Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Az a kosár nélküli membrán se semmi, mai szemmel nézve minden egy kicsit fura ezekben.
Végül is ez a topik erről szól! Ezek működnek, javíthatóak ma is! Van mit tanulni belőlük. Szerencsések vagyunk, hogy ezeken nőttünk fel. Modern korunk termékei: használd majd dobd ki, vegyél másikat! "csúcstechnológiával előállított bóvlik" idézet tőlem.
Tiszteletem Uraim!
Viszek két szépséget a HE találkozóra,egy R946-ot egy T325 társaságában.
Azért kíváncsi lennék én egy ilyen világháború előtti egyenesvevőre. Nem hinném, hogy valami sok hangja lehetett, és inkább csak a helyi adókat preferálta. Vagy szólt rajta egyszerre több adás is. Valószínűleg, azért nem véletlenül tűntek el ezek egészen a második világháború után. Az én gyerekkoromban már a néprádiók is már megfelelően lebutított szupervevők voltak, ha jól emlékszem.
Folytatom a Standard felújítást: délelőtt a forgó kondi lett szétszedve, mert teljesen be volt ragadva, és zárlatos is volt. A lemezeket ultrahangos tisztítóba tettem, a többit meg felpolíroztam. Maga a meghajtó szerkezet is hibás volt, azt is szét kellett szedni, és esztergában feljavítani. A többi a képeken.
Részben a szelektivitás és a kényelmes hangolhatóság miatt terjedt el a szuper (bár drágább volt, sokáig csak luxuskészülékek használták), de volt egy különös ok is a régi egyenesvevők eltűnésére, amit hallottam.
Ugyanis a "2+1"-es vevők visszacsatolt audion elven működtek és ezek túlcsatolva rádióadóvá változtak. Igen könnyen lehetett belőlük rádióadót fabrikálni (és persze vevőként is üzemelt), billentyűzést megoldani és morzézni... Begyűjtötték őket a háború alatt, meggátolandó az ilyetén, diverzáns célú felhasználást. Ezért is tűntek el igen gyorsan.
Előre is megköszönöm ha a trafót rendbe tudná hozzni
Ez így van ahogy mondod. A megszálló németek és oroszok gyűjtötték be őket és semmisítették még.
Ha azt nézzük, voltak már akkor szuperek is, azokban is van oszcillátor. Egy billentyű, kicsatolás, erősítő, és kész az adó. Nem csak az audionból lehet készíteni. Persze detektorosból nem is lehet.
A szuperben van oszcillátor, mégse sugároz, hiszen nincs közvetlen kapcsolatban a bemenőkörrel, azonfelül a frekvenciája nem ott van, ahova a modulátorkör van hangolva. Ez a lényeg. Viszont a visszacsatolt audion pontosan adásra van hangolva, az antennakörrel közvetlen csatolású, és a visszacsatolást csökkentve máris vételkész.
A detektoros is tud sugározni, adásszünetekben (mikor csak vivő van, moduláció nincs) tapasztalták. Ugyanis az antenna a vett jel felét vissza is sugározza (innen van az adóenergiája), ezt a hallgató meg tudta modulálni, és kész is az "adó", csak persze kicsi a hatótávolsága és főleg egy nagyobb rádióadó közelében működik. Mivel a jó detektoros vételhez jó antenna is kellett, feltételek előállhattak az adáshoz is.
Sziasztok!
Igaz én nem múzeális készüléket mutatok be,d e itt sok a régi csövek szakértője... Tegnap találtam egy érdekes csövet, de fogalmam sincs arról hogy mi lehet ez Bővebben: Link (továbblépve további 2 kép van az albumban) Annyi van ráírva hogy : GR 17, az aljában porcelánra van felültetve az egész.. .van egy fém cső abba belemegy a porcelán, ebben van gondolom a fűtés mögötte egy nagyobb fém lemez van.... Mi lehet az? Előre is köszönöm!
Ez egy hidegkatódos elektroncső, kapcsoló trióda, Itt van a leírása 3 nyelven:
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2013
Köszönöm szépen a válaszodat... ez ritka vagy régi, vagy csak egy szokványos cső?
Folytatom a Standard felújítást.
Ki kellett venni a tekercs szerelvényeket, mert meg voltak hajolva a bakelit lapok, meg szakadt volt a visszacsatoló. Megigazítottam a többi tekercset is, majd lelakkoztam őket. Mivel majdnem minden le volt véve a panelről, így egy kis olajos benzinnel lemostam a bakelitot, meg jól áttöröltem, már ahol hozzá lehetett férni. Anti barátom szerkesztett rá egy új skálát is. Ezután módszeresen visszaépítettem mindent, hidegen végigmértem az összes ellenállást 3 db szakadt volt, azt kicseréltem, majd mindent visszahuzaloztam a rajz szerint. Egy régebbi felújított gépből vettem ki csöveket próbára, azzal indítottam be, a végleges csöveket, még le kell gyártani. Szépen szó, jól jön a Kossuth is rajta,bár egy kicsit morgós, gerjedős, hiányzik a fémdoboz. (Tibor barátom már elküldte, ezúton is köszönet érte!) Ha teljesen kész lesz csinálok majd videót is róla, egyenlőre itt vannak a képek.
Nagyon ritka, én még nem láttam élőben. Ipari berendezésekben használják.
A szuper is tud sugározni, többnyire KF frekin (ha gerjed, akkor máshol is), ezért van a (csövesekben) az antennatekercs, ami a KF kijutását van hivatva az antenna felé megakadályozni-persze ma már ennek nincs igazán jelentősége, mert pl. 473 kHz.-en vételkész rádió vevő(-ill. adó) nincs.
Ez jól hangzik, majd egyszer elajándékozom/ eladom ha valakinek kellesz ilyesmi. Én is a munkahelyemen találtam a régi szép idők leharcolt termei között, de biztos találnék még dolgokat. Egyébként hogyan működik ez a cső, egyáltalán fűtés nélkül hogyan?
Egyébként eszembe sem jutott volna, csak ránéztem, és a neve: Glimmrelais, engemet arra emlékeztet, ami a fénycsőgyújtó patronokban van. Azok nem glimmrelék? Elnézést az Off-ért.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
A fénycsőgyújtóban ikerfémes érintkező van, amit a ködfénylámpa keltette hő zár. Ezekben a tirátron-szerű csövekben nincs mozgó alkatrész.
Attól az még glimm is meg relé is. Az ikerfémet meg sejtettem, hogy hőre rövidre zárja a glimmet.
Ködfénykisüléssel működik, de üzemszerűen csak a gyújtóelektródára adott negatív impulzusra gyújt be. Érzékeny, kis vezérlőteljesítményű reléként működik. Például fotocellával is vezérelhető.
Csak a két alkatrész közti különbségre hívtam fel a figyelmet, és a relé kifejezéssel pedig nincs probléma.
Sziasztok!
Nincs véletlenül valakinek Orion 355-ös vagy 155-ös jó állapotban lévő, nem furner hiányos doboza? Örülnék, ha valakinek lenne. Üdv. Krisztián
Kedves Kollégák!
Segítséget szeretnék kérni. Egy Orion 115A néprádió javításában vagyok bizonytalan, ezért fordulok Hozzátok. A készülék működés közben romlott el két bekapcsolás között. Hibajelenség: nem szól, csak halk zúgás van a hangszóróban. A csöveken a feszültségek mindenhol rendben vannak, nagyságrendileg a kapcsolási rajz szerintiek (bár az egyenirányító utáni elkón 115V helyett 150V van, de akkor is ennyi volt, amikor működött). A KF erősítő UF21 rácsára antennát téve halkan szól a Kossuth Rádió, a keverő+oszcillátor UCH21 rácsához érve azonban semmilyen hang nem hallható. Egy idő után arra lettem figyelmes, hogy az UCH21 cső fűtőszálja nem világít és nem is meleg a cső. A többi cső fűtőszálja rendben világít és melegek is a csövek. Mivel a fűtőkör soros, ezért az UCH21 fűtőszálja elvileg rendben van, bár a fűtőfeszültség mérések alapján a következő értékek vannak (zárójelben a csőkatalógus szerinti standard fűtőfeszültség értéke): UCH21: 4,8V (20V), UF21: 14V (12,6V), UBL21: 62V (55V), UY1N: 56V (50V). A fűtőszál ellenállások értékei melegen/hidegen: UCH21: 35/35 ohm UF21: 38/20 ohm UBL21: 193/83 ohm UY1N: 116/73 ohm. A kérdésem az, hogy vehetek-e egy másikat az UCH21-es csőből? A válasz talán triviális, de mivel a fűtőszál épnek tűnik, másik használt csövem kipróbálásra nincsen, a Vaterán pedig postaköltséggel együtt mintegy 2.000 Ft-ért kapom meg a csövet, ezért kicsit bizonytalan vagyok, hogy vajon létezhet-e, hogy valamilyen más, rejtélyes hiba miatt az UCH21-es cső mégiscsak hibátlan és a hibát máshol kell keresni? Nem akarnám ugyanis kiadni a cső árát hiába, jelenleg úgy élek, hogy minden ezres fontos. Köszönöm a segítségeteket! Üdv.: Péter
Lehet akár fűtőszál-katód zárlatos is a cső, ekkor épnek tűnik a fűtőszál, de mégsem fog működni vele a rádió. Az alacsony fűtőfeszültségesés erre utal - a különbözet a többi csőre oszlik el. Mérj ellenállást a fűtőszál egy-egy vége és a katód között. Ha jó, akkor végtelen ez az ellenállás. Persze lehet melegen zárlatos hidegen nem, bár azt írod, hogy nem is fűt fel.
Ha máshol nincs zárlat/átvezetés (foglalat!), akkor az UCH21 csövet kihúzva nem szabad felfűtenie a többinek sem.
Ha már veszel valamit, akkor ne csövet vegyél, hanem egy egész rádiót. Zsibiken, piacokon, egyéb kereskedelmi oldalakon 2-3000 ft-ért kapsz egész készüléket, nem is feltétlenül néprádiót, hanem annak valamelyik világvevő leszármazottját ( Orion 227, 216, 228, 324, 232, 239, stb) amiben két UCH-is van. Ha megvan a "donor" válogasd ki a legjobb csöveket, esetleg egyéb alkatrészeket, (potméter, elkó, hangszóró, stb,) majd a maradékot tedd vissza egyben, vagy bontva eladásra. Ha türelmes vagy és ügyesen kereskedsz, nullásan, vagy akár némi nyereséggel is kijöhetsz az ügyből, amellett hogy nálad maradnak a legjobb cuccok.
Üdv mindenkinek. Kész vagyok a Standard 3A elektromos részének felújításával, már csak a dobozt kell rendbe rakni, hátlapot gyártani, meg gombokat csinálni eredeti formára. A "csőgyártás" ról már írtam régebben, most megint teszek fel képeket róla. 2db EC92, meg egy E(C)L80 csővel lett pótolva az eredeti csősor. A gép meglepően jól szól, nagy hangerővel hozza a Kossutot is Baranyában.
Köszönöm! A katód és mindkét fűtőszál között végtelen az ellenállás, és a csövet kihúzva megszűnik a többi fűtése, mégis úgy döntöttem, beruházok egy másik csőbe.
Janó bácsinak is köszönöm a tippet, teljesen jó, csak sajnos nekem most gyors megoldás kell és kevéssé van időm (meg helyem) még egy régi készülékkel foglalkozni. Legközelebb! Szép napot mindenkinek!
Akkor lehet, hogy a nagyobb feszültség üti át a szigetelést (az ellenállásmérő kisfeszültsége még nem), ezt úgy lehet megvizsgálni, hogy a katód és a fűtőszál közé kötsz mondjuk majdnem anódfeszültséget egy nagyobb ellenálláson keresztül (pl. 100kOhm 1W) és áramot mérsz. Persze, érdemes a csövet felfűteni váltóárammal, külön tápról.
Ezt csak azért javaslom, hogy biztos legyen a hiba behatárolása. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |