Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Azért hülyeséget ne beszélj! Mert veszélyes. Nem a kondi volt a rossz. Nem is a híd.
Így volt bekötve. Így nem jó, mivel ehhez a bekötéshez a szekunder oldalon az egyik narancs kivezetést kellett volna közösíteni az másik trafó fekete kivezetésével, és az lett volna a GND. De ezt nem lehetett megtenni, mert akkor a 17V nem lett volna szimmetrikus, mert olyan a trafó tekercselése.
Teszteljük le azokat a kondenzátorokat, ne dobálj ki feleslegesen pénzt. Nem kerül semmibe a tesztelés!
A gyári kábelezésen egyértelműen látszik, hogy a primer nem így volt bekötve és azt is leírtam, hogy miért, mert így csökkenteni lehet a szórásukat. A 17V valószínűleg külön tekercs, ezért annak mindegy. Ha segétdtpot hajt, akkor nem is lehet a trafón belül összekötve a nagyfesszel, mert az igen erős brummot eredményezne!
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
Jujjj!!!!!! Ha a GND-hez képest (trafó fekete kivezetései) mérhető a fehér vezetéken a 17V , akkor tényleg független tekercs?
Így volt gyárilag, tévúton jársz!! Teljesen logikus okokból és nem is rossz megoldás ez így, ki is fogom próbálni!
Nem így volt gyárilag. Nézd meg rendesen ezt a képet. Így volt.
92V? A piros jelöléshez képest?
Mindkét oldalt nézted? Mert két feszültséget kellene mérned.
Úgy mértem hogy a két szélsőt ,, vagy Úgy gondoltad hogy a középsőtől külön a két oldalt ?
A feszültségekből ítélve, kb. max. 110W-ot tud 8 ohmos terhelésen, és kb. 200W-ot 4 ohmon (a tranzisztorok miatt) A valóságban ettől kicsit eltérhet.
Értem és 2Ωon mennyi lehet ?...... És lehet e hidalni ? ... És hogy érted hogy a tranzisztorok miatt ? Lehetne nagyobbat venni bele ?
Sziasztok!
Van nekem egy Fisher CA-67 erőstőm. Használtan vettem (3-4ezer Ft volt), persze nem szólt az egyik oldala. (már nem emlékszem melyik) Javíttatva lett, de a bal oldalán feszes, ütős a mély és a membrán alig mozog, a másik oldalán pedig lágy és a membrán majdnem kiesik a helyéről. Megcseréltem a hangsugárzókat, kipróbáltam másikakkal is, de az erősítő a ludas. Annyit tudok, hogy kicserélték benne a C308 és a C309 jelzésű kondikat. Még valami: a Q301-es alkatrész nagyon melegszik. Mi lehet a probléma? Mert így nem lehet rendesen használni. Service Manualt csatolom. A segítő hozzászólásokat előre köszönöm! Szerk.: A manualt ne tudom csatolni a mérete miatt, de itt egy link: Link
Nem ilyen egyszerű, hogy lehet-e nagyobbat tenni bele. Lehet, csak át kell méretezni az egész kapcsolást. Fénykép alapján ez lehetetlen. 2 Ohmot nem fogja bírni, leéghet tőle.
Azt is jó lenne tudni, hogy mire cserélték...
Egy pillanat, megnézem. Mindegyiket sima 47µF 50V ELKOra.
Értem akkor marad így .... nekem most 2 Ω on megy nem is melegszik szerintem bírja
Egy szép rövid rézdróttal ráhúztam a trafót tartó rézrudat(ennek a végére van fölcsavarozva a stabIC) a tápszűrő elkók földjére. A ciropelés megszűnt, már csak a (enyhe mély)búgás maradt, azt kéne eltűntetni valahogy. Na most a régi IC mint írtam gyengébb volt, és ennek 1V -l többet írnak, így kiszedtem a tápból két terhelőellenállást, hogy növeljem a feszültséget. Lehetséges hogy azok húzták volna le a búgó görbéket a talajra?
Valószínű, hogy a szűrés részét képezték az ellenállások.
A helyükre nyomkodtam, de nem lett jobb sajna. Fólia vagy kerámiakondival nem kéne szűrni valahol?
Rájöttem hogy nem az STK gerjed, mivel kiszedtem a bemeneti ellenállásokat(első és utolsó láb) és megszűnt a dolog, szóval nem magától gerjed, valszeg a hangszínszabányzó gerjed, ha a bass -t tekerem, akkor alapból a bal hangfal jobban gerjed, majd a közepe fele szinte megszűnik, a vége fele meg a jobb gerjed inkább. Sajnos a hangszínszabályzóhoz nem értek, az azt tápláló elkók 16V 470µF -sek. hogyan tudnám ezt szűrni?
Ettől még gerjedhet a végfok, ha lekötöd róla hangszórókat változik?
Ezt nem értem. Ha lekötöm a hangszórókat senkit sem érdekel hogy gerjed vagy sem, az lenne a lényeg hogy rajta vannak a hangszórók és ne gerjedjen. A földeletlen IC, mindkét föld lába a levegőben és a test is lebeg az éterben, gerjed. De ha leveszem róla a jelt ami a hangszínszabályzóból jön akkor kussban van. De mindjárt összedobok valamit, hogy szerintem mi van.
A képen a hangszínszabályzó tápja 12V -s. Az 1. és 2. két szimmetrikus, látszólag azonos áramkör, véleményem szerint egy alúl és egy felüláteresztő szűrő tranzisztoros gáttal. Szerintem a Bass és Treable potik a földet zúzzák rá a tranzisztor bázisára, emiterén az RCA jel van, így a kimeneten a potival arányos jel távozik, ami megy az alul(bass) vagy felüláteresztő(treble) szűrőbe. Az hogy a kettő hogy találkozik és lesz belőle értelmes hang fogalmam nincs, a Jenkik megcsinálták és kész.
Tehát a föld a potin megy a tranyóra, ami egyben vezérli a kimenetet is, tehát ha ott zaj van az bizony meg fog jelenni a kimeneten is, amit az STK csak überelni tud. A zaj pedig a ventitől jön és a földből. Elektróból a felül és alulteresztő szűrőkből és szkópos mérésből jelesre viszgáztam, de villamosságtanon kettessel suhantam át, ahol fél éven keresztül nem ment más, csak hogy az áram egy lusta dög jelenség ami egyben intelligens és mindíg a legrövidebb úton távozik a földbe ahol kisül. Na most ezt sem megerősíteni sem megcáfolni nem tudom mivel csak egy mérnök infós hallgató vagyok, de szerintem ez az áram ami itt van fullintelligens és rohadt kiváncsi a környezetésre, folyton barangol, kóboról, csatangol és hamarabb kihal a fölötte elhelyezkedő neurális hálózat, mintsem a földbe távozna és ott kisüljön. Én azt a tárgyat még 1x föl nem veszem, így legyen szíves valaki adjon magyarázatot erre nekem...
Ha lekötött hangszórókkal nem gerjed akkor a végerősítő gerjedt, ha lekötött hangszórókkal is gerjed, akkor az előfok gerjed, ez hasznos információ. Ha gerjed a végfok, akkor kell a kimenetre a sorosan kötötött néhány menetes induktivitás, párhuzamosan 10ohm ellenállással.
Sziasztok!
Építettem egy erősítőt, de valamiért nagyon halkan szól. Lehet, hogy a nyáktervben van a hiba, bár átnéztem. Szerintetek mi lehet a probléma? Lehet, hogy a kapcsolásban van a hiba? Ha lenne szíves valaki átnézni nekem a nyákrajzot és a kapcsolást, azt nagyon megköszönném.
Sziasztok! Építenék egy kisebb erősítőt,TDA7265-el,és az lenne a kérdésem,hogy-hogy is kellene a MUTE funkciót be kötni?mert olvastam már sokféle formációt,és nem tudom el dönteni hogy most akkor melyik is a jó megoldás.Köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |