Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   137 / 200
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Ekkora terheléstől nem kellene még neki nagyon melegedni, csak ha hosszabb ideig terhelted, ezért van benne a ventilátor. Meg kellene nézni szkópon, hogy milyen a vezérlés amikor rendellenesen működik.
(#) ha6qt hozzászólása Aug 26, 2013 /

Sziasztok!

Egy AT csatlakozókkal bíró, de indítás szempontjából ATX (van rajta egy földre küldendő külön csati az indításhoz ) rendszerű Aztec redundáns tápot szereltem ki egy szerverből a hétvégén. Elvileg 13A terhelhetőségű a 12V-os ágon ( 5V-on 45A). Régi cucc, kb. 1998 körüli, de olyan védelem és alkatrészek vannak benne, hogy jobban rábíznék bármit, mint a mai LC-POwer, Chieftec, stb csodákra.

A következőt csinálja: Egy rádió adó-vevőt hajtok vele, de 6-8 Amper áramfelvételnél elkezd gerjedni a rádió, pedig a feszültség nem esik, csak 0,1 Voltot. Kondi lehet? Vagy Jobban be kell terhelnem az 5V-os ágat?

Köszi!
(#) 1984white válasza ha6qt hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Szia!
Szerintem ha a 12V ágat használod, akkor kösd át oda a vezérlőic figyelését, hogy azt a feszültséget stabilizálja a táp. Ekkor az 5V -ot nem kell külön terhelni. Lehet ez meg is oldja a problémád.
Ha nem javul a gerjedés, esetleg a 12V oldalon a pufferkondikat érdemes LOW-ESR típusra kicserélni.(gyárilag is ilyenek vannak benne)
(#) _vl_ válasza ha6qt hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Rakj rá egy szkópot, és nézd meg, hogy hány mV a zaj a kimeneten. Esetleg egy-két LC-taggal lehetne szűrni rajta.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2013 /

Igen, erre gondoltam én is, ránézek szkóppal, na ilyenkor nem baj a két csatorna. Az érdekesség az, hogy üresen pöfög, és úgy is melegszik egy kicsit, nem nagyon de érezhető hogy valami van.
(#) Doncso hozzászólása Aug 27, 2013 /

Kapcsi üzemű táp kivégezve..... képek, sztori nemsoká.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

szenes képek, volt itt csattanás, durranás, szikra, meg egy kis láng is füsttel Bővebben: Link Na , akkor előlről az egészet. Érdekes volt, izzó rajta a szekunder oldalon, épp terheltem, gondoltam nézem szkóppal a trafó szek oldalát, tekergetem a potit, szépen változott is a kitöltési, egyszer csak megindul a problem. Akkorát ugrottam helyből.
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Szép. Ekkora amortizációt PC tápban még nem láttam.
(#) Doncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Akkor valamit azért tudok. Pedig annyi volt, hogy a 12v 50w-os izzóval terheltem, közbe néztem a szekunder tekercset, kis túllövésű négyszöget láttam, gondoltam tekergetem egy kicsit a feszültség potit, ekkor szépen változott is a kitöltési tényező, majd a következő pillanatban pákk, akkorát ugrottam hirtelen. Nem baj, nem adom fel, érdekes a dolog számomra.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
(#) gerenk válasza Doncso hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Szia !
A primer oldal nem volt biztosítva, vagy túl nagy volt a biztosítás ?
A kapcsolóüzemű tápokkal való kísérletezéshez érdemes egy 250 W-os HG fojtót
sorba kötni a primer ágba.
(#) Doncso válasza gerenk hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Hát igen, de ez most így járt szegény, majd a következőnél nem leszek ennyire óvatlan, de a fene gondolta volna, hogy egy pillanat alatt rommá ég. A HG fojtó , az HgLi lámpa előtétje lenne? Ha igen, ez miért jó? Mit csinál? Jobb mint egy izzó, vagy nagyobb teljesítményű soros ellenállás a primer körbe?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
(#) gerenk válasza Doncso hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Amikor "divatba" jött az ORION VIDEOTON pump tápegység a TV technikában annyi sok hasonló eset történt hogy egy életre megtanultam fojtó nélkül nem kezdek a javításához.
A lakásban az össszes TV mind így üzemel most is.
(#) 1984white válasza Doncso hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Szia!
Szép! . Soros izzó nem volt közbeiktatva?
(#) gerenk válasza Doncso hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Jobb mint az izzó, vagy előtétellenállás.
Egy 250 W-os higanygőz fojtó kb. 1 A rövidzárási áramot szolgáltat, ez még nem csinál
rombolást a tápban ha a kapcsoló tranzisztor zárlatos lesz.
(#) Doncso válasza gerenk hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Akkor az amire gondoltam, egy HgLi fojtó. De az meg tudod mondani miért jobb mint egy ellenállás, vagy izzó? Nem tudom ,csak kérdem.
(#) gerenk válasza Doncso hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Az izzó és az ellenállást tartalmazó áramkörben a terhelés növelésére csökken a feszültség,
az izzószál ellenállása hidegen kisebb mint melegen.
Az induktiv fojtó esetén a névleges teljesítményig nem csökken számottevően a feszültség.
(#) 1984white válasza gerenk hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Szia!
Ilyen előtétet hol lehet venni? Kéne nekem is egy. Eddig izzóval korlátoztam és tényleg a feszültség sokszor kisebb volt a kelleténél.
Üdv!
(#) kadarist válasza 1984white hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Villanyszerelési üzletben vehetsz ilyet, vagy bontasz egy leselejtezett lámpatestből.
(#) gerenk válasza 1984white hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Több típus létezik 80 W 125 W 150 W 250 W és 400 W.
Mindig a védendő táp teljesítményéhez legközelebb levőt érdemes választani.
Bocsi a választ Doncsó-nak irtam
Használhatsz fénycsőfojtót is többet párhuzamosan kötve.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
(#) Doncso válasza gerenk hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Ja így már értem. Köszönöm. A leválasztó trafóm kimenetein ki van alakítva egy megszakítás, ahova be lehet iktatni bármit, izzót, ellenállást, de akkor szerzek ilyen fojtót.
(#) djhans hozzászólása Aug 29, 2013 /

Én is átalakítok egy PC tápot labortápnak. Áttekertem a PC táptrafót, a primer maradt a 2x20 menet, a szekunder 2x14 menet 1mm huzalból. 200V 10A-es dupla diódával lesz egyenirányítva. A max fesz 50V van megcélozva 4A mellett. A primer és szekunder tekercsek között 3 réteg kapton szalag van szigetelésnek. 1KV-os szig. vizsgálóval ellenőríztem a trafót, jó volt. Megnézzem 3KV-ossal is? Esetleg szigetelő lakkba áztasam a csévét?
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Az 50V/4A miatt kár volt áttekerni, azt alapból tudja, mondjuk nagy áramon inkább csak 48-at, mert szabályozni is kell neki. Abból a szalagból elvileg 2 réteg is elég. A kúszóutakra kell odafigyelni a kivezetéseknél, gyárilag azért van 3mm-el beljebb kezdve minden sor.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Köszi. Viszont így nem kell graetz csak egy kettős dióda.
(#) scooby_ válasza djhans hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Én ugyanezt csináltam, csak 16 menetet tekertem rá. Mondjuk ez függ a visszacsatolástól is. 1 soros tekercs lett, és sima szigetelőszalagból használtam rá 3-4 réteget. Működik. Ez az egyszerűbb megoldás, de nem egy életbiztosítás. Aztán van a másik, hogy szétbontod a tekercseket és a 3 párhuzamos 5V-os ágat sorba kötöd, így gyakorlatilag ugyan így 16 menetet kapsz, csak komplikált a huzalokat nyomon követni. Nekem 2 már így is üzemel!
(#) djhans válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Ma ráküldtem a 3KV-os szig.vizsgálót és jól vizsgázott. Pár táptrafót szétszedtem, némelyik elég gányul volt megcsinálva, teljesen a cséve széléig volt a primer tekerve. Az nagy baj ha kihagytam a kis rézlemezeket belőle? Volt olyan amelyikben nem is volt.
(#) djhans hozzászólása Szept 2, 2013 /

Készen van a táp. 18K visszacsatoló ellenállással 40V-ig szabályozható. Leadja az 5 ampert. Viszont az első kimeneti szűrő ekkor komolyan melegszik, hiába 1,5mm huzalból van. gondolom több vékonyabb párhuzamos szál kellene a skin hatás miatt. A második kimeneti szűrő nem melegszik. Az gyári és litze huzalból van.

Kép 004.jpg

(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Ennyi, így kell ezt csinálni, akkor én valamit elbaltáztam, vagy elnéztem, vagy nem szedtem ki mindent. Én is megcsinálom ezzel a tervvel.
(#) djhans válasza Doncso hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Majd a hűtőbordáknál kell max egy picit hozzáigazítanod a sajátodhoz. Én még a kimeneti kondikat akarom low ESR-re cserélni.
(#) sector99 válasza djhans hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Szép munka ! Megosztanád velünk a kapcsolást és a paneltervet ?
Köszünkük előre is !....
(#) djhans válasza sector99 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /

Persze majd fel fogom tenni. A kapcsolás Gee Lee munkája.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
Következő: »»   137 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem