Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Nem weblap, hanem a Maschienen im Modellbau legujabb száma.
Az én motorom valamivel gyorsabb, ilyen vékony huzalokhoz kell is. Minap vagy 6000 menetet tkertem kb. féloráig tartott.
Köszönöm a választ és a Lomexes tippet Peter65!
Ezekre az információkra már tudok támaszkodni de kell még ahhoz tanulnom , hogy magabiztosan mozogjak az ic-k alkalmazásában. Az elvi diagramom túl egyszerűnek tűnt hogy bele merjed vágni a mostani felkészültségemmel. Azért folytatom tovább de a további kérdéseim már nem tartoznak szorosan a léptetőmotorokra. Inkább csak az áramköri megvalósításra. Amiről más fórumokban illik kérdeznem. Arra azonban még kíváncsi lennék a léptető vezérléssel kapcsolatban, hogy miért és mennyivel jobb (mert gondolom jobb) egy L293D ic-vel kialakítani egy kapcsolást mint mondjuk ezen az oldalon lévő http://pminmo.com/3axis/3axis.htm (2008-as) kapcsolással amit már többen is elkészítettek a HE fórumon. Üdvözlettel, E
Köszönöm Proli007 a részletes és értékes válaszodat!
Hidd el, én is csak kapkodom a fejem, hogy mik vannak De hát úgy tanul a gyerek ha kérdez. És ebből bizony lehetett. Úgyhogy: Budapest! Tartalékgenerátorokat bekapcsolni! Elkezdem a kísérleteket! Üdvözlettel, E
A megadott linken unipoláris léptetőmotorokhoz való kapcsolás van, értelmesen az ULN2003-mal lehetne összevetni.
A bipoláris léptető motorok meghajtásához H hidat célszerű használni, aminek az áramköri kialakításában több buktató van. Ezek elkerülése érdekében javasoltam az L293D ic-t. Találhatsz számos más megoldást, amik lehet hogy olcsóbbak és nagyobb teljesítményűek, viszont bonyolultabbak, és általában processzoros vezérlésűek.
Sziasztok!
Teljesen laikus vagyok a léptetőmotorok vezérlése terén! Készítés alatt van egy kamera mozgató mechanika, amit 3db bipoláris léptetőmotor vezérel. ****** A topicban tilos hirdetni! Az apróban van a helye. Az e-mail címednek, meg az adatlapodon van a helye. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
sziasztok, bocs, de van egy fogalom, melyet mar rég keresem a magyar nyelvben, de nem találom, hatha ti tudjatok . Es pedig a Slow es a Fast Decay-re nem találok megfelelőt. Bar nagyjabol ertem, mirol van szo, de nem talalok szavakat
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Pontosan. Lecsengés.
Zoli_bácsi köszi a megerősítést, akkor jól tudtam.
Sziasztok!
Nincs valakinek véletlenül egy csupán léptetőlogikai kapcsolása bipoláris léptetőmotorhoz? Kaptam már itt javaslatot de sajnos az nem úgy kattog ahogy a motor szeretné. Van 7486, 7404 ic-m azokat kötözgetem de logikatervező készség nélkül csak a szerencsével elég nehezen haladok. (step dir jelek jönnek a portról mach3-ból és azzal szeretnék bipoláris léptetőmotort hajtani) (leválasztás erősítés most nem kérdés. Csak a léptető logika) Üdvözlettel, E
ITT a motor pin HIGH és LOW-ból szépen leírható a lépésfázisok.
Köszönöm a válaszod Vicsys!
Ez hasznos oldal de az én problémámra sajnos nem megoldás mert én arra keresem a választ, hogy hogyan lehet ezeket a (vagy hasonló) kimeneteket logikai ic-vel megvalósítani. (Amúgy egész lépéses mód nekem bőven elég) Mert szoftveresen nem tudok beavatkozni a Mach3 vezérlőprogram és a párhuzamos port közé.
Szerintem építs egy olyan vezérlőt, ami cél IC-t tartalmaz. Az sokkal egyszerűbb és több lehetőséged van a beállításokra. Ha elég a max 3A, akkor TB6560-as IC-vel lehet felépíteni a vezérlőt. Kapcsolás, nyákterv fel lelhető a neten. Vagy Ebay, TB6600-s vezérlő.
Köszönöm a válaszod GPeti1977!
Kezdő vagyok a témában 74hc74 -vel még nem volt dolgom. reset, clock, set lábakra nem tudom mit kellene kötni... Igazából kezdek lemondani a bipoláris vezérlésről. Most már beérném unipolárissal is mert az egyszerűbb. Így csak az egyik bemenet jeleire sorba kell kapcsolgatni a 4 kimenetet mint egy futófény. A másik bemenetnek a jelére meg megváltozna a "futófény" iránya. Erre esetleg valami ? (Köszönöm Zoli_bácsi a hozzászólásod. Nem szeretnék drága ágyúra költeni amiatt a kis veréb motor miatt amit nyomtatóból szereltem ki. Amúgy itt sok kritika éri a TB6560-at: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
Az L297 step dir jellel megy használd azt.
És ezt egy szál magában bekötözgetem egy netes kapcsolási rajz alapján és már megy is?
Mert mintha ezt párban használnák egy másik ic-vel de lehet, hogy keverem.
Túl gyorsan kérdeztem. látom. Köszi a javaslatot.
Kell hozzá a párja az L298 ha bipoláris vezérlést akarsz.
Köszönöm Köbzoli!
Elég releváns. Ilyenre gondoltam!
Annyira ilyenre gondoltam, hogy lehet nem kötözgetek össze vissza (Már lassan egy hónapja )hanem megépítem egy az egybe.
Csak mivel elég kezdő vagyok fennakadok az apróságokon. Nem tudod véletlenül, hogy a Hestorban kapható 4081-es előtt az a cd mit jelent mert félek, hogy bekavar mivel a kapcsolás 2006-os. És még azt, hogy erre a kapcsolásra úgy ahogy van alkatrészestől mindenestől. Ha rákötöm a kis motorjaimat. nem árt meg neki?
Nekem TB6560-as vezérlő van és kifogástalanul megy. Nem olyan rossz IC ez. Nekem nagyon egyenletesen futnak a motorok vele. Én nagyon elégedett vagyok ezekkel az IC-kel. Az Ebay-en rendeltem őket, úgy sokkal olcsóbb, mint itthon. Az a sorozatszám, ami 1-el vagy 2-vel kezdődik, azok rendszerint mind eredeti TB6560-as IC-k. A 028GB11 sorszámú IC például hamisítvány. Abban TA8435H IC van. Még a bekötés sem egyezik a TB6560-al. Az eredetinél csak a 6-os láb van testen (hűtőfelület)
En egy TB6560 5 tengelyes kartyat vettem egybeepitve...talan picivel dragabb, mint az alaktreszek bele kulon-kulon, de ha az ido is szamit, akkor olcsobb igy. Annyi baja azert van, hogy zajos a CLK jel, igy tisztittani kell egy-egy 74hc14-el. Most jatszok vele, szerintem alap dolgokra hasznalhato.
Valahogy igy: CsőVideó A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
Köszönöm a válaszokat!
Az ebay-es rendeléssel az a nagy baj, hogy szorít az időm. Szeptemberre kész kell legyek. Már rég itt lenne a kész cucc ha nem próbálok meg saját lábon járni... És hát igen. Nem 100%-ak a kínai cuccok.
Esetleg nem lenne rá mód, hogy feltedd az oldalra ennek a 2 nyomógombos potméteres vezérlésnek a kapcsolási rajzát, meg egyebeket, amiből én mint nagyon kezdő megtudnám építeni magamnak? (Szeretnék csinálni egy kamera forgató berendezést Time Lapse videózáshoz, ami az általad felvázolt módon működne.)
Remélem nem túl pofátlan a kérés.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy léptetőmotorokat tartósan lehet-e üzemeltetni,pl:1-2 óra folyamatosan? Meg mekkora maximális fordulatszámmal képesek forogni? Konkrétan erről a motorról lenne szó :Bővebben: Link Nagy nyomatékkal rendelkező motor,egy kis elektromos gokart építésén gondolkodom,ezért érdekelne a fordulatszám,és a tartós üzem. Köszönöm szépen előre is a válaszokat! Üdv!!
Szia, igen, lehet tartósan üzemeltetni őket, én 4800 ford/min értéket értem el, egy kb 1Nm-es motorral.
Hanem azt javasolnám, ismerd meg közelebbről ezeket, mert félek mellényúlsz, ha ilyenre akarod használni.
Köszi a választ!
A nagy nyomaték és a tartós felépítése miatt gondoltam erre a motorra. Igen meg kell ismernem ezeket a motorokat,jelenleg kevés információval rendelkezek erről a témáról Esetleg tudnál tanácsot adni nekem a témában? A motor egyébként egy áttételt hajtana meg,nem közvetlenül a kerekeket. Gondoltam még a Brushless motorok alkalmazására,de ezekről még kevesebbet tudok,talán csak annyit hogy magasabb fordulatszám tartományban működnek... Melyik típus lenne alkalmasabb az én célomnak?
Épp írni akartam, hogy a BLDC motor lenne alkalmasabb az ilyen célra. Bár, ha nagy a terhelés, akkor lehet kefés is...A léptetőmotorok "nagy" nyomatéka csak alacsony fordulatszám mellett érvényesül.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |