztok!
Nem kimondottan DAC, de szorosan kapcsolódik hozzá: 5.1-es AC3 (Dolby Digital), és/vagy DTS dekódolására szerintetek létezik valami cél IC, vagy csak DSP-al oldható meg? Tehát arra gondolok, hogy receiver IC-ből megkapja az AC3 adatfolyamot, és a kimenetén 6 (vagy 3, ha egyenként 2csatornás) I2S porton kiküldi 6db DAC-nek a dekódolt PCM jelet. Foglalkozott már valaki ilyesmivel esetleg? Üdv: Laci
Szerintem ha létezik ilyen cél IC (valószínűleg igen), az belül tuti, hogy tulajdonképpen egy DSP fix programmal.
Persze, erre gondoltam (mint pl. az STA013 MP3 codec), csak az lenne a lényeg, hogy ne nekem kelljen megírni a programot
Nézegettem Cirrus-nál, Texasnál de nem találtam eddig csak olyan általános DSP-t ami külső programot igényel. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
Nem kellett sokáig keresni: Bővebben: Link
Mindenhol néztem, az ST-nél pont nem, köszi!
Mondjuk kapni már nem nagyon lehet sehol sajnos, még Digi-Key-nél sincs 1db sem. Gondolom mert nincs igény ilyesmire, a legtöbb gyártó külön DSP-t használ, vagy valami full integrált MPEG codec-et. Ha esetleg valaki csinált már ilyesmit (AC3-at kezelő DAC) házilag legyen szíves ossza már meg a tapasztalatokat! A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
Van egy pioneer az460asból kiszedett DAC panelem. Abba kérném a segítséget, hogy kellene bekötni. Leginkább a pirossal bekeretezett csatlakozókat nem tudom azonosítani.
Sziasztok!
Szeretném kérni a segítségeteket. Egy sztereó DAC-ot szeretnék építeni, ami tud optikai jelet fogadni, ha tud coax-ot, az sem hátrány. Olyan kapcsolás kellene, ami beszerezhető IC-ket tartalmaz és sokak által elismert a hangja. Ha van hozzá panelterv, az még jobb. A kimenete ahogy olvasgattam a fórumot, lehet csöves, vagy műveleti erősítős is akár. Kis összefoglalót is elfogadnék, hogy egy DAC-ban mint részegységek, minek mi a szerepe? Köszönöm előre is!
Egy ilyen digitális optikai/SPdif-ről analóg sztereóra való átalakítót akarsz építeni?
Idézet: „A kimenete ahogy olvasgattam a fórumot, lehet csöves, vagy műveleti erősítős is akár. ” Ez alapján azt mondanám, hogy inkább vedd meg...
Szerintem olyat szeretne, amibe optika/koax megy be, és mezei analóg tud kijönni.
Mint pl: Bővebben: Link
Regen olvasgattam mar ezt a forumot. Ezert valoszinuleg nagy marhasagot irhattam, ha ilyen finoman fogalmazva kuldtel el a fenebe, vagy inkabb mondjam ugy, hulyenek nezel.
Irigylem azokat, akik sosem tevednek... Ha megveszem abban nincs kihivas. Igaz, ekkor jogosan mondhatod, hogy akkor miert nem olvasgatok utanna szepen es miert egyszerusitem le a dolgot azzal, hogy itt segitseget kerek. Nezzetek el nekem, meg zoldfulu vagyok a temaban, de tanulni szeretnek... Szoval maradjunk abban, hogy legyen optikai bemenet es analog kimenet. Egy DAC-tol tobbet nem is varok Jut eszembe, nekem mar az is eleg, ha megmondjatok, ebben a topikban melyik kapcsolast keressem, amivel erdemes foglalkozni. A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Ne vedd ennyire fel...
Az idézett mondatod alapján nem nagyon építettél még komolyabb kapcsolást. Talán nem egy DAC-al kellene kezdeni. Nem írtad, mihez kellene, talán laposTV-hez, az pörög mostanában. Oda nem valószínű, hogy érdemes lenne csöves kimenetet rakni a cuccra. De egyébként is a DAC kimenete nagy valószínűséggel már vonal jel, az a legkevesebb, hogy a sok digitális átalakítás után cső fogadja, vagy egy műveleti erősítő... Ez a legtöbb helyen 10eFt-os kütyü az eBayről 4eFt körül rendelhető, talán épp ezen a fórumon írta valaki. Anyagárban többe lenne, mint a kapható, kész, működő darab. Szerintem ez a nem éri meg építeni kategória. Megmondom neked őszintén, hogy nem vagyok nálad előrébb DAC téren, nem építettem még ilyet, de nem is fogok. Pl. ezt olvasd el, csak hogy átlásd a helyzetet. Ha érted ezeket az apróbb problémákat, akkor nincs más hátra, meg lehet építeni! A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
Pont ugyanazt...
Csak ez elsőre nem esett le
Jo, igazad van, kicsit felborzoltam magam...
Abban is, hogy nagyon tapasztalatlan vagyok. Sajnos az elektronika csak kicsivel tobb mint egy eve kezdett el foglalkoztatni. Ezalatt epitettem egy Alkoto 1.42 labortapot ikervaltozatban es mostanaban lett meg egy probaverzio a JLH 10W-os erositobol, mert SMD valtozatban epitettem meg. A DAC ahhoz kellene, hogy az A osztalyu erositomet a PC-rol hajtsam, de ne annak analog kimenetet hasznalva, mert attol a sajat epitett DAC sokkal jobb. A gepben meg ott a digitalis jel ez a lenyeg. Hangkartyat megintcsak nem akarok venni... Az epitessel kapcsolatban, meg ha tobbe is kerul majd, de sajat epites lesz, megprobalkozok vele. A linket koszi, hamarosan megnezem. Mondjuk talan a tda1541rol olvastam a legjobb velemenyeket, lehet rakeresek. Azt nem tudom, lehet-e meg kapni, de delutan megnezem. Dolby DTS meg hasonlok szamomra feleslegesek. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
Ezekre keressél még rá:
DIR9001, PCM1792, PCM1793, OPA2134, OPA627
Próbáld meg, ha már labortápot és SMD cuccokat is építettél, akkor szerintem menni fog!
Az A osztályú erősítő miatt már értem a csöves részt... A PC-ről gondolom wav, flac, meg ilyesmik szólnának, nem mp3, wma, stb...
Szia!
A probléma, hogy a jelfogadó adatlapja nélkül nem tudni mi a funkciója a (50/60Hz; AOS; DS1;DS2 ) lábaknak. Ezek logikai H vagy L, a többi egyszerűen a tápegységbe megy. Valószínleg ezek a lábak valamilyen üzemmód/ beállítás váltó bemenetek. Az ic títusa nem látszik a rajzon. |
Bejelentkezés
Hirdetés |