Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vibrációs búvárszivattyú
 
Témaindító: Pixi, idő: Jún 24, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 14
(#) zoliee válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Szia!

Akkor az még normális széria volt, ezeket idén, áprilistól kezdve hurcoltam vissza. Dunakeszi tecskóban már kinevevetett a nő, a harmadinkál adtam fel a harcot.
Két év garival vettem, de havonta átlag 20 méterről kicibálni, meguntam. A Váci piacon sikerült 4500 forintért (alkuval) elhozni az ukránt, azzal anyós kb. 1m3 locsolhat el naponta. Melegben reggel-este, akkor 2m3.
(#) bodnar00 hozzászólása Júl 30, 2013 /
 
A füzesi alul szívósok is jók. Nekem is van 2 , nemsoká veszek még egyet (vagy csak alsó részt ha árulnak külön) mert kikoptak a lyukak, a sok homok szivattyúzástól. Úgy tolta fel a homokot a slagból mintha egy darab kolbász lenne, szét se esett.
(#) lalibatyo hozzászólása Júl 30, 2013 /
 
Nem árt tisztában lenni azzal hogy ezek a szivattyúk azt a kutat is homokolóssá teszik ( néha véglegesen) amik lapátkerekes szivattyúval nem lennének azok, de nem egy esetben annyira berázza a homokot hogy maga a szivattyú is fogságba esik. Elég sok esetet sikerült már látnom kútkamerával, néhánat sikerült is kimenteni közüllük. Megesett az is amikor a kút béléscsövét verte szét és gyakorlatilag tönkre tette a kutat, azt a kutat ami több százezer forintba került, vagy kerülne manapság. Én óvatosságra intenék mindenkit aki ezt használja vagy akarja használni. Nem vitatom valóban olcsó szerkezet és sok esetben tökéletesen működik de bőven akad példa az ellenkezőjére is. Nem véletlen hogy sok kútfúrónál a rezgős szivattyú használata kizáró ok a garanciára. Inkább ásott kútba való de ott sem mindbe.
(#) zolika60 válasza lalibatyo hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Nekem ásott kutam van. Egyelőre semmi gondot nem okozott. A lényeg szerintem az, hogy ne a fenéken heverjen, hanem legyen rendesen felfüggesztve egy zsinórra és akkor nem fogja magát beásni, meg homokolni sem.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
(#) Pixi hozzászólása Júl 30, 2013 /
 
Nekem ebben a kútban kb 25 éve működnek vibrációs szivattyúk, és a fenéken a mai napig látszanak a több mint 20 éve bedobott téglák amiket még én dobtam be! Ebben nincs semmi gond, pedig nem gyűrűs hanem téglás kút. Volt egy másik ugyan ilyen kút de abba sajnos a homok valahonnan bejutott, de annyi hogy mellette olyan 2-3 méterrel beszakadt a föld! Az a kút fel is lett számolva sajnos. A vibrációs szivattyú csak a fúrt kútban okozhat gontot, az ásottban minimális esélye van.
(#) zoliee válasza zoliee hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Ma voltam Dunakeszin a tecskóban, kíváncsíságképp megnéztem, 9550 forint, és nem volt egysem!
(#) sniperx válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Ezek milyenek?
Nem ismerős a füzesi...
Nekem orosz alul szívósok vannak, de kezdenek szétkopni.
Hol lehet ilyeneket venni még? (ami alul szívós)
Ásott kútban nagyon jó, mert egy elhomokosodott kutat sikerült egész szépen kitakarítani vele.
Öntözéskor fenék fölé közvetlenül van leeresztve és hozza a vízzel együtt a homokot is.
(#) VIM válasza Pixi hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Szia! Meglepődve olvasom a membrános szivattyúdról szóló írásodat. Ne vedd a lelkedre amit megemlítenék a témával kapcsolatban, de ezek a szivattyúk csak átemelésre szolgálnak és nem jól tűrik a fojtást, sőt kifejezetten káros a membránra nézve és a tekercsre. Ezek az orosz búvárok rendkívül strapabírók, de ha ilyen igénybevételnek teszed ki őket egy sem marad épen. Ahová tervezték őket az az orosz szélsőséges időjárás, nevezetesen a hideg. Ez a szivattyútípus képes nagy mélységekből is felhozni a vizet és kikapcsoláskor leereszti vissza kútba, hogy ne fagyjon be. Az alul lévő "visszacsapó" szelep valójában a második membránja a szivattyúnak, ami akkor zár le amikor a főmembrán lefelé mozog és a beszívott vízmennyiséget maga fölé tolja. Ha gyengén hozza a vizet a szivattyú az annak köszönhető, hogy a vízben lévő homokszemek az alsó membrán üléket oly mértékben deformálták, hogy nem tud rendesem lezárni, vagy kezdődő berepedések vannak rajta, ami nem engedi lezáródni emeléskor a furatokat. Egy ilyen szivattyú sem megoldás, mert ez sem tűri a fojtást. Egy centrifugál szivattyú volna a jó megoldás, gázleválasztós, bronzlapátos típus. Egy ilyen szivattyút egyszer kell megvenni és utána évekre el lehet felejteni a gondokat.
(#) bodnar00 válasza sniperx hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Itt tudsz venni. Jobboldali , tulajdonképpen ugyan olyan mint a régi orosz alul szívós. Nekem fúrt kutam van, fúrás után lett rengeteg homok kiszívva vele. Mostanában is van hogy elkapja a homokot ha lejjebb eresztem, mert kifogy a víz, de egy éjszaka alatt újra feltöltődik aztán megint lehet locsolni. Amúgy kristály tiszta.
(#) Pixi válasza VIM hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Hali!
Ez saját tapasztalat, és akitől vettem ő egy győri szivattyú szaki, aki javít tekercsel és ad vesz ilyeneket már több mint 30 éve, és ő mondta hogy azt a fajta öntözőt simán kibírja, semmi baja nem lehet tőle! Ezekből is van nagyon sok féle, mert nekeünk is volt olyan ami már 30 méteres cső miatt is megrepedt pedig nem volt rajt semmi, és olyan 8-10 méter mélyen volt a szivattyú. Ki kell fogni milyet is vesz az ember! Van aki pl házi vízművet használ öntözésre, az nem tudom mennyit bír ki.
(#) sniperx válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Ebben van hővédelem?
Az oroszokban esetleges volt, nem mindegyik gyártó tett bele.
Nekem ásott kútban van, ott előferdülhet, hogy kifogy a víz.
Őrizetlenül nem megy, de idő, mire az ember a kúthoz ér lekapcsolni.
(#) bodnar00 válasza sniperx hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Nem tudom van-e benne a gyártót kéne megkérdezni. Nekem volt már olyan hogy otthagytam a szivattyút, felszívott fél hordó homokot aztán szárazon ment kb 10 percet mert kifogyott a víz, nem lett baja. Mondjuk kábeles részem van több is úgy hogy ha elfüstöl nem gond.
(#) sniperx válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Mennyiért adják? (már ha vettél mostanában)
(#) bodnar00 válasza sniperx hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Nem vettem, csak tervezem, mostani még aránylag jó, még nem kopott szét teljesen. Ezeket még a papám vette amiket használok ,nem tudom mennyiért. Meg vett egy felülszívós tip ppg 225-öt kipróbálni milyen, valami áruházi akcióba, annak elég gyengus nyomása volt, nem tudom minden felülszívós ilyen nyeszlet-e de az nagyon , legalábbis a f. alul szívóshoz képest.
Megtaláltam a papírját, a rajz szerint van benne hőkapcsoló, csak nyomdahibás a lap de valami hokapcslo jön ki a betűkből.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2013
(#) Pixi válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Nekem felül szívós két membrános van, de elég komoly nyomást tud! Mint ezt fentebb is írtam.
(#) bodnar00 válasza VIM hozzászólására (») Júl 31, 2013 /
 
Nekem az van a szivattyú leírásában, hogy tartósan 4bar-ig rálehet kötni öntözőberendezésre.
(#) Feri1984 hozzászólása Aug 4, 2013 /
 
Sziasztok, 1 membrános szivattyúval kapcsolatban szeretnék pár kérdést feltenni:
Van 1 kb. fél éves membrános szivattyúm,az a 10E ft-os kategória,zöld,25 m-es kábellel.
Mostanában használom intenzíven,kb 2 hete,és utóbbi pár napban azt vettem észre, h rendre leáll néha pár másodpercre,utána magától újraindul. Megnéztem,néha meleg volt az alja eléggé-patakból szívok vele,és ilyenkor besüllyedt az iszapba,nem tudott lehűlni-,oké,ezt megoldottam,belógattam 1 adott szintre,már szinte csak langyos. A patak amúgy kb 20m mély,onnan húzott fel nekem már kb. 22m3-t a 2 hét alatt szünetekkel.
Most újonnan az van vele,hogy a nyomása lecsökkent brutálisan,semmi rossz hangja nincs,de a 20m tetején a csövem már csak szinte csordogál.
Lehet tudni, mi van vele, miért vacakol összevissza?
Vkinek tapasztalat-hasonló-,ill. megoldás?
Amúgy garis még a cucc,egyébként meg reggel locsoltam ki vele 800l-t,rendesen ment,csak az elején állt le kb 10 sec-re.
Eldobós,javítós,vagy mi?

Köszi a választ előre!!
Feri
(#) zoliee válasza Feri1984 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Helló!

Ha garis, akkor csere.
Nem érdemes barkácsolni, mert ha látják hogy bontva volt, nem cserélik garanciában!
Üdv Z
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
(#) VIM válasza Feri1984 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Szia! Előzőleg pont erről írtam, okulásul a még nem károsult szivattyútulajoknak, hogy mi várható ha túlhajtják és még homokot is szippant a gép. Annak idején sikerült egy 500W teljesítményűt újratekercselni, hát azt nem lehetett ilyesmivel tönkre tenni, legfeljebb ha szárazon üzemeltette volna valaki.
(#) anonim73 hozzászólása Aug 15, 2013 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a következő dologban. A vibrációs búvárszivattyúmból egyik percről a másikra elment a nyomás, azt tanácsolták, hogy cseréljem ki a membránt, kicseréltem, minden alkatrészt ( alátétet, csavart) ugyanúgy vissza raktam, és sikerült elérnem, hogy már egyáltalán nem nyomja a vizet. Már arra is gondoltam talán túlságosan megszorítottam a csavarokat. Hozzáteszem nagyon laikus vagyok műszaki területen. Remélem tud valaki segíteni, hasznos tanácsot adni. Köszönöm!
(#) efraim válasza anonim73 hozzászólására (») Aug 15, 2013 / 1
 
Teljesen vakon lövök, mert még típust sem említesz. Egy vibrációs elven működő szivattyúnál lenni kell egy visszacsapó szelepnek is. Ezt általában egy golyóval oldják meg. Lehet, hogy a szétszerelés izgalmában elgurult a golyó és nem tetted vissza, de az is lehet, hogy vízköves és beszorult.
(#) zolika60 válasza anonim73 hozzászólására (») Aug 15, 2013 / 1
 
Ha ilyen szivattyúd van ebben nincs semmiféle golyó. Az alján lévő gumi szelep viszont igen fontos része, azt is ellenőrizd.
(#) anonim73 hozzászólása Aug 15, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget, sikerült a problémát megszüntetni! Működik!
(#) granpa válasza anonim73 hozzászólására (») Aug 16, 2013 / 1
 
Hogyan, miképp, mivel?Hadd tudja más is a jó megoldásokat!
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
(#) Slavia hozzászólása Aug 19, 2013 /
 
Üdv az Uraknak!!!
Tegnap találtam rá erre a fórumra, nagy örömömre, mivel a búvárszivattyúkkal már régóta foglalkozom, illetve javítom őket!
A beállítás adatok amiket itt találtam, végre támpontot adtak, a beállítások terén, bár a szívó membránnál lévő 1,5 mm-es beállítás könnyen csökkenhet, mert mikor a szivattyút összehúzatjuk a csavarokkal, akkor ez a hézag könnyen "eltűnhet", mivel ha az összefogató csavarokat jól meghúzzuk, akkor az alumínium ház két fele közötti tömítés akár 2 mm-t is zömülhet...

Erről mi a vélemény???

Amúgy ha piacon vesztek ilyesmi szivattyút, már olyan kínai hamisítvány is van, aminek az öntvényben ciril betűs felirat van!!!!! Az eladó (mivel jó ismerősöm) elárulta, hogy ennek ellenére kínai, a József-városi piacról veszi Ő is. Nekem eddig az Obis magyar gyártmányú Elpumps tettszik a legjobban, főleg mivel garanciális egy évig. A piacosokból pedig az ukrán BIR.
A kút az kb. 15 méter, napi 3-4 köbméter vizet szokott a szivattyú kiemelni, ebből a mélységből a kapacitása csupán 600 liter/óra.
(#) pallaci válasza Slavia hozzászólására (») Aug 19, 2013 /
 
Olvass vissza,a beállításokat leírtam. Próbált az 1.5 mm tartani, szétszedett állapotban tolómérővel meg tudod mérni, -(ha egy sík lapra leteszed)- a vasmag és a gumi membrán távolságát, illetve külön a szivattyú pereme, illetve a kifényesített szelepfészek távolságát.
A gumi membrán alá tudsz tenni alátétet, vagy esetleg elvenni belőle.
Ha nincs hézag nem tud működni, nincs vízhozam !
Az Elpumps szivattyú elég strapa bíró a gumi membránjával szokott baj lenni.
Nézd meg a Cseh Extol szivattyukat, azok még stabilabbak ,szintén 1 év gari, van alkatrész hozzá, megbízható.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2013
(#) Slavia hozzászólása Aug 20, 2013 /
 
Vissza, sőt elolvastam én itt mindent elejétől végig Laci.
Tegnap az egyik régi ruszki szivattyúmat szét is szedtem és az itt leírtak szerint beállítva össze is raktam, diszperzites vödörben próbálva is lett, a 3/4-es csövön jön a nedű, olyan vehemenciával, hogy nem lehet befogni a végét. Eddig is működött, a vasmagoknál én is az itt leírt hézagot állítottam be eddig. De a szívó membránnál lévő 1,5 mm-es hézag számomra újat jelentett, 2 db alátétet ki is kellett szednem, hogy meg legyen ez a hézag. Hozzáteszem, hogy 2-3 szivattyúmaradékból lett összeépítve a szerkezet....
Csak a fent leírt kérdésem azért még mindig bennem motoszkál...."a szívó membránnál lévő 1,5 mm-es beállítás könnyen csökkenhet, mert mikor a szivattyút összehúzatjuk a csavarokkal, akkor ez a hézag könnyen "eltűnhet", mivel ha az összefogató csavarokat jól meghúzzuk, akkor az alumínium ház két fele közötti tömítés akár 2 mm-t is zömülhet..."

Az Elpumps az tényleg megette 2 heti használat után a legkisebb membránt, de anyaghibás lehetett a cucc, mivel a tartalékkal már 2 hónapja üzemel. Ha meg ezt is megzabálja, akkor kap régi ruszki kaucsuk membránt.

Üdv!!
(#) pallaci válasza Slavia hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
Van úgy, hogy többször is szét kell szedni, hogy legyen normális vízhozam és nyomás is.
Ha nincs hézag, nincs vízhozam,rá fogsz jönni ha csak búg a szivattyú. Azért vannak a a hézagoló alátétek.
Leírtam,hogy hogyan tudod megmérni a szivattyú vízhozamát úgy hogy nem teszed le a kútba, így felesleges munkától megkíméled megad.
Nem egy bonyolult szerkezet a beállításokon sok múlik.
Arra vigyázz hogy az amortizátor membránjai nem csereszabatosak minden szivattyúba,mivel a tekercsek teljesítményei sem egyformák
(#) anonim73 válasza granpa hozzászólására (») Aug 20, 2013 /
 
Tettem egy alátétet a membrán alá, és azóta jó. Valójában fogalmam sincs, hogy ez javította-e meg, vagy pedig véletlenül jól csináltam valamit, de az eredmény pozitív!
(#) Slavia válasza pallaci hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Nos, Laci "összehoztam" egy mérőszerkentyűt, egy régi ruszki taposós pumpa órájából, egy 1/2 collos közcsavarból, meg egy KB-s szintén 1/2 collos golyós csapból.
A szivattyút egy festékes vödörnyi vízbe beletéve, elkezdtem fokozatosan elzárni a golyóscsapot, teljesen elzárva, kb 0,2 MPa nyomás alakult ki, 0,15 MPa nyomást tartva, egy mércés 10 literes vödörbe a szivattyú 1 perc alatt 10 liter nyomott át.
Nos ha jól gondolom, (illetve jól értettem az általad írtakat) ez azt jelenti, hogy egy kb 15 méter mély kútból ez a szivattyú percenként 10 litert nyom föl, azaz óránként kb. 600 litert.
Ez annyira nem is rossz mivel 2-3 régebbi szivattyúból lett összelapátolva, tulajdon képpen majdnem annyit tud mint a nem olyan régen üzemelő Elpumps szivattyúm, ami 300 W teljesítményű.
Bár biztos akkor leszek a dologban, ha majd a kútban is szerephez jut...
Következő: »»   5 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem