Fórum témák
» Több friss téma |
Rajta volt, de a 1ohm-ot 10ohmra cseréltem hátha segít, de nem. Képet nem tudok feltenni mert meghalt a telefonom tegnap. A forrasztásokat most néztem át. Az egyik rossz volt (hideg forrasztás), de kijavítottam. Benne vannak a BD-k is.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2013
A bemenő 1µF-os kondin kívűl lassan mindent kicseréltem. Az segíthet rájönni a gondra, ha kiszedem a BD-ket és úgy mérem? (Azthiszem úgy is működőképes.)
A BD-ket éppen kiveheted, de a kondit is érdemes lenne, akár a másik csatornából cserélni próbából.
Kész, megcsináltam mindent és még mindig nem jó. Kiszedtem a BD-ket, kicseréltem a bemenő kondit újra, amik voltak a tápágban szűrőkondik azokat is kicseréltem. A borda testre van kötve. A 2W-os ellenállatokon kívül és az IC-n kívül minden új.
A hangszóróban csend van ezalatt, nem lehet, hogy búgás van a kimeneten és azt méred ingadozó DC-nek? Akár búgás, akár gerjedés, köss a kimenetre 10k ellenállást, majd arról egy 10µF kondit a testre. A kondenzátoron mérd meg a feszültséget, az kiszűri a DC-től eltérő komponenseket.
Megcsináltam, ugyan úgy ingadozik. Szépen lassan araszol felfele az érték kb 300ig. Persze mindent rövidre zárt bemenettel mértem.
Innen már nincs sok választás, együtt élsz vele, vagy IC-t cserélsz.
Hát ez nagyonjó . Pedig ennek az oldalnak sose volt baja, nem úgy mint a másiknak hogy elszállt. Azért köszönöm a segítséget! Kimenő kondit, ha ráakasztok az ér valamit, ha igen akkor mekkorát és milyet?
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
Mérd meg a kimenő DC-t hangszóróval terhelve is, lehet csökken. 300mV még nem indokol csatoló kondenzátort.
Csökkent is, 200mV felé nem megy. Hallani egy nagyon halk búgást a hangszóróban, annyi az egész. Ez még teljesen belefér nekem. Köszi a segítséget még egyszer!
Így a búgásról jut eszembe lehet , hogy földhurok okozza. Ennek tükrében érthető az állandóan változó offset, a mindig máshol vett mintának más az értéke. Helyes huzalozás és nyákterv esetén a búgásnak nulla az értéke, nem hallható. Azért kiváncsi lettem volna egészen pontosan hogyan is van megoldva a tejles erősítő.
Itt van a hozzászólásban csatolva a nyákterv. Az IC-t és a tranyókat kb 3-4cm-es kábellal kötöttem össze egy másik panelon. (Képet még mindig nem tudok feltenni)
No megnéztem a nyáktervet és szolid véleményem , hogy ez a nyákterv minősíthetetlen, a tervezői munka szégyenfoltja. Értéke a nulla felé konvergál. Tele van szarvashibával és csodálkoznék rajta ha jól működne. Valójában a kapcsolás a pozitív áram visszacsatolás miatt egy oszcillátor. Nem csak csatornán belül , de a két csatorna között még jobban érvényesül az áram visszacsatalosás, hiszen az egyik csatorna referenciapontja (GND) a másik csatorna hangszóró GND pontjáról indul, ez pedig abszurd. Az erősítő építés legfontosabb szabálya a csillagpontos és lehetőleg szimmetrikus topológia szabályának ez sehol nem felel meg, a felhurkolt tápfesz vezetékek csak tovább rontják a helyzetet. Van némi tapasztalatom ezekkel az ic-kkel és bizton állítom, hogy ebben a kapcsolásban (nyákban) soha nem fog stabilan, megbízhatóan működni, nem is javaslom ezt a szálat tovább folytatni, ezért új nyáktervet javaslok hozzá.
Ezer bocsánat! Ez nem az ami nekem van! Holnap lefényképezem valahogy mert a papírt nem találtam meg. Az csillagpontos GND-vel van. Valamit elnéztem vagy nem tudom hogy miért nem jót mutattam. Legalább jó tudni hogy az nem lenne jó hozzá
Az ígért képek. Látható rajta egy borda is, az elég egy IC-nek?
Az IC nem szereti a kivezetékelést. A nem invertáló bemenetet és a kimenetet hajlítsd a lehető legmesszebb egymástól!
Üdv,
nem próbált valamelyikőtök hibrid csöves erősítőt készíteni ezzel az ICvel?
Üdv !
Én nem készítettem még hibrid végfokot, de az lm ic-kket mintegy 12 éve dolgozom. Érdekelne vajon hová raknád a "csövet", talán meghajtó fokozatba ? Egy biztos, az lmxx75 kivételes hangzású, rendkívül csekély torzítású ic-k, az elektroncső csak harmonikust dúsíthat, ill. csak torzítást tehet a hangjához. Abban is biztos vagyok, hogy ennek a végfoknak semmiféle hangszínszabályozó vagy kompenzáló egységre nincs szüksége, csupán megfelelő minőségű hangsugárzóra, kábelekre, ill. minőségi műsorforrásra. Üzleti szempontból persze egy ilyen házasításnak is lenne bizonyára érdeklődője...
Volt ilyen tervem, de nem jutott a megvalósítás szakaszába
Látom egyoldalas a nyák, és valóban nem túl szerencsés ez a kivezetéses dolog. Egyébként még működhetne is ha valóban benne lenne minden a nyákban. Ez alapján Te magad is könnyedén tudnál készíteni egy nyákot, fotózással vagy vasalással, még mindig ezt szorgalmazom.
Igazából nem tudom, csak érdeklődtem. Van egy LM3885 sztereó erősítőm, elég jól szól, mondjuk az előerősítő lehet nem volt a legjobb ötlet hozzá, azt gondoltam megkérdem nem e lehetne még kicsit felturbózni
Közben olvasgattam diyaudio-n hogy nem kell ehhez semmilyen előerősítő, csak egy poti a bemenő jelre és az rögtön mehet a chipre. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
Lehetne csöves meghajtás is hozzá, csak egyszerűbb a félvezetős, pl. opa-val, és egyálltalán nem biztos, hogy rosszabb a hangja , mint a csőnek. A cső mápképpen szól mindig, csak ez nem biztos, hogy jobb is. Az kell estleg megvizsgálni, milyen kapcsolást használtál hozzá, mivel nagyon vissza vetheti az ic hangját a sok gagyi kapcsás.
Ezt a két kapcsolást építettem meg.
A végfok önmagában elfogadhatóan szól, viszont az előfok evvel a hangszín szabályozóval nem kellene utána. Rontani tud a helyzeten csak, egyébként is 4db opa egy csatornában... Lehetőleg minél kevesebb opa legyen benne, az is jelkövetőnek a bemeneten, esetleg szintemelésre + 1db. A potmétert CS3310 vagy inkább PGA 2310-re cserélném, ehhez csak a bemenetre kellene egy jelkövető fokozat, az ic akár +20dB tud erősíteni is, a program függvényében.
Pontosan ilyenre gondoltam, kicsi változtatással tökéletesen jó. A kimeneti opa simán elhagyható, meg tugja hajtani úgy is a végfokot. A PGA2310 egy professzionális digitális potméter ic. Emlékeim szerint -90dBtől 0 -ig, ill. +20dB -ig szabályoz 0,5 dB-es lépésekben. A +- 15V-os tápfeszből sejthető , hogy a befogása nagy és könnyedén elboldogul a cd 2V-os jelével is. Teljesen ideális az ilyen feladatokra.
Ha jól sejtem akkor kell hozza egy mikrokontroller, ami kezel valamilyen gombot/enkódert amivel állítom a hangerőt és aztán az kommunikál a PGA-val.
Ha nem túl nagy kérés kijavítanád azt a fenti rajzot hogy Te hogyan gondoltad, megpróbálnám megépíteni.
A fenti rajz innét van, ez egy komplett projekt, de nekem felesleges a bemenetválasztó rész. PGA2310 Preamp
Van ott egy hidas LM3886-os kapcsolás is. LM3886 PA100 A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
Nem gond a rajz kijavítása, de néhány napot vesz igénybe. Egyébként pont egy ilyen projekten dolgozom egy barátom felkérésére. A szabályozó szerv egy mechanikus forgási enkóder amit egy Cortex M0 / M3 kontroller dolgoz fel és jelenít meg egy TFT LCD-n. Elképzelhető egy balansz megoldás is amit a Dallas DS1267 -el oldok meg. Az is profi potméter ic, de közvetlen log. szabályozásra nem alkalmas.
Én a PGA helyett a CS3310 használom, mivel ilyenem van, viszont teljesen láb és funkció kompatibilis vele. |
Bejelentkezés
Hirdetés |