Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2074 / 3984
(#) janikukac hozzászólása Júl 31, 2013 /

Sziasztok!
Üzletben 1N4001-et kértem az eladótól, s kaptam KF104 feliratú diódát. A kettő megegyezik? A neten erre nem találtam utalást..
Valamint egy 5,1V-os zéner helyett 5SC12 feliratút kaptam. Ezek is megegyeznek?
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

A KF104 1A/400v
A zéner dióda jó helyette.
(#) kispalsz hozzászólása Júl 31, 2013 /

Segítsetek kérlek.

Van egy kapcsolószekrényem, amiben több 220 voltos áramköröm van. DIN sínre szerelhető időkapcsolók kapcsolgatnak gyakorlatilag 220 voltos gépeket. A gépek teljesítménye maximum 1000 Watt.

Van egy egyszerű kis áramköröm, mellyel DC feszültséget tudok mérni 0 és 5 Volt között , ezt az értéket később fel tudom dolgozni már digitálisan Gyakorlatilag ez egy analóg bemenet az eszközön. A két rendszert szeretném összehozni, azaz következtetni tudjak arra, hogy az egyes körökön mennyi áram halad át.

Amire gondoltam az egy current szenzor amin keresztül a fázist át tudom vezetni, a szenzor után kötnék egy graetz hidat, és ha jól gondolom akkor már stabil DC feszültségem lenne. Mondjuk nem biztos, hogy max 5V.

Jó ez a megoldás?
Tudnátok, hozzá alkatrészlistát mondani, hogy miket kell megvennem? Előre is köszi a segítséget. Konkrétan azt sem tudom, hogy hol lehetne ezeket megvenni, olcsón. Mármint a current szenzort.

Korábban javasoltak már nekem áramváltót, de mintha annak nem lineáris lenne a kimenete. Szóval csak úgy elméleti szinten sejtem, hogy mit kéne csinálni, de a gyakorlatit sajnos nem tudom.
Jó lenne valami olyan megoldás, aminek nem kell külön tápot adni, ha van ilyen.
(#) janikukac válasza eyess hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Köszönöm szépen, akkor minden stimmel!
Üdv!
(#) proli007 válasza kispalsz hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Hello! Aminek nem kell külön tápfesz, az maga az áramváltó. Az tévedés, hogy nem lineáris, az ezt követő egyenirányító nem lesz az, de oly mértékben, amennyire a diódák nyitófeszültsége összevethető az egyenirányítandó feszültséggel. Ha aktív egyenirányítót használsz hozzá, akkor kell külön tápfeszültség, de mivel az áramváltó galvanikusan el is választ, ebből elég egy is pld. a feldolgozó áramkör tápfeszültsége is megfelelhet.
Másik lehetőség a Hall érzékelő választása mint pld. az ALLEGRO honlapján is találsz. De ehhez is tápfeszültség kell, és egyenirányító fokozat is. Az adatlap módosított rajzát feltettem. Ha az analóg bemenet terheli a fokozatot, akkor az OPA másik fele használható követő erősítőként.
(Egyébként a maga nemében, semmi nem lineáris, csak az a kérdés, milyen pontossági igényünk van. Mert lehet a felhasználásodnál, bőven megteszi az egyszerű áramváltó+egyenirányítás is. De típust ne kérj tőlem, mert én még nem vettem egyiket sem..)
üdv!
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2013

ALLEGRO.png

(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Tőlem kaptál volna 50-50 db.-ot ingyen!
(#) laszlo raduj válasza morgo hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Szia!
Nem tudom letolteni , ezt irja "Temporarily unavailable".
(#) kadarist válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Ezt már próbáltad?
(#) laszlo raduj válasza kadarist hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Szia igen , valamiert nem engedi masitani az ertekeket, semijen modon.
(#) kadarist válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

A felhősről sikerült letöltenem, próbáld meg újra!
(#) laszlo raduj válasza kadarist hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Letoltotem (mind a ketott) es instalaltam meg a tegnap, persze csak az egyik kert instalalast, de barmelyiket inditom nem engedi a szamokhoz hozzanyuljak.
(#) bitu hozzászólása Júl 31, 2013 /

Sziasztok

Meg tudná valaki mondani, hogy mi a különbség a TL081 és a TL081CN között ?
Adatlapot néztem , de nem lettem okosabb
(#) proli007 válasza bitu hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Hello! Pedig ott vigyorog az ST adatlap első oldalán. Hőmérséklet tartomány és tokozás.. üdv!
(#) bitu válasza proli007 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Ez azt jelenti, hogy dip tokozás 70 fokig ?
Ezt legóztam össze.
Köszi a segítséget, legalább tudtam mit keressek
(#) SKY hozzászólása Júl 31, 2013 /

Üdv!
Hogyan kell fix 5V-ot előállítani ezzel: LM336 Található rajt egy adjust láb, de lehet, hogy ezt nem is kell bekötni, ha az LM336-5.0 típusom van? Sajnos nem derült ki pontosan számomra az adatlapból, hogy milyen esetben kell az ADJUST lábra az ell. osztó.
A választ előre köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2013
(#) Dano6 hozzászólása Júl 31, 2013 /

Szevasztok,
én akarnák épiteni egy inverter-t de nem tudom hogy mien trafó kell hozá.A csuc kábé 600W-tos lenne szóval akor 600W trafó is kell vagy elég egy kiseb???
(#) szalasz87 hozzászólása Júl 31, 2013 /

Van sok felesleges UTP kábelem, 100 Ohm van ráírva, 4 érpárral - szét bontva az egyes ereket használhatóm-e kis feszültségű (4,5 V pl. ledes) áramkörökben, vagy ezeknek már túl kicsi az átmérője?
Elnézést, ha buta a kérdés, még kezdő vagyok, inkább kérdezek... Köszönöm!
(#) nedudgi válasza szalasz87 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Nyugodtan használhatod kis feszültségen, de nem nagy áramoknál.
(#) szalasz87 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Köszönöm! 220-as nyilván nem, de kb. meddig mondható biztonságosnak?
(#) GyurEEE hozzászólása Aug 1, 2013 /

Sziasztok!
Lámpakapcsoló mellé szeretnék kivezetni 5V-ot, megoldható ez úgy, hogy az 5V meglegyen akár fel, akár le van kapcsolva a kapcsoló?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) gyulank hozzászólása Aug 1, 2013 /

Sziasztok!
12V 0,48W-os LED modulokból csináltam világítást, amihez szeretnék egy alkonykapcsolót.
Most 30W-os tápról mennek, de később még bővülhet.
Ez még magába nem is lenne bonyolult, de ha relé kapcsolgatná a LED-eket, akkor viharba össze-vissza kapcsolgathatna a villámoktól. Meg lehetne oldani, hogy kelljen pár másodperc folyamatos világítás ahhoz, hogy kikapcsoljon? Vagy egyszerűbb lenne Tranzisztor vagy Triak a Relé helyett? Van különbség fogyasztásban?
(#) nedudgi válasza szalasz87 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Egy körülbelüli adatot találtam, 125V a Pirelli kábeleknél. Ez nyilván hasonló más gyártóknál.
A POE 25W teljesítményt, 0,5A áramot, 48V körüli feszültséget használ - emlékeim szerint.
(#) nedudgi válasza GyurEEE hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Külön kábelcsatornában megoldható - ha jól értem a kérdést.
(#) kadarist válasza SKY hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Szia!
A fix 5V-hoz nem kell külső osztó. Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza gyulank hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Ha a villám világít, minek a LED?
Az alkonykapcsoló kapcsolását már megtaláltad? Ha a fényérzékelővel párhuzamosan kötsz egy kondenzátort, lassabban fog reagálni.
(#) GyurEEE válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

No igen, bocsi, ez kimaradt, külön kábelezés nélkül kellene megoldani, mert a külön kábel odavezetése nem megoldható, meg amúgy is túl egyszerű
(#) nedudgi válasza GyurEEE hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

A kapcsolóhoz oda van vezetve a fázis és nulla? A lámpa mekkora teljesítményű? Az 5 Volt mekkora terhelhetőségű legyen?
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
(#) kispalsz válasza proli007 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Ha az áramváltós megoldás lenne megvalósítva, akkor ha jól vettem ki, egy ilyen PP AC 1005 után kellene kötnöm a graetz hidat, pl egy ilyet: w005M.
És akkor a híd kimenetén már 0-5 volt közötti egyenfeszültségem lenne.

A biztonság kedvéért nem lenne érdemes berakni egy olyan eszközt ami max 0-5 voltot ( DC) enged át a kimeneten. Mi ennek a neve, hogy keressem?

Gondolom hogy a tartomány belőhessem a graetz előtt kell beraknom ellenállást.
(#) proli007 válasza kispalsz hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Hello!
- Az áramváltó is "transzformátor", csak zárlati árammal működik. Így az áttétel arányában nem a feszültséget, hanem az áramot fogja transzformálni. Ha a kimenetét nem zárlati árammal üzemeltetjük (hogy feszültséget nyerjünk a kimeneten, ne áramot), elkezd "feszültségtranszformátorba" átmenni. A görbékből látható, hogy 100ohm terheléssel még lineáris az áttétel, ha növeljük a terhelő ellenállás értékét, egyre "görbébb lesz" a görbe. De az ajánlott 100ohm terhelés esetén csak 0,5V feszültség vehető le róla. Hogy a kimenő feszültség 5V legyen, 1kohm-ot kell rákötni. De ott a kimeneti feszültség/bementi áram karakterisztikán (Output Volts vs Input Current) már látható a nem linearitás.
- Minden esetre ki lehet próbálni, hogy számodra ez mennyire megfelelő vagy sem. A diódák nyitófeszültsége további veszteséget okoz. Egy Gaetz egyenirányítóban egyidőben mindig két dióda működik sorba, vagy is kb. 2*0,7V veszteség lép fel. Ez tovább fogja rontani a paramétereket. De a terhelést, mindenképpen a diódahíd egyenirányított kimenetére kell tenni, különben "meg sem fog szólalni a kimenet" csak az után, ha a feszültség eléri az 1,4V nyitófeszültséget. Ha az ellenállás a híd után van, javul a helyez, mert közel áramgenerátoros meghajtás lesz. De túl precíz dologra ne számíts.
- A kimenetre lehet tenni pld. egy ZPD5.1 zénerdiódát, ami korlátozza majd a kimeneti feszültséget. Ezt az ellenállással párhuzamosan kell kötni. Célszerű 5,1V feszültségűt és 300mW-os típust használni. A diódát záróirányban kel használni, vagy is a katódjának kell a pozitív pólus felé állni.
Mivel a kimeneten hullámos egyenáram lesz, azt a jelfeldolgozásnál vagy átlagolni kell, vagy integrálni a kimentet. Az integrált átlagérték kicsit kevesebb, mint az effektív érték, és feltétele a mérésnek a szinuszos terhelőáram, avagy OHM-os terhelés mérése. Különben nem a valós értékeket fogsz mérni.

Avagy mindent ki kell mérni/próbálni, számodra megfelelő-e, vagy sem. üdv!
(#) HackElek88 hozzászólása Aug 1, 2013 /

Sziasztok!

Szükségem lenne 3,3 voltra.
15-12-9-4,9-4,5 voltos adaptereim vannak, és 150 Ohm-os ellenálásaim.
Melyik adapterhez, és hány darab ellenálás kell a 3,3-hoz, ha egyáltalán megoldható?
(LCD kijelzőhöz kéne)

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
Következő: »»   2074 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem