Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Van két darab HCS536 típusú toroid transzformátorom, ami 2*14,5V-os a másikon van néhány egyéb feszültség is.
Szeretnék építeni erősítőket. Az elsődleges cél a kétszer minél nagyobb teljesítmény valami TDA erősítővel. Az egyik trafo egy TDA7265-ös erősítő tápjában van egy DVD játékossal, a másik pedig 3 db TDA7269A-hoz van. Az IC-k nem kizárt, hogy működőképesek, de egy olcsó IC-től sem riadok vissza. TDA7265 hídban teljesen tökéletes lenne, de a katalógus szerint +-16V-ot szereti, ahhoz meg valamivel kisebb feszültséget kellene kivenni a trafóból, tekergetni meg nem szeretném. Nem tudom mekkora terhelhetőségűek a trafok, de gondolom az eredeti 2*25W és a 3*2*14 nem okozott gondot. Mit lehetne ezekkel kezdeni? A 25 és 14W kevés lenne szerintem, egész pontosan nem akarom teljesen kivezérelni.
Ez lenne az? Hány ohm-os hangsugárzókat tervezel rákötni? Az IC-k adatlapján megtalálod mekkora áramot képesek korlátozás nélkül kiadni. A tápfeszültség és a terhelő impedancia hányadosa ne legyen ettől nagyobb. Ez sima erősítőnél a féltápra, hídnál a teljesre vonatkozik.
A leadott teljesítményt nem érdemes nagyon hajszolni, mert szobában 10-20W bőven elég.
Bocsi, hogy én is beleszólok, lehet, hogy hülyeség, de nem lehetne simán dupla egyutas egyenirányítással? Úgy megfelelő lenne a fesz. Úgy gondolom, hogy GND marad GND (középmegcsapolás a trafón "0" ) és az egyik ágat a trafótól nézve nyitó, a másikat pedig záró irányba betenni, így az egyik felén a pozitívot szaggatja (GND hez képes "0" ) a másik ágon pedig negatív felét szaggatja a szinusznak.
Szia! Ebből a segédletből láthatod mekkora feszültség érhető el az egyes egyenirányítási módokkal.
Itt amire én gondolok az nem szerepel sajnos.
Bocsánat a gagyi rajzért, de erre gondoltam, bár lehet nagy hülyeség az egész.
Nem hülyeség, a szimmetrikus ugyanez, csak kettő van belőle.
Amit lerajzoltál, csak a másik két diódát egy másik szekunder táplálja, ellentétes fázissal, amit lerajzoltál, az egy egyszerű feszültségkétszerező.
Az volt a célom ami "gege95"-nek problémája volt azt akartam volna megoldani, mert neki 2x33V AC-s trafója van és graetz-el egyenirányítva nagyon sok lenne a TDA7294-nek, és mivel az asszimetrikus trafónál meg lehet oldani egyutas egyenirányítással, hogy ne legyen sokkal nagyon a fesz az AC-nél egyenben ezért csak egy diódát szoktak bekötni nyitó irányban az egyik kivezetéséről a trafónak és szerettem volna így megoldani mint a rajzon, szerintem ennek így jónak kéne lennie kb. +-34V (kevesebb vagy több) egyen lenne az pedig pont jó.
Ez így nem nagyon jó megoldás, inkább másik hozzáillő feszültségű trafó kellene..
Amire gondolsz azzal a váltakozó feszültségre kötött terhelésen lehet a teljesítményt csökkenteni. Arra gondolok, hogy egy diódát teszel egy váltakozó árammal működő fűtőszál elé.
Ha a rajzodat összeveted a One-way asymmetric példakapcsolással, láthatod a terheletlen Us feszültség a szekunder gyök-kétszerese mínusz a dióda nyitó. Ennél az egyenirányításnál azért tapasztalod az alacsonyabb üzemi feszültséget, mert fele a folyási szöge a puffer töltőáramának, így az duplázódik, kétszer akkora feszültséget ejtve a trafó belső ellenállásán.
Az lenne az. 8 ohmosat.
A 2*25 éppen elegendő lehetne, de a de 2*14-ekből jó lenne többet kihozni. (Most 2*12,5W-os erősítőm van, néha kevés, meg nagyobb hangerőn torzít is. 25W a jelenlegi felállásban elegendő lehet valószínűleg, csak szeretek előre gondolkodni) Idézet: „néha kevés, meg nagyobb hangerőn torzít is” Amíg nem torzít nem lehet kevés és a teljesítmény mefduplázása nem hozna elegendő többletet, inkább valami 50W-os megodlásban kellene gondolkodni, hogy értelme is legyen.
Idétlenül írtam. Szóval nagyobb hangerőn torzít, és maximumon néha kevés.
Az említett alkatrészekből mennyire lehet használhatót építeni? Az eredetit nem hallottam sosem. A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2013
Két TDA7265 híddal pont a maximumot tudod kihozni a transzformátorodból. Azt jó szem előtt tartani, hogy a kivehető teljesítményt a tápfeszültség és a terhelés impedanciája alapvetően meghatározza.
Csak azt nem tudom, hogy hány VA-es a transzformátor. Végül is azon a trafon, amin csak a 2*14.5V-os leágazás van, ott összesen elvileg 84W-ot lehet kivenni a TDA7269A-kból.
Kicseréltem a kondit, és hallgattam is a gépet, de a probléma még mindig fenn áll. Az 0.2 Ohm ellenállásokon a ball csatornán 7.3mV-t mérek a jobbon csak 3.5mV. Ez adódhat a magasabb nyugalmi áram miatt?
Üdv!Egy kis segítség kellene,mert vettem egy onkyó erősítőt hibásan,már az egyik oldal rendben van,de a másikon DC van a kimeneten. kb 1v.Onkyo-A 8250.Előre is köszi.
Jól látod, a 0,2 ohm emitter-ellenállásokon folyó áramot értelmezzük nyugalminak, kivezérlés nélküli állapotban. Természetes, hogy ezek az értékek adódtak.
A kondenzátor csere megmutatta, hogy nem a C1 kiszáradása okozta a tiltást. Igen kis valószínűséggel, de előfordulhat a kimenő jel DC átlaga elmászik, a bemeneti, vagy a visszacsatoló kondenzátor hibája miatt. Ezt egy a kimenetre kötött 47k + 100µF kondenzátorán tudod vizsgálni. Mint írtam, a rajz nem tér ki arra, hogy a 14-es pozíciószámú tranzisztorok nyitása milyen módon vezérli a védelmi áramkört, ezt magad kell felderítsd.
Sziasztok! Elso stereo erosito epitese elott allok! Sok tipust atolvastam a neten, de vegso elhatarozasra a tapasztalaitokat kernem! Jo minosegi "mondjan" high-end hangot varazsol a szobamba tipusu erosito erdekel! Barmely megoldas erdekel Tranzisztoros, csoves, mindketto nagy erdeklodessel kot le. Ha van par tippetek, utananezhetek, segitve engem. Sziasztok!
Mellékeltem egy nagyobb képet a védelmi részről. A 17-18-as pontok közösen mennek tovább a C2 kondi + lábára és még a VT1 collector lábára.
Nagyobb kép
Így már jobban látom Köss le a 17-18 pontokról, okoz-e ez érdemi változást?
Szia! A jó és a hibás csatornánál mérd meg a DC szervó IC tápfeszültségét (4, 8) és a kimeneteket (1, 7). Ha jó a táp és kifekszik rá a kimenet akkor ugrunk a tranzisztoros részre.
Okés,mindjárt nézem.
Megnéztem,az ic-k tápja +-22v a kimenetek 2x0.1v
Kideritettem, hogy hova mennek a veztékek. Gondoltam megmérem mennyi fesz megy oda mikor közbe lép a védelem. Odaérintettem mérőkábel csúcsát akkor egyből tiltott a védelem. Pedig nemszólt most hangosan, mégcsak nem is villogtak a ledek. És most egy 40w körüli hangsugárzó van rákötve. De most lekötöm és meglátom hogy akkor milesz. Ja és találtam egy égett ellenállást a jobb oldali részen. R43 - 1 Ohm. Kicseréltem, de semmi változás így sem.
Ha a mellékelt kapcsolási rajz részleten B-vel jelölt pontra megérkezik az 1V DC hiba, és az A ponton 0,1V mérhető, akkor az IC minden bizonnyal hibás. Mielőtt kibányászod, a környező pár passzív alkatrészt mérd ki!
Azt még el felejtettem mondani,hogy a kimeneti relé kapcsol rendesen,és szól is rendesen,csak a kimeneti DC miatt melegszik az egyik oldala.Nem vészesen,de 1v a kimeneten az nagyon nem jó,kifelé tolja a hangszórót.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a bejelölt két ellenállásnak mi a szerepe? |
Bejelentkezés
Hirdetés |