Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A lakásodban/házadban lévő földelő hálózat tökéletes?
Jövő héten megnézem azt a '79-es PPP-t, bár 504-esből csak 2 van (és nem is akartam, csak pp-t), de 500-asból van 4db. A régi kátrányos, fémdobozos f.cső fojtók jobbak voltak, én csak saccra írtam (kisebb 'J'-re gondolva), de tényleg lehet 0.43A. Nem mértem az 'L'-t, csak emlékezetből írtam.
Itt a rajz. A könyvben van leírás mindenről.
Sziasztok!
Érdeklődnék a járatosabbaktól, hogy hol érdemes Mo-on EL34 csőpárt beszerezni - és hol nem . Vagy maradjak az E-baynél? Esetleg ha valakinek túltengése lenne belőlük, privátban megköszönném. Egy Regent 30H-ban 3-5 perc után elhalkul, átmegy torzba a hang. Mindenek előtt a csövekre gyanakszom (bár még nem mértem semmit a tápon kívül). Vagy lenne más tipp ? Elkók cserélve vannak mind.
Szia!
Már kínokban rámértem, föld és nulla között 2V-os méréshatárra rakva 0.9 V mértem. Ergo nem teljesen tökéletes.
A hiba nem a csövekben van, hanem a végcsövek előtti csatolókondikban. Nekem már volt hasonló gondom. Beépítés előtt gondosan mérd ki!
Szia Józsi!
Köszönöm a rajzokat; nagyon ismerősek, már nézegettem őket. Még szerzek magnovál foglalatokat, aztán tán nekiállok. Az anód egyenirányításhoz jók lesznek a PY88-ak is kettesével; gondolom, mert abból van több is (EZ80-ból cak 1). Mindenkihez! Előző kérdésem még aktuális: Miért kell (ha kell) ilyen bika dióda, és tranyó a PL500-as tápba? Szia: Kálmán
Szia! Nagyon örülök, több fül többet lát legalább lesz kivel tapasztalatot cserélni!
Nekem is van csomó PY88-am, igaz, használt, de ha jó sok van, időt nyerek.
Bingó!
Meg kell hogy ajándékozzalak ezért a tippért egy bonusszal! Ajándékba kaptam ezt az NDK gyöngyszemet még a múlt év végén. Verte a biztit, az összel eljutottam addig vele a garázsban hogy megszólalt, aztán azóta szunnyadt. Most gondoltam előszedem, és kipofozom, áldozok rá egy pár cső árát. De még jó hogy rákérdeztem, és kitűnő tippet adtál! Ami meg most még kiderült: az egyik végcsőre nem is ment csatolókondi Pedig azt biztos hogy nem én vettem ki, ez így üzemelhetett a régi gazdinál . Az már csak hab a tortán, hogy közelebbről szemlélve a két 6 Ohmos hangszóró nem sorba, hanem párhuzamosan volt kötve. Gondolom a félcső kisebb (és félsódéros) meghajtását így kompenzálták Most viszont már gyönyörűen szól vagy egy órája, tehát ott a pont! Köszönöm!
PL500 max. anódárama:420mA, ehhez már elég combos dióda kell.
Összezártam a földet a nullához, és elnémultak a macik. Minimális maradt, holnap leütök egy rendes földelő szondát, kiderül milyen lesz.
Szia! Természetesen lehetne csővel egyenirányítani, akár "rendesen", kétutasan is, de akkor ott az előfeszültség előállítással is variálni kellene. Tapasztalat, de a rajz alapján amúgy is egyértelmű hogy a tápellátás "milyensége" talán ebbe a topológiába hallatszik bele a legjobban... Érdemes lehet csak az ECC81-től megépíteni az ampot (PPP2), bár lehet, hogy egy fokozat még elkelne elé...(én is építettem hasonló PPP ampot annakidején, egy saját elgondolás alapján)
A "bika tranzisztor" ha mondjuk 100VDC esik rajta, MAXIMUM 100mA kollektoráramot tud (alsó ábra, SOA, DC)
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2013
A 420mA a cső eredeti, kapcsoló/impulzusüzemű alkalmazására vonatkozik, amikor a cső "teljesen nyitva van",nem tévesztendő össze a telítéssel, mert azt az oxidkatódos cső nagyon nem szereti
Léteznek DC csatolt csöves erőlködők is, de ott más alkatrészek kellenek. Ilyen hibát ritkábban okoz cső. Ilyenkor a DC fesz., ami a rács-katód között mérhető, eltolja teljesen a munkapontokat. Eredmény: torz, vagy nincs hang. A lényeg: a beépítésre kerülő kondenzátoroknak kifogástalannak kell lenniük! Megjegyzem: ami nekem csinált hasonló problémát, ott régi kerámia tokba zárt kondi volt a hibás. MKP kondival már jó is lett!
Ilyenkor tippelgetés helyett utána kell mérni, a legtöbb meghibásodás egyszerű kéziműszerrel is könnyen behatárolható. Célszerű a rácselőfesz. vizsgálatával kezdeni...
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2013
A kerámiatestbe hermetikusan lezárt olajpapírok ritkábban szivárgóáramosak, ám a jelenség bosszantó tud lenni (hidegen, pár V feszültséggel polarizálva nem biztos, hogy elárulja magát).
Látod, erre nem gondoltam. De mindegy, kicseréltem az erőlködőben MKP-ra a csatolókondikat, és jó is.
Azé' egy kissé túlméretezett (ez volt a fiókban), mondjuk nekem is van a fiókban egynehány, ez nem gond, csak a cselre voltam kíváncsi (ha van).
Jövő héten beképezem az ominózus tápot, ott azé' jóval kevesebb fesz. esik rajt. De hát ez volt a fiókban (nekem is) szerintem.Meg:biztos, ami fix.
Üdv mindenkinek.
Van egy elektroncso.hu-s hálózati trafóm, gondoltam építek köré egy erősítőt is. Ezt eredetileg is a GU50-hez szánta a gyártó, akkor miért ne legyen ez a végcső is?! Nos, egy olyan kapcsolást keresek, ami már bizonyított, és nem kell egy ebédlőasztalnyi alkatrészt összevásárolni hozzá. Az sem lenne rossz, ha tudnék kapcsolgatni, trióda-UL-pentóda mód között, már ha ez megéri a plusz fáradtságot. Ezek után csak a kimenő okozhat fennakadást. Sajnos nem tudtam csak 1db sm85b-t szerezni, viszont sm102a-ból van kettő kompletten. Ennek majdnem akkora a vas keresztmetszete mint a 85-ösnek, viszontvan rajta hely bőven. Ehhez jól jönne egy kimenő terv is. Szívesen fogadok minden javaslatot és segítséget. Üdv. A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
Volt itt valamikor fenn a HE-n a cikkek között egy A osztályú erősítő GU 50-nel. Az elektroncso.hu oldalon valószínűleg még megvan a cikk. Szerintem nem szükséges kapcsolgatni, ha lehetne, úgy hagynád, ahogy eredetileg volt. SM 102a-ra hagyhatod a menetszámokat, ha nagyon maradna hely, készíthetsz leágazásokat 4; 6; 8; 16 Ohm-ra, így bármely impedanciára illeszthetsz. Ha megy ez az audiofil oldal, adok linket is.
GU 50 A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
Igen, így elméleti szinten tisztába vagyok a dologgal még nagyjából... Úgy 25 éve napi szinten javítottam még csöveseket, akkor gondolom rutinból rányúltam volna. Dehát időközben teljesen más irányba vitt a sors Most meg örülök ha az aktívan praktizáló kollegák kisegítenek. Egyébként MKP kondi volt a csatoló, talán azért sem gyanakodtam őrá.
Az jó, bár sok kezdő van itt, aki még azt se tudja, mi fán terem a zsebtelep. Azt nem mondom, hogy az MKP mindig jó, találtam már elég sokszor hibásat, jórészt tápegységekben. Az mondjuk nekem sem tetszett, mikor az erőlködőben a kerámiatokos volt a hibás.
Tudom, hogy ez egy végletekig kitárgyalt ügy itt, csak jól el van rejtve az 1600 oldalban. Úgy emlékszem, hogy a Müszi féle kapcsolás nem a legjobb, sem teljesítményben, sem másban. Legnagyobb előnye, hogy egyszerű.
Érdemes a GU-t triódaként használni, vagy maradjon a nagyobb teljesítményű pentóda vagy UL? A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Igazad lehet, mert szerintem kissé túlhajtott. Egyébként UL-t használnék, ha az nem menne, akkor trióda.
A Müszi féle kapcsolásban, ahogy említetted is az egyszerüség a lényeg. És persze az olcsóság. Ezért is tért ki a kimenő trafóra is, hogy ennek költségét is meg tudjuk spórolni. Egyébként én is most kaptam két GU50 csövet és gondolkozom egy egyszerű SE-n. Szintén egy egyszerű , bevált, már megépített kapcsolást keresek én is.
Mire akarod használni, mi számít? Szerintem inkább zenei ízléshez képzeld. A pentóda rockosabb, pörgösebb zenékhez biztosan jobb, nem beszélve a kicsit nagyobb teljesítményről. A trióda klasszikus, jazz, szóval a lágyabb stílusokhoz jobb. A közhiedelemmel ellentétben nem azonos a két illesztés.
A zenei ízlésem elég vegyes. Van benne Dire straits és éjszakai Bartókozás is. Ezért gondoltam a kapcsolós megoldásra. Számítottam arra, hogy nem lesz egyszerű ez a kimenő dolog.
Csak hogy teljesen összezavarjak mindent, nem köteleztem el magam a GU mellett. Nagyon jó hangú csövet és kapcsolást keresek, ami 5-6w-nál többet bír leadni, és SE. Ha ez GU-ból kivitelezhető, az még jobb, mert annak csak 300ft darabja, és egy szekérderékkal van minden börzén.
A GU jó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |