Fórum témák
» Több friss téma |
Több Graetzet is kipróbáltam, PC tápok szekunder köréből is diódákat. Nem sokkal jobb a helyzet velük, néhány milivolttal csupán. No majd megoldom, a trafóra is tekernem kell még, most csak 12V a szekunder váltó.
Idézet: „WOUXUN KGUVD-1p készülék billentyű lezárását a "véletlen" elnyomogatás ellen hogyan lehet biztosítani?” Hogy az egymillió kódból véletlen eltalálja a jót arra kicsi az esély... Ha nem hozzáértő akkor nincs PC programozója se, ha meg hozzáértő akkor a leforrasztott kábelt is visszaforrasztja.
Szia!
Valóban keveset voltunk 7 MHz-en. Először QRP összeállítással próbálgattuk a 20m-es árbocra felhúzott deltaloop-ot mint a képen látható FT-817 Akkuról/napelemről. A deltaloop alja látszik valamennyire a képen, hogy eléggé belóg. Aztán feljebb húztuk meg toldottunk is bele és beállt 7050KHz -re. Ugyanekkor játszottunk a 2m 5 elemes DK7ZB féle Yagival ami jól bevált csak alig volt valaki akivel lehetett beszélni. A nagy árbocról egy 80m-es lejtős Deltaloop-ot is feltettünk . 14 MHz-re pedig egy 3 elemes Yagit. Ilyen hangosan ritkán hallottam még DX-eket, mint ha 80m-en vettük volna a szomszédból. Üdv. Gábor
Délután jött az ihlet, ha már lendületben vagyok gondoltam egy DOUBLET antenna kísérletet elvégzek. Az eredmény a vártnál is jobb volt. Még nem jött fel a terjedés de így is 57-es riportokat kaptam 7 MHz-n majd 3,6 MHz-n. Viszont fontos tapasztalat, hogy ha 80m-en is szeretnénk illeszteni az antennát akkor minimum 40m sugárzó hossz szükséges de akár 42m is lehet. Jelen esetben 41,5m az-az 2x20,75m volt a sugárzó hossz. A tyúklétra kb. 600 Ohm-ra volt méretezve 7cm értávolságú Lambda negyed hosszú szimmetrikus tápvonal. Közvetlenül a Z-Match illesztő szimmetrikus kimenetéhez csatlakozott a tyúklétra. Ezzel a komplexummal 3,5 MHz-től 24,5MHz-ig minden Amatőr sávon le lehetett hangolni az antennát. 28 MHz-n is le lehetne hangolni de kisebb szerelési és kezelésből adódó közelségi kapacitással. Neked is ajánlani tudom ezt az összeállítást ha meg tudod oldani, hogy a tápvonal ne legyen fél méternél közelebb fém tárgyhoz, és a rádiós sarokhoz szigetelten be tudod vezetni.
Gratulálok hozzá! Nagyon szép munka.
Korábban én is kísérleteztem doublet antennával, csak épp 300ohmos TV szalagkábelt használtam. A lényeg, hogy valóban nem volt mindegy a szalagkábel elhelyezési pozíciója, egy egy telepítés alkalmával MFJ-t kellett használni amivel aprólékosan kellett kikísérletezni a szalagkábel elhelyezési módját. Véleményem szerint jó beállításokkal jó kis antenna, de nem szabad elfelejteni hogy nagyon kompromisszumos. A hossza a tápvonal nagy méretei nem igazán kitelepülős antennára jellemző tulajdonságokkal bír. Azonkívül 20m a föld feletti telepítési magassága.
Persze lehet másképp is elhelyezni és tunerrel le hangolni. Tunerrel viszont a drótkerítést is le lehet hangolni. Akkor meg minek ilyen bonyolult antenna, elég egy egyszerű LW is. Sok SOTA és WFF kitelepülés után én továbbra is a félhullámú dipólt helyezem előtérbe. Sokkal csendesebb adás és vétel oldalon is, elvégre mégis csak egy hangolt elem. Két adós, több sávos üzemnél nem mindegy hogy az antenna, hangolt vagy kompromisszumos. Két dipólt használva pl 7 és 14MHz-re a dipólokat egymásra merőlegesen kifeszítve, végeitől 3 méterre, 50-70W powerrel SINCS áthallás a két sáv között. Ha már az egyik nem hangolt antenna, nagy a fröcskölés, majd használhatatlan TX és RX oldalon, mindkét sávon! A napelemes táplálásról írhatnál pár szót! Gondolom akkut használsz puffernek. Milyen fesszabályzót használsz és mekkora a kapacitása a napelemednek? (Olyan 100W körülinek nézem...) Én a 3.5MHz-et nyáron elfelejtem, csak 7MHz-et favorizálom. Most amúgy is rossz a terjedés és csak 7 és 14MHz megy. 73!
Szia Rumcájsz!
Visszafelé válaszolva: Valóban igen gyenge szokott lenni meg zajos is a 80m nyáron ám én azért tartom mégis a kedvencemnek mert egy-egy kitelepülés vagy csak hétvégi antenna kísérlet , vagy kezdőknek épülő megfigyelő vevő első szárnycsapásaiként egyből lehet Magyarul beszélő állomásokat hallani, beszélni velük. Persze ez 40m-re is igaz. Valamint 80m-re könnyű aránylag stabilan működő riget építeni. A Low Band DX-elést most nem említjük. A napelemes üzem kicsit kényelmetlen a tartozékok és maga a napelem cipelése miatt, hacsak nem járművel megy az amatőr. Viszont érdekes meg jól esik a Napenergiát alkalmazni. A képen egy 12V 18Ah zselés akkut alkalmaztam ( de gyakrabban 12V 7,2Ah -st szoktam) A jelenlegi Napelem egy Poly kristályos 75W 22V 4A egy FET-es töltésvezérlővel alkalmazva melynek van stabil 12V 4A fogyasztó kimenete, amit mély kisűlés megközelítésekor leold. A hangolt tápvonalas "Doublet" antenna ellentétben pl. az FD4-el egyáltalán nem kompromisszumos mivel mindig az aktuális üzemi frekvencián maximális illesztés és minimális SWR érhető el a tápvonal hangolása végett. Hanem igen kényes és mechanikusan problémás pl. egy sűrű bokros területen való kitelepülésen vagy ép lakótömbben alkalmazni. Részemről maga a kísérlet sokszorosan megéri a fáradtságot befektetett időt mert élvezet egy dipóllal az összes amatőr (vagy azon kívüli csak vételen) frekvencián lehangolni, rádiózni. Egy SOTA kitelepülésen természetesen egy könnyű vékony koax-al táplált egyszerű sávra behangolt dipóllal sokkal könnyebb dolgozni (telepíteni). Ezek ellenére is csak ajánlom a kísérletezni hajlamos társainknak, a Hangolt tápvonalas antenna megépítését akár TV szalagkábellel de főleg szimmetrikus illesztővel együtt. Üdv. Gábor A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
Igen Gábor, így igaz!
Szerintem kompromisszumos ugyanis antenna illesztőt kell használni, ami kompromisszumossá teszi. Soha nem veszi fel a versenyt egy hangolt antennával! Egyébként meglepően jó eredményeket lehet elérni párhuzamos dipólokkal is! És ahány dipól annyi sáv és a tuner elhagyható. Én a tunerral úgy vagyok, hogy egy rendes antennához nem kell tuner, amihez kell az mind kompromisszumos (és óriási túlzással nem antenna). Ennyi erővel a drótkerítést is lehangolhatnám. Az egyik ismerősöm egy 3 tagú alu létrát hangolt tunerral 7MHz-re és sokáig azzal QSO-zott. A bevitt energia átalakul és ha nincs a sugárzó rezonancián soha nem fogja a jelet teljesen lesugározni. A tunerral impedanciákat illesztesz de a sugárzó tulajdonságait sosem lehet pozitív irányba megváltoztatni. Ezért vallom azt, hogy egy hangolt antennánál nincs jobb erősítő se TX sem RX oldalon! Természetesen kísérletezni jó vele, érdekes és magát az eredményt a kapott riportok döntik el! 73! A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
Egy jó antennahangolóval egy bilit is le lehet hangolni akármelyik sávra, az adót le is illeszti, csak éppen sugározni nem fog. Egy műterhelés is lezárja az adót, de az sem sugároz.
Az antennát nem csak az adóhoz hanem a szabad térhez is illeszteni kell(ene). Azt pedig csak a fizikai méreteivel lehet. (sajnos) A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
Ez így igaz, ebben egyetértünk! Szóval Te is a hangolt dipólra voksolsz?
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
Ha csak lehet, és a körülmények megengedik. De sokszor muszáj kompromisszumot kötni. És a veszteségeket adóteljesítménnyel pótolni.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
Úgy érzem sokkal mélyebben kell bele olvasni magam ebbe a tyúklétrás témába, sok dolog a levegőben lóg és sok dolgot el sem tudok képzelni amik végbe mennek egy ilyen rendszerben. Amit írtál az teljesen helytálló a rosszul kompromisszumosan összerakott, telepített antennáról amit Tunerrel kell lekínozni. Azt írod ugye, hogy Tuner=illesztés az-az illesztés =Tuner. De gondolkodjunk úgy, hogy nem csak illesztés hanem rezonanciára hozás tényleges hangolás még pedig a tápvonalat hangoljuk! Egyben a sugárzó a tápvonal és a hangoló-illesztő egy komplexumot alkotva működik és mint ahogyan pucuka írta még a közeg felé is illeszkedni kell eme szerkezetnek.
De az eddigi gyakorlatok és utána olvasások nekem azt mutatják, hogy igen jó hatásfokkal sugároznak ezek a szimmetrikusan táplált , hangolt tápvonalas antennák. Bizonyára nem véletlen alkalmazták ezeket katonai , hajózási stb. alkalmazásban. Újabban hozzá lehet jutni 300-450 ...Ohmos ún. ablakos szalagkábeleknek is amit már kitelepüléseken is könnyebb kezelni mint egy nálam is kreált létrás tápvonalat, csak nem olcsó. Összegezve: nem állítom, hogy a legideálisabb de azt sem , hogy kompromisszumos a hangolt tápvonalas antenna. Ennek még utána kell tanulnom először is az antenna könyvből , a Low Band DX-ing c. könyvből, és egy-két akkurátusan megírt régi tankönyvből. Üdv. addig is! Gábor
Addig nincs is elég teljesítmény rajta amíg az antenna végén fel nem tünik Szent Elmo tüze..
Van egy olyan téma, hogy tápvonal elmélet. Elég nehéz, összetett dolog, de érdemes megismerkedni az elosztott paraméteres világgal. Ha sikerül beleásni magad, rájössz, hogy az egész világ egy nagy elosztott paraméteres világ. Minden képlet ennek a világnak egyszerűsített formája. Ilyen, vagy olyan paraméterek állandónak tekintve, holott tudjuk, hogy a világon semmi sem álladó. (csak az állóhullám )
A leírtakkal teljesen egyetértek, egy mondatot kivéve!
"" De gondolkodjunk úgy, hogy nem csak illesztés hanem rezonanciára hozás tényleges hangolás még pedig a tápvonalat hangoljuk!"" No, ez abszolút nem igaz! A tunerral soha az életbe nem fogod rezonanciára hozni az antennát (sugárzót), kizárólag a TX kimenetének tetsző viszonyokat tudsz létrehozni! A tuner után egzakt viszonyok alakulnak ki, viszont az már a PA-t már nem befolyásolja. Rezonanciára hozás kizárólag a fizikai méretek megváltoztatásával lehetséges! Az illesztó tag, kondenzátor nem hozza sosem rezonanciára a sugárzót,csak a talpponti tulajdonságokat fogja a TRX számára kedvezővé tenni. Tehát a rezonanciára hozás hatalmas túlzás! A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
Szia/sztok!
Igaz, Antennaman figyelj oda es ne amuldozz! Akarmilyen dolgot akarsz hasznalni, mint radiofrekvencias sugarzo, azt magat kell rezonanciara hoznod. Az, hogy a betaplalasi pontban milyen impedanciad alakul ki amikor rezonancian van a sugarzo szerkezeted, azt az impedanciat kell illesztened a kivant impedanciaszintre! Odafigyelj! Udv!
OK oda figyelek, de még átrágom magam ezen a hangolt tápvonal és haladó hullámú sugárzó témán.
De hagyjuk most figyelmen kívül az impedancia illesztést! A vitatott téma, hogy az említett komplexum valóban hangolható az-az rezonanciára hozható, vagyis nem kompromisszumos. Ellenőrizzük le pl. egy GDO-val.!
Szeva Gabi!
A kompromisszumos nem azt jelenti jelen esetben, hogy _egy_ bizonyos frekvencian tokeletesen el latja a feladatat, hanem azt jelenti, hogy X mennyisegu frekvencian _is_ mukodik, valamilyen hajlandosagot mutat a "hangolt vagy meretezett" tulajdonsagokra. Ha egy bizonyos frekvenciara tervezzuk/allitjuk/hangoljuk azt a dolgot, akkor tapvonalrol, illesztorol vagy antennarol beszelunk de semmikepp sem "kompromisszumos" dologrol, mert nincs miert/mivel kompromisszumot kotni. Azonban, ha tobb frekvenciara meretezunk valamit, akkor, abban az esetben beszelhetunk "kompromisszumos" dologrol! Idézet: - az emlitett komplexum attol fuggetlenul, hogy rezonanciara huzhato vagy sem, amennyiben csak egy frekvenciara tervezzuk, nem beszelhetunk kompromisszumrol, csak jol tervezett/illesztett/kivitelezett rendszerrol vagy nem kihangolt, rosszul tervezett rendszerrol.„"A vitatott téma, hogy az említett komplexum valóban hangolható az-az rezonanciára hozható, vagyis nem kompromisszumos."” Hallgatlak...
lemaradt:
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Van egy könyvem ami ezekről szól.Érdekel akkor átküldöm.Nem egy mai kiadás (1965) de a fizika nem változott azóta sem.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
Szervusz Leraz!
Na ná, hogy érdekel!! Ezt kerestem eddig is antennákról és tápvonalakról, hogy valamivel kevesebb legyen a "fehér folt" meg ne lógjon annyi minden a levegőben. Valamint csak jó ha ilyen régimódi a könyv, mert azokban még akkurátusan le voltak írva a fogalmak. Addig csak vak vezet világtalant, és meddő vita üti fel fejét a topikban. Köszönöm előre is! Üdv. Gábor
Szia!
Mutatok én is egy régi, de nem elavult témájú könyvet: URH és tv antennák.
Idézet: „ne lógjon annyi minden a levegőben” De azért valaminek csak kell lógnia ... ha más nem akkor az antenna drótjának !
Szia.
Átküldtem de ha mást is érdekel szívesen küldöm bárkinek. 6,5 MB méret.
Ha van Gmail-es email-címed, akkor egykönnyen feltöltheted a Google Drive-odra, ahonnan aztán megoszthatod mindenkivel.
Szia.
Köszönöm, ezt még nem ismertem.Megpróbálom.
Köszönjük a megosztást és a nagyszerű könyvet!
Régen rengeteg jó könyv jelent meg az elektronika szinte minden területéről, rendszerváltás után semmi.
Egyetértek Veled!
Sajnos, nem jó irányú a változás! Amit elvárnánk, múltbéli, megélt élményeink alapján. Ezért, az ilyen esetekben….A „transzcendencia fogalmával” foglakozni annyi… ” Mint, kiszáradt folyómederben a halak nyomát keresni”! |
Bejelentkezés
Hirdetés |