Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása
 
Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   75 / 152
(#) sirály12 válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
És ha a léptetőmotorra teszel áttételt, akkor jóval pontosabb lesz, mint egy bármilyen motor! Mivel adott fokot lép! Csak a léptető impulzusok kellenek, nem kell réstárcsa, sem semmilyen bűvészkedés!
Az éttétel pedig tetszőleges lehet.
Pl.: egy 1,8° vagy 3,6°-ot tudó léptetőmotor 1:10 vagy akár 1:100-as osztása bőven megfelelő megoldás lehet.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
(#) kaqkk válasza H2opok hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Erre a projektre találták ki a léptető motort ! Ha mondjuk 48 lépésest találsz akkor akkor 12 óra alatt 288 impulzus kell ami szinte bármilyen számlálóval - előállítható (vagy akár pic -avr is lehet a vezérlő akkor ő már a léptető moci vezérlését is megoldaná , csak egy meghajtó (uln2003) kéne még hozzá ...
(#) sargarigo hozzászólása Júl 9, 2013 /
 
Respekt! Úgy értettem, hogy a léptecs egymagában kevés.
(#) sirály12 válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Ebben egytértünk.
(#) sargarigo válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Akkor erre
(#) TheShaft válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Jó a léptetőmotor. Én azt használnám micro-step meghajtó elektronikával (pl TMC239, TMC222, A3977, TB6560, stb...). A léptető motorra lehet tenni ettől függetlenül áttételt.
(#) knobor hozzászólása Júl 17, 2013 /
 
Sziasztok!

Szeretnék 1 ilyet csinálni!
Ehhez szeretnék kérni valami kapcsolási rajtot és ha van esetleg valakinek akkor nyáktervet is!
(#) kadarist válasza knobor hozzászólására (») Júl 17, 2013 /
 
Szia!
Nézz szét LED-forgatós topikokban!
(#) sanykaraj hozzászólása Aug 2, 2013 /
 
Üdv nemrég megépítettem az alábbi kapcsolást. egészen úgy mint ahogy a képen látszik. Az lenne a kérdésem, hogy a FET g lába és a - között terheletlenül mekkora feszültség lehet maximum, én pont tápot mértem azaz 10V-ot. (1,5V-tól 10V-ig tudom szabályozni)
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013

pwm.gif
    
(#) kadarist válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Szia!
Igen, majdnem a tápfeszültség mérhető ott, ha be van kapcsolva az IC kimenete.
(#) sanykaraj válasza kadarist hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Köszi gyorsan szórakoztam is vele egyet, ledeket ventilátort is jól lehet vele szabályozni.
(#) Sokdrak hozzászólása Aug 4, 2013 /
 
Helló. Van egy 350w os DC motorom, (négy vezeték Ub/Ua:220/220V Ib/Ia:1,5/0,15A ), ebből szeretnék egy mézkipergető centrifugát öszerakni. A fordulatszám szabályozás fontos, folyamatosan gyorsuló kell legyen. Viszont a FET -eket - diódákat - is védeni kéne valami féle módon a túl magas áramoktól- (meg a motornak se ártana )mivel terhelve indul. Nem tudom hogy a 4 kivezetés azért e van hogy soros ill. párhuzamosan is be lehet kötni a gerjesztést? A fordulat szám szabályozás miatt gyanítom hogy a párhuzamos kéne hogy legyen, gondolom h annak is lesz azért elégséges inditó nyomatéka. ...Hogy lehetne ezt kulturáltan összerakni? Meg a másik dolog hogy menyivel terhelhetem a motort inditásnál, olyan 6 kilos darab, szóval nem kínai...
(#) Ge Lee válasza Sokdrak hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Fogsz egy UC3843-at, és meghajtasz vele akkora fetet ami bírja a szükséges feszültséget és áramot. Mivel árammódú a szabályozó (azaz áramgenerátorként viselkedik), sem az indulással, sem a túlterheléssel nem lesz gond.
Nálam a pergetőt egy 60W-os centrifuga motor viszi, a motor gyengesége pedig a fordulatszám szabályozás. Vagyis mivel gyenge, lassan pörög fel, de egyáltalán nem szükséges a fordulat szabályozhatósága. Elég sokan használnak olyat, amin van egy mosógép motor meg egy lábkapcsoló és ennyi.
Vagy lomisoktól lehet kukázni elektromos roller-t, abban benne van a 200W körüli motor, pwm vezérlő, gázkar, szóval minden. Csak 24V DC kell neki, vagy 2db akku.
(#) Peter65 válasza Sokdrak hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Helo! Ezek az adatok külső-gerjesztésű DC motort sejtetnek. Ilyen motort célszerű lehet állandó gerjesztő feszültséggel táplálni, és az armatúra feszültséggel a fordulatszámot változtatni. Ezt úgy is megoldhatod, hogy egy diódás híddal táplálod külön a gerjesztő tekercset, az armatúra kört pedig vagy valamilyen PWM áramkörrel vagy valamilyen tirisztoros/triakos/diódás áramirányítóval. Egy mézpörgető vélhetőleg nem igényel túl precíz fordulatszám tartást, elegendő lehet az armatúra feszültség állandó értéken tartása.
Ha a gerjesztés állandó, a nyomatéka az armatúra árammal arányos. Ha a névleges áram nem lenne elegendő az indításhoz, 1,5...2-szeres túlterhelés megengedhető rövid ideig.
(#) Sokdrak válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
ok, az áramgenerátor jó ötlet, kérdés ki tudna segiteni egy max 220-230v os kapocsfeszültségű mondjuk 3A es PWM áramgenerátor megtevezésében. (az is fontos hogy ha nem tud annyi áramot adni amennyi be van állitva akkor adja a max kapocsfeszültséget)Bármilyen segitség jól jönne, linkek, könyvek, kapcsolások...Bevallom nem nagyon találtam a témába vágó anyagot ami az én szintemen érthető is lenne. Esetleg meg tudnád mondani melyik kapcsolásra gondolsz, és hova tennéd azt a fet-et? Néztem az adatlapot de nem nagyon vagyok benne a témába.
(#) Sokdrak válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 5, 2013 / 1
 
Kösz nem nagyon vagyok otthon villamos gépek ügyében, bár suliban tanultunk róla...szóval azt se tudtam hogy lehet külömböző nagyságú "feszültségeket" alkalmazni...Azt honnat lehet tudni melyik a gerjesztő tekercs és melyik az armatúra? Inditásnál a nagy áram csakk akkor baj ha túlzottan melegedik a motor gondolom. Mer ha feleanyi áram 2x olyan hosszan hat hőtanilag annak is ugyanolyan a hatása. Csak 2 szeres áramfelvétel megengedhető? olyat is olvastan hogy akár 10-30xos áramok is lehetnek. Amúgy a gyakorlatba fog kiderülni menyit vesz fel, ami nem is zavar csak tudnom kéne milyen áramra méretezzem a hidat, meg a PWM et...
(#) Peter65 válasza Sokdrak hozzászólására (») Aug 6, 2013 /
 
A gerjesztés teljesítménye lényegesen kisebb, nagyobb gépek esetén akár több nagyságrenddel is. Tehát a kisebb áramú a gerjesztés. Ha a kivezetések egyformák, akkor ellenállásmérővel megkeresed a két független tekercset, és megméred az ellenállásukat. A gerjesztő tekercs ellenállása R=U/I=220/0,15=1333 ohm. Ez általában az üzem-meleg állapotra vonatkozik, hidegen ennél kicsit kevesebbet kellene mérned. Az armatúra tekercselés ellenállása ekkora motornál 5-10 ohm körül lehet.
A motor túlterhelősének egyik korlátja valóban a melegedés. 10-szeres áramot tudtommal csak a DC szervók viselnek el, de ez elvileg kapocstábla adat azoknál a motoroknál.
Ilyen kis áramnál szerintem az üzembiztonság az elsődleges. Ha 5-10A-re méretezed a félvezetőt nem lesz sokkal drágább, mintha 1,5A-re terveznéd.
(#) Sokdrak válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 6, 2013 /
 
Érdekes dolgot mértem ohm mérővel, egy 1,4k-s értéket, és a többi mind végtelen. Az is a két fekete vezeték között. Két piros és két fekete vezeték jön ki a motorból. Majd rákérdezek az illetőnél aki adta a bekötésre....
(#) Peter65 válasza Sokdrak hozzászólására (») Aug 6, 2013 /
 
Az 1,4K értéket valószínűleg a gerjesztő tekercsen mérted. Az armatúra körben a szakadást leggyakrabban a kefékkel kapcsolatos probléma okazhatja, azoknak az állapotát kellene megnézni.
(#) knobor hozzászólása Aug 9, 2013 /
 
Sziasztok!

Van nekem 3 darab ilyen motorom!
Ezeknek szeretném a fordulatszámát 0 % -100 % között változtatni! (az se baj ha nem 0%-ról indul)
Ehhez szeretnék segítséget kérni, kapcsolási rajzal esetleg nyáktervel és beültetési rajzal!
Elöre is köszönöm!
(#) proli007 válasza knobor hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Hello! Rossz helyen kopogtatsz. Ez egy léptetőmotor, aminek van külön topikja.. Bár a két vezeték, amiről ír ellent mond a szövegnek. üdv!
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2013
(#) knobor válasza proli007 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
De a leírásban az van h dc motor!
(#) proli007 válasza knobor hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Én is utólag láttam, hogy két kivezetést ír. Akkor viszont lehet, hogy 5V-ról egy 555 is elviszi PWM kapcsolásban.
(#) knobor válasza proli007 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
És ehhez esetleg tudnál segíteni mert eléggé kezdő vagyok elektornikai téren!
(#) proli007 válasza knobor hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Itt találsz rajzot. Mivel az 555 200mA-ig terhelhető, és a motor csak 68mA-es, nem kell a kimenetre a Fet és más áramkörök, rá lehet kötni az 555 3-as és 1-es lába közé. csak a tápfeszültségre kell egy 100..470µF-os kondi.
(#) knobor válasza proli007 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /
 
Lehet hogy nagyon hülyének tartasz de megkérhetnélek hogy rajzold le nekem?
(#) proli007 válasza knobor hozzászólására (») Aug 9, 2013 / 2
 
Dehogy! Mindjárt lerajzolom.
(#) SKY hozzászólása Szept 11, 2013 /
 
Sziasztok!
Tudnátok mutatni egy olyan kapcsolást, amelyre a PWM jelet adva beállítható (R-C) a minimális időtartam az alacsony állapotra azaz ha a PWM alacsony állapota rövidebb, mint a dead time, akkor lecsíp a magas állapotából, amíg tart a dead time és alkalmas akár 100KHz-re? Félhíd dead time miatt lenne szükséges.
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Szept 11, 2013 /
 
Hello! Ha a PWM lefutó élére indítasz egy monostabilt, amivel beállítod a dead time idődet, és a Q-negált kimenetét össze ÉS kapuzod az eredeti PWM-el akkor szerintem teljesül kérésed. üdv!
(#) _vl_ válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2013 /
 
Persze kérdés, hogy milyen monostabillal tud pár száz ns-os dead time-ot generálni...
Következő: »»   75 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem