Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   135 / 200
(#) bbb válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Én csak egy dolgot nem értek. Ha az a cél, hogy csendes legyen, akkor miért nem a ventillátort cseréled ki benne egy halkabb modellre? Miután az enyémben tönkrement a gyári venti, én simán beleraktam egy másik 12cm-es darabot (Coolink SWiF2-1200), ami direkt halkra lett tervezve és tökéletesen bevált.
(#) Doncso hozzászólása Aug 21, 2013 /

Ge Lee -nek: ITT vannak képek. Ő lenne az. Az EI39-es mag szerintem bíztatólag hat.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Sajnos ez a keményebb dió. Az SG-vel épültet macerásabb átalakítani mint a régebbieket amiben 494 van. Ennek az oldalnak a közepén találsz olyan rajzot, amiben szintén ez a vezérlő van.
Mivel a vezérlő kivételével minden más megegyezik, két lehetőség van. Az első, hogy meg kell ismerni ezt az IC-t alaposan, és annak megfelelően átalakítani, ez a nehezebb. A másik, hogy egy fél gyufásdoboznyi méretű nyákra rá kell építeni a 494-es vezérlést, ezt az IC-t pedig kidobni.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Wehh, na ez az én formám. Találtam hozzá , egy rajzot, igaz ez a 400w-os kisebbik táp, de a verzió szám, meg úgy jobbára minden megegyezik. A képen látom, hogy figyeli az 5 és a 3.3v-os ágakat, vagy ezt, vagy a referencia feszt lehetne kicsit piszkálni, hétvégén esetleg megpróbálkoznék vele, hogy egy osztóval meghekkelem a 5 majd a 3.3v-os figyelőket, hátha szabályoz. Első körbe ez a tervem.
Szerk. Látom így nem látható a rajz. Akkor így : Bővebben: Link
(#) scooby_ válasza Doncso hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Azt az SGxxxx IC-t szerintem felejtsd el, ha jól emlékszem az többféle feszültségforrást is figyel egyszerre akár csak az ATX200x típusú IC-k. Viszont fentebb direkt ezek miatt az IC-k miatt feltette egy picike panelt TL494 PWM vezérlőhöz, azzal ki tudod váltani ha kell. A TL494 kicsit jobban kezelhető mint ez. Szerk: Az SG IC 3,3 ; 5 ; 12 ; -5 ; -12V-os ágakat figyeli. Tehát gyakorlatilag mindent.
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Vagy van még egy harmadik lehetőség, hogy keresel egy régi AT-s tápot abban biztos hogy 494 van. Manapság már ingyen is utánad dobják.
(#) Doncso válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Jajdejó már megint bonyolítom az életem. De ez én vagyok egyébként, jellemző rám. Bontottam már vagy 80db pc tápot, mindegyikbe 494-es vagy azzal kompatibilis vezérlő lapult. Na pont ebbe nem ez van.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Van itthon biztosan AT vagy ATX tápom, 100%, de azok kisebb teljesítményűek, gondolom egy 200w-os AT tápból a 12v-os oldalon nem jön ki 5A, csak ha áttekerem nem? Vagy de?
(#) scooby_ válasza Doncso hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Ki fog jönni. 3-400wattig nem nagyon térnek el egymástól ezek a tápok. Nekem is 5Amperre vannak méretezve, van amelyikben 200W-os táp van és 5Amper felett hozza a csúcsot.
(#) Doncso válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Holnap megyek a padlásra túrni.
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Az AT-s trafóban vékonyabb a huzal, mert a mag mérete is kisebb. Ha van hely, akkor a kritikus lakatrészeket át lehet pakolni (kondik, trafó, diódák). Mondjuk a trafók lábának távolsága nem mindig egyezik meg. Minden attól függ hogy mire fogod használni. Rövid időre az AT-sból is ki lehet venni 50V-on 5A-t, tartósan meg 3A-nél többet nem érdemes.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Nos, találtam egy működő de elég fáradt AT tápot, kemény 200w, és ahogyan mondtad, kisebb a trafó is mint az EI33, nem tudom milyen, nincs rajta semmi, de ez működik, és KA7500-as ic van benne, ez jó, illetve van két rossz ATX, amik egyformák, ezekben 2003 jelzésű ic van, és valami fogja a tápot, 3v és 7v-ot adnak az 5 és 12v-os kimenetek, talán csak kondenzátor fogja, nem hinném, hogy komoly bajuk lenne. Ezekből lehetne valamit összalapátolni? A 200w-os elég fikusz, a hűtése harmat, a trafó latymaró de mondjuk működik. Mit gondolsz?
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Ha elég a teljesítménye akkor csináld meg azt. Ha kevesled, nézd meg hogy át lehet-e tenni az AT-s nyákra a trafót, a puffereket, meg esetleg a nagyobb bordát. Azzal is számolni kell, hogy annak nincs segédtápja mint az ATX-nek, ezért kell neki egy külső 12V, ami tud legalább 300mA-t.
A 2003-al is ugyanaz a helyzet mint az SG-vel.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Okés, köszönöm. Akkor a két 2003-as kilőve, a trafókat ezt azt azért kiberhelek belőle. A külső táp nem probléma, ahogy a nagyobb borda sem. A primer kapcsoló tranyót is át kellene tennem?
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Zömében 7-8A-es tranyók vannak, de a gyengébbekben láttam már 6A-est is, a nagyobbakban pedig 10A-est. Azokon ha minden rendben van nem folyhat több áram átlagban 2A-nél. Csúcsban persze folyhat jóval több is, mert a primer nem árammódban van szabályozva. Némelyikben van erre külön védelem, ami egy kicsi áramváltó gyűrű képzett áramjelével felhúzza a DT lábat, tiltva ezzel a vezérlést.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

No, nem lesz ezzel gond, kiberheltem a dobozából, levettem a fölös kábeleket, mindjárt szemembe is ötlött egy Vadj elnevezésü ellenállás, ami ki volt onnan vágva. Helyére 100k potit beforrasztva a fesz mindjárt változtatható 12 - 25v ig. Ha beerösitem a -12v os oldalt közösen a +12-es oldallal egy graetz-el mindjárt meg is van az 50v. Osztó módositással lemegyek 3v ig, kevesebb ugysem kell sose, kap 63v-os puffert, és ez a része kész. Vagyis egy alap táp. Ez a terv holnapra.
(#) buburobi válasza Doncso hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Nézd át és gondol át még egyszer a dolgokat. A leírtakkal szerintem nem lessz 50v-od. Nekem sem volt.
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Aug 23, 2013 / 1

Ennyire azért nem egyszerű. Az IC többnyire nem csak a segédtápból kap tápfeszt, hanem a kimenetről is. Tehát ha feltekered akkor 25V lesz rajta, ha letekered akkor pedig le is állhat, attól függően hogyan van a két tápfesz közösítve. Ezt mindig ki kell kötni, elég hozzá egy diódát kiemelni. Mondjuk lehet hogy az SG-vel vezérelt tápban máshogy van, nem tudom.
50V-od pedig úgy lesz, hogy a trafó közepét (sokeres sodrat külön leforrasztva) ki kell emelni, és a teljes szekunderre kell rátenni a graetz-et. Onnantól az lesz a negatív pont, amit a kiforrasztott sodrat helyére kell kötni.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Persze, a tápot külön adom majd az ic-nek, a figyelést nem kell áttenni máshová?
(#) Doncso válasza buburobi hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

De miért nem? GND és 12v-os kimenet között 25v-ot mértem, akkor a -12 és +12v között elvileg 50v nak kellene lenni nem?
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Milyen figyelésre gondolsz? Mondjuk azt sem tudom, hogy melyiknek álltál neki a 494-esnek vagy az SG-snek.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Igaz, nem írtam. Az SG-t félre tettem, ahogy javasoltad, azt hagyjuk is, maximum jó lesz belőle termelni, mj13007-es kapcsoló tranyó van benne. A 494-esnek (KA7500)-nak álltam neki. Ha jól tudom, ennek van egy lába ami ellenállás osztón keresztül figyeli az táp 5v-os kimenetét, hogy terhelésre ne essen a feszültség, illetve utána tudjon szabályozni ha szükséges, ha jól sejtem ezt "csapom be" amikor a kimenő feszültséget szabályzom. Az kérdés arra irányult, hogy ezt a szálat nem kell átkötni 5v-os kimenetről a 12v-os kimenetre? Hoppá, most esik le, ha moddolom, nem is lesz 5v-os kimenet se 12-es........ . Na most akkor nem értem ezt. A 494-esnek figyelnie kell valamit, ezzel állítjuk a kimeneti feszültséget ugye? Itt kis zavar támadt nálam, hogy is lesz ez akkor?
Addig képben vagyok, hogy kiveszek mindent a szekunder körből, szekundert sorba kötöm kap egy graetzet, puffert, illetve a segédtápot kell megoldani az ic számára.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Aug 24, 2013 / 1

Csatolok rajzokat. A régebbi ATX-ek zöme ilyen kapcsolású. A vezérlést tekintve az AT-s ezzel megegyezik. Az eredeti és az alakított rajz alapján fogod látni mit kell kiszedni, illetve módosítani. Nézd meg a 494 adatlapját is, hogy képben legyél a belső felépítésével.
Tehát a szekunder oldalról mindent kidobálsz, csak annyi alkatrészt hagysz ott amennyit a rajzon látsz (természetesen nagyobb feszültségűre cseréled a puffereket). Az IC-ről is minden mást le kell kötni, mert a tranyós vagy komparátoros védelmek tiltani fognak. A 4-es lábat pedig egy ellenállással földre kell kötni mert ez általában fel van emelve.
A szabályozás az IC két belső hibaerősítőjével történik (1-es és 2-es láb fesz, 15-ös és 16-os áram). Az IC 14-es Vref lábán 5V-os referencia feszültség van, ami max 10mA-al terhelhető. Erről a referencia feszültségről egy egy osztó segítségével (aminek a potik (is) részei) fix feszültséget vezetünk a 2-es és a 15-ös lábra. Ha nagyobb feszültség érkezik az 1-es (a kimenet leosztott feszültségéből) illetve a 16-os (a söntön eső feszültségből) lábakra, akkor a hibaerősítők kimenete lekapcsolja a pwm komparátort.
A 15-ös lábon lévő osztót úgy kell méretezni, hogy teljesen feltekert poti állásnál adja a max áramot, tehát akkora legyen a lábon a feszültség, amennyi a söntön esik. Ezt a szórások miatt úgyis meg kell mérni, de mondjuk a 0,05 ohmon a 4A hatására 200mV fog esni. Tehát teljesen feltekert poti esetén, ez legyen a 15-ös láb max feszültsége.

Na, ezt így értem, köszönöm. Egy kérdés. Találtam egy PGadj elnevezésű ellenállás helyet, ami persze üres, ez mi lehet?

Nézem amit rajzoltál, hú, ez így elég bonyolult, maga a rajz nem az, inkább csak az, hogy elsősorban teljesen más ennek a tápnak a felépítése, szinte lehetetlen lekövetni, illetve átmintázni azt a rajzot ehhez a táphoz, egyszerűbb lenne, ha terveznék egy nyákot a második rajzodhoz, és belepakolnám az alkatrészeket, vagy követném a hobbielektronikás cikket, ami elmondja ezt az AT táp átalakítást.

Azt a cikket felejtsd el. Biztos hogy nagyon hasonló a rajzhoz ez is, legfeljebb a vonalvezetése miatt tűnik teljesen másnak. Csinálj róla egy nagyobb felbontású fotót, megnézem. Hidd el, sokkal egyszerűbb erre ráforrasztani néhány alkatrészt, mint egy teljesen új nyákot csinálni. Túl vagyok már vagy 15 átalakításon, nem volt köztük 2 egyforma nyák, de megoldottam.

Rendben, hiszek neked. Máris készítek fotót

Itt vannak a képek. Bővebben: Link

Én közbe kimegyek a műhelybe, elkezdem kibontani a szekunder kört, az úgyis más lesz, dióda, kondi, tekercsek, stb....

Imádom ezeket az albumokat, véletlenül sem tudom letölteni a képet eredeti méretben...
Következő: »»   135 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem