Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon remek fém doboz forrás lehet például döglötteb kidobott PC tápok.
Némi alkatrész források is R C D T amik persze túlélték a hibát , hűtőborda. Najó persze vannak némi hiányoságaik mert helyenként lyukasak, de ez néha jól is jöhet. Elég csak 1 1 darab takaró lemezt elé rakni ami eltakarja a lyukakat ami akár valami műanyag/fa is lehet.Viszonylag tágasak is abban biztos kényelmesen beletudnád az egész rádiódat építeni. Hol tudsz rájuk akadni ? Bármilyen számítógépet áruló,szerelő üzletben. Ha szépen kéred akkor még örülnek is neki , hogy valaki a "szeméttől" megszabadítja őket.
Életveszélyes kezdőknek a PC tápdobozokat használni, mivel előbb vagy utóbb belekerül a 230V -os hálózati táp is és akkor a legrosszabb is megtörténhet! Pláne egy olyan vékony anyagú dobozzal mint amiből a PC tápok vannak!
Igenis műanyag doboz a nyerő!
Nem vagyon én annyira kezdő, 10 évesen hosszabbítót kötöttem be. Először tanultam meg, hogy hogyan kell bekötni a 230 voltos hálózatot, mint hogy tudtam volna mire való a kondenzátor. Nem félek én a 230-tól ha az ember óvatos nem bánt az.
Csak itt a dobozolás az épülő kis vevő külső RF zavaroktól való megóvása miatt lett szorgalmazva, az ellen meg a műanyag doboz nem véd.
Biztos igazad lehet a maga formájában, de rövidhullámon teljesen felesleges a fémdobozos árnyékolás. Az antennán keresztül úgy is bemegy a sok trutyi. Persze ha komolyabb a vevő, komolyabb kialakítással, egyes egységeket ott már érdemes külön árnyékolni, de sokszor a helyes elrendezés mindennél többet ér!
Ja, bocs, nem akartam a lelkedbe gázolni, de nem is rád gondoltam!
Szia elektroncso!
Érdeklődöm, működik-e szépen a kis vevőd, miket hallottál már ?
Most hétvégén hogy nagy verseny zajlik, bőven lehet találni állomásokat.
CQ CQ Contest....
Igen én is ezt tapasztalom, valamint így este igen jó a terjedés 80m-en is. Sőt behallgattam 21MHz-re és ott is nagy a nyüzsgés CW-n.
Érdekes, az elmúlt egy hetet végigrádióztam, de a 3.5 és 21MHz siralmas, 14 és a 7 mega megyeget de napközben az is katasztrófális ! Legalábbis az ország északkeleti csücskében ez volt a helyzet! Ja, és persze csak CW-n...
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Szia, hát, működni, működik de még mindig nincs behangolva, ezért félre van egyenlőleg téve addig amíg nem sikerül megépíteni az oszcillátort.Ha minden igaz a jövő héten meglesznek az alkatrészek, és akkor gőzerővel folytatom.
Helyesbítek.
80m-en belföldre volt igen jó terjedés, mert a zajos környezetemben is kiválóan plusz dB-kkel vettem sok magyar állomást, ők is engem a QRP 5Wattommal. Úgy emlékszem téged is hallottalak 80m-en de összeköttetést nem tudtam létesíteni mert elfoglaltság volt. 21MHz-n több JA állomást hallottam a 7MHz-s Delta loopommal aminek csúcsa kb. 45m-re van a talaj felett az-az kb, 12m a telő felett. Üdv. Gábor
Köszönöm Gábor a beszámolót! Sajnos az RH sávok most nagyon nem mennek, 7 és a 14 megyeget - esetleg még a 18mega- de a többi egy teljes katasztrófa. Szerencsés lehetsz hogy 21-en hallottál valakit, mert biza hétköznap tök süket a sáv.
160 és a 80 méter is katasztrófális, de hát azok már téli sávok. Viszont az 50 mega néha elindul és a 2 méteren is megjelenik elég sűrűn szporadik. Minden esetre ez a nyár nem kedvez a rövidhullámú munkának. Talán majd a hideg téli esték 3.5 és 7 megán... HA-QRP 40 méteren.... (No, még az is egy nagy agymenés lett!) 73 de Rumcájsz A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
Halihó!
Több évet kihagytam, sokat felejtettem. A 20 méter hosszú, 7 Megás dipólom most 6.600KHz körül rezonál. Vágnom kell belőle. Mit javasoltok, hány centit vágjak első körben? Nagyon körülményes a le-fel engedés nálam. Másik kérdés: Ha fák nőnek az antenna alatt az le vagy felviszi a frekit? Sejtésem szerint lefelé. Régen jó volt az antennám, de rengeteg fa nőtt alatta az évek során, vaskerítés, stb került pontosan az antenna nyomvonalában. A fákat viszont nem akarom bántani, de az antenna tartórudak is fixek, betontalpban ülnek. Köszi!
A hosszt a környezeti kapacitások is befolyásolják, azt viszont nem gondolod hogy valaki ráböki hogy 2.4cm.
Gyors képlet visszaszámolható: hossz=150/f *f a freki MHZ-ben.
Csak ne feledd el beleszámolni hogy most napon a vezeték hőmérséklete +80°C télen pedig -20°C lesz, nehogy vissza keljen toldani a hőtágulás miatt..
![]()
Na az nem volna jó, azt szeretném, ha a 7 megás HAQRP-re jól menne a drót
![]() Most 2 az SWR-em, bár 20W-ra így is Doing-ot kapok a riport mellé a közeli országokból. Kiszámoltam, kb. 1 métert kell vágnom az antennából. Régen is rossz lehetett, de akkoriban még csöves FT-102-m volt Collinssal, most meg IC-706 tuner nélkül. Szombaton vágok 40-40 centit mindkét végéből, aztán megírom, hogy mi lett az eredmény ![]()
Szia 6QT !
Én is csak azt tudom hangsúlyozni, hogy csak mérésekkel tudod eldönteni mennyit kellene vágni a "drótbül". Én ekkora eltérés esetén olyan 30 cm-40cm-nyit szoktam vágni a két végéből aztán egyre kisebb darabokat (míg az egész el nem fogy ![]() A fák lombozata nem csak leviszi frekiben de le is rontja a jóságát.
Gábor, szerintem Te ezt rendesen elírtad, nem 30-40cm-t akartál hanem 30-40mm-t?? :
-) A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2013
Üdv!
Szerintem meg nem írta el. A hőtágulásos dolog, pedig túlzás... "A 7 megás HAQRP"-ről pedig lemaradtam... sri. 73! de '9PI Ui.: az antenna drótot, pedig ajánlatos nem elszabdalni, hanem visszahajlítani és így visszafordítható a dolog. A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2013
Bocsi, de ha képlettel kiszámolod a hosszt a végleges helyen történt mérésekkor elég szégyen ha 30-40cm-t kell levágni. Kiszámolod és ráhagysz pár centit. De nem negyvenet! O.o
![]() Idén a HA-QRP versenyt 40 méteren rendezik meg! Ez egy örvendetes hír, végre megjött az eszük a Laciéknak, viszont az már nagy gáz, hogy a QRP verseny ideje alatt más versenyeken is el lehet indulni (ez kb 6 verseny!) és fél pont jár egy QSO-ért! Tavaly 3.5 megán épp hallottam amikor a az egyik versenyen (memorial) egy """ QRP """ állomás épp osztotta a kilowattos orosz állomások mellett a népet! Az S mérőm kifeküdt! Idén lehet hogy utoljára elindulok, de csak a 7 mega és a jubileum kedvéért, de egy olyan versenyen ahol az ellenállomás logját nem kapja meg az értékelő bizottság az a VICC kategóriát súrolja és véleményem szerint, így nem képezheti az igazságos eredmény tárgyát!
Szia!
Az antenna hosszról: '6QT barátunk 6.6MHz rezonanciát mért, Gábor ezért írta a 30-40 cm rövidítést (szerintem helyesen), az előzményekről semmit nem tudunk (még HA6QT sem biztos benne). A 40 méteres HAQRP-ről tényleg nem tudtam. Én a 160 métert javasoltam annak idején, az sem lett volna rossz. 40m-en több a lehetőség dx-re, biztos, hogy jó lesz. A nagy probléma, hogy hosszú a verseny (aktivitás), már többen javasolták a rövidítést. Az első 1-2 évet kivéve majdnem mindegyiken részt vettem, volt amikor klub hívójelekkel. Én nagyon szeretem a QRP-t, egyébként sem szoktam 10-30 Watt-nál nagyobb teljesítményt használni. A teljesítmény túllépés lelkiismeret kérdése, ez kezdettől fogva probléma volt. Az MHSz-es időkben voltak ellenőrzések, de nem sok eredménnyel. Később bevezették az Input határt (szerintem már az is reálisabb). Aki "mindenáron" nyerni akar, annak úgy sem számít semmi. Még egy: vannak akik a 100W-os adójukat veszik "vissza" qrp-re, ezt sem szabad volna engedni. Nem rég hallottam egy egy 100 mW-os HA5XXX állomást ssb-n 80m-en 59+20dB-vel!!! A lényeg, hogy mi csak saját magunknak akarunk bizonyítani, ahhoz pedig nem kell csalni.... Fel a fejjel! 73&DX ha9pi
Idézet: „egyébként sem szoktam 10-30 Watt-nál nagyobb teljesítményt használni.” 10W a megengedett.. Idézet: „Az S mérőm kifeküdt!” Ha a szomszéd utcában rádiózott valaki akkor 1W is kifektethette...
Szia!
Elnézést, pontatlan voltam, helyesen: a HAQRP versenyen kívül sem szoktam 10-30 W.... (mellesleg az előző sem volt annyira félreérthető, így utólag) A másik idézetet nem én írtam. Üdv.: Feri
Igen, emlékszem a 80-as években a 3.5 mega is élt, sok MHSZ klubból tolongtak az ifjú úttörő operátorok. (Moderátor majd kiszedi ha tiltott szavakat használok
![]() Volt utánpótlás képzés, minőségi munka. Voltak tömegeket megmozgató versenyek (Lenin Ifjú Távírásza, Konstruktőri versenyek ) és sok rókavadász verseny. Azután a 90-es évek elején felhígult a rádiós társadalom a CB-sekkel, akiket sosem tűrtek meg a rádióamatőrök maguk közt. Sajnos ettől a ponttól kezdve agyon lett csapva maga a mozgalom, a helyiségek, klubokat sokszor csellel megkaparintották magán személyek. Majd ezek a klubok átalakultak és szép lassan elsorvadtak, megszűntek. Maradt kb 15 rádióklub az országban és ebből ha 5 funkcionál akkor lehet hogy nagy számot írok? Arról nem is beszélve hogyutánpótlás képzés hány helyen van? És az utánpótlással mi lesz? Háááát, külföldön köt ki. Viszont létrejöttek "maszek" versenyállomások, ahol van egy tulajdonos és az ő elvárásainak kell minden barát operátornak megfelelnie. A klasszikus team megszűnt a tulajdonviszonyok megváltozásával. Arról nem is beszélve hogy a világversenyeken egy egyéni hívójelet futtat fel egy maréknyi ember hogy ..... de ezt többen tudjátok, sejtitek hogy miért. És meg lehet nézni, milyen végfokokkal dolgoznak egyesek! Láttam nemrég egy 10KW-os orosz, vízhűtéses amplifiert! Király ! A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2013
Szia,sziasztok.
Nem csak a CB-sek megjelenésével volt ott gond.Kik is kaptak ingyen készülékeket URH-ra? A "perkás" tevékenységről ne is beszéljünk. Kik is nyertek versenyeket a "80-as években? Te csak most láttál ilyent? Létezett már akkor is....
Szerintem inkább az tett be hogy a rádióamatőrizmus 'sport' lett.
A 80-as években még otthon lehetett építeni olyan rádiót ami a profi matáv/postán is túltett (hiszen akkor még éveket kellett várni drótostelefonra); aztán jött a hordozható (mobil-) telefon, internet. Amíg a '80-as években a műszaki érdeklődésű diákok új korszerű technikát láttak az amatőrizmusban, addig mára elmaradt technikai szintet látnak benne a profi távközléshez képest. Egyedül a verseny-'sport' miatt láthatnak még benne valamit akiket egy apró nem olimpiai sportág érdekelhet még. Szerintem a fiatalok nem sportolni jönnének ide, hanem mert érdeklik őket a korszerű műszaki megoldások, technikák. (de ilyet még a Yaesu sem gyárt, nemhogy otthon valaki) Amíg a 60-80 as években az amatőröktől vettek át infót/tapasztalatokat a profik, addig ez mára megfordult, az amatőröknek kéne felhasználni az újfajta modulációs módokat, technikákat.
Összesen kb 60.70 cm-t vágtam az antennából, így 1,1 az SWR 7 Megán, nagyon szépen megy.
Dipól sztatikus feltöltődése ellen mit javasoltok, milyen túlfesz levezetőt szokás betenni? Építek kintre most egy antennakapcsolót a dipólok alá, és gondoltam, az antenna meleg ér és a készülékdoboz közé beteszek valami túlfesz levezetőt. Nincs végfokom, maximum 110W megy ki tőlem.
Pár mm szikraköz elég lesz a földelőkar alá, ha nem akarsz beszerezni jóval drágább villámvédő patront. A koaxra való elég drága, nem tudom lehet-e beszerezni olyat, amit régen a légvezetékes telefóniában használtak.
A hétvégén ténykedtem egy kicsit, új kitelepülős antennát eszkábáltam. Alap ötlet hogy most a 7 és 14MHz megy nagyon és hamarosan SOTA-zni megyek, jó apropó volt az antenna megalkotására.
Több évvel ezelőtt kísérleteztem már W3DZZ antennákkal, TRAP-okkal, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A buktató mindig a kondenzátoron volt, szinte beszerezhetetlenek voltak és NTK - PTK kondikkal kellett játszadozni. Most ismét elővettem a kérdést és a neten találtam egy viszonylag egyszerűnek tűnő TRAP-ot koax kábelből. A lomosban volt egy jó pár méter ónozott harisnyájú RG-58U kábel, gondoltam azzal megpróbálom. Levágtam hát belőle 102cm-t és 2cm hosszan felpucoltam, majd a dielektrikum kapacitását megmértem, majd az erre a célra kitenyésztett programmal kiszámoltam a szükséges menetszámot. Vettem egy kis darab PVC lefolyócsövet, kijelöltem a méreteket és kifúrtam, majd feltekertem rá a koax-ot. Belül a végeket eldolgoztam, kialakítottam a képen lévő állapotot. A tanyavilágban kerestem 2 nagy nyárfát, majd kifeszítettem a provizórikus antennát. Mind a 4 vezetékrészre 30cm-t ráhagytam. A TRAP egyik oldalára egy villanyszerelési sorkapcsot tettem, amikor daraboltam ide tudtam betenni a felpucolt 2.5mm2 MKH vezetéket. 11m RG58-U koax volt az antenna és az SWR mérő - rádió között. Az SWR mérőt figyelve az antenna szárainak egyforma darabolásával 14MHz-en 1:1.2 allóhullám arányt majd a végek darabolásával 7MHz-en, ahol 1:1.1. Mindkét sávon 250Khz sávszélesség volt mérhető 1:1.5 érték alatt. Megállapítások: (Jöhetnek a fikázódások) Meglepően jó állóhullám arány, egyszerű kivitel, balun nélkül. A TRAP-ot nem kellett piszkálni, hókuszpókuszokkal trükközni, egyből működött. Lakkal még lekenem a szabadon álló koax részeket, megerősítem a TRAP-ok felfogatását úgy hogy a csővek belsejébe egy egy vékony polikarbonát csíkot teszek. Az fogja a terhet vinni nem a cső. Jól tudom hogy helyszínre kell hangolni a W3DZZ-t, itthon felhúztam az árbocra 15m/6m lejtősen és az SWR nem sokat változott. Most jön a puding próbája, egy pár hónapot fenn lesz. A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |