Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2088 / 3980
(#) lajcsi1975 válasza reloop hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Ez a kérdés nagyon jól hangzik.

Ami egyszerűbb , könnyebben beszerezhetők a komponensei , és a legvégén az ár a szempont. (Bár gondolom az anyagköltség lesz vagy 150 forint)

Alapvető elektronikai ismeretekkel rendelkezem.
(#) reloop válasza lajcsi1975 hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Az R4 a kapcsolt fogyasztót helyettesíti. A tranzisztorok bármilyen általános célúak lehetnek.
Igyekeztem a keretösszegen belül maradni
Ábrát cseréltem!
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2013

Kapcsoló.GIF

(#) laszlo raduj válasza reloop hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Most akar kerdes is lehet szamomra. Miert is nem lehet hasznalni egy egyszeru fetet ami 2 alkatreszbol allna, amit bontani is lehetne ?
Itt van egy kapcsolas , rele kapcsolas,ahonan lehet hasznalni az otletett, a fet barmilyen lehet.
(#) lajcsi1975 válasza reloop hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Nagyon szépen köszönöm.

1 × BC 560 C Tranzisztor, PNP, 100mA/50V; 0,5W
1 × MPSA 14 Tranzisztor NPN Darlington 30V 0.5A 0.625W

Ez a 2 tranzisztor működhet a kapcsolásban?
(#) reloop válasza lajcsi1975 hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Természetesen!
(#) reloop válasza laszlo raduj hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Üdv! A relé és a FET szükségtelenül megdrágítaná. Mindössze 1,5mA-t kéne kapcsolni.
(#) laszlo raduj válasza reloop hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Akor most nekem van egy kezdo kerdesem hozad.
Lehet a fetet hasznalni mind kapcsolo a pozitiv agon?
(#) reloop válasza laszlo raduj hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Semmi akadálya! Oda egy P csatornás MOSFET kerül.
(#) morgo válasza Péter75 hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Ekkora áramoknál már nem is annyira egyszerű...
Valami kapcsolóüzemű szabályzó kéne, de abban nem vagyok járatos.
Esetleg relével lehetne kapcsolni a motor feszültségét?
(#) amitech hozzászólása Aug 20, 2013 /

Sziasztok! Pár hónapja már kaptam Tőletek segítséget, ismét szeretnék kérni. Adott egy kétcsatornás termosztát kapcsolás infrafűtéshez, DS1821 érzékelőkkel. Mivel ezek az érzékelők elég érzékenyek, egy két szekunderes nyáktrafó látja el őket táppal, egymástól függetlenül. Biztonsági okokból szeretném kibővíteni egy-egy időzítő kapcsolással, aminek az lenne a feladata, hogy a relé meghúzását követően, ha a fűtési ciklus meghaladja a 30 percet, akkor az adott csatorna tápját egy relé meghúzásával megszakítja. Ehhez van már egy működő bekapcsolási késleltetőm, NE555 IC-vel (tehát esetemben a relé meghúzása bontaná az adott termosztát kapcsolás tápját). Az időzítőknek szintén adnék egy saját nyáktrafót, nem szeretném a termosztátok tápjára tenni őket (illetve egyébként is szükségem lenne egy külön tápforrásra). A kérdésem a következő lenne:

- Hogyan tudnám megoldani, hogy két darab, - a termosztáttól külön tápegységről működő - NE555 időzítő kapcsolást vezéreljek a termosztát kapcsolások relét meghúzó 12v-jával? Tehát, ha a relé meghúzott állapotba kerül, az időzítő elkezd számolni, majd a relé elejtésével abbahagyja a számolást, feltéve, hogy a relé meghúzott állapota nem haladja meg a 30 percet.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2013
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Hello! Mondjuk optpcsatolóval, ha már nem akarod a tápokat közösíteni. De 30 percre egy CD4060 sokkal célszerűbb, mint egy 555. Mert azt, inkább alkalmatlannak nevezném rá.. De logikailag is át kellene gondolnia dolgot, mi történik/történjen mikor lebontja a tápot.. Esetleg egy kis vázlat sem ártana az egészről..üdv!
(#) davidovics hozzászólása Aug 20, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy a hálózati feszültség egyenirányítva hány voltot ad ki,mert van egy csomó teljesítmény ledem aztán leszeretném cserélni az izzókra,de nem akarok mindenféle meghajtót venni vagy építeni hozzá (elvégre azért cserélném le az izzókat ledekre,mert energiatakarékosabb és sokkal hatékonyabb,ha csak a leden vesztek hőt,mintsem a meghajtó áramkörön meg ellenállásokon) illetve még az lenne a kérdésem,hogy ha sorosan kötöm a ledeket,hogy kiadja az egyenirányított feszültség értékét akkor simán ráköthetem a 230as hálózatra vagy kéne még mellé tennem pár dolgot?
A válaszokat előre is köszönöm.
Már nem vagyok annyira kezdő,de a váltóáramról még van mit tanulnom és azért mégsem szeretnék itthon a biztosítékokkal játszani,ezért is kérdezlek titeket
(#) mps válasza davidovics hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Szia! Mint minden szinuszos feszültségnél, a hálózatnál is úgy kapod meg a csúcsértéket (ami egyenirányítva, pufferelve lesz) hogy az effektív értéket megszorzod gyök kettővel és persze levonod a diódákon eső feszültséget (szilíciumnál pl. :kb0,67V).
Azért a led ügyben olvasgasd ezt:Bővebben: Link
(#) Gyurgy válasza davidovics hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Szia! Minimális áramkörrel szerintem EZ kell neked.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Aug 20, 2013 /

Sziasztok! 20 év után 1-2 éve kezdek ismét elektronikával foglalkozni, de a rádiótechnikában (is) meglehetősen járatlan vagyok. A kérdésem az lenne, hogy nem mindegyik zsebrádió erősítőjében van kimenőtranszformátor? Egyébként mi határozza meg, hogy van-e, vagy nincs? Köszönöm a választ. Üdv.: Yoe
(#) proli007 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Hello! A végfok típusa (kapcsolása), a tápfesz, és a hangszóró ellenállása. Mert voltak végfokok, amik kimondottan a kimenőtrafóra voltak tervezve. Ha meg magas telepfeszültségről szerettek volna járatni egy kis ellenállású hangszórót, akkor a trafó impedancia illesztést is végzett.. üdv!
(#) jani1987 hozzászólása Aug 20, 2013 /

Csak egy pillanatra térnék vissza a mobil netes stick témájához. Most kaptam szét az előző készülékemet, de sehogy sem tudom eltalálni hol van az antenna része.
(#) davidovics válasza mps hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Köszönöm
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Ott figyel a 004 kép jobb oldalán az árnyékoló lemez mellett. De ha arra gondolsz, hogy kivezeted, akkor most mondom nem jó ötlet.
(#) mpetrooo hozzászólása Aug 20, 2013 /

sziasztok.
Most fogom elkészíteni az első nyákomat, és van egy-két dolog ami nem megy.
Sprint layout 6.0-val dolgozom, és az a baj hogy nincs lézer nyomtatóm, így exportálni kéne a nyák tervet, és elviszem az egyik ismerőshöz akinek van...
Namost exportálás funkcióba képbe próbáltam, de ahelyett hogy fehér háttér és és feketén a nyákterv lenne, ahelyett fekete a háttér és a nyákterv meg zöld. És így nem lehet vele mit tenni.

Válaszokat előre is köszönöm.
(#) efraim válasza mpetrooo hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Először is printeld ki pdf fájlnak. Pl. Bullzip programmal. A printelés előtt jelöld be, hogy csak a C2 layert akarod printelni. Ennyi. A barátodhoz már csak a pdf filet viszed és azt printeled a transfer fóliára.
(#) mpetrooo válasza efraim hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

kipróbáltam, de valamiért nemjó. Exportáltam pdf-nek, a forrszemek jók, de a nyomtatni kívánt "vezetékek" elvékonyodtak.
(#) mpetrooo válasza mpetrooo hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

ilyenre csinálja
(#) Bolcsik95 hozzászólása Aug 20, 2013 /

Helló!

Van 1 Videoton ea 6383s erősítőm és a phono csatlakozót szeretném átalakítani,hogy úgy lehessen
használni mint a TAPE1 és TAPE2-t. Találtam leírást a 6363s-hoz,de nem vagyok benne biztos,h ennél is úgyan azt kell csinálni.Ha valaki tud segíteni ebben akkor az jó lenne.
(#) zoka hozzászólása Aug 20, 2013 /

Sziasztok!

A következő problémát szeretném megoldani:

Építenék 2 készüléket, külön egy erősítőt és egy mixert. Mindkét készülék a tápfeszültség (230V) csatlakoztatása után készenlétbe kerülne (standby).

Mindegyik készüléken lenne egy-egy nyomógomb, amivel gombnyomásra kapcsolhatnánk őket. Így egymástól függetlenül is használhatók, gombnyomásra ki/be kapcsolgathatók.

A probléma ott kezdődik, hogyha gondolok egyet, a két készüléket egy vezetékkel összekötném. Az összekötés lényege: hogy ne kelljen mindkét készüléket kapcsolgatni, hanem bármelyiket is kapcsoljuk akkor a kapcsolási szándékunk legyen érvényes a másik készülékre is.

Tegyük fel, hogy az összekötés pillanatában ez erősítő be volt kapcsolva, a mixer pedig ki. Összekötéskor még ne történjen semmi. Majd gombnyomáskor mindig azon készülék állapotát vegyük figyelembe, amin a gombnyomás történt.
Ha ez például ki volt kapcsolva, akkor nyilván az a szándékunk, hogy mindkettő kapcsoljon be a gombnyomás hatására. Stb.

Tudna valaki ötletet adni, hogyan tudnám megoldani a feladatot.
Sajnos már ott elakadtam, hogy fix kapcsoló helyett nyomógombbal kellene kapcsolni.

Köszi,
zoka.
(#) Péter75 válasza morgo hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Köszi.Próbálkozom tovább hátha valaki tud segiteni.
(#) efraim válasza mpetrooo hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Nem csodálkozom, hogy ilyenre csinálja, mert a C2 layer mellett az S1 layer is be van jelölve. Úgy kell, ahogy a mellékelt képen látod. A printet NEM kell tükrözni, mert lézernyomtatásnál a transper lapot eleve úgy teszed rá a PCB-re, hogy vasalás után már tükrözve lesz.

slay.png

(#) havranarpi hozzászólása Aug 20, 2013 /

Sziasztok!
Van egy Graetz hidam ,de nem találok róla adatokat.
Ez van rajta VKI-DSA25-12
Valaki meg tudná mondani ,hogy mit tud ez a dióda?
A neten sem és könyvben sem találtam meg
(#) laszlo raduj válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Szia!
Ahogy en is irtam , nekem is gondom van a stikel, rengeteget keresgeltem a neten , talatam is megoldasokat , tobekozott egyk megoldas hogy a kulsejet kijukasztod a csatlakozonal, es keresel CRC9 dugaljas anternat, lehet venni a neten de csak rovid kabelel (2-3m) kis anternat, van hoszabb is nagy anternaval de rohadtul draga. Ugyanis ahogy olvasgatam anyival nagyobb kell hogy legyen az anterna mind amenyi a veszteseg a kabelen, db-ben. Gondoltam megcsinalom en , de nem talatam CRC9 dugaszt, vagyis igen azt hiszem itt a forumon egy autos kihangositobol megmaradt darabott , persze meg kellet volna vennem az antena arraban amit nem tudtam volna hasznalni , mert az egy aktiv erositos volt , tehat 12Voltal kellet volna taplaljam 10-20 meteres tavolsagban, de akor hasznalhatam volna tapos USB-et.
Na amig ide firkaltam keresgeltem is errol beszelek, ha talasz megoldast esetleg van valakinek CRC9 elfekvoben erdekelt vagyok, (bocsnat a modiktol hogy hirdetek de nem tudok a megadott helyen "aprohirdetni").

udv.
(#) laszlo raduj hozzászólása Aug 20, 2013 /

Szep estet!
Megkerdeznem en is , Miert nem mukodik a mozgas erzekelo a feher plexi nelkul?
Következő: »»   2088 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem