Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   299 / 979
(#) proba válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Társasház (tapasztalat) ma is épül PEN-nek kinevezett vezetővel. Ebben az esetben a vezeték szine erősen megtévesztő Itt a sínek szerepe okozhat némi bonyodalmat, esetleg rossz sínről kap nullát (esetleg rosszabb esetben védővezetőt) valami abból komoly baj is származhat.
(#) ötfelezős válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

nemhogy 1983-ban, de már 1960-ban is szétválasztott, 5-vezetékes hálózatot építettek a társasházakban
Bocsánat, de nem egészen így van, valamikor a 70-esek végén vált megengedetté a 4 vezetős rendszer. Ugyan már nem számít, de akár elő is tudnám keresni a pontos időpontot.
(#) ötfelezős válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

...folyt
a jelen szabványok szerint megintcsak nem lehet szakszerűen bekötni, mivel egyfelől a PEN - PE/N szétválasztási pontra kéne kötni egy/a földszondát
Bocsánat, ezt honnan származtatod? Szerintem ilyen előírás most sincs, de a magyar szabványok idejében nem volt, mert a szövegük pont ellentétes ezzel (épületbe való becsatlakozáshoz írja elő a földelést, stb)

Még megjegyezném, hogy a magyar szabványok idejében (honfoglalástól 2003. 02. 01-ig) a négyvezetős nullázott rendszer keresztmetszete új létesítésnél 10 mm2 lehetett, régi épületnél meg 6 mm2 is elfogadott volt. Anyagtól függetlenül.
(#) dudassandor1 válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Szia!
Akár meg is oszthatnád velünk ezt a kisebb vihart kavaró "korrekt választ"! Köszi!
(#) zoli_varga válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

MSZ447? Abban van mérőhelyre tipizált bekötés a mellékletben minimális keresztmetszet hivatkozással. De ez a létesítési. 2009 a friss.

Rockersrac ha összekötöd (azaz a fogyasztói főelosztóban van a lakás földelő sínje )azt legalább 6-os vezetékkel kell megtenned és akkor a PE a folytonos az N a leágazott.
(#) fúró hozzászólása Aug 31, 2013 /

Sziasztok lenne egy fontos kérdésem vettem egy új bojlert a régi helyet és elszántam magamat hogy felkenné hozzá egy fi relét tenni .Na már most a kérdésem a következő a éjszakai áramom a kismegszakító az B10 A , ami nekem van itthon fi relém az 40amperes és 30mA az érzékenysége lehet hogy van itthon még 16, fi relém abban nem vagyok most biztos , ja és tennék mellen egy 2polúsú B10A kismegszakítót hogy a fázist és a nullát tudjam vele szakasztatni . Szerintetek ha bele építem a 40Amperes fi relét 30mAperes érzékenységgel az jó lesz szerintetek , mert csak a szivárgó áram érzőséget érzékeli és ha valami baj lenne a a 10Amperes kismegszakító le oldana . A válaszokat előre is köszönöm
(#) szamóca válasza fúró hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Az ÁVK-n a 40A a rajta maximálisan átfolyó áramerősséget jelzi, míg a 30mA a maximális szivárgási áram nagyságát, ami felett megszakítja az áramkört.
A kismegszakító zárlat ellen véd, ezért a méretezése, a bojlerben elhelyezett fűtőbetét áramfelvételétől függ.
(#) fúró hozzászólása Aug 31, 2013 /

szia és a 40 Amperes jó lenne hozzá
(#) proba válasza fúró hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Mivel a túláram védelmet a kismegszakító ellátja így a FI biztosan jó lesz. Viszont a kapcsolóként használt kismegszakítók csak akkor tűnnek jó ötletnek, ha a "nyelvüket" összekötöd.Ha véletlen a nullás old csak le, akkor bár a bojler nem működik, mindenütt fázis lesz, így inkább egy rendes kétsarkú kapcsolót javasolnék.
(#) elektrorudi válasza proba hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

A korrekt megoldás a 1P+N kismegszakító lenne. Sajnos az ára többszöröse a 2P-nek.
A 2P-nek a "nyelve" eleve össze van kötve. Nem?
(#) szamóca válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Azon kívül, hogy nem külső karösszekötést használnak, van valami szerkezeti különbség a felépítésükben?
(#) kameleon2 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Van. A belsejükben. Különben nem lenne önálló termék. A nulla ágat nem védi túláramvédelem, csak megszakad a túláram esetén az is - tudtommal.
(#) szamóca válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Akkor pont hogy olcsóbbnak kellene lennie mint a két fázisúnak.
(#) elektrorudi válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 1, 2013 / 1

Ezen kívül, a N megszakítása késletetett a P-hez képest. Azaz: a P nem kerülhet ki a nulla nélkül egy pillanatra sem.
(#) elektrorudi válasza szamóca hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Szerintem ez kereskedelmi kérdés. Talán a P+N-ből kevesebbet rendelnek, kevesebb fogy(?). ... vagy nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
(#) napeta hozzászólása Szept 1, 2013 /

Sziasztok!

Bocs, hogy itt kérdezem, de itt van élet. Szóval beszereztem egy XBS FF-3 fázisfigyelő relét a 3 fázisomra, azt szeretném bekötni. A leírási itt van: http://www.mixvill.hu/data/docs/1359474232-FF3_Manual_instruction_G.pdf
Bocs, ha hülyeséget kérdezek, de még laikusnak számítok a témában.
Szóval a kérdésem az, hogy ezt nem úgy kell bekötni, hogy átfolyik rajta az áram? Van egyik oldalon három bekötése, L1, L2, L3, ezek sorrendben a fázisok. Másik oldalán meg 15, 16, 18. Ezek mik? Ha bekötöm a 3 fázist, akkor a piros led folyamatosan világít, ami azt jelenti, hogy helyesen van bekötve, de a 15, 16, 18-on nincsen áram....
(#) mps válasza napeta hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

A 15,16,18 egy kapcsoló kimenet, azzal tudsz vezérelni pl. egy mágneskapcsolót, amivel már védheted a fogyasztókat. Nem megy át rajta az áram, csak figyeli, hogy meg van e a három fázis.
(#) kadarist válasza napeta hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Szia!
A bekötési rajzon minden ott van. Tehát erre csak a feszültségeket kell rákötni, mert ez feszültségfigyelő. A számozott kivezetések pedig relékontaktusok, amelyek segítségével mágneskapcsolót kapcsolhatsz ki, ha megszűnik egy fázis.
(#) napeta hozzászólása Szept 1, 2013 /

Köszönöm, így már értem.
(#) Szirty válasza napeta hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Helló napeta!

Idézet:
„de a 15, 16, 18-on nincsen áram....”

A 15, 16, 18-as kivezetés egy potenciálfüggetlen váltó érintkezős relé kontaktus. Ott nem fogsz feszültséget mérni.
Ha a fázis sorrend rendben van és nincs aszimmetria, akkor a készülék összeköti egy belső relé segítségével a 15-18-as pontot (ezzel együtt megszakítja a 15-16-os pontot).
Ha hibát jelez (fázis kimarad, vagy rossz a sorrend) akkor a 15-16-os pontot köti össze és a 15-18-as pontok közötti kapcsolatot szünteti meg.
(#) Zsolteey hozzászólása Szept 1, 2013 /

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segitséget kérni.
A lakásban, ahol lakom, van egy kis spájz. Ebben van egy konnektor, felette egy kapcsoló és egy lámpa. A kapcsoló csak a lámpát kapcsolja, a konnektorban folyamatos áram van.
A konnektorhoz három szál vezeték megy: kék, barna, zöld-sárga. A konnektor nem földelt, a zöld-sárga nincs bekötve.

Gondoltam, hogy ha már ott a harmadik szál és van egy feles földelt konnektorom, kicserélem.
Lekaptam a konnektort és azt láttam, hogy a bekötés a következőképp néz ki:
konnektor két csatlakozójába belemegy a kék és barna szál, majd abból a csatlakozási pontból, ahova ezek a szálak bemennek, továbbmegy két szál a kapcsolóba.

Logikailag nagyon nem áll össze nekem, hogy ez hogy tud igy működni :S
Van ennek a kapcsolásnak külön neve ami alapján utána tudnék nézni?

Köszönöm a segitséget!
Zsolteey.
(#) kameleon2 válasza Zsolteey hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Szerintem rajzold le - érthetőbb lesz. A kapcsolóba a kötődobozból eleve elegendő két szál hiszen az egyik fix fázis (betáp) a másik kapcsolt fázis, ami a lámpához megy tovább. Vagy rosszul értettem valamit. A dugaljba pedig nem ártana azt a fránya védőföldet bekötni...
(#) Zsolteey válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Igen, kapcsolónak elég két szál, az odaáig rendben van. Csak hogy nekem összesen van két szálom kapcsolóval és konnektorral együtt
Rajzból sosem voltam jó, de mellékeltem valamit .
Jelenleg nem bántottam semmit, még a földeletlen konnektor maradt a helyén.

A kábelezés többi részét nem tudom megnézni, falban van. :S

SNC00515.jpg

(#) kadarist válasza Zsolteey hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Szia!
A kapcsolót is lekaptad? Lenni kellene még vezetékeknek, mert ennek így se füle sem farka. A lámpához is kellene, hogy menjen vezeték a kapcsolóhoz, az hol van?
(#) Gabó válasza Zsolteey hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Ez a rajz, így max egy igen erős rövidzárat tud csinálni. Szerintem a konnektortól megy a lámpa fele a nulla is, meg a fázis is. És a fázison van a kapcsoló.
(#) Zsolteey válasza Gabó hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Megvan, kibogoztam.
A konnektorból megy tovább minden szál a lámpa felé és a fázis van megszakitva. Kicsit kókányoltan van megcsinálva, aztán az kavart meg.
(#) Gabó válasza Zsolteey hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Ez nem kókányolt, mert régen így voltak megcsinálva a lámpák, ha nem akartak kötődobozt beiktatni.
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Mostanában is ez a divat annyi különbséggel, hogy mély szerelvénydobozt raknak és abban csinálják meg a kötést szabályosan. Ideális esetben nincs kötődoboz, max. 1-2 nagyobb, kevésbé látható helyen.
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Huh, akkor pár év alatt, sokat változott ez is.
(#) kameleon2 válasza Zsolteey hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Igen kadarist jól mondja, mert lehet így bekötve, de akkor késarkú a kapcsolód, azaz megszakítja a fázist és a nullát is . Csodák nincsenek.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
Következő: »»   299 / 979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem