Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2082 / 3986
(#) pjg válasza etm hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Beállítható a feszültsége.
(#) etm válasza pjg hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Hogy?Ellenállásokkal(feszültség osztóval),hogy mekkora feszültséget tartson stabilan?
(#) pjg válasza etm hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Ellenállás osztóval. Az adatlap végén vannak mintakapcsolások.
(#) etm válasza pjg hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Köszi!
(#) kérdező hozzászólása Aug 10, 2013 /

Sziasztok!
Mi lenne, hogyha három darab 220V 60W-os (vagy bármilyen három egyforma teljesítményű ) izzót bekötnék három fázisra csillagba, de a csillagpontot nem kötném össze a nullával? Az izzók ugyan úgy világítanának, mintha a fázis és a 0 közé lennének kötve?
(Semmi okom a megvalósításra, csak érdekelne, hogy működne-e?)
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Hello!
Természetesen, a csillagkapcsolású motornak sincs a csillagpontja bekötve sehova.
Sőőt! Továbbmenve, a nullvezetéken nem folyhat nagyobb áram, mint a legnagyobb áramú fázisvezetőn folyó áram. Pont ezért lehet a nullvezető ugyan olyan keresztmetszetű, mint a fázisvezető. üdv!
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Röviden: működik a kapcsolás.
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

És ebben az esetben nem 400V jutna az izzóra 230V helyett? Tudom, hogy elméleti volt a kérdés, de mégis...
És persze csillagpont bekötés nélkül.
Ebből gondolom:
L1-L2: 400V
L1-L3: 400V
L2-L3: 400V

L1-N: 230V
L2-N: 230V
L3-N: 230V
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Értem! Olyan hálózatnál, ahol nincs nulla, csak három fázis deltában, (pl. nagyfeszültség, középfeszültség) ott elvileg a trafó egyik tekercse sincs kapcsolatban a földdel. Mégis miért rázza meg azokat, akik a földön állva megérintik valamelyik nagyfeszültségű fázist? A közép, és nagyfeszültségű hálózaton (20kV 120kV 750kV) a névleges feszültség a vonali feszültség? (Gondolom az, mivel ott nincs 0.)
(#) kérdező válasza blackdog hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Így gondoltam, szerintem csak 220V (230) jutna egy izzóra.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Aug 10, 2013 / 1

Miről van szó? Nem egyenfeszültségben, hanem háromfázisú váltófeszültségben kell gondolkodni. Vagy is vektorosan kel összegezni a feszültségeket. Akkor egyből egyértelmű a dolog. Ha a három fázis terhelése egyforma, akkor az eredő vektor nullát mutatnak. Vagy is ekkor, de csak is ekkor, nincs feszültség különbség a csillagpont és a null aközött. üdv!
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Bocsánat! Jogos.
Nem voltam figyelmes a kérdező is 3db azonos izzóról írt.
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Hello! Attól, hogy Te a levegőben három vezetéket látsz, attól még az energiaátvitel komoly tudomány. Ha nem így gondolod, olvasd el ezt. Vagy iratkozzál be a BME-re és tudni fogod mi van egy kis-közép és magas feszültségű hálózaton. üdv!
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Van itt a körünkben egy erőműves szakember, majd talán ő megmondja, hogy az erőművi trafók hogyan vannak földelve.
Szerk.: megmondta.
(#) kérdező válasza proli007 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Köszi a linket, kincset ér. Pont ilyen leírást kerestem! Érdemes beleolvasni, kicsit bonyolultabb mint gondoltam, van amit gimnazistaként nehéz megérteni, de köszi.
(#) k_h válasza kérdező hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Szégyenszemre, nem tudom, hogy tényleg van-e a nulla a földeléssel összekötve a nagyfeszültségű távvezetékeknél. Sajna már rég tanultam, megkopott a tudásom. De dolgoztam olyan helyen ahol szigetelt csillagpontú hálózat volt. És igencsak tudott rázni, még a 230V is. Ez amiatt lehetséges, hogy a hosszú távvezetékek vagy kábelek kapacitásán keresztül átszivárog valamennyi a föld felé.
(#) pjg válasza k_h hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

A csillagpont a trafónál le van földelve. Ezért van a földhöz képest 3 fázis.
(#) janos14 hozzászólása Aug 10, 2013 / 1

Van nekem egy olyan hangszorom amiben nincs fulhalgato begyugo de van kulon agy masikbol kiszedtem de amibe nincs aba hogy lehetne bele teni???

Valaszotokat vagy otleteiteket elore is koszonom!!!
(#) BEMcorp válasza janos14 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Bocs, de ezt leírnád még egyszer, kicsit összeszedettebben?
Csak mert én még nem láttam olyan hangszórót, amin bármilyen fülhallgató dugó/aljzat lenne is...
(#) janos14 válasza BEMcorp hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

En egy MP3-bol vettem ki!!!

A plusz két felkiáltójel több energiádba kerül mint a shift gomb lenyomása!
(#) kokozo válasza janos14 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Ez elég fogós kérdés.. kifúrod a helyét a csatlakozónak, beragasztod vagy csavarozod, a hangszórókhoz menő vezetékeket meg ráforrasztod..
(#) reloop válasza kokozo hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

(#) kokozo válasza reloop hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Ennyi idő alatt azért meg lehetett volna oldani 1 fúrást meg 3 forrasztást..
(#) BEMcorp válasza kokozo hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

Értem én, hogy egy mp3-lejátszóba hogy lehet BERAKNI plusz csatlakozót, de a kolléga a lejátszóból KIVETT egy hangszórót, és abba szeretne fejhallgató "bedugót" tenni.
Vagyis, az én fordításomban ( mert így másnapra meg is értettem...) adott egy hangszóró, amin nincs 3.5mm-es csatlakozó, és van egy bontott csatlakozója, és ezt szeretné összekapcsolni.

janos14:
A csatlakozó -ha sztereó, mert fejhallgatóból bontottad- a mellékelt kép szerint kellene kinézzen.
Ez esetben ha egy hangszórót akarsz tenni rá, akkor a "SLEEVE" és a "TIP" pontokra kösd a hangszóród, ha kettőt szeretnél bekötni akkor az előző mellé még a "SLEEVE" és "RING" -re kösd a másik hangszórót. (tehát a "SLEEVE" közös pont)
(#) kokozo válasza BEMcorp hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

Szia!
Mivel kicsit zavaros a leírás így nehéz értelmezni, de én úgy értelmeztem hogy van neki egy (számítógép) hangszórója amin nincs 3,5-ös jack és tenni szeretne bele egyet.
(#) janos14 hozzászólása Aug 11, 2013 /

Tegyek fel rola egy kepet mert sajnos meg kezdo vagyok es nem tudom hova kell forasztani!?
(#) kokozo válasza janos14 hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

Tegyél.
(#) janos14 válasza kokozo hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

A nyák-laprol???
(#) kokozo válasza janos14 hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

Mindenről.. csatlakozó nyák hangszóró
(#) janos14 hozzászólása Aug 11, 2013 /

Ezek azok a kepek remelem segit!
Következő: »»   2082 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem