Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   289 / 443
(#) elektrocad válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 30, 2013 1 /

Niedzelának igaza van.
Ha beleolvasnál a kézikönyvekbe (manual és tutorial), nem kérdeznél ilyet.

Ezek állnak benne, különböző oldalakon:

Nets must be drawn with the NET command, not with the WIRE command.

Do not use the WIRE command to draw net or bus lines in the schematic. Use NET or BUS instead!
Use ROUTE and not WIRE to dissolve airwires to tracks in the Layout editor. Otherwise EAGLE would not set vias automatically when changing signal layers.
(#) elektrocad válasza niedziela hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Idézet:
„elektrocad via-k ra való idézete csak egy a sok közül ami funkcióiban eltér.”

Az csak a panelszerkesztőre vonatkozik. Bemásoltam az egész szöveget, ami a manualban volt. A Kapcsolási rajz szerkesztőben nem lehet szó via-ról csak a panelszerkesztőben.
(#) elektrocad válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 1, 2013 1 /

Idézet:
„OK, és most oktassátok ki azokat is akik a kérdezőnek válaszoltak. Hibásan (?)”

Ezért írtam, hogy olvasd el a használati utasítást, az általában segíteni szokott a kérdések többségében. Igen, vannak akik hibás választ adnak néhány kérdésre mert valószínűleg ők is rosszul használják a programot, de ha rendszeresen olvasod a fórumot, láthatod, hogy niedzela nem tartozik közéjük.
Van itt néhány tapasztalt kolléga is, azok tanácsát érdemes elfogadni és nem kell kötekedni velük.
Idézet:
„(főleg 1oldalas nyákon a viákra hivatkozva)”

A kapcsolási rajzban hol vannak viak? Szerintem olvasd el még egyszer a kézikönyvből bemásoltakat és próbáld meg helyesen értelmezni. A szoftver szerzői nem indokolják, miért kell a kapcsolási rajzban net-et vagy bus-t használni és nem wire-t. A panelen (ami egy másik szerkesztőablak és a program másik modulja) van a via megemlítve és a route és a wire parancsok viszonyára vonatkozik, nem pedig a te kérdésedre. Csak 5 mondat volt angolul, ez már sok? Segít a Google translator.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
(#) mezga hozzászólása Júl 3, 2013 /

Sziasztok !

Segítsetek légyszíves . A nyákgyártó gerber fájlokat kér a eagle-ból . Nem tudom hogyan kell .Egyelőre csak itthon nyomtattam magamnak belőle laminálással , ahhoz meg nem kell.

A protelt használtam eddig , azzal nem volt ilyen gond , csak elküldtem a pcb-t és kész.

köszi
mezga
(#) elektrocad válasza mezga hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Ehhez 3 lehetőséged van:

1. Mutasd meg a mellékelt képet a nyákgyártónak, miszerint legálisan használhatja a freeware verziót a gyártási adatok, így a Gerber-fájlok létrehozásához - szürkével megjelölve az érintett sorok. (Egy fillérjébe se kerül és legális.)

2. Olvasgatod a topicot, sok válasz volt már ebben a témában. A kérdésedre a választ nem lehet néhány sorban leírni.

3. A részletes leírást megkeresed a kézikönyvben, a "doc" mappában megtalálod.
(#) mezga válasza elektrocad hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Értem , csak azt mondta , hogy a különböző beállítások miatt nem lesz ugyanaz amit én szeretnék.Meg tudja csinálni ő ís.

Rákerestem a help - ben de nem találtam hivatkozást . A magyar nyelvű meg nincs meg nekem.
(#) elektrocad válasza mezga hozzászólására (») Júl 3, 2013 1 /

Hát éppen a beállítások miatt nehéz tanácsot adni.
Ha viszont, tudja milyet akarsz, állítsa be úgy.
Viszont nem értem milyen nagy különbség lehet, a PCB terven látszanak a vezetékek, ha olyanra csinálja, nagy különbség nem lehet.

Azt nem is írtam, hogy magyarul van, de a Google translator segít. Egyébként manapság már a legtöbb középiskolában érettségiznek angolból.

A help-ben a CAM processor címszó alatt keress.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013

Ez kedves volt , tudok angolul , de nem annyira , és ha lehet inkább magyarul olvasom el .

Egyébként meg igaza volt simpinek , miért kell hozzáfűzni mindenhez egy egy rosszindulatú megjegyzést . Ha nem tudtok válaszolni , vagy nem akartok , azt kell írni " bocs nem tudok segíteni", vagy nem írok .
Egy időben sokat fórumoztam , de soha nem sértegettem senkit .Nem tudhatod ki van a nick mögött , ha tanultam is , mára elfelejthettem a koromból kifolyólag.
Ez egy szakmai fórum , erről kell hogy szóljon.

Bocs a kirohanásért , de ezt muszály volt kiadnom.
(#) elektrocad válasza mezga hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Egyáltalán nem rosszindulatúnak szántam a megjegyzést.

Volt már olyan fórumozó is, aki azért nem akarta végigolvasni a topikot, mert az már 289 oldal terjedelmű. Ez valóban sok időt vesz igénybe, de főleg a kérdezők miatt ilyen sok. Már-már úgy tűnik, hogy ez egy Gyakran Ismételt Azonos Kérdések topikja. Ha beleolvasol, magad is rájösz, hogy 5-6 oldalanként valaki megkérdezi ugyanazt és vannak akik válaszolnak is rá. Ennek kellene valamilyen módon véget vetni, mert nemsokára olyan mértékben megnő ugyanazon kérdésekkel és válaszokkal a topik, hogy kevés embernek lesz kedve bármit is keresgélni benne, mellesleg jogosan, ezáltal a topik elveszti lényegét. Ha egy kicsit csípős volt egy-egy megjegyzésem, csakis ezért volt.

Ami pedig a mostani kérdésedet illeti, a leírásban a válasz több oldalnyi terjedelmű, azért irányítottalak oda.
(#) HERC válasza mezga hozzászólására (») Júl 3, 2013 / 1

Eagle Gerber
Tessék de találsz nagyon sok leírást..
Ha nincs furatgalván akkor a run drillcfg kihagyhatod.
Aztán CAM processzorba betöltöd a RS274x job-ot.
Jobb oldalon látod hogy melyik réteg van az éppen aktuális
fülhöz kijelölve. Ez lesz a gerberben. Azt pedig gerbview vagy akármilyen
ingyenes gerber nézegetővel ellenőrizheted.
Általában top, bottom topsoldermask,botsoldermask külön, dimenzió és feliratok együtt.
Vagy akár bottomra topra a dimenzió.Értelem szerűen ha nincs top vagy bottom
akkor azt a fület törlöd ne csinálja meg illetve a feliratokkal ,soldermaskkal ugyanez a helyzet.
Esetleg azt érdemes egyeztetni hogy az RS274x jó e a gyártónak.(99% hogy jó)
A végén megkérdezi ha módosítottad az eredeti job filet hogy mentse e a beállításokat, ezt
érdemes új job-ba menteni.pl csak_top_felirattal_galvannelkul_RS274x

Köszönöm , közben találtam magyarul is , csak pont ez a rész nincs kidolgozva.
Majd összerakom valahogy.
(#) HERC válasza elektrocad hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Erre valók általában a Wiki-k.
Különben ellenőrizni érdemes valamilyen nézegetővel mert volt már rá
példa nekem valamilyen oknál fogva, hogy kimaradt a rézfelületből egy két helyen
véletlenszerű módon a polygon.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
(#) mezga válasza HERC hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Köszi , a gyártónak RS274x fog kelleni és excellon, a körvonalat felrakhatom a top ra.

Így már menni fog , csak még egy kérdés : miért nem látszanak a pad-ek a bottom rétegen ?
Át kell őket állítani? vagy a pad- rétegen kell lenniük?
(#) HERC válasza mezga hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Ja igen bocs a pad-külön rétegen van.
Ha a nyáktervezőben kapcsolgatod a rétegek láthatóságát, akkor azt is
megnézheted mi lesz a gerber kimenetén mikor ugyanazt állítod be a job-ban.

Köszi a linket , nagyon jó .
(#) Shaoboy hozzászólása Júl 4, 2013 /

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy megterveztem a kapcsolási rajzot viszont van benne több elem is amit nem szeretnék közvetlenül a nyák-ra rakni(nagyok,hütő kell rájuk stb). Van erre valamilyen elegáns megoldás, hogy ezek az elemek ne jelenjenek meg a nyák tervezőben csak a kivezetéseik?
(#) mezga válasza Shaoboy hozzászólására (») Júl 4, 2013 / 1

Szia , szerintem egyszerűen csak mérőpontokat tegyél le, vagy sorkapcsot, pl nagy tranzisztorhoz.
(#) elektrocad válasza Shaoboy hozzászólására (») Júl 4, 2013 / 1

Igen, van egy elegáns megoldás, úgy nevezik, hogy assembly variants, a 6-os verziótól használható. Bővebben ennek a dokumentumnak a végén olvashatsz róla.
(#) Shaoboy hozzászólása Júl 4, 2013 /

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat meglessük őket
(#) Atielektro hozzászólása Júl 5, 2013 /

Sziasztok!

Négy rétegű nyákot szeretnék definiálni Eagle-ben a DRC/Layers fülön. A rétegek az alábbiak:

1 - jel
2 - GND
3 - Táp
4 - jel

Nem igazán értem az eagle help-et és neten sem találtam megoldást erre, mert ami van, az mind a 4 réteget összeköti via-val. Nekem olyan kéne, ami az alábbi kapcsolatokat definiálja:

1-2
1-3 (a 2-es réteget kihagyja)
3-4
2-4 (a 3-as réteget kihagyja)

Valakinek van valami tippje, hogy hogyan kéne ezt definiálni?
(#) niedziela válasza Atielektro hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Szia !

Szerintem nem tudsz réteget kihagyni, mert ha belegondolsz kicsit, az 1. rétegtől a 3. rétegig a 2.rétegen keresztül vezet az út.
(#) vzoole válasza Atielektro hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Gyárthatóság szempontjából az a legjobb, ha mind a 4 réteget összekötöd minden furatnál.
Természetesen ha egy jel vezetéked megy át az 1. rétegről a 4. rétegre akkor azok nem lesznek kapcsolatban a 2. és 3. réteggel.

Lehetnének zsákfuratok is ha erre gondolsz, de az nagyban emeli a költséget.
De az is általában a 2-3 réteg között szokott lenni.

Ha standard buildup-ot akarsz definiálni, az valahogy így kell:
(1+(2+3)+16)
De nem vagyok eagle közelben, hogy leellenőrizzem.
(#) Atielektro válasza vzoole hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Először is köszi mindkettőtöknek a választ!

Ha minden furat összeköttetésben van minden réteggel, akkor azt hogyan mondom meg a programban, hogy ha pl. az 1-esből megyek a 4-es jel rétegre, akkor az ne legyen kapcsolatban a GND és a táp réteggel? Hogy azokban rétegekben lévő furatoknál ne legyen fémes kapcsolat?
(#) Doky586 válasza Atielektro hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Elég könnyű elképzelni hogy mind a négy réteg maratva van, úgy hogy a leendő furatok köré ahol kell elválasztó maratás kerül (mint egy forrpont), ezután ragasztod össze a két kétoldalú nyákot és közéjük a szigetelőlemezt, majd fúrás, furatgalván, stb...
(#) icserny válasza Atielektro hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Idézet:
„Hogyan mondom meg a programban, hogy ha pl. az 1-esből megyek a 4-es jel rétegre, akkor az ne legyen kapcsolatban a GND és a táp réteggel?”
Teleföld (poligon kitöltésnél) az Eagle automatikusan kikerüli azokat a pontokat, amelyek nem GND potenciálon vannak. Szerintem neked nem kell ezzel foglalkozni. Kézi huzalozásnál pedig ne vezess keresztül átvezetési pontokon (VIA) keresztül menő vezetéket.
(#) Atielektro válasza icserny hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Igen...Menet közben beláttam, hogy hülyeség volt a kérdésem. Egy kis idő kimaradt, hogy komolyabb dologra használtam volna a programot.
(#) beton cipő hozzászólása Júl 12, 2013 /

Sziasztok!
Néhány panelt szeretnénk gyártatni. Lényeg, hogy a gyártó visszaírt, hogy a forrmaszkokon található forrszemek ne legyenek nagyobbak, mint a vezető oldaliak. Erre hirtelen nem jutott eszembe semmilyen megoldás. Ha valakinek van ötlete, hogy ezt hogy kell megoldani, akkor kérem ossza meg . Köszönöm!
(#) eyess válasza beton cipő hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Szóval a forrszemek ne legyenek nagyobb méretűek mint a vezető vonalak ?
És a vezető vonalak milyen vastagságúak ?
Egyébként mi ebben a megoldhatatlan ?
(#) beton cipő válasza eyess hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Szerintem nem, hanem egy forrszem maszkja maximum olyan átmérőjű legyen, mint magának a forrszemnek a vezetőoldalon. Mellékeltem egy képet. Tehát ha jól értem a rácsos körnek kell ugyan olyannak lennie, mint magának a zöld forrszemnek . Ha valamit nagyon félreértek, akkor szóljatok le nyugodtan.

forrszem.jpg

Következő: »»   289 / 443
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem