Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2081 / 3986
(#) kérdező válasza sprofan hozzászólására (») Aug 7, 2013 /

Nem mértem a feszültséget, de jól megy a gép. Az 5V-os ágra pedig tettem egy hajszárítóból kiszedett ellenálláshuzalt, akkorát, hogy vörösen izzon. A táp összesen 350W-os, a 12V-os ág 15A-ig terhelhető.
(#) sprofan válasza kérdező hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Mint mondtam, rendkívül gazdaságtalan, de ha téged nem zavar hogy feleslegesen elfűtesz ekkora teljesítményt, akkor minket se
(#) feribau hozzászólása Aug 8, 2013 1 /

Esetleg ilyen nincs valakinek?
Bővebben: Link

A LINK gomb nem díszítő elem, nyugodtan lehet ám használni!
Frankye
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2013
(#) Dany33 hozzászólása Aug 8, 2013 /

Sziasztok!

Érdeklődnék, nincs köztetek egy tapasztalt szakember aki megépítene nekem egy távkioldót fényképezőgéphez?
Elsősorban egy itt leírt szerkezetre gondoltam: Link

Ha valakinek van ötlete akkor jó lenne ha tudná a "lézeres távkioldást" is.

Előre is köszönöm.
Dani
(#) kérdező válasza sprofan hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Ha NYÁK-ot fúrok, akkor nem kell az ellenállás. Ha csavart hajtok be, ami elég ritka, akkor teszem rá az 5V-ra a terhelést.
(#) kispalsz válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Hello.
Megépítettem a leírtak alapján. Az áramváltós dolog jól működik. Megfelel ez a nem lineáris dolog.

10 A áramváltó PPAC1010
arra kötve egy W005M

az egyenáramú részre párhuzamosan kötve egy
egy 10K 1% fémréteg ellenállás 0.6W
egy zpd 5,1 500 mW zener dióda

tantal kondi nélkül:
4.605832 teljes terhelés ugrál
3.752518 fél terhelés ugrál
ha még párhuzamosan ez ellenállásal és a zenerrel még egy tantál kondit bekötök akkor a feszültségek:

10 µF / 35V RM2.5 tantál kondival:
0.002464 V teljes terhelés stabil
0.001386 fV él terhelés stabil

tantál helyett ELCO kondival

10 µF / 63V RM2 5x11
4.973430 teljes terheléssel 1 tizedesjegyig
4.752594 fél terhelés stabil 1 tizedesjegyig
Ezek az értékek jók lennének , csak a kondi típusa nem tetszik.

Tantált akartam berakni, mert ahogy írtad az jobb, illetve nagyobb hőmérséklet különbséget is elvisel. Ez előnyösebb lenne, mert kvázi kültéren van és télen azért vannak mínuszok, melyeket az elko annyira nem tolerál.

Mit rontottam el, hogy tantál kondi használata esetén ilyen alacsony feszültségeket tudok csak mérni. Más típusú kondi létezik, ami bírja a hideget és meleget?

Köszi a segítséget.
(#) chipi hozzászólása Aug 8, 2013 /

Sziasztok!

Olyan folyadékot keresek aminek jó a hőátadó képessége.
Van egy pertier elemem, mely hideget készít, és a bordán keresztül 3 rézcső megy át, mely a folyadék keresztül folyik veszít a hőmérsékletéből.
(#) proli007 válasza kispalsz hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Hello! Két lehetőség van. Vagy váltófeszültséget mértél a kondin nem egyenfeszültséget, vagy fordított polaritással volt benne a tantál. üdv!
(#) proli007 válasza chipi hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Hello! Szolár folyadék.. üdv!
(#) kadarist válasza chipi hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Szia!
Ha nem szempont a fagyállóság, akkor az ioncsrélt víz jó választás.
(#) gkari válasza chipi hozzászólására (») Aug 8, 2013 /

Etilénglikol=autók fagyálló folyadéka-a fajhője nagyobb, mint a vízé, de a desztvíz is jó lehet.
(#) chipi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Ezt az ioncserélt vízet ha hűtöm képes átadni akkor a lehűtött energiát?
(#) BEMcorp válasza chipi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Én jó néhány évig glikolt használtam PC folyadékhűtésben. Viszonylag könnyen hozzáférhető (szinte ingyen) hűtődobozok jégakkujából (nem a sima kis otthoniakból, hanem "ipariból"), szép mélykék színe van, ezeknek amivel itt találkozom).
Nagy hátránya, hogy sok műanyagot gyorsan rideggé, porózussá tesz.
(#) Renátó004 hozzászólása Aug 9, 2013 /

Sziasztok

olyan problémával fordulnék hozzátok ,építettem egy Texas erősítőt Skory félét és egy próba tápról szerettem volna be állítani a nyugalmi áramát,nem akart meg nyikkanni az istené se végül rá jöttem hogy hülyeséget csináltam, mert a próba tápnak 2 ,2 ki vezetése van és mind két ki vezetés tud 30 v ot külön külön,akkor végül sorba kötöttem a két ki vezetést és be állítottam mastera az egyiket hogy egyszerre növelje a feszültséget mind két oldalon ahol meg sorba kötöttem azt használtam középpontnak GND be kötöttem a panelba plusz sorba egy ampermérőt és az erősítő kis feszültségen picit serceget a zenére de nem szólalt meg utána ki nyomtam a mastert és külön külön állítgattam a feszültségeket hát ha sikerül valamit el érni, és az egyik oldalon volt 3 volt a másikon 7 volt úgy szólt torzítás mentesen,azt szeretném meg tudni hogy vajon ez mitől lehet azért írtam ebbe a forúmba mert ez inkább a táp egységről szól mint sem a texas erősítőről és ez végülis kezdő kérdés mert a szimmetrikus tápról beszélünk és lehet én nem vagyok valamivel tisztába válaszotokat előre is köszönöm
(#) kadarist válasza chipi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Miért ne lenne képes? A víz nem nem rossz hőközlő anyag, az ioncserélt (vagy desztillált) kivitel pedig a vízkövesedés elkerülése miatt kell.
(#) proli007 válasza Renátó004 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Hello! Erősítőt úgy lehet labortápról járatni, ha a kimenetére egy-egy jókora pufferkondit teszel. A GND-be meg ne köss amperérőt, mert annak ellenállásán visszacsatolás képződhet. Ha áramot akarsz mérni (és nincs a tápban ilyen) akkor azt vagy a plusz, vagy a mínusz táppal kösd sorba. De még a pufferkondi s a táp közé. üdv!
(#) Renátó004 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

köszönöm szépen a gyors választ akkor a puffer kondikkal volt a gond hogy nem tetem bele az amper mérőt a + ágba kötöttem sorba még egyszer köszönöm meg próbálom sziasztok

Shift gomb nem bánt, használd bátran!
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2013
(#) Moderátor hozzászólása Renátó004 hozzászólására (») Aug 9, 2013

De szép, hosszú mondat! 12 sor! Új rekord!
Azért jobb lenne tagolni is a szöveget...
(#) chipi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Ez az elképzelésem. Ezért gondoltam a legjobbam megfelelő folyadékkeresést.
(#) szili83 hozzászólása Aug 9, 2013 1 /

Sziasztok! Egy olyan csengő kapcsolás kellene, ami 230V-ról működik közvetlenül, és nem tartalmaz transzformátort. Csak pl egy hangszórót. A "dallam" elég ha valami sípolás, vagy valami észrevehető hang...
(amim van, kondik, ellenállások, NE555, 1N4148, 1N4007, 7805, 7809, 7812, BD139, BD140, BC182, BC558, BC337, BC547, kis hangszoró, egyenírányító hidak, 4V3 Zenner, 18V zenner...)
(#) clyde hozzászólása Aug 9, 2013 /

Üdv! szeretném megkérdezni, hogy power ledekhez elég az az alu lap hűtésnek, amit lehet kapni hozzá, vagy kell még egyéb hűtés is? továbbá ha a power ledekhez kapható led vezérlőt használok, akkor csak szimplán sorba kell kötni a ledeket, vagy kell még valami más előtét vagy ilyesmi? segítséget előre is köszi
(#) nedudgi válasza clyde hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Ha a szerelőlapkára (Star Board, csillag) gondolsz, az nagyon kis teljesítményt tud eldisszipálni. A LED élettartamát jelentősen megnöveli, ha a lehető legalacsonyabban tartod a réteghőmérsékletet, tehát további hűtés szükséges. A vezérlők korlátozzák az áramot, ezen kívül további alkatrész nem szükséges.
(#) clyde válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

értem köszi, tehát csak a vezérlő után sorba kell kötögetni a ledeket... akkor a hűtés jobb lenne, ha mondjuk alu hűtőbordát rögzítek a csillag aluhoz?

Shift gomb téged sem bánt, te is használd bátran!
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2013
(#) nedudgi válasza clyde hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Igen. Arra való, ezért olyan a kialakítása, hogy könnyen lehessen csavarral rögzíteni...
(#) clyde válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Köszönöm a segítséget, szép estét!
(#) Keresztes Vitéz hozzászólása Aug 9, 2013 /

Üdv! Az ilyen megoldásnak lát valaki valamilyen akadályát, hátrányát, kivetnivalóját? Egész egyszerűen a huzalozás miatt kényszerülök erre a megoldásra. Köszönök minden választ!

Soros LED.jpg

(#) proli007 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Hello! Soros kapcsolásnál, minden elemen azonos nagyságú áram folyik, független a sorrendtől. Amennyiben erre gondoltál. Tehát nincs semmi kivetnivaló, ha nincs más koncepció.. üdv!
(#) Keresztes Vitéz válasza proli007 hozzászólására (») Aug 9, 2013 /

Pontosan erre gondoltam! Köszönöm a megerősítést!
(#) pjg hozzászólása Aug 10, 2013 /

Volt már dolga valakinek a ML2036 és az OPA541 típusú IC-kkel?
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
(#) etm hozzászólása Aug 10, 2013 /

Sziasztok! ATL431-re azt írják,hogy programozható IC. Az mit jelent? Hogy betáplálnak valamit és az szerint magától szabályoz feszt,vagy áramot? Vagy hogy értik azt hogy programozható?
Következő: »»   2081 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem