Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Energiatakarékos izzó vezérlőelektronikájába van tirisztor? Mert szükségem volna egyre, és nem tudom hogy miből lehetne bontani?
Hello! Inkább lerajzolom, mert így a végtelenségig tart, míg célba érünk. De ez a megoldás, akkor jó, ha a jelfeldolgozó DA átalakítónak nagy a bementi ellenállása. Metr ha összemérhető a 10kohm ellenállással, akkor feszültségcsökkenést fog okozni. A kondinak egy 10µF/63V-os elkó megfelel. (Tantál jobb, mert kisebb a szivárgási árama.) üdv!
Ez, vagy ez.
Helo.
Triak van mosógép vezérlőben, porszívó fordulatszám szabályzóban, általában motor fordulatszabályzókban. A fénycső elektronikában szerintem nincs se tirisztor, se triak. Egy kisebb tirisztor van a 1.5v os gázgyújtókban is.
Hello! Egy egyszerű kétszeres erősítő fokozattal megoldható. Mert az AD csak 8 bites, így a pontosság nem oly kritikus. Ha az erősítés kétszeres, akkor 4,7V esetén 9,6V lesz a kimenő feszültség. 200mV mellett, pedig 400mV. A 10V tartományból így elmarad 1V, ami 25 bit "veszteséget jelent. Természetesen lehetne növelni az erősítést és levonni a 200mV feszültséget, de nem sokat hoz a konyhára. Ha a 200mV-ot nem vonjuk le, akkor legalább tudod, hogy az érzékelő működik, és nem szakadt az áramkör, vagy tápja. Ha levonod, nullánál nem fogod tudni i van. R2 ellenállást 9,1kohm-ra cserélve 4,7V, 9,4V helyett 9,86V-ként jelenik meg. De kétszeres erősítéssel, egyszerűbb számolni/mérni.
Viszont nem írtad, mennyire terhelhető az érzékelő. Mert az IC-t az szerint kell megválasztani. Valamint jelenleg nincs az erősítőnek bementi védelme és ha megszakítod a bementet, akkor a kiment 10V-környékre megy fel. Ezt át kell gondolni. A feszültség erősítés Au=1+(R1/R2) függvény írja le. üdv!
Jól gondolod, nem lesz meg a meg a stabilizált kimeneti fesz. Ennyi..
Megpróbálhatod 2 tranzisztorból elkészíteni. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
Köszönöm a gyors segítséget!
Az érzékelő szerintem nem terhelhető, AD bemenetre van kitalálva. Azért csatoltam, ez lenne: pressure sensor
Üdv!
A 2Z zománchuzalnak mekkora a szigetelési feszültsége, például mekkora feszültséggel hajtható biztonságosan, ha a tekercs kezdete és vége egymás mellett halad (bifiláris)?
Hello! Oda van írva, hogy 100uA-el terhelhető. Azért is van az AD bemenetén az 51kohm. Azt itt is lehet alkalmazni az OPA bemenete és a GND között.. üdv!
Köszönöm! Akkor a tápon lévő 100µF nem kell? A 100nF pedig lehet kis narancs színű, vagy lényeges, hogy 63V-os legyen? A FET-nek borda nélkül is bírni kéne a 2-4A-t?
A szimulátorban nem szoktam tápszűrő kondikat rajzolni, de általában azt mindig célszer betenni. Kapacitása attól is függhet, mivel táplálod, az szűretlen vagy sem.. A 100nF lehet akármilyen nem szükséges a 63V, csak a fóliák általában ilyen feszültségűek. A kerámiák, meg 40..50V-osak. Hogy a Fet mit visz el, az típusától és Rds ellenállásától és a környezeti hőfoktól függ. 2A felett, általában már célszerű kis méretű hűtőborda használata, vagy valamilyen Alu lapra felszerelni.
Eddig sikerült szimulátorban összeraknom és remekül megy.
Azon gondolkoztam, hogy van egy rakás 8bit AD bemenetem. Vajon mennyire lenne bonyolult 2 AD bemenetre osztani a szenzor kimenetét? szenzor 0-2,5V -> AD1 0-10V szenzor 2,5V-5V -> AD2 0-10V Az ad1 vezérlését simán megoldja, ha a kapott kapcsolás erősítését 4x-re állitom. Nyilván az AD2 a trükkös. Esetleg, ha 24V-al tápálálnam az OPA-t akkor 20V lenne az AD2-n a szenzor 5V-ra. 1/2 osztás után visszakapnám a 10V-ot, de ugye sérülne a linearitás, mert szenzor 2,5V-ra nem 0V-ot kap az AD2. Köszi
Közben azt hiszem kiötöltem, ha készítek 2,5V referencia feszültséget(5v stab felezve), azt kivonhatom a szenzor kimenetéből, amit 4x erősítve elértem a célom(AD2).
Jók ezek az OPA-k. Azért ez elég nyakatekert, lehet egyszerűbben?
Hello! Nem nyakatekert ez, de a lineáris egyenes képletét nem lehet megkerülni.. üdv!
Az OPA3 szerepe nem világos a 3,33V mihez kell?
Ha az ellenállás 0,25W-os, és ha az ellenálláson 6V esik, és 0.025A, azaz 0,15W, akkor az ellenállásnak bírnia kell, ugye?
Mert olyan 75-8fokra felmelegszik. Ezeknek mekkora a Tmax hőmérséklete? A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2013
Sziasztok Nekem van 1 hama 1016os univerzális távirányítom és telefonfunken tv-hez kellene beálítanom mit tegyek ? Tud valaki seígteni?
Annak a 3/4-e a 2,5V - lásd R4, R3 visszacsatolás hatását.
A 3,3V a kivonáshoz szükséges feszültség. (y=ax+b) Ez egy így egy követő erősítő. Azért szükséges, mert az erősítést R4 és R3 határozza meg. (Au=1+(R4/R3) Ha R3-at közvetlen a potira kapcsolnánk, akkor annak értéke is befolyásolná R3 értékét. Sőt, ha állítanád, az is.
Sziasztok!
Találtam otthon egy PAL16L8NC IC-t. Mire lehetne használni? Túl sok infót nem találok róla. Érdemes megtartani vagy mehet a kukába? Üdv!
Programozható logikai egységek. Ha új akkor még használhatod, ha már használt, akkor kuka, újra programozni nem lehet. A programozása a hidak kiégetésével történik.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
Sziasztok!
Hogy kell kiszámítani az ellenálláson eső feszültséget? Van pl: egy ilyen kérdésem: Mekkora a kimeneti feszültség, ha a bemeneti 12V és egy 670 KOhm -os ellenállás van bekötve? Előre is köszi a segítséget.
Ohm törvénnyel tudod számolni. Ahhoz viszont kell az ellenállásodon átfolyó áram.
A példádnál maradva, van egy 12 V -os feszültség generátorod, és rajta a 670 kOhm. Amíg nem folyik áram, az ellenállásodon feszültség sem fog esni, A kis kapcsolásod kimenetén ugyanúgy 12 V -ot fogsz mérni. Ha zárod az áramkört egy rövidzárral, akkor az ellenállásodon fog 12 V esni, és a rajta átfolyó áramot ohm törvénnyel tudod számolni. Ha nem rövidzárral hanem egy másik ellenállással zárod, akkor ennek, és a meglevő ellenállásod összege fogja meghatározni az átfolyó áramot, és akkor a 12 V meg fog oszlani a két ellenállás között. Mivel már ismered az átfolyó áramot, az ohm törvénnyel kiszámolhatod az egyes ellenállásokon eső feszültséget. Lehet más módszerrel is, pl. aránypárral, vagy feszültségosztó képletével, de lehet ilyen egyszerű módon is.
Sziasztok, egy normál fémréteg ellenállás mekkora hőt visel el?
Milyen szempontból? Amúgy a disszipációt a mérete adja meg.
A mostani fémréteg ellenállások elég jól tűrik a hőt. A megadott teljesítményét ne lépd túl semmiképp. Üzem közben szerintem felmelegedhetnek 120-150°C-ra is. A megadott teljesítmény 2/3-ál max. 3/4-él jobban nem érdemes meghajtani. Az én tapasztalatom az; hogy már láttam olyat, hogy az ellenállás épp, de körülötte a nyák már igencsak megbarnult volt. Ha tervezel, akkor érdemes úgy kialakítani a nyák fóliázatát, hogy minél nagyobb, egybefüggőbb legyen körülötte a rézfelület, hogy elvezesse a hőt. Természetesen minden melegedő alkatrésznél érdemes alkalmazni.
Nagyjából értem, köszi.
Így számoltam eddig. Egy kicsit leegyszerűsítettem hogy könnyebb legyen számolni. U = 12V R = 2000 Ohm Akkor I = U / R = 12 / 2000 = 0.006A Most tudom hogy 0.006A áram fog átfolyni az ellenálláson, de még mindig nem értem hogy tudom a feszültségesést kiszámolni. Ha az áramkört egy másik ellenállással zárom pl: egy 1000 Ohm -al, akkor az átfolyó áram kiszámításához ahogy írtad össze kell adni az ellenállások értékét (mivel akkor sorba van kötve)? Akkor I = 12 / (2000 + 1000) = 0.004A lesz. Az áramerősség kiszámítása már megy, de nem értem a feszültség esés kiszámítását. Ha a feszültséget számolom U = R * I, akkor ez csak a visszaigazolása a számolásnak vagyis mindig 12V fog kijönni. Most akkor hogy számoljam ki hogy mekkora a feszültségesés a fenti példánál?
Írtam, hogy ha csak az az egy ellenállás van, akkor persze, hogy visszakapod a rákapcsolt feszültséget. A második esetben, az átfolyó áram 0,004A, a 2000 ohmon 8 V fog esni, az 1000 ohmon 4 V.
A kettő összege 12 V.
Sziasztok!
Egy 220V-os, 1400-as fordulatú, 130W-os motort hogyan lehet felgerjeszteni generátor üzembe? Csak kísérleti jelleggel kellene, különösebb energiatermelés nélkül. Ha egy fúrógéppel megforgatom, igaz kicsi a fordulat, de az is jó, hogyha elmegy róla egy kis izzó. A frekvencia nem lényeges, csak adjon egy kevés áramot. A szinuszjelet szkóppal figyelném. Ha felgerjesztem, kb mekkora feszültségre számíthatok? A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
Értem már, köszönöm .
Közbe csináltam egy rajzot hogy jobban lássam. Tehát akkor a 2000 Ohm -os ellenállás után 8V -ot mérek, vagy 8V -ot esik a feszültség és akkor ott csak 4V van? A rajzom igaz, vagy jól értelmezem egyáltalán? |
Bejelentkezés
Hirdetés |