Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   132 / 200
(#) kadarist válasza atti2010 hozzászólására (») Jún 16, 2013 /

Szia!
Egyforma mindkettő, csak az egyik neve elől lemaradt az "FD".
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2013
(#) roland9 hozzászólása Jún 17, 2013 /

Sziasztok!
Át alakítottam egy ATX-es pc tápot nagyobb kimenő feszültségre 14.5V-ra de az a gondom vele, hogy ha 50W körüli terhelést teszek rá akkor letiltja az áramkorlát. A pc-ben KA7500 és LM339-es ic-k vannak. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom megváltoztatni az áramkorlát nagyságát?
(#) szucsip válasza roland9 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /

Üdv!

Biztos, hogy az áramkorlát lép közbe? Az 5V 3,3V , -12V (esetleg -5V) ágakat kigyomláltad? A power good jelzés áramköre nem hat vissza a szabályzásra? (Azt leépítetted?)
(#) roland9 válasza szucsip hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

Hali a power good részt nem piszkáltam, de a többi részét leszedt.
(#) gcsaba válasza roland9 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

Fura, hogy a PG nem szól a 14V miatt.
A problémádra meg azt tanácsolnám, hogy nézz szét a 12V-os ágban a tekercsek környékén. Ott szokták figyelni a tekercsen eső feszültséget, amiből következtetnek az áramra. De persze az is lehet, hogy a Te tápodba nem így van megoldva a dolog.
(#) szucsip válasza roland9 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

Egy fontos dolgot elfelejtettem megkérdezni. Mivel gyanús hogy a terhelést W-ban adod meg és nem amperban, ezért már ugyan rákérdezek: Ugye nem egy 50W-os villanyizzóval terhelted?

Ha a válasz nem, akkor van egy ötletem: Nézd meg, hogy melegszenek-e az egyenirányító diódák a 12V ágnál. Ha nem melegszenek, akkor vedd visszább a kimeneti feszültséget mondjuk 10-11V-ra, és ott terheld meg több mint 5A -rel. Kíváncsian várom a tapasztalatokat
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2013

De igen 50W-os izzóval terheltem meg (csak ez volt épp itthon terhelésnek) de van amikor nem kapcsol le a táp és van amikor azonnal. A táp egy 150W környéki peltier-t fog hajtani, és szerettem volna kipróbálni, hogy huzamosabb ideig bírja e a táp de sajna hol le kapcsol hol nem.
(#) gulyi88 válasza roland9 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

Az izzó PTC jellegű terhelés, hidegen többszörös névleges árammal indul!
Mérd meg hidegen ohmmérővel és számolj, valószinűleg beindíatja az áramkorlátot az áramlökés.
(#) szucsip válasza roland9 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

Ha egy megfelelően nagy induktivitású tekercset teszel sorba az izzóval, akkor gond nélkül fog világítani a PC tápról. Csak aztán vigyázz a lecsatlakoztatással! ( Ha a tekercs a pozitív tápágban van, akkor magát a tekercset is csatlakoztasd le az izzóval együtt, és a GND ről menjen egy dióda a + kimenet felé úgy, hogy a katód legyen a földön, az anód pedig a "jelenlegi kimenet" és a tekercs között. Így nem fog ívet húzni) Egy trafó szekunder tekercse megfelel amúgy.
(#) ha1drp válasza roland9 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

A negatív feszültségű ágak meglétét hiányolja a táp. A KA7500 kapcsolásaiban jellemzően úgy oldották meg a feszültségek meglétének ellenőrzését, hogy "párhuzamosították" a terhelő áram figyelésével. Persze rengeteg kapcsolási megoldás van, lehet más probléma is, de én már jártam így.
(#) szucsip válasza ha1drp hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

Üdv!

Ha úgy van ahogy mondod, akkor miért csak nagy terhelésre tilt..?

Próbáltam már a többi ágat is terhelni de akkor is ugyan úgy lekapcsol...
Mindjárt megpróbálom a tekercses változatot.
(#) roland9 válasza roland9 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

Arra a megoldásra jutottam, hogy ha a bekapcsoláskor rajta van a terhelés akkor minden gond nélkül bekapcsol.
(#) atti2010 hozzászólása Jún 27, 2013 /

Sziasztok!

ATX trafók adatait szeretném megszerezni ha esetleg valaki ilyen katalógust vagy hasonlót tudna linkelni, egy URL35LB02 trafó adatai érdekelnének különösebben.
(#) rudika1994 hozzászólása Júl 16, 2013 /

Sziasztok,engem csak az érdekelne,hogy tudom bekapcsolni? rádugom a kábelt,és valamit ösze kéne kötnöm h bekapcsoljon,csak erre lennék kiváncsi, elöre is köszi.
(#) kadarist válasza rudika1994 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Szia!
Így.
(#) viktorio333 hozzászólása Júl 19, 2013 /

Üdv. Segítségre lenne szükségem 24voltos kapcsi tápot szeretnék szabályozni konkrét a feszültséget 0tol 24voltig.
Esetleg van valakinek ötlete hogyan lehetne ezt megoldani valahogy atalakítani a tápot?
Válaszokat előre is köszönöm
(#) pluto válasza viktorio333 hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Azért ez így nagyon tág ... Tudod, mennyi? 39! Mi 39? Mi mennyi? Szerinted, hogy tovább ???
(#) _vl_ válasza viktorio333 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Az, amit szeretnél, az röviden és egyszerűen fogalmazva: nem fog menni. Egy fix kapcsolóüzemű tápot nem lehet 0V-ig leszabályozni, mert nem arra tervezték. Tehát a "nyúljunk bele" megoldás nem működik.
Rakhatnál mögé egy komplett szabályozható tápegység kapcsolást, de akkor meg a 24V-ot feljebb kell turbózni, mert a plusz tápegység kapcsoláson is fog valamennyi feszültség esni, és ha a kimeneten kell a 24V, akkor az eredeti tápból ennél többet ki kell nyerni.
(#) viktorio333 válasza pluto hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

powernet adc2120 tipusú tápról van szó. Csak úgy általánosan kérdeztem hogy van e valami megoldás mit kell változtatni hogy a feszt tudjam szabályozni.
(#) pluto válasza viktorio333 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Erről beszélsz? Lásd melléklet. Ha igen, én nem buherálnék bele, hanem ráküldenék egy analóg szabályzót, amennyiben valóban 30V a kimenet. A legbiztonságosabb megoldásnak ez tűnik nekem.

adc2120.jpg

(#) viktorio333 válasza pluto hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Igen ez. Analóg szabályozó alatt mit értesz? valami külső szabályozó?
(#) jano36 válasza viktorio333 hozzászólására (») Júl 20, 2013 1 /

Kapcsolóüzemű tápegységeknél a feszültségszabályozást jellemzően a pl.TL431 (Programmable Shunt Regulator) és egy optocsatoló pl. 4N25 páros végzi. Pontosabban a TL431 és ennek a referencia feszültsége (itt 2.5 volt) határozza meg a legalacsonyabb szabályozott feszültséget.
Összegezve : a TL431 bemenetére kötött osztó hálózattal a tápegység kimeneti feszültsége esetedben 3V és közel 30 Volt között tetszőlegesen változtatható.
(#) _vl_ válasza jano36 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Idézet:
„a tápegység kimeneti feszültsége esetedben 3V és közel 30 Volt között tetszőlegesen változtatható.”

Khm. Feltéve, hogy a vezérlő IC-t a nem a főtrafóról táplálja a táp. Mert az ugye a névleges feszültség feléről/negyedéről/tizedéről vagy elfut, vagy nem.
(#) Kovidivi válasza viktorio333 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Tovább tudnánk segíteni, ha elmondanád, mekkora áramot szeretnél használni? Ha 1mA-t, akkor elég egy poti is, ha 1A-t, akkor LM317, ha többet, akkor ajánlunk további lehetőségeket!
(#) szucsip válasza viktorio333 hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Bocsánat az offért, de: Nem lenne egyszerűbb egy disszipatív szabályzót mögékötni...?
(#) jano36 válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Ha nem is az ADC2120, de POWERNET adatlap. Lásd melléklet. Ennek alapján 0-90%-os kitöltési tényezővel lehet számolni így vélhetően a 3Volt elérhető. Egyébként a puding próbája kell, hogy érvényesüljön.
Egy megfelelő potméter bele és mehet a próba.
(#) viktorio333 hozzászólása Júl 22, 2013 1 /

Köszönöm a válaszokat. Nem szeretnék külön szabályozót szeretném a táp teljes erejét kihasználni szoval megpróbálok azzal a referenciával eljátszani.
(#) acdc hozzászólása Júl 22, 2013 /

Sziasztok!
Meg tudná mondani nekem valaki, hogy ezen: Bővebben: Link a rajzon hány Ohm-os az R212 és az R215 ellenállás és mi a típusa a Q101 és Q102-nek?
Köszönöm
Peti
(#) szaki97 hozzászólása Júl 22, 2013 /

sziasztok keszitettem pc tapbol es egy cd rombol egy erositot mukodik is de a tapot szeretnem megcsinalni h 12v-rol is mukodjon nm tudtok segiteni?
Következő: »»   132 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem