Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Re = R1 * R2 / R1 + R2 rövidítve. Ellenállások párhuzamos eredője.
Ja!? Bő 20 évig programoztam. De már visszatértem az elektronikához. Gyerek korom óta tartó szerelem. Kár, hogy kihagytam azt a 20 évet.
Nem vagyok benne biztos, hogy hivatalosan így jelölik-e a "repluszt", az asszociáció kedvéért írtam két kis "L" betűt
Mi suliban x-el, vagy a tévesen összecserélés a szorzással miatt kis x bekarikázva jelöljük a repluszt.
A "×" szimbólumot a vektoriális szorzatra alkalmazzák.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
Itt is "x"-el jelölik.
Hello!
Miaz a geiger cso?
Hello! Ionizáló sugárzás érzékelő cső (pld. Röntgen). Tulajdonképpen egy gáztöltésű cső (mint a ködfénylámpa), mely nagyfeszültséggel elő van feszítve, és ha sugárzás éri, akkor begyújt a cső, vagy is áram halad rajta át, mert a sugárzás ionizálja a gázt. üdv!
Szia!
Koszonom.
Üdv!
Adott egy váltóérintkezős időkapcsoló (mechanikus, de ez mos nem számít). Reggel az egyik este a másik ágon dobja ki a 230V-ot. Kérdés, hogy van-e valami egyszerű módja a folyamatos jelek impulzussá alakításához. A cél az, hogy egy másik vezérlőeszközt is (távírányító modul) be lehessen iktatni a körbe, ami messze van az órától, csak a két jel, meg fix 230V van jelen. Ha nem lenne időzítő meg relé, akkor összedobnék valami elektronikát, de a meglevő eszközöket nem akarom kidobni. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
Hello!
Egy egyszerű kérdésem lenne. Van ez az LM35 típusú hőmérséklet érzékelő adatlap: LM35, aminek a kimenetén 0°C+10mV/°C feszültség mérhető a hőmérséklettől függően. Tehát 40°C-nál például 400mV. Egy példában írnám le, hogy mit szeretnék megoldani: Tegyük fel, hogy 4 ilyen szenzor van. A szenzorok egy adott pillanatban, például a következő feszültségeket adják: 1, 300mV 2, 650mV 3, 420mV 4, 510mV Mind a 4 szenzor kimenete hozzá van kötve egy-egy komparátorra, ami külön-külön teszi a dolgát. Eddig rendben van. A probléma ott kezdődik, hogy meg akarom határozni a max feszültséget (jelen esetben ez pontosan 650mv) és ezt továbbítani egy 5. komparátorra úgy, hogy a mV értékeket sehol ne befolyásoljam. Ezt hogyan tudnám megoldani ? köszi, zoka.
Szia! Szerintem ezt legegyszerűbben úgy teheted, hogy a kimeneteket egy-egy ellenálláson keresztül közösíted. Mondjuk 22-47k ohm -mal. A közösített jel a legnagyobb feszültségre fog beállni, és innen egy nagy bemenő ellenállású komparátorral viheted tovább.
Szia! Még szenzorom nincs, nem tudom kipróbálni, de a szimulátor progiban például 300 és 600 mV közösítéséből 450mV születik. De elemekkel esetleg ki tudom próbálni.
Hello! Van egyszerű módja egy RC differenciáló tag. De egy RC tag, csak egyenárammal működik.
De a leírásod alapján nem igazán lehet megtudni mire van szükséged. Csak azt tudni, hogy 230V van az indításhoz. De hogy mit kell működtetni, mennyi ideig, milyen táp/relé van vagy nincs, azt nem.. üdv!
Akkor lehet, hogy a potméter miatt van, mert olyan 13k-30k közt változik a fényellenállás, ha eltakarom, és lehet, hogy hőtágulás vagy valami miatt kicsit változik a pozíció, és az ellenállása a potméternek, és ez épp elég változás ahhoz, hogy nagyobb legyen a fényellenállástól. Változhat ennyit a potméter ellenállása, ha nem mozdítják?
De mit nem gondoltam végig? Miről nem tudtam, hogy hogy szeretném, hogy mit csináljon? Azért írtam le részletesen a hibát, mert ha csak annyit írok, hogy nem kapcsolt be sötétbe, akkor arra az a megoldás, hogy várjam meg az időzítést, vagy tovább kellett volna várnom a sötétedésig. De megvártam mindkettőt. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
Hello! Csúcsérték képzéssel, mint pld. ahogy itt megoldottam.. üdv!
Hello!
- Jó, hogy megmérted az ellenállás változást. (Mellesleg elég kicsi, valószínűleg kisebb ellenállású CDS-t használsz. ) Nem csoda, hogy így viselkedett, ezzel pont a küszöbértékeken volt a hiszterézis az ellenállás értékek mellett. De ha alkalmazol egy 22kohm-os visszacsatolást, és a potit kb. 30kohm-ra állítod be (vagy fix 33kohm-ot használsz az ellenállás és a poti helyett), akkor meg kell oldódjon a gond. Mert számításaim szerint, ekkor a kapcsolási érték 16k és 25k lesz. Vagy is az belül a CDS változásaidon. Természetesen egy műveleti erősítővel, oda és olyan kicsire lehetne állítani a hiszterézist ahova akarjuk, csak éppen nem érdemes újrafogalmazni a dolgot, ha már kész van. - Arra gondoltam csak, hogy nem értettem a leírásod alapján, mit kivel szeretnél összekötni a két áramkör között és miért. De ha Te tudod, vagy az jó ahogy van számodra, akkor minden rendben. Remélem most már működni fog. üdv!
Szia! A kapcsolás megfelelő részét lemásoltam egy szimulátor programban, teljesen jól működik, egészen addig amíg ilyen 3, 4 stb. Voltokat próbálok vele összevetni. Szépen hozza a nagyobb értéket. Csak az a probléma, hogy az LM35 általam használható kimenete kb. 300mV-800mV között lesz, ami 30-80°C-ot jelent. Ha például 300 és 350mV-ot vezetek a bemenetre, a közös kimenet kb. 401mV. Ami azért gond, mert nem mindegy, hogy 35 vagy 40°-ról van szó.
Szerinted hogyan módosítsam, hogy akár 10 mV pontossággal működjön?
Tovább próbálgattam: ha elhagyom a diódákat, és ellenállásokra cserélem, akkor a kép szerinti bekötéssel működik
Hello!
Ennek oka, a féltápfeszültséges üzemmód. Az is egyfajta "egyenirányítás". Ugyan is amelyik bemenet alacsonyabb mint a maximum, annak kimenete 0V-ra megy le. Mivel tovább nem tud menni, nem tudja kiegyenlíteni a másikat. Vagy is nem átlagolás lesz. A maximumos, meg addig tekeri a kimenetét fel, míg a közös ponton nem lesz egyenlő az érték a maximummal. De egy dologra figyelni kell. Ha négy fokozatot alkalmazol, akkor 3 kimenete nullán lesz, egy maximumon. Így az ellenállások egy 1:4 arányú osztót alkotnak. Vagy is a maximum értéke nem lehet nagyobb, mint a táp negyed. Ha 5V tápot használsz, és pld. LM324-et, akkor a maximális kimeneti feszültség nem lehet több 900mV-nél, vagy is 90 foknál. Mert az LM kimenete, kb. 3,6V-ra tud felmenni 5V táp esetén. ennek negyede a 900mV. Ha a 90 fok elég, akkor oké, ha nem Rail-to-Rail erősítőt kell alkalmazni, és 125fok lesz a maximum.. üdv!
PWM!
Üdv! Adott egy áramkör pic vezérlővel. Kész programot égettem bele. Bővebben: modlight A chip három kimenete közül kettőn 5Vpp-os pwm jel van. Ezekkel nincs gondom, simán tudom 700mA-es max árammal meghajtani az RGBLed két chipjét. Azonban a pic egyik kimenetén 0,5 Vpp jelenik meg. (ilyen a program. Több pic-kel több programverziót próbáltam a feszültség max 0,9 V) Ezzel a jellel szeretnék meghajtani a power(rgb)led harmadik chipjét. Milyen kapcsolással tudok ebből a kis jelből max 700mA áramot"gyártani"? Előre is köszönöm a segítséget!
Hello!
A szerkezet redőnyt működtet. A redőny 230V-os, és a jelenlegi működés szerint az egyik ágon mindig van 230V a végálláskapcsoló kapcsolja le a motort. Viszont nem muszáj rajta folyamatosan jelnek lenni, elég kb 10 sec amíg a redőny fel vagy le megy. Az egyenáram nem gond, mert akkor egyenirányítom mindkét jelet és az egyenfesszel relét kapcsolok ami a vátltót fogja adni a motornak. Azért kellene impulzussá alakítani, mert így nem tudom rákötni a távirányítót anélkül, hogy vagy az óra, vagy az RF modul ne legyen domináló.Nem tudom így érthető voltam-e.
Hozzávetőlegesen értem, csak nem tudom mi lenne az optimális megoldás. Mert azon felül, hogy a folyamatos jelből 10sec jelet képzel (amihez eleve valami kis elektronika kellene), úgy látom, "keresztreteszt" is meg kellene oldani. Mert mi van, ha a 230 mondjuk húzza FEL a redőnyt, közben meg a távrángatón megnyomod a LE gombot?
A rajzot elnézve ott valami más gond lehet, mivel egyértelmű, hogy a tranyókkal mennie kellene minden egyéb hókuszpókusz nélkül. A hibás működésnél keress zárlatot, mérd meg az ellenállást, a tranzisztort.
Idézet: „mi van, ha a 230 mondjuk húzza FEL a redőnyt, közben meg a távrángatón megnyomod a LE gombot?” Igaz, de tételezzük fel, hogy van annyi eszem, hogy ne tegyem. Minimáis elektronika belefér, csak ne kelljen kidobni a már beinvesztált 10-15e forintot. Az a baj, hogy gyorsan kellett, különben most nem kéne variálnom, mert akkor csinálnék egy komplett cuccot hozzá amiben minden benne van, de így, marad a meglevő cucc, meg a minél egyszerűbb és olcsóbb kiegészítés.
Sziasztok! Van egy monitor,nem indul be. Az adapter az jó.Szerintetek itt mi lehet az első ami megadja magát? A múltkor az apámét szétkaptam mert az is hasonlót művelt,de ott egyértelműen látszott hogy a kondikat ki kell cserélni,azután az működött is.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
Valami nem akarja az igazságot.
Ha az R3-mas potit tekergetem, akkor van a legnagyobb hangerő, amikor majdnem 0 lesz az értéke. De ha 0-ra tekerem fullon, akkor elhallgat, ha növelem, halkul. A soros ellenállással is szinte teljesen elhalkult. Mit rontok el? |
Bejelentkezés
Hirdetés |