Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Subwoofer szűrő
 
Témaindító: Dzót, idő: Nov 18, 2005
Lapozás: OK   27 / 39
(#) bencikusz válasza hkriszf hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Nem is merem, azt a kapcsolást, amit te használsz.
(#) hkriszf válasza hkriszf hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Józan parszti eszem azt sugallja, hogy tartsam meg az eredeti kondi értékeket, és huzalozzam ki a poti helyét a 150Hz körüli értékhez Remélem nem tévedek sokat
(#) reloop válasza hkriszf hozzászólására (») Máj 9, 2013 / 1
 
Ez már tetszik. A kapacokat továbbra is felezd! A poti helyén 12k ellenállásokkal köss át. Nekem is ez jött be
(#) Inhouse válasza hkriszf hozzászólására (») Máj 9, 2013 / 1
 
Ha jól rémlik nem egyezik az elvi rajzon és a NYÁK-terven a sztereó poti bekötése...erre vigyázz!
(#) hkriszf hozzászólása Máj 10, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget srácok Megyek is bevásárolni mert tegnap nem kaptam mindent.
(#) Directors hozzászólása Máj 12, 2013 /
 
Sziasztok!

Megépítettem ezt a kapcsolást.
A bal oldali bekarikázásom mi lenne,mire szolgál az? A jobb oldali karikázásomnál pedig melyik két tüskét kell összezárnom?
(#) kokozo válasza Directors hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Szia!
Bal oldalra kell kötni a 100K-s potmétert, a jumpernek meg ha a középsőt a felsővel zárod akkor nincs fázisfordítás ha az alsóval akkor meg van.
(#) Directors válasza kokozo hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Köszi
(#) feccus hozzászólása Jún 11, 2013 /
 
Sziasztok.

A topi-féle szűrőt csak szimetrikus táppal lehet használni?
(#) nagytom14 hozzászólása Jún 25, 2013 /
 
Üdv szeretnék építeni egy aktív mélyládába való szűrőt, ami az oldalon van aluláteresztő-szűrő azt is megépítettem már, jól működik, de egy kicsit jobb kapcsolásra gondoltam.Találtam is egyet a netet böngészve :Aktív aluláteresztő szűrő valaki találkozott már ezzel, mi a vélemény róla jól működhet-e?
(#) reloop válasza nagytom14 hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Szia! Jó a kapcsolás. A négytárcsás poti beszerzésének nézz utána!
(#) nagytom14 válasza reloop hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Heló, köszi, akkor megépítem már elkezdtem kiírni az alkatrészeket. Nem sima mono, és 2db sztereó potméter van a beültetési rajzon ? sztereó poti Mindegyikhez csak annyi van írva hogy 100KB szóval én azt hittem, hogy 100k lineáris potik, de ha nem azok, akkor tudnál mutatni olyant amilyenre te gondolsz ? köszi
(#) reloop válasza nagytom14 hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Ha megfigyeled a potikat összekötő szaggatott vonalat ki tudod következtetni, hogy a négy 100k-nak egyszerre kell tudni változnia úgy, hogy azonos értéket vegyen fel mindegyik. Ezt sokan elrontják és úgy építik meg, egyik értéke nő másiké csökken, pedig csak rá kell pillantani Sallen-Key számításaira.
Tehetsz például közös tengelyre négy ilyen trimmert.
(#) nagytom14 válasza reloop hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Igen valóban nem figyeltem meg eléggé a kapcsolási rajzot, tehát akkor a kijelölt helyre tegyek 4 olyan trimmert mint linkeltél. Elnézésedet kérem, de még nem használtam trimmer potit, ha megtudnád mutatni, vagy elmagyarázni, hogy hogyan kell egy tengelyre tenni azt megköszönném Illetve hogy a többi potméter helyett is használhatok ilyent ? mert jóval költséghatékonyabb így

SUB_V1.PNG
    
(#) reloop válasza nagytom14 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Érdekes, a panel terv és a bemutatott kész áramkör nem egyezik.
Az egymás mellé tervezett sztereó 100k-soknak nem tudom hogyan gondolták el az együttfutását. Esetedben olyan keresztmetszetű tengelyre lesz szükség, mint amilyen a trimmer nyílása. Erre kell felfűzni a négy trimmert, hozzá alakítva a nyomtatott áramkört.
Íme a tengely szóló trimmerhez.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
(#) nagytom14 válasza reloop hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Köszönöm a segítségedet, hamarosan megírom a tapasztalataimat, működését stb.
(#) csikben hozzászólása Jún 28, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!

A mellékelt kapcsolással bajlódok, most már sokadszor, kb. 5-6 alkalommal csináltam már meg különféle változatokban, de nem jutok megoldásra. A probléma szinte mindig ugyan az, mégpedig gyenge a jel. Valamikor elégségesen használható jelszinttel, valamikor használhatatlanul kevéssel. Próbáltam kisebb, nagyobb alkatrészekkel. Van egy program ami kiszámolja hogy milyen frekvencián alul eresszen át. Műveleti erősítőként próbáltam már TL072, TL082 és NE5532. Nem tudom mi lehet a gond, mintha nem lenne elég erősítése ezeknek az IC-knek.

Mit lehetne tenni az ügy érdekében?
(#) nagytom14 válasza nagytom14 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /
 
Nos sikerült megépítenem, és meg kell hogy mondjam nem örülök mert nem működik egyáltalán, és biztosan nem rontottam el, két napot töltöttem az átnézésével miután kész lett, és semmi hibát nem találtam. Az IC-k erősítenek, mindegyik kimenetét megnéztem külön, de valami nem okés mégsem, szerintem az egész nyákterv úgy rossz ahogy van. Az elemek értékei sem jók, a beültetés és a kapcsolási rajz között sok a különbség... Tervezni kellene egy teljesen új nyákot ,úgy talán működne, de így ebben a formában használhatatlan Esetleg tud valaki olyan aktív szűrőt, ami hasonló, ahol lehet állítani a fázist illetve egy 4-ed rendű Linkwitz Reily szűrő van benne?
(#) reloop válasza nagytom14 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /
 
Szia! A free-circuit.com jelenleg nem érhető el, ahogy visszaemlékszem a rajz jó volt. Említettem, hogy a bemutatott panel és a NYÁK-terv eltérő, lehet tényleg abban van a hiba.
Itt egy jó szűrő, fázisállítási lehetőséggel. A meredekebb szűréshez csak meg kell duplázni a másodrendű szűrőt.
(#) Baxi válasza nagytom14 hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Hi

Én is most építgetek, de mindig variálok valamit
A Lent csatolt nyákterv tökéletesen müködik, viszont ami miatt nekem nem teszik hogy a fázis szöget a felül áteresztő tolja jobbra balra ahogy éppen állítod a potikat, viszont teszi a dolgát is, vágja a frekit.
A kapcs rajzott még nem igazán tudok adni, mert több kapcsolásból van össze ollózva.
Amit tud hogy bemenő jel esetén behúz egy relét, amúgy 30mA a nyugalmi áram felvétele. Én egy trafót fogok vele kapcsolni ami a tda a tápja. A kimenet pedig nem aktív ha nincs bemenő jel, azaz lent van földön. Amit esetleg lehetne egy másik relével lerakni hogy ne legyen a 230V mellet.
Amennyiben nincs bemenő jel akkor ~ 5 perc után elejt a relé s világit egy led ami a készenléti módot hívhatott jelezni.
100mV bemenő jelnél a kimenet:
26Hz- 1v
40Hz-2,2V
100Hz-2,4V
170Hz-1v
250Hz-0,5v
A feszültség effektívben értendő.
Az ic 5532-esek.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
(#) Spyro1411 hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek egy subwoofer szűrő hibájában! Megépítettem az oldalon található szűrőt és valamiért csak agyon halkan működik, nem tudjátok, hogy mi lehet a baja?
Az a helyzet, hogy sajna nem nagyon sikerült a maratás és későn vettem észre a hibát :/ két helyen össze ért a sáv, elsőre csak így pattogott. Ellenőrzés után viszont már rendesen ment, csak nagyon halkan, ha odahajoltam a hangszóróhoz akkor halottam, hogy nyomja a mélyeket, csak sajna nem elég hangos...
A kapcsolás: klikk
(#) Spyro1411 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Sikerült megtalálni a hibát! Elnéztem a kondi értékét a 47K- potinál és véletlenü nem piko hanem nano-s kondit raktam... de amikor ezt kijavítottam már a tőlem elvárt hangon kezdett szólni.
Ebből is az a tanulság, hogy mindent kétszer kell ellenőrözni!!
(#) nagytom14 válasza Baxi hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Köszönöm a kapcsolást nagyon jónak tűnik, csak egy kérdés, a potméterek értékei nincsenek feltűntetve illetve csak az egyiknek hogy 100k, de pontosan milyenek? És a relé típusa mi?
(#) nagytom14 válasza Baxi hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Jobban megnéztem a beültetést, rögtön az elején a Line in egyik ágán van egy nagy kondenzátor jelölés, de érték nincs, mekkorát tegyek bele? illetve a jobb alsó részen lévő kondiknak (220nF 100nF ) más a jelölése, azok akkor fólia vagy kerámia kondenzátorok?
(#) Baxi válasza nagytom14 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Hi

Itt a 3.0-ás
Működik letesztelt!
Amit tud
Stand by mód: ha jel van a bemeneten meghúzza a relét, miután megszűnt a jel ~ 5perc utam elengedi a relét. Én ezt egy "nagy" teljesítményű trafó bekapcsolására használom ami egy tda-át táplál.
Nincs benne felül áteresztő mint az előző verzióban s így nem forgatja/tolja az eredeti jelhez képest a fázist.
Az alul áteresztő: ~ 230Hz ig enged át
Fázis fordító: 180°
A nyákra ráírtam minden alkatrész adatát. A sorkapcsokból meg remélem ki lehet menni. Az "ON" jelzés az nem más mint bemenő jel nélkül is lehet éleszteni a cuccot azaz behúzza a relét egy kapcsolóval.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
(#) nagytom14 válasza Baxi hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Köszönöm, én egy aktív ládába teszem, egy TDA7294 es elé, akkor az AC230 as egyik ágra a hálózati feszültséget kössem a másik ágára pedig a trafót és akkor bemenő jel esetén kapcsolgatja? Nagyon praktikus megoldás köszönöm
(#) Baxi válasza nagytom14 hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
Annyi van még hogy a tranyó(bc558) után a collektoron lévő ellenállást a relé ellenállásához kell illeszteni a teljesítményével együtt.
A relé szerepe az az amit leírtál.
Jó után építést
(#) nagytom14 válasza Baxi hozzászólására (») Aug 12, 2013 1 /
 
Az mindegy, hogy melyik felén van a trafó, illetve a hálózati feszültség? Ha a képből jól veszem ki akkor ilyen relé van neked is benne ? ehhez mekkora ellenállás tartozna? Illetve a relé előtt lévő dióda az nem zener ?
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
(#) Baxi válasza nagytom14 hozzászólására (») Aug 12, 2013 /
 
~ 150 ohm, 2W, de számolgathatsz is. A relé ellenállása(megméred) adott feszültségen 12V. I=U/R
A P meg ugye U*I, nagyjából ennyi.
Relét meg sima kapcsolóként fogd fel, ha erre gondoltál a trafóval. A dióda meg sima egyszerű mezei dióda(pl:1N4001 vagy amit kibontasz ), az azért kell hogy amikor lekapcsol a tartó áram akkor a tekercs rúgásait hivatottak "rendezni".
(#) Baxi hozzászólása Aug 17, 2013 /
 
Hi Mesterek!

Akadt egy kis gond az épített subfilterrel azaz a auto on off funkcióval. Kapcsolás mellékelve, az eredeti is meg a módosított amit megépítettem
Alapvetően megy a kapcsolás csak 10-ből 4 szer "prelegve" bontja a relét az elektronika.
A jelenség hogy amikor lekapcsolja a tranyó a relét az nem normál módon bont hanem még utána bontás közben vissza berántja a relét s engedi majd ismét rántja s végül elengedi. Eközben természetesen a megkezdődik az ív húzás mert egy pár száz wattos trafót kapcsolna le ami a TDA7294-es véget hivatott táplálni.
Próbáltam már a bázis osztón módosítani, kondít rakni a 556-nak a bázisára, hidegítéssel, rellé cserével, a relét a föld helyet a -12V ágba raktam be, a relén lévő dióda cserével kapott schoty diódát semmi. A jelenség rendszertelenül jelenik meg, szkopom nincs .
Ötlet valakinek?
Következő: »»   27 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem