Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   15 / 117
(#) staci123 válasza Fenkri hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Milyen PWM ic van benne?Az IGBTket impulzustrafón keresztül vezérli?Van e a teljesítménytrafó
primerével sorbakötött kondicsomag?
Idézet:
„de érdekes, hogy akkor amikor awi hegesztési módról átváltottam a gépet pálcásra.”
Ilyen esetről már hallotam...mármint hogy attól romlot el először is!?
(#) Fenkri válasza staci123 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Nem sikerült kiírnom a PWM ic típusát mert időközben elvitték a gépet. :/ Igen egy impulzustrafós vezérlést kaptak az IGBT-k. Volt kondicsomag. Azt, hogy először is akkor történt e a probléma azt sajnos nem tudom. Mivel, hogy elvitték a gépet sajnos érvényét vesztette a kérdésem; pedig kíváncsi lettem volna az okokra. Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
(#) szomorlb hozzászólása Júl 25, 2013 /

Üdv minden szakinak! kéne egy kis segítség van egy telwin tecnica 144 hegesztőm és elpukkant benne egy huzalellenállás ,vagy mi, tápfesz van ,nem megy a hűttőventi ,se kép se hang, kérdésem csak ezt kell cserélni vagy elszállt más alkatrész is más alkatrészen nincs sérülés nyom . felrakott képen jól látható az alkatrész.
(#) Chipmunk1960 válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Szia Tamás! Tegnap megérkeztek a Fet-ek. Ráakasztottam egy 30A-es műterhet, s próbáltam a kijelzőt, az átfolyó áramot összehangolni. Annyit tudok műszerrel max mérni. A multival ugye 20A, ott a kettő azonosat mutatott. gondolom a 30-ig, nem lehet nagy tévedés. A sec körben levő söntön 3mV-ot mértem. Beállítottam a kijelzőt a 30A-re, levettem a műterhet, s üresen végállásban 238A körül mutatott a gép LCD-je. Ha tényleg annyit próbált átpasszírozni a FET-eken, hát , nem is csodálom, hogy felrobbantak. Ezek után lelakkoztam, kiszilóztam a lábak között, most várom, hogy száradjon, holnap hegesztek is vele, de a korlátot, ahogy írtad is 180-ra akarom beállítani. Az bőven elég, ott is vitte a 10+8 as lemezt, csak kiváncsi voltam, hogy mi a max. Hát nem jött be.
Üdv: Misi
(#) Chipmunk1960 válasza Fenkri hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Szia Fenkri!
Előtte próbáltad már üzem közben átkapcsolni? Gondolom nem hegesztettél közben, tehát terhelés nélkül volt, elméletileg?
(#) Phile80 válasza csinga hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Hát most nézem erre 250A van írva! Akkor tudom már miért ilyen olcsók ezek a Straus hegesztők. Valószínűleg ilyen a belseje.
A Holly ZX7-200A-es inverterben 16db FET van, ebben meg összesen 4db.
Ezek a hegesztők is olyanok mint a 90-es évek elején a 300W-os kismagnók
Kár, hogy bármit rá lehet írni és becsapni az embereket!
(#) Phile80 válasza szomorlb hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Tipikus IGBT zárlat. Mindent cserélni kell az IGBT meghajtóban és még úgy is nagy az esély rá bekapcsolás után megint elszállnak az IGBT-k.
(#) Phile80 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

A primer panelen van egy trimmer poti, azzal lehet az áramkorlátot beállítani. Nem a kis nyákon lévő az.
(#) Chipmunk1960 válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Szia!
Köszi. Az előző oldalon a IMG_1135.JPG kép bal felső sarkán van egy sönt, 180A felirattal, de a mA nem szerepel rajta. Nem ismered véletlen? Amikkel eddig találkoztam azoknak a max áramnál 75mA az értéke. Az elején, van ugyanis egy 3 digites sacc/kb méter, azt akarnám először a potihoz bekalibrálni, s utána az áramkorlátozást. A kis panelon az offset poti van a CA3140 1-5 lába között. Az külső, áram szabályzó poti mellett, valóba megtaláltam az áramkorlát potiját.
(#) Chipmunk1960 válasza szomorlb hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Szia, megtaláltam a rajzát, 47 Ohm 8 Watt, az eredeti ez a lágy-indító ellenállás. Üzem közben, mikor a gép elindult, a relé rövidre zárja, tehát akkor nem szállhatott el. Valószínű, hogy egy bekapcsolási tranziens okozta, célszerű lenne nagyobb teljesítményűre cserélni. Esetleg a greatz hídra rá lehetne mérni. Üdv: Misi
(#) menyus hozzászólása Aug 6, 2013 /

Sziasztok,

Csak általánosságban kérdezném...megéri ezeket javítgatni? Kaptam egy rosszat még régebben ami foglalja a helyet itt a műhelyben. Bekapcsolni be lehet, megy a ventilátor is de ha az elektródát testre érintem akkor kattan valami relé és se kép se hang, a ventilátor is megáll. Ha felveszem testről az elektródát akkor megy minden megint. Gondolom valami nagy áramú FET vagy IGBT ment ki benne (vagy egy egész sor...). Még nem szedtem szét csak az érdekelne milyen költség egy ilyen javítása kb? IGBT árak (azt se tudom milyen van benne..) tehát tényleg csak nagy vonalakban érdekel hogy egyáltalán küzdjek e vele vagy rakjam ki a kuka mellé lomikor... Nem tudom milyen márka, de nem komoly darab. Valami noname cucc lehet...Holnap előtúrom és rakok fel képeket, hátha találkozott valaki már ezzel a típussal. Szaga nincs, látható hiba nincs (égésnyomok, szakadt huzal ellenállás, kidurrant elko..stb)

Köszi
(#) mpisti válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Hegesztő inverterből létezik több száz fajta, 20000Ft-tól több milliós gépig. Hogy a te gépedet érdemes-e javítani, azt nem tudom, mert a pontos típusát nem írtad meg a hsz-ban. De a leírt hibajelenség arra enged következtetni, hogy a gépben a végfok megy,tehát nem lehet túl nagy baja a gépednek. Hogy megjavítod,vagy a kuka mellé teszed, az már magánügyed. Én még egyet sem tettem kuka mellé, pedig voltak nálam igen rossz állapotú inverterek.
(#) menyus válasza mpisti hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Köszi a választ, ez biztatóan hangzik. Eleve "olcsókategóriás" a gép, de annak fényében hogy én ingyen jutottam hozzá (leselejtezték..) valószínűleg nekiállok a javításának. Persze ehhez kérem majd a Ti segítségeteket is, nem volt még ilyen gép a kezem alatt, kapcsolási rajza nincsen és a működési elvüket sem ismerem.

Köszönöm, ha előtúrtam a lomosból és szétszedtem akkor majd kérdezek hol kezdjem..stb
(#) mpisti válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Rendben!
(#) menyus válasza mpisti hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Nos, előtúrtam ezt a rémséget..

Típusa : "Extol Premium IW120F IGBT" A Tipus számából kiindulva max 120A- es lehet. Igy szétszerelés nélkül egy db IGBT t látok benne, a tipusa : K30N60HS ugyanazon a hűtőfelületen mellette egy TO220 tokozású dióda. Kérdésem első lépésként mit nézzek/mérjek meg..? Köszi
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

A hibajelenség:

A gép bekapcsol, egymás után behúz 2 relé aztán felpörög a ventilátor is. Ha viszont hegeszteni akarok, az elektróda testre érintésekor csak nagyon gyengén szikrázik...ennyi. A ventilátor folyamatosan megy közben ledek világítanak..stb. Az áramszabályzó potira sem reagál.
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Az egyik hűtőbordán van egy hőkapcsoló, azt áthidaltam, semmi eredmény...Ennél azért valami komolyabb nyűgje lehet.
(#) Ge Lee válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Nem 120A-es hanem csak 100, de ha valóban csak 1db IGBT van benne, akkor én nem merném 70A fölé tekerni az áramot (a 100A-hez 20%-os bekapcsolási időt ad meg). A doksija azt írja hogy van benne antistick, lehet hogy azzal van gond és azért nincs kimenő áram.
Ha valóban 1T forward a kapcsolás, akkor ez az első ilyen működő(tt) példány amit látok. Persze ez is az a kategória ami rendesen alul van méretezve.

Azt majd elfelejtettem, hogy így nem javítunk invertert. Amíg nem működik tökéletesen a vezérlés, addig nem szabad áramkorlát nélkül elindítani, csak akkor, ha IGBT-t is akarsz majd cserélni.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
(#) menyus válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Köszi, mint írtam nem volt még ilyen cucc a kezem alatt. Ilyen nagyáramú dolgokkal nem foglalkoztam még. Nem azt írtam hogy 1 db IGBT van benne hanem hogy egyelőre egyet látok aminek el is tudtam olvasni a típusát.. A másik hűtőborda túloldalán ami a dobozfedél mellett van ott is tuti van egy, párban egy diódával. Legalábbis a panel alsó oldalát megnézve ez látszik. Elég jól össze van rakva, pl a nagyáramú kimeneteket is le kell kötnöm a panelről (14 es csavarok kontra anyás rögzítéssel..stb) hogy teljesen ki tudjam dobozolni. Amint eljutok idáig jelentkezem, az eddigieket köszönöm. És NEM akarok IGBT t cserélni (ha nem muszáj..) tehát nem próbálgatom. De valahogy ki kellett próbálnom hogy mi a hiba jelenség. Egyébként annyira újszerű az egész cucc, (a munkakábelekből ítélve ) hogy szerintem az első elektróda testre érintésénél elszállhatott, de leíalábbis 10 percnél többet tuti nem használták.

Az általad említett "antistick" alatt a "pálca leragadás védelme" értendő? Gondolom ilyenkor a vezérlés visszaszabályoz vagy leáll teljesen hogy a zárlati áram ne tehesse tönkre az IGBT ket..Ha ez az amiről írtál.

Hopp..jut eszembe. Mivel nem az enyém volt eredetileg a gép így leírásom sincs róla, egy biztos hogy bekapcsolás után alaphelyzetben mindkét led világít rajta folyamatosan. Nem lehet hogy az egyik led ezt az antisticking et jelzi? Mert akkor valóban ott lehet valami hiba, mivel állandóan aktív állapotban van. Az első képen látszik a két led mellette két szimbólummal, amikről nem tudom hogy mit jelentenek. Melyik led mit jelezhet?
(#) maszek0005 válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Szia Menyus! Az első képen a fölső led azt jelzi, hogy a géped csatlakoztatva van a hálózatra, azaz bekapcsolva. A második, egy általános hibajelző, ami lehet hővédelem, vagy a letapadásvédelem, vagy áramkorlát működés, vagy valami hasonló ami az inverter működésébe beleszólhat.
(#) Ge Lee válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Nem ismerem a gépet, de az egyiknek biztosan nem kellene világítani, az valószínűleg hibát jelez.
(#) Phile80 válasza menyus hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Ebben gépben szerintem 2db IGBT van. Az IGBT-knek semmi baja, mivel megy a gép.
Szerintem az okozza a hibát, hogy elvileg kell lenni kb egy kilohmos (1-3k) nagyságrendű 5W-os ellenállás a kimenetre csatlakoztatva, ami az antistick vezérlést hajtja, képen talán látszik is. A két nagyáramú csatlakozó között van. Ez szokott rendszerint szakadt lenni, vagy az előtte lévő dióda hibás. De ha ez rendben van, akkor az optocsatoló környékén van a hiba. Mérd meg, hogy üzem közben megvan-e a feszültség az optocsatoló bemenetén. Az elkókat én mindet kicserélném, mert ezekbe a lehető legrosszabb minőségűeket teszik és kesőbb okozhat bosszúságot. Ha csak az egyik led világít, akkor működni fog a készülék.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
(#) menyus hozzászólása Aug 8, 2013 /

Köszönöm a segítséget mindenkinek, ahogy lesz időm beleméregetek. Sejtettem hogy valami visszacsatolt áramfigyelős dolog lehet benne, én arra a soros nagyáramú tekercsre gondoltam, hogy mint ellenálláson azon mérnek feszültséget ami az optocsatolót közvetve közvetlenül vezérli. De ezek szerint az nem erre való. Rendben, akkor megmérem azt az ellenállást és mellette a diódát. Örülnék ha csak ennyi baja lenne.... Az elkókat kicserélem, úgyis ma rendelek alkatrészt máshoz is. A nagyfesz elkót is kicseréljem? ( 400V / 470uF)

köszi még egyszer mindenkinek.
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Túl egyszerű lett volna... Sajnos a wattos ellenállás (10K) és a vele soros dióda sem szakadt. Nyomozok tovább az optocsatoló környékén.
(#) menyus válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Az optocsatoló ledjén 0,6V - ot mérek. Ha csak az egyik műszerzsinór tapintócsúcsával megérintem az opto led egyik lábát akkor kattan egy relé és elalszik a hiba jelző led is. Gondolom ilyenkor oldja fel a tiltást a vezérlés mert a kábelen összeszedett brumm kivezérli a ledet. Tehát alapesetben az optocsatoló vezérlésének állandóan feszültség alatt kéne lennie. Ha nincs feszültség a ledjén, akkor szól közbe a vezérlés és tíltja le magát. Tehát a hiba az, hogy az opto ledje nincs vezérelve. Vele soros egy hőbiztosíték ami az egyik hűtőbordán van, az jó mert rövidzárban van. Méregetek továb...

Azon az opotcsatolón legalább 1,2-1,5V-nak kéne lenni. Rendszerint van ott még egy 18V-os zener dióda, annak a meghibásodása is okozhat ilyen problémát.
Cseréld ki 470µF/400V-os elkót is, főleg ha Capxon márkájú. Nem nagy összeg, megér annyit.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
(#) menyus válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Igen, gondolom hogy az opto ledje még nem nyit ki 0,6Vnál. A nagyfesz elkó "KENDE" gyártmányú, tehát valami "noname" tipus, rendelek azt is. A Zener jónak tűnik (4.7V os van benne..) ohmra nem szakadt és nem is zárlatos. Van benne ugyanott egy elko is, (50V / 100uF) az gyanús mert csak 1,5V van rajta. Gondolom ez pufferelné a kimenetről visszacsatolt feszültséget, ha zárlatos vagy ha ki van száradva az lehet a hiba okozója. Kiforrasztva is megmérem, de inkább kapásból kicserélem. Az van is itthon.

köszi

Kell lenni ott egy 18V-os zener-nek is.
Ha Kende az elko, akkor jó esélyed van rá hogy ez a kapcsolási rajz jó a gépedhez:
http://valvolodin.narod.ru/schems/Tecnica_144-164.pdf
Következő: »»   15 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem