Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor félre beszéltél. Mert belinkeltél egy áramgenerátor kapcsolást, amit 555-el vezéreltél volna. Most meg csak 555-ről beszélsz. Ezek szerint nem kell áramgenerátor?
Amikor az 555-nél a kondiban a feszültség kicsi (töltődik) akkor magas a jel a kimeneten. Mivel az alapkapcsolásban a töltés a két ellenállás összegén, a kisütés, pedig csak az egyik ellenálláson megy végbe, a kitöltés mindig nagyobb mint 50%. Viszont ha az alsó ellenállást áthidaljuk egy diódával, a töltés-kisütés áram aránya megfordítható. ezért van dióda az ilyen kapcsolásban. Csak tól nagy kitöltési arányt nem jó állítani, mert a töltőellenállás áramát a DIS lábnak le kell nyelni kisütéskor. De alapkapcsolás is használható, ha a terhelést nem a kimenet és a GND közé, hanem a kimenet és a táp közé tesszük. De ha Fet-el erősíted a Led-áramát, akkor szükséges a Diódás megoldás. Vagy P-csatornás Fet használata. Ez ennyi. De ha nem érthető, leszimulálom mi a helyzet. üdv!
Az áramgenerátor kész, annak csak a jel kell majd, azért nem foglalkoztam vele!
Tehát az alsó ellenállást (ami ugye a 7-es lábról megy az összekötött 6-2-esre, azt cseréljem le egy diódára, és akkor "tüskéket" fogok kapni?
Itt van a módosítás. Plusz egy áramgenerátor kimenetű..
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
Szia.
Hogy en is belekotyogjak ![]() Koszonom
Helló!
Lehet, egyszerű kérdés, amit felteszek, de nem találtam megoldást a problémámra. Átmehet a Bázisra adott áram a tranzisztoron, és kiléphet belőle, úgy, hogy a tranzisztor nincs áram alatt? Mármint, hogy csak a bázisra van áram kötve? NPN tranzisztor, 100 mA/45V, de cak 40 mA-ről üzemel, 5V-tal.
Sziasztok, a másik topicban senki nem válaszolt, kihalt volt minden...
![]()
Ha jól értem a kérdést, akkor azt kérdezed, folyhat-e áram egy tranzisztor bázisa és emittere között, ha a kollektor a levegőben lóg?
Igen. Miért ne?
Hello!
- Nekem nincsen Lézerem, így annak működtetésének követelményeit nem igazán ismerem. De azért mivel ez is egy áramgenerátor gondolom használható hozzá. - Az áramot itt inkább "változtatásnak" mondanám mint szabályozásnak. De értékét az R3 ellenállással lehet megváltoztatni az Iled=UBE/R3 összefüggés alapján. Ahol az UBE a tranyó bázis-emitter könyökfeszültsége, ami kb. 600..650mV. - Az impulzus hosszát (amíg világít a Led), az R1-el lehet megváltoztatni. (Csökkenteni már nem igen lehet, inkább növelni.) Az impulzusok ismétlődésének gyakoriságát az R2-vel lehet változtatni. A frekvenciát a két idő összege adja, vagy is f=1/(t1+t2) De ez az áramkör az egyszerűség és a megérthetőség jegyében született, nem a tól-ig szabályozások megoldásáért. Ha ilyenekre van igény, akkor azt esőkörben tisztázni kel, másodsorban kimunkáltabb kapcsolás szükséges, vagy pld. mikrokontroller és program..
Hello! Mert a kérdés így hangzik.. "Lehet-e autóval sódert szállítani?" Válasz: Lehet, de hány szemet akarsz? üdv!
Sziasztok!
Segítséget kérek! Vaterán vettem egy mágneszárat, a linket csatolom. Sajnos képtelen vagyok rájönni , mi módon működik mechanikusan! Nem értem , mi nyitja ki a "nyelvét". Látom , hogy belül feloldja egy kis behúzó a retszet, de elég nagy ellenállása van a nyelvnek, és nem is olyan a kiképzése, hogy könnyen visszanyomhatná valami , mondjuk a nyíló szárny! Ha tudtok segítsetek , leírással, esetleg valami rajzzal! Fogalmam sincs milyen az ellendarabja, ez a legnagyobb baj! Előre is köszönöm a segítséget!
Hello! Az ellendarabja, maga az ajtózár. Amikor behúzott a mágnes felszabadítja a reteszt, ekkor az ajtó "belökhető". Amikor az ajtó visszazár, a zár ferde nyelve visszacsúszik. Ugyan úgy. mint akikor nem nyomod le a kilincset és becsukod az ajtót. Vagy is az ajtón belül kilincs van,kívül gomb. üdv!
A tranzisztor bázisa, és emittere között egy dióda "látható". Csak arra kell vigyázni, hogy ez a dióda elég gyenguszka, záró irányban mindössze 5 - 7 V engedhető rá, és a maximális árama is csak néhány mA. Egyébként szokták ezt a diódát hőkompenzálási célra is használni, hiszen a hőmérsékleti tulajdonságai elég hasonlóak. Ilyenkor a kollektor vagy be sincs kötve, vagy a kollektor, és az emitter össze van kötve.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
Sziasztok, RF modulpárt szeretnék a közeljövőben használni, és ehhez gyűjtök információkat.
Milyen lényegi különbség van ha van a 434 / 868 os modulok között a frekvencia szempontjából? Van e valami mostanában preferáltabb modul páros? Amit tudnia kéne: ~50m hatótáv nyílt terepen, két PIC kommunikálna egyirányúan. A PIC-ek egymás közti kommunikációjáról még semmit nem tudok, ma este fogok neki állni utána olvasni
Sziasztok!
A kérdésem, hogy egy 48w körüli pertier elemre szeretnék hűtő bordát rakni. Csatoltam egy fényképet melyen 2 proci borda látható. 8cm széles 7 cm hosszú és 4.5cm magas. Ezt a kettő bordát szeretném felhasználni a pertier elem mind két oldalához, mellékelten egy egy oldalankénti ventivel húznám a levegőt keresztül. Ezek a bordák elég "védelmet" biztosít a helyes és hatékony működésért? Köszönöm előre is a segítséget! A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
Szia!
A lényegi különbség: a négyszázas fele akkora frekvenciájú, mint a nyolcszázas, ezért a négyszázasnak nagyobb antenna kell, de cserében kisebb lesz a tereptárgyak által okozott csillapítás.
Sziasztok,
Egy trafó feszültségét meg lehet mérni anélkül, hogy bármi fogyasztó lenne rákötve? Próbáltam kimérni egy 230V/38v7A315v-500mA-es trafót de egymás után két alkalommal is kiégett a biztosíték. Sőt másodjára szét is durrant, bár akkor a primer feszültséget egy lekapcsolás után nagyon hamar visszakapcsoltam.
Üdv!
HA kiégett a biztosíték, akkor valamit rosszul csinálsz. A feszültségmérőnek nagy a belső ellenállása. A multiban égett ki a biztosíték? Ha igen, akkor valószínű, hogy rossz helyre raktad a mérőzsinórt. Üdv! Balázs
Valóban rosszul írtam. Elnézést ezért.
A transzformátor primer ágába raktam egy meghatározott mérető(1,25A) biztosítékot. Szétbontom és utánnajárok a dolognak, hátha a hálózati kábelre kötöttem rosszul. Remélem nem a trafó a rossz mert a héten vettem O:
38X7=266W. Persze nem pontosan, mert nem egyenáram. De, ha ebből indulsz ki, akkor I=P/U (feltételezzük, hogy a hatásfok 100% -ami nem igaz-), vagyis 1,15A. Ennél a valóságban több a primer áram, főleg, amikor áram alá helyezed. Kicsi oda az 1,25A-es biztosíték. Én 2A-es lomhát tennék.
Üdv! A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
Sziasztok!
Egy nektek tutira egyszerü kérdéssel jöttem. Van nekem egy ilyenem: Kép: Hivatkozás A képet az RcPilot.hu tárolja. Kép: Hivatkozás A képet az RcPilot.hu tárolja. Bővebben: Link A probléma egyszerü: nincs távirányitója. ![]()
2A-es biztosítékot is átküldte a túlvilágra egy villanással... Igaz nem lomha biztosíték volt, de az előírtnál nagyobb.
Nem vagyok túl jártas a témában, de ezen mit lehet elrontani!?! Hálózati feszt rákötni a primerre... A trafót inenn vettem és számomra kezd úgy tűnni, hogy hiba volt. Köszönöm a sgítséget Balázs! Üdv! Tamás Szerk.: Egy trafót, hogy lehet ellenőrizni, hogy jó-e? Hogy okozhat ilyen problémát? 2 napja vettem ezt a csodás toroidot és remélem nem kell csalódnom, mert pótolni nem tudnám. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
Szia! Egy trafó vásárlásnál figyelemmel kell lenni arra is, hogy van-e rajta égési nyom? Ha van, vissza a feladónak! Ha nincs, akkor lehet menetzárlat, akár a primeren, akár a szekundereken. Mivel toroid, nehézkes házilag szétbontani, javítani, összerakni. Adj névleges feszültségeket a szek. tekercsekre! Legegyszerűbb a 315V-osra tenni a 230V-ot(a hálózatot!!!), a rendes 230-as kivezetésen multiméterrel kevesebbet kell mérni. Még az is előfordulhat, bár nem írtad, hogy van a primeren 110V-os kivezetés. Akkor(de csakis akkor!) lehetséges az is, hogy a két tekercs nem sorosan, hanem vagy párhuzamosan, vagy ellenkapcsolásban működik. Nekem volt ilyen, ezt ellenállásmérővel nem lehet kideríteni, csak fesz. mérővel, üzem közben.
Beletettem egy 8A-es biztosítékot és ezt már nem égette ki és működik is.
![]() Mostmár kicsit megnyugodtam ![]() Köszönöm a segítséget
Akkor meg túl nagy a kezdeti áramfelvétele. Lomha, vagy szuperlomha bizti alkalmazása előnyös lehet. Szerintem egy 300 VA-es trafónak elég lesz.
Szia!
Hát valami mégsem jó... A 38voltos szekunder le is adja ezt a feszültséget, de a 15volt már semmit. Ha ráállítom a szakadásvizsgálót akkor mit kéne mutatnia? A 38 voltots szekunderen sípol, de a 15voltoson 450-650kohm között ugrál ellenállásmérővel... Illetve megvizsgálhtanám úgy hogy egy 9voltos elemet kötök a szekunderre és megnézem hogy jelentkezik-e feszültség egy pillanatra a primeren?
Timer 0 regisztert hogy nullázhatom?
Ránézésre ilyen távirányítót bagóért árulnak az eBay-n. Esetleg valamilyen LED-del kombinálva. Főleg LED szalagokat áruló kínaiak külön is adnak csak távirányítót is.
Csak tippelek. Lehet hogy egy Microchip PIC regisztert akarsz törölni?
Ha rosszul látom, hogy mi van az asztalodon, akkor segíts pontosabb adatokkal!
Igen, úgy is jó, de a szakadásvizsgálónak kellene sípolni a 15V-os tekercsről is. Szóval az szakadt
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |