Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2050 / 3999
(#) proli007 válasza dave500 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Akkor félre beszéltél. Mert belinkeltél egy áramgenerátor kapcsolást, amit 555-el vezéreltél volna. Most meg csak 555-ről beszélsz. Ezek szerint nem kell áramgenerátor?
Amikor az 555-nél a kondiban a feszültség kicsi (töltődik) akkor magas a jel a kimeneten. Mivel az alapkapcsolásban a töltés a két ellenállás összegén, a kisütés, pedig csak az egyik ellenálláson megy végbe, a kitöltés mindig nagyobb mint 50%.
Viszont ha az alsó ellenállást áthidaljuk egy diódával, a töltés-kisütés áram aránya megfordítható. ezért van dióda az ilyen kapcsolásban. Csak tól nagy kitöltési arányt nem jó állítani, mert a töltőellenállás áramát a DIS lábnak le kell nyelni kisütéskor.
De alapkapcsolás is használható, ha a terhelést nem a kimenet és a GND közé, hanem a kimenet és a táp közé tesszük. De ha Fet-el erősíted a Led-áramát, akkor szükséges a Diódás megoldás. Vagy P-csatornás Fet használata. Ez ennyi.
De ha nem érthető, leszimulálom mi a helyzet. üdv!
(#) dave500 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Az áramgenerátor kész, annak csak a jel kell majd, azért nem foglalkoztam vele!
Tehát az alsó ellenállást (ami ugye a 7-es lábról megy az összekötött 6-2-esre, azt cseréljem le egy diódára, és akkor "tüskéket" fogok kapni?
(#) proli007 válasza dave500 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Itt van a módosítás. Plusz egy áramgenerátor kimenetű..
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
(#) dave500 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Köszönöm szépen!!
(#) laszlo raduj válasza proli007 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Szia.
Hogy en is belekotyogjak , megkerdeznem ,hogy akor ez a kapcsolas hasznalhato lazerled meghajtasahoz? Esetleg nekem kezdonek, irnal 2 szot a rajzrol ? peldaul hol lehetne a ledre eso aramot szabalyozni (kulombozo tipusu lezer ledekhez)? Gomdolom ez a rajz azert jott letre hogy pilogtasa a lezert, lehet alitani a gyorsasagat esetleg teljesen megszuntetni?

Koszonom
(#) Lanemir hozzászólása Júl 11, 2013 /

Helló!
Lehet, egyszerű kérdés, amit felteszek, de nem találtam megoldást a problémámra.
Átmehet a Bázisra adott áram a tranzisztoron, és kiléphet belőle, úgy, hogy a tranzisztor nincs áram alatt? Mármint, hogy csak a bázisra van áram kötve? NPN tranzisztor, 100 mA/45V, de cak 40 mA-ről üzemel, 5V-tal.
(#) Hilo hozzászólása Júl 11, 2013 /

Sziasztok, a másik topicban senki nem válaszolt, kihalt volt minden... Az lenne a kérdésem hogy egy l293d-vel lehet e 4 motort vezérelni, azaz 2-2 párban. Mire kell figyelnem ha egy "oldalra" 2 motor szeretnék párhuzamosan kötni, ha lehet? Előre is köszönöm.
(#) nedudgi válasza Lanemir hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Ha jól értem a kérdést, akkor azt kérdezed, folyhat-e áram egy tranzisztor bázisa és emittere között, ha a kollektor a levegőben lóg?
Igen. Miért ne?
(#) proli007 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Hello!
- Nekem nincsen Lézerem, így annak működtetésének követelményeit nem igazán ismerem. De azért mivel ez is egy áramgenerátor gondolom használható hozzá.
- Az áramot itt inkább "változtatásnak" mondanám mint szabályozásnak. De értékét az R3 ellenállással lehet megváltoztatni az Iled=UBE/R3 összefüggés alapján. Ahol az UBE a tranyó bázis-emitter könyökfeszültsége, ami kb. 600..650mV.
- Az impulzus hosszát (amíg világít a Led), az R1-el lehet megváltoztatni. (Csökkenteni már nem igen lehet, inkább növelni.) Az impulzusok ismétlődésének gyakoriságát az R2-vel lehet változtatni. A frekvenciát a két idő összege adja, vagy is f=1/(t1+t2)
De ez az áramkör az egyszerűség és a megérthetőség jegyében született, nem a tól-ig szabályozások megoldásáért. Ha ilyenekre van igény, akkor azt esőkörben tisztázni kel, másodsorban kimunkáltabb kapcsolás szükséges, vagy pld. mikrokontroller és program..
(#) proli007 válasza Hilo hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Hello! Mert a kérdés így hangzik.. "Lehet-e autóval sódert szállítani?" Válasz: Lehet, de hány szemet akarsz? üdv!
(#) mester61 hozzászólása Júl 11, 2013 /

Sziasztok!
Segítséget kérek!
Vaterán vettem egy mágneszárat, a linket csatolom.
Sajnos képtelen vagyok rájönni , mi módon működik mechanikusan! Nem értem , mi nyitja ki a "nyelvét".
Látom , hogy belül feloldja egy kis behúzó a retszet, de elég nagy ellenállása van a nyelvnek, és nem is olyan a kiképzése, hogy könnyen visszanyomhatná valami , mondjuk a nyíló szárny!
Ha tudtok segítsetek , leírással, esetleg valami rajzzal!
Fogalmam sincs milyen az ellendarabja, ez a legnagyobb baj!

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza mester61 hozzászólására (») Júl 11, 2013 / 1

Hello! Az ellendarabja, maga az ajtózár. Amikor behúzott a mágnes felszabadítja a reteszt, ekkor az ajtó "belökhető". Amikor az ajtó visszazár, a zár ferde nyelve visszacsúszik. Ugyan úgy. mint akikor nem nyomod le a kilincset és becsukod az ajtót. Vagy is az ajtón belül kilincs van,kívül gomb. üdv!
(#) pucuka válasza Lanemir hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

A tranzisztor bázisa, és emittere között egy dióda "látható". Csak arra kell vigyázni, hogy ez a dióda elég gyenguszka, záró irányban mindössze 5 - 7 V engedhető rá, és a maximális árama is csak néhány mA. Egyébként szokták ezt a diódát hőkompenzálási célra is használni, hiszen a hőmérsékleti tulajdonságai elég hasonlóak. Ilyenkor a kollektor vagy be sincs kötve, vagy a kollektor, és az emitter össze van kötve.
(#) Hilo hozzászólása Júl 11, 2013 /

Sziasztok, RF modulpárt szeretnék a közeljövőben használni, és ehhez gyűjtök információkat.
Milyen lényegi különbség van ha van a 434 / 868 os modulok között a frekvencia szempontjából?
Van e valami mostanában preferáltabb modul páros?
Amit tudnia kéne: ~50m hatótáv nyílt terepen, két PIC kommunikálna egyirányúan. A PIC-ek egymás közti kommunikációjáról még semmit nem tudok, ma este fogok neki állni utána olvasni
(#) chipi hozzászólása Júl 11, 2013 /

Sziasztok!

A kérdésem, hogy egy 48w körüli pertier elemre szeretnék hűtő bordát rakni.
Csatoltam egy fényképet melyen 2 proci borda látható.
8cm széles 7 cm hosszú és 4.5cm magas.

Ezt a kettő bordát szeretném felhasználni a pertier elem mind két oldalához, mellékelten egy egy oldalankénti ventivel húznám a levegőt keresztül.
Ezek a bordák elég "védelmet" biztosít a helyes és hatékony működésért?

Köszönöm előre is a segítséget!
(#) kadarist válasza Hilo hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Szia!
A lényegi különbség: a négyszázas fele akkora frekvenciájú, mint a nyolcszázas, ezért a négyszázasnak nagyobb antenna kell, de cserében kisebb lesz a tereptárgyak által okozott csillapítás.
(#) kuka88 hozzászólása Júl 11, 2013 /

Sziasztok,
Egy trafó feszültségét meg lehet mérni anélkül, hogy bármi fogyasztó lenne rákötve?
Próbáltam kimérni egy 230V/38v7A315v-500mA-es trafót de egymás után két alkalommal is kiégett a biztosíték. Sőt másodjára szét is durrant, bár akkor a primer feszültséget egy lekapcsolás után nagyon hamar visszakapcsoltam.
(#) Balaa16 válasza kuka88 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Üdv!
HA kiégett a biztosíték, akkor valamit rosszul csinálsz. A feszültségmérőnek nagy a belső ellenállása. A multiban égett ki a biztosíték? Ha igen, akkor valószínű, hogy rossz helyre raktad a mérőzsinórt.
Üdv! Balázs
(#) kuka88 válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Valóban rosszul írtam. Elnézést ezért.
A transzformátor primer ágába raktam egy meghatározott mérető(1,25A) biztosítékot.
Szétbontom és utánnajárok a dolognak, hátha a hálózati kábelre kötöttem rosszul. Remélem nem a trafó a rossz mert a héten vettem O:
(#) Balaa16 válasza kuka88 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

38X7=266W. Persze nem pontosan, mert nem egyenáram. De, ha ebből indulsz ki, akkor I=P/U (feltételezzük, hogy a hatásfok 100% -ami nem igaz-), vagyis 1,15A. Ennél a valóságban több a primer áram, főleg, amikor áram alá helyezed. Kicsi oda az 1,25A-es biztosíték. Én 2A-es lomhát tennék.
Üdv!
(#) Antesz8482 hozzászólása Júl 11, 2013 /

Sziasztok!
Egy nektek tutira egyszerü kérdéssel jöttem. Van nekem egy ilyenem:
Kép: Hivatkozás A képet az RcPilot.hu tárolja.
Kép: Hivatkozás A képet az RcPilot.hu tárolja.

Bővebben: Link

A probléma egyszerü: nincs távirányitója. Szerintetek meg lehetne valahogy oldani, hogy müködjön, vagy vágjam a kukába?
(#) kuka88 válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

2A-es biztosítékot is átküldte a túlvilágra egy villanással... Igaz nem lomha biztosíték volt, de az előírtnál nagyobb.
Nem vagyok túl jártas a témában, de ezen mit lehet elrontani!?! Hálózati feszt rákötni a primerre...
A trafót inenn vettem és számomra kezd úgy tűnni, hogy hiba volt.
Köszönöm a sgítséget Balázs!
Üdv! Tamás

Szerk.: Egy trafót, hogy lehet ellenőrizni, hogy jó-e? Hogy okozhat ilyen problémát? 2 napja vettem ezt a csodás toroidot és remélem nem kell csalódnom, mert pótolni nem tudnám.
(#) kristikoma válasza kuka88 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Szia! Egy trafó vásárlásnál figyelemmel kell lenni arra is, hogy van-e rajta égési nyom? Ha van, vissza a feladónak! Ha nincs, akkor lehet menetzárlat, akár a primeren, akár a szekundereken. Mivel toroid, nehézkes házilag szétbontani, javítani, összerakni. Adj névleges feszültségeket a szek. tekercsekre! Legegyszerűbb a 315V-osra tenni a 230V-ot(a hálózatot!!!), a rendes 230-as kivezetésen multiméterrel kevesebbet kell mérni. Még az is előfordulhat, bár nem írtad, hogy van a primeren 110V-os kivezetés. Akkor(de csakis akkor!) lehetséges az is, hogy a két tekercs nem sorosan, hanem vagy párhuzamosan, vagy ellenkapcsolásban működik. Nekem volt ilyen, ezt ellenállásmérővel nem lehet kideríteni, csak fesz. mérővel, üzem közben.
(#) kuka88 válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Beletettem egy 8A-es biztosítékot és ezt már nem égette ki és működik is.
Mostmár kicsit megnyugodtam )
Köszönöm a segítséget

Akkor meg túl nagy a kezdeti áramfelvétele. Lomha, vagy szuperlomha bizti alkalmazása előnyös lehet. Szerintem egy 300 VA-es trafónak elég lesz.
(#) kuka88 válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Szia!
Hát valami mégsem jó... A 38voltos szekunder le is adja ezt a feszültséget, de a 15volt már semmit. Ha ráállítom a szakadásvizsgálót akkor mit kéne mutatnia? A 38 voltots szekunderen sípol, de a 15voltoson 450-650kohm között ugrál ellenállásmérővel...
Illetve megvizsgálhtanám úgy hogy egy 9voltos elemet kötök a szekunderre és megnézem hogy jelentkezik-e feszültség egy pillanatra a primeren?
(#) jonatani01 hozzászólása Júl 11, 2013 /

Timer 0 regisztert hogy nullázhatom?
(#) nedudgi válasza Antesz8482 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Ránézésre ilyen távirányítót bagóért árulnak az eBay-n. Esetleg valamilyen LED-del kombinálva. Főleg LED szalagokat áruló kínaiak külön is adnak csak távirányítót is.
(#) nedudgi válasza jonatani01 hozzászólására (») Júl 11, 2013 / 1

Csak tippelek. Lehet hogy egy Microchip PIC regisztert akarsz törölni?
  1. ;
  2.       movlw 0
  3.       movwf TMR0   ; Ha 8 bitesről van szó
  4.       clrf       TMR0   ; Alternatív megoldás.

Ha rosszul látom, hogy mi van az asztalodon, akkor segíts pontosabb adatokkal!

Igen, úgy is jó, de a szakadásvizsgálónak kellene sípolni a 15V-os tekercsről is. Szóval az szakadt .
Következő: »»   2050 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem