Fórum témák
» Több friss téma |
Hello! Csak a T1-et kell hűteni. De miért nem számolod ki? A max tápfesz, 7,5V. Az R1 ellenálláson kb. 650mV esik, a diódákon 2*1,8V.
T1 feszültsége így 7,5V-0,65V-(2*1,8V)=3,25V. T1 árama (most) 260mA. Így a teljesítmény P=U*I=3,25V*260mA=845mW. Vagy is kb. 1W-hoz kell hűtés. üdv!
Sziasztok!
Két piros LED-et szeretnék 4.8V-os akkumulátorról hajtani, disszipatív szabályzással. Csatolom a kapcsolásokat. Ha az akksi 4V-nál kisebb, akkor a BC108 nem söntöli a kondit, ezért elkezd az első LM358 kimenete kb. 1.3Hz-cel váltakozni a pozitív és negatív irányban. Ezt a kimenetet egy 4148-cal bekorlátozom, hogy a nyitófeszültségnél ne legyen nagyobb, tehát független az akksi feszültségétől. Ebből a változó, vagy fix ~0.6V-os feszültségből állítom elő a második műv. erősítő referencia feszültségét. Az áramot a 10ohmos ellenállás segítségével figyeli. Amiben segítséget szeretnék kérni, a kapcsolás optimalizálása. Hatásfokot is szeretnék növelni. Ezt egyszerűen meg tudnám oldani, ha a két LED-et sorba kapcsolnám, és logikai FET-tel hajtanám meg a kis maradékfeszültség miatt. A probléma, hogy mikor merült az akksi, 4V a táp, ebből csak 2.5V-ot tud kiadni a műveleti erősítő, ami talán kevés a FET-et vezérelni. Ami problémás még, hogy 4V esetén alig maradna feszültség a FET-re (2LED = 2x1,9V + 0,15V = 3,95V). Valószínűleg a FET beszerzése smd méretben, és mert logikai, elég nehézkes lenne. Viszont a mellékelt kapcsolásnak tranzisztorral a nagy hátránya, hogy mikor az akksi feszültsége maximális, kb. 5.6V, akkor rengeteg a vesztesége. 5.6V-1,9V=3,7V - ez 30mA-rel 0,111W, míg a hasznos: 0,057W. Ez elég rossz hatásfok, 33,9%. Míg FET-tel, és sorba kötve a LED-eket: eldisszipált teljesítmény 5.6V tápfeszültségnél: 5,6V-3,9V = 1,8V, ez 15mA-rel = 0,027W, hasznos: 0,057W. Hatásfok: 67,9%. Alacsony tápfeszültségnél nem tudom a sorba kötött LED-eket tranzisztorral kapcsolni sajnos, pedig ez lenne a legjobb megoldás. Hatásfok, és alkatrész beszerzése szempontjából. Remélem, jól számoltam. Mit ajánlotok? Köszönöm a választ!
Szerintem egymást kizáró céljaid vannak. Vagy disszipatív, vagy jó hatásfok. A kettő együtt nem megy.
Az LM358 használata minimum tápfesz. mellett felejtős, valami kisfogyasztású rail-to-rail cuccot kéne inkább nézni. A Microchipnek megdöbbentően nagy választéka van alacsony feszültségről is üzemelő, kisebb-nagyobb fogyasztású rail-to-rail műveleti erősítőkből. Product Selector Alacsony Vgth feszültséggel üzemelő FET-eket alapvetően csak SMD kivitelben fogsz találni. Ezekkel az esetlegesen nagyobb teljesítmény elfűtése lehet csak gond, de 30..40mA * 3..4..5V = 90..200mW, na ez még fog menni egy SOT23-mal is. ~100mA fog menni SOIC8-asokkal, ha viszont több 100mA-ben gondolkodsz, akkor felejtős a disszipatív megoldás. Igen alacsony feszültségről működő, értelmesen beszerezhető FET-ek: Fairchild FDV303N 800mohm@2.7V (RET tartja), IRF IRLML2502 80mohm@2.5V (HEStore, Lomex, RET tartja). Ha több 100mA-ben gondolkodsz, akkor inkább javaslom, hogy valami kapcsolóüzemű megoldást keress. A PT4115 egyszerű cucc, de neki min. 4.5V kell, szóval nem biztos, hogy az itt jó megoldás.
Helló!
Arra viszont nagyon figyelj oda, hogyha nem segédmotoros kerékpárra, tehát motorkerékpárra szerelsz fel házi készítésű féklámpát, bizonyos szabványoknak meg kell felelnie (fényerő, szög). Ellenkező esetben egy balesetnél te lehetsz a hibás, mert szabálytalan féklámpát használsz. Ennek nézz utána!
Szia!
Köszi a választ! Nem 90%-os hatásfokra gondoltam, de az egyik megoldásom 33%-os hatásfoka elkeserítő. Igazad van, ha keresek egy rendes műveleti erősítőt, és egy IRLML2502-t, akkor simán menni fog a kapcsolás. A teljesítmény, amit el kell disszipálni szerencsére elég minimális: max. tápfeszültség esetén: 5.8V-2x1,9-0,15= 1,85V, 15mA-rel = 27,7mW, míg mikor 4V-ra merül az akksi, akkor: 4-2x1,9-0,15=0,05V , 15mA-rel: 0,75mW. Így a hatásfokom 65%-ról indul, és 98% a vége. Persze ebbe a hatásfok számításba nem számoltam be az egész áramkör fogyasztását, csak a LED-ek vezérlését, FET-tel, és a sönt ellenállást.
Tudtam egy kicsit foglalkozni a kapcsolással.
Nézegettem sok FET adatlapját, és az én 15mA-hez nagyon alacsony Gate feszültséget írtak. Próbaképpen beraktam egy SMD, N csatornás FET-et, amit találtam éppen. Az LM358-at bent hagytam, mert 3,7V esetén is képes 2,5V-ot kiadni a kimeneten. Méréseim során a FET Gate-jén 0,9-1,4V volt, tehát az LM358 tudja vezérelni a FET-et minden esetben. Szerencsére nem kell Rail-to-Rail műv. erősítő, sem logikai FET. A LED-eken átfolyó áram sajnos elég nagy mértékben változik, 12mA-tól 18mA-ig maximum, ezt sajnos be lehet tudni az 1N4148-as diódának is. Viszont az áram referencia 0,6V-tól csökken 0,574V-ra (a tápfeszültség pedig 6V-ról 4V-ra), ami 95%-os csökkenés, viszont a LED-ek árama 18mA-ről 12mA-re csökken, ami 66,6%-os, tehát sokkal nagyobb... Szerintem a visszacsatolásnál szúrhattam el valamit, mert ilyenkor a FET szépen szabályoz (gate feszültsége kisebb, mint 1,4V). Sőt, a söntön eső feszültség nem lineárisan csökken, hanem ha 6V-tól 4,9V-os tápfeszültségig csökken, 0,58V-ról 0,498V-ra, és 4,9V-tól 4,3V-os tápfeszültségig nő 0,498V-ról 0,550V-ra (ez 39ohmos sönttel mérve), ennél kisebb tápfeszültségnél már ilyen nagy értékű sönttel nem tud szabályozni a FET. Ez lenne az egyik gondom. A másik, hogy az első, villogtatós fokozat ellenállásokkal leosztott kimenete nem megy le GND-re. Tehát a LED nem alszik ki, csak a fényereje csökken, de azt is kis mértékben teszi. Ilyenkor jó lenne egy szkóppal ránézni a bemenő lábakra. Kipróbáltam, nem a kondit söntölő tranzisztor a ludas. Szerintem az 1N4148 és az előtét ellenállása zavar be. Megnéztem, az LM358 le tud menni GND-ig. Majd még méregetek tovább, ha lesz időm. Ha van ötletetek, szívesen veszem!
Hello! Ezek nem csodák.
- Az nem túl jó, hogy a shunt ellenállás a forrás körében van, csökkenti a GS feszültséget, ami egyébként is kevés. P-fet-et célszerűbb lenne alkalmazni. De 15mA-re egy mezei tranyó is megfelelő. - A másik, teljesen értelmetlen a műveleti erősítőnél, a 10kohm-os visszacsatolás. 10-re csökkenti a körerősítést, így annak hibafeszültsége magas lesz. Inkább a Gate-vel tegyél sorba ellenállás, és az OPA kimenete és az invertáló bemenete közé kondit. Mert a GS kapacitásától, gerjedni szokott az OPA. üdv!
Tudom. Kb annyiban kimerül, hogy a helyzetjelzőnél a féklámpának minimum 3x erősebben kell világítania, ez lazán meg lesz. (helyzetjelző 8 LED, féklámpa 28 LED) Amúgy jóvel erősebb lesz mint a gyári lámpa, a féklámpát ha megnyomom nem az igazni, minden elhalványul. 60W-os a dinamó (első izzó 45W, első helyzetjelző 5W, hátsó helyzetjelző 5W, Gyujtás 5-10W, műszerfal világítás 2.4W)
Nem, rosszul tudjátok. Nem elegendő, hogy a fényforrás teljesítse a műszaki elvárásokat.
Legálisan ugyanis se normál motorkerékpárra, se segédmotoros kerékpárra, se semmilyen autóra nem szerelhetsz fel saját gyártású lámpát. A gyári lámpatestbe sem rakhatsz bele a belevaló gyári izzó helyére valami más fényforrást (pl. egy LED-et). Csak ún. jóváhagyási jellel ellátott (kis karikában E-betű, mellette számok), a gyártó által megfelelően minősíttetett lámpatestet szabad felszerelni, abba is csak belevaló, szintén jóváhagyási jellel ellátott fényforrást szabad belerakni.
Hello! Egyébként épp pont most volt róla szó a rádióban. Büntetni fogják (keményen), nem csak a tulajdonost, hanem azt aki hatóságilag engedélyezte a módosításokat.. Így aztán mi érdeke van egy vizsgáztatónak?..
Számomra a bosszantó, mikor nem csak a lámpát cserélik ki egy ívlámpára, ami aztán ugrál, változik a színe stb., hanem amikor a kipufogót kiherélik és azt hiszik másnak is tetszik, mikor olyan csörömpöléssel megy el, hogy beszélni sem lehet az utcán. A rendőrségnek meg nem telik egy B&K zajmérőre.. De élek a gyanúval, hogy nincs is megállapítva típusonként a maximális zaj normatíva.. üdv!
Hello Proli!
A módosításokat eszközölöm, a P-FET-nek utána nézek. Tranzisztor nem lenne jó a 0.6V-os maradékfeszültsége miatt. Ha az akksi 4V-ot tud leadni, akkor 2 LED nyitófeszültsége: 1.85V X 2 =3.7V, és nem marad feszültség a söntnek és a tranzisztornak.
P MOSFET-ek:
Fairchild FDV304P SOT23 1.5ohm@2.7V (RET-nél beszerezhető) IRF IRLML6402 SOT23 135mohm@2.5V (RET-nél beszerezhető) Vishay Si2333CDS SOT23 59mohm@1.8V (RET-nél beszerezhető) Fairchild NDS332P SuperSOT3 41mohm@2.7V (Lomexben beszerezhető)
Hello! Miből gondolod, hogy egy tranyónak 600mV a maradék feszültsége? Egy BC547-nél 1mA bázisáram és 20mA kollektoráram mellett, 100mV alatt van a CE maradék feszültsége.. üdv!
A hiányos ismereteimre alapoztam!
![]()
IR IRF7413 SO8 0.011 ohm @ 1V 3.1A Brutto 110Ft a Chipc@d -nál.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
Szerintem a HEStore-ra gondoltál, a Chipcad nem tart IRF termékeket emlékeim szerint.
A 11mohm az viszont @10V... Sajnos az IRF csak pár alkatrészéhez ad meg 4.5V alatti gate-source feszültséghez átmeneti ellenállást.
Kialakult a végleges kapcsolás. Csatolom mellékletként.
4V alatti tápfeszültség esetén villog a LED, felette 6V-ig a rajta árfolyó áram 14-15mA között van, fényerősség változás szemmel alig észrevehető. Az áramgenerátor rész működne tranzisztorral, N-FET-tel, P-FET-tel, én N-FET-et választottam, mert az van itthon bőven. Köszönöm a tippeket mindenkinek! Aki akarja, nyugodtan használja!
Üdv, szeretnék építeni egy max 230V -os kapocsfeszültségű kapcs üzemű áramgenerátort. DC motort szeretnékinditani róla. Kapcsolást nem találtam, meg kéne tervezni ehhez kérnék valami féle iránymutatást. Esetleg valami irodalmat is javasolhattok ami segitene megoldani a problémát. Valami elvi működést elmagyarázó doksi - lehetőleg ne angolul legyen.
![]()
Hello! Rossz helyen kopogtatsz. egy táp és egy áramgenerátor között annyi a különbség, hogy nem a feszültségre hanem az áramra van visszaszabályozás. Vagy is a kapcsolóüzemű tápok topikjában van a kérdés igazi helye, mert a szakértők itt leledzenek. (De lehet a motor kérdést is át kell gondolnod valakivel, mert bár nem értek hozzá, de nem vagyok meggyőződve, hogy tényleg áramgenerátort szeretnél hozzá. üdv!
Extrém gondolat azt nem vitatom de azért adjuk meg a többieknek a lehetőséget hátha tud valaki segiteni benne
![]()
Legyen úgy! De mellesleg csak két adatot adtál meg, hogy egyenáramú a motor, és 230 kapocsfeszültségű, De teljesítményigényét, motor fajtását nem lehet tudni..
A névleges DC teljesitmény 350w, 220V os független gerjesztésű motor, "terhelésből" indulna ezért fogalmam sincs hányszoros áramra méretezzem a egyenirányitást, a teljesitmény tranzisztorokat...Az inditó áramot jólenne korlátozni, olyan 3 szoros névleges áramfelvételre, az kérdés hogy menyivel bírna indulni, azt a gyakorlat mutatná meg...Van egy működő kapcsolásom fesz.szabályozó pwm-re, az a kindulási alapom. Ez egy spéci dologra kéne- fordulat szabályozással. Javasolták nekem az uc3843 -at, de azért igy elsőre elég bonyolult dolgok vannak a dokumentációban legalábbis igy elsőre meg angolul is ráadásul. PWM áramgenerátor tervezéséhez kellenének információk.Illetve a távlati cél az lenne hogy egy olyan eszközt fejleszteni amin a max kapocs feszt is lehet korlátozni meg a max áramot is. Analóg tápokban láttam ilyet, ott áramkorlátozásra használják- nekem arra kéne hogy korlátozott dinamikával gyorsuljon a motorom adott fordulatra.
Egész komoly hajtások készülnek tirisztoros szabályozással erre a feszültségszintre (230V).
Külső gerjesztésű DC motort 230V-os hálózati feszültségről én mindenképpen féligvezérelt tirisztorhiddal működtetném,még akkor is,ha precíziós feladatot lát el. A PWM szabályozás inkább soros vagy állandómágneses állórészű DC motorokhoz való. Szinte bármelyik fázishasító IC application note-ja tartalmaz megoldást DC motor szabályozására, de ha van időd, bátran használd az internet kimeríthetetlen lehetőségeit. A fordulatszám visszacsatolás csak fantázia és felkészültség kérdése, igazából az alkalmazás dönti el hogy a hajtásba,vagy egy mikrovezérlőbe kell a fordulatszám jelet visszacsatolni. Egyébként Proli007 igazat mondott az áramgenerátorral kapcsolatosan. A te hajtásodnál(ha precíziós) nem az áramnak kell konstansnak lenni, hanem a hajtott eszközről vett jelet kell az igény szerint kiértékelni. Persze ettől függetlenül még a forgórész árama limitálható.
Természetesen tudatában vagyok hogy konstans árammal nem lesz konstans a fordulat, az áramkorlátozás szempontjából lenne csak jó, konstans árammal csak indulna a motor. Mér gondolod hogy a tirisztoros megoldás előnyösebb itt? (tirisztor témában nem vagyok otthon- sose használtam ilyet, viszont érdekel mivel más...valamit csak tud ha árulják...) Szegény ember vízzel főz, mindenki azokkal az eszközökkel operál amikhez ért. Amúgy nem hiszem el hogy nincs valami egyszerű és praktikus félvezető eszköz az áramkorlátozásra...
Az áramkorlátozást akkor érdemes beleépíteni, ha a rendelkezésre álló villamos hálózat csak kevésbé terhelhető, vagy ha a hajtás erőátvitelének csatlakozási pontjai ezt indokolttá teszik. A legegyszerűbb túláram védelem a biztosíték, ha az eldisszipált teljesítmény nem számít akkor a néhányszáz W-os soros ellenállás, és végül az elektronikus megoldás, a visszahajló vagy konstans áramú áramkorlát, de ennek a megvalósítása már elektronikában való jártasságot feltételez. Ha nem áll fenn a veszélye annak,hogy a motor által működtetett eszköz megszorul, akkor nem indokolt komoly elektronikus védelemben gondolkodni. Ha viszont gyakori a túlterhelés lehetősége, akkor kell az elektronikus védelem, de ebben az esetben a motor forszírozott hűtéséről külön kell gondoskodni.
A különböző LED-ek spektrumát fogom vizsgálni a teljesítmény függvényében. DIP, SMD és Power LED-eket szeretnék vizsgálni. Ezekhez lenne szükségem szabályozható meghajtó áramkörre! A segítséget előre is köszönöm!
Hello! Tettem már fel ilyen kapcsolást. pld. itt. Igaz 100mA-ra van elkészítve, de a Fet hűtésével, és R8 cseréjével, más áram tartományra is beállítható. Kimenti áramhoz az ellenállás R8=0,5V/Imax szerint számolható. Pontosítani a P1 trimmerrel lehet. A nyers tápfeszültségnek minimum 7V-nak kell lenni, (Az 5V-os stabilizátor miatt, de a vizsgált Led nyitófeszültségéhez célszerű igazítani. (Ugyan is, sem az áramot, sem a feszültséget nem írtad.)üdv!
Sziasztok!
Ezen az oldalon lévö kapcsolásba az LM2574-nek van egy testvére ami step-up-os. Mert egy 28-30 ledes sort szeretnék meghalytani. Persze nem az összes ledet egy sorba kötni, de pl 10 sorosan és ez 3 szor. A led 1206-s 3.2V/20mA-s. Vagy ha tud valaki valami hasonló kapcsolást azt megköszönném. |
Bejelentkezés
Hirdetés |