Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Üzletben 1N4001-et kértem az eladótól, s kaptam KF104 feliratú diódát. A kettő megegyezik? A neten erre nem találtam utalást.. Valamint egy 5,1V-os zéner helyett 5SC12 feliratút kaptam. Ezek is megegyeznek?
A KF104 1A/400v
A zéner dióda jó helyette.
Segítsetek kérlek.
Van egy kapcsolószekrényem, amiben több 220 voltos áramköröm van. DIN sínre szerelhető időkapcsolók kapcsolgatnak gyakorlatilag 220 voltos gépeket. A gépek teljesítménye maximum 1000 Watt. Van egy egyszerű kis áramköröm, mellyel DC feszültséget tudok mérni 0 és 5 Volt között , ezt az értéket később fel tudom dolgozni már digitálisan Gyakorlatilag ez egy analóg bemenet az eszközön. A két rendszert szeretném összehozni, azaz következtetni tudjak arra, hogy az egyes körökön mennyi áram halad át. Amire gondoltam az egy current szenzor amin keresztül a fázist át tudom vezetni, a szenzor után kötnék egy graetz hidat, és ha jól gondolom akkor már stabil DC feszültségem lenne. Mondjuk nem biztos, hogy max 5V. Jó ez a megoldás? Tudnátok, hozzá alkatrészlistát mondani, hogy miket kell megvennem? Előre is köszi a segítséget. Konkrétan azt sem tudom, hogy hol lehetne ezeket megvenni, olcsón. Mármint a current szenzort. Korábban javasoltak már nekem áramváltót, de mintha annak nem lineáris lenne a kimenete. Szóval csak úgy elméleti szinten sejtem, hogy mit kéne csinálni, de a gyakorlatit sajnos nem tudom. Jó lenne valami olyan megoldás, aminek nem kell külön tápot adni, ha van ilyen.
Köszönöm szépen, akkor minden stimmel!
Üdv!
Hello! Aminek nem kell külön tápfesz, az maga az áramváltó. Az tévedés, hogy nem lineáris, az ezt követő egyenirányító nem lesz az, de oly mértékben, amennyire a diódák nyitófeszültsége összevethető az egyenirányítandó feszültséggel. Ha aktív egyenirányítót használsz hozzá, akkor kell külön tápfeszültség, de mivel az áramváltó galvanikusan el is választ, ebből elég egy is pld. a feldolgozó áramkör tápfeszültsége is megfelelhet.
Másik lehetőség a Hall érzékelő választása mint pld. az ALLEGRO honlapján is találsz. De ehhez is tápfeszültség kell, és egyenirányító fokozat is. Az adatlap módosított rajzát feltettem. Ha az analóg bemenet terheli a fokozatot, akkor az OPA másik fele használható követő erősítőként. (Egyébként a maga nemében, semmi nem lineáris, csak az a kérdés, milyen pontossági igényünk van. Mert lehet a felhasználásodnál, bőven megteszi az egyszerű áramváltó+egyenirányítás is. De típust ne kérj tőlem, mert én még nem vettem egyiket sem..) üdv! A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2013
Tőlem kaptál volna 50-50 db.-ot ingyen!
Szia!
Nem tudom letolteni , ezt irja "Temporarily unavailable".
Ezt már próbáltad?
Szia igen , valamiert nem engedi masitani az ertekeket, semijen modon.
A felhősről sikerült letöltenem, próbáld meg újra!
Letoltotem (mind a ketott) es instalaltam meg a tegnap, persze csak az egyik kert instalalast, de barmelyiket inditom nem engedi a szamokhoz hozzanyuljak.
Hello! Pedig ott vigyorog az ST adatlap első oldalán. Hőmérséklet tartomány és tokozás.. üdv!
Ez azt jelenti, hogy dip tokozás 70 fokig ?
Ezt legóztam össze. Köszi a segítséget, legalább tudtam mit keressek
Üdv!
Hogyan kell fix 5V-ot előállítani ezzel: LM336 Található rajt egy adjust láb, de lehet, hogy ezt nem is kell bekötni, ha az LM336-5.0 típusom van? Sajnos nem derült ki pontosan számomra az adatlapból, hogy milyen esetben kell az ADJUST lábra az ell. osztó. A választ előre köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2013
Szevasztok,
én akarnák épiteni egy inverter-t de nem tudom hogy mien trafó kell hozá.A csuc kábé 600W-tos lenne szóval akor 600W trafó is kell vagy elég egy kiseb???
Van sok felesleges UTP kábelem, 100 Ohm van ráírva, 4 érpárral - szét bontva az egyes ereket használhatóm-e kis feszültségű (4,5 V pl. ledes) áramkörökben, vagy ezeknek már túl kicsi az átmérője?
Elnézést, ha buta a kérdés, még kezdő vagyok, inkább kérdezek... Köszönöm!
Nyugodtan használhatod kis feszültségen, de nem nagy áramoknál.
Köszönöm! 220-as nyilván nem, de kb. meddig mondható biztonságosnak?
Sziasztok!
Lámpakapcsoló mellé szeretnék kivezetni 5V-ot, megoldható ez úgy, hogy az 5V meglegyen akár fel, akár le van kapcsolva a kapcsoló? A válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
12V 0,48W-os LED modulokból csináltam világítást, amihez szeretnék egy alkonykapcsolót. Most 30W-os tápról mennek, de később még bővülhet. Ez még magába nem is lenne bonyolult, de ha relé kapcsolgatná a LED-eket, akkor viharba össze-vissza kapcsolgathatna a villámoktól. Meg lehetne oldani, hogy kelljen pár másodperc folyamatos világítás ahhoz, hogy kikapcsoljon? Vagy egyszerűbb lenne Tranzisztor vagy Triak a Relé helyett? Van különbség fogyasztásban?
Egy körülbelüli adatot találtam, 125V a Pirelli kábeleknél. Ez nyilván hasonló más gyártóknál.
A POE 25W teljesítményt, 0,5A áramot, 48V körüli feszültséget használ - emlékeim szerint.
Külön kábelcsatornában megoldható - ha jól értem a kérdést.
Szia!
A fix 5V-hoz nem kell külső osztó. Bővebben: Link
Ha a villám világít, minek a LED?
Az alkonykapcsoló kapcsolását már megtaláltad? Ha a fényérzékelővel párhuzamosan kötsz egy kondenzátort, lassabban fog reagálni.
No igen, bocsi, ez kimaradt, külön kábelezés nélkül kellene megoldani, mert a külön kábel odavezetése nem megoldható, meg amúgy is túl egyszerű
A kapcsolóhoz oda van vezetve a fázis és nulla? A lámpa mekkora teljesítményű? Az 5 Volt mekkora terhelhetőségű legyen?
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
Ha az áramváltós megoldás lenne megvalósítva, akkor ha jól vettem ki, egy ilyen PP AC 1005 után kellene kötnöm a graetz hidat, pl egy ilyet: w005M.
És akkor a híd kimenetén már 0-5 volt közötti egyenfeszültségem lenne. A biztonság kedvéért nem lenne érdemes berakni egy olyan eszközt ami max 0-5 voltot ( DC) enged át a kimeneten. Mi ennek a neve, hogy keressem? Gondolom hogy a tartomány belőhessem a graetz előtt kell beraknom ellenállást.
Hello!
- Az áramváltó is "transzformátor", csak zárlati árammal működik. Így az áttétel arányában nem a feszültséget, hanem az áramot fogja transzformálni. Ha a kimenetét nem zárlati árammal üzemeltetjük (hogy feszültséget nyerjünk a kimeneten, ne áramot), elkezd "feszültségtranszformátorba" átmenni. A görbékből látható, hogy 100ohm terheléssel még lineáris az áttétel, ha növeljük a terhelő ellenállás értékét, egyre "görbébb lesz" a görbe. De az ajánlott 100ohm terhelés esetén csak 0,5V feszültség vehető le róla. Hogy a kimenő feszültség 5V legyen, 1kohm-ot kell rákötni. De ott a kimeneti feszültség/bementi áram karakterisztikán (Output Volts vs Input Current) már látható a nem linearitás. - Minden esetre ki lehet próbálni, hogy számodra ez mennyire megfelelő vagy sem. A diódák nyitófeszültsége további veszteséget okoz. Egy Gaetz egyenirányítóban egyidőben mindig két dióda működik sorba, vagy is kb. 2*0,7V veszteség lép fel. Ez tovább fogja rontani a paramétereket. De a terhelést, mindenképpen a diódahíd egyenirányított kimenetére kell tenni, különben "meg sem fog szólalni a kimenet" csak az után, ha a feszültség eléri az 1,4V nyitófeszültséget. Ha az ellenállás a híd után van, javul a helyez, mert közel áramgenerátoros meghajtás lesz. De túl precíz dologra ne számíts. - A kimenetre lehet tenni pld. egy ZPD5.1 zénerdiódát, ami korlátozza majd a kimeneti feszültséget. Ezt az ellenállással párhuzamosan kell kötni. Célszerű 5,1V feszültségűt és 300mW-os típust használni. A diódát záróirányban kel használni, vagy is a katódjának kell a pozitív pólus felé állni. Mivel a kimeneten hullámos egyenáram lesz, azt a jelfeldolgozásnál vagy átlagolni kell, vagy integrálni a kimentet. Az integrált átlagérték kicsit kevesebb, mint az effektív érték, és feltétele a mérésnek a szinuszos terhelőáram, avagy OHM-os terhelés mérése. Különben nem a valós értékeket fogsz mérni. Avagy mindent ki kell mérni/próbálni, számodra megfelelő-e, vagy sem. üdv!
Sziasztok!
Szükségem lenne 3,3 voltra. 15-12-9-4,9-4,5 voltos adaptereim vannak, és 150 Ohm-os ellenálásaim. Melyik adapterhez, és hány darab ellenálás kell a 3,3-hoz, ha egyáltalán megoldható? (LCD kijelzőhöz kéne) Köszi! A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |