Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Ekkora terheléstől nem kellene még neki nagyon melegedni, csak ha hosszabb ideig terhelted, ezért van benne a ventilátor. Meg kellene nézni szkópon, hogy milyen a vezérlés amikor rendellenesen működik.
Sziasztok!
Egy AT csatlakozókkal bíró, de indítás szempontjából ATX (van rajta egy földre küldendő külön csati az indításhoz ) rendszerű Aztec redundáns tápot szereltem ki egy szerverből a hétvégén. Elvileg 13A terhelhetőségű a 12V-os ágon ( 5V-on 45A). Régi cucc, kb. 1998 körüli, de olyan védelem és alkatrészek vannak benne, hogy jobban rábíznék bármit, mint a mai LC-POwer, Chieftec, stb csodákra. A következőt csinálja: Egy rádió adó-vevőt hajtok vele, de 6-8 Amper áramfelvételnél elkezd gerjedni a rádió, pedig a feszültség nem esik, csak 0,1 Voltot. Kondi lehet? Vagy Jobban be kell terhelnem az 5V-os ágat? Köszi!
Szia!
Szerintem ha a 12V ágat használod, akkor kösd át oda a vezérlőic figyelését, hogy azt a feszültséget stabilizálja a táp. Ekkor az 5V -ot nem kell külön terhelni. Lehet ez meg is oldja a problémád. Ha nem javul a gerjedés, esetleg a 12V oldalon a pufferkondikat érdemes LOW-ESR típusra kicserélni.(gyárilag is ilyenek vannak benne)
Rakj rá egy szkópot, és nézd meg, hogy hány mV a zaj a kimeneten. Esetleg egy-két LC-taggal lehetne szűrni rajta.
Igen, erre gondoltam én is, ránézek szkóppal, na ilyenkor nem baj a két csatorna. Az érdekesség az, hogy üresen pöfög, és úgy is melegszik egy kicsit, nem nagyon de érezhető hogy valami van.
szenes képek, volt itt csattanás, durranás, szikra, meg egy kis láng is füsttel Bővebben: Link Na , akkor előlről az egészet. Érdekes volt, izzó rajta a szekunder oldalon, épp terheltem, gondoltam nézem szkóppal a trafó szek oldalát, tekergetem a potit, szépen változott is a kitöltési, egyszer csak megindul a problem. Akkorát ugrottam helyből.
Szép. Ekkora amortizációt PC tápban még nem láttam.
Akkor valamit azért tudok. Pedig annyi volt, hogy a 12v 50w-os izzóval terheltem, közbe néztem a szekunder tekercset, kis túllövésű négyszöget láttam, gondoltam tekergetem egy kicsit a feszültség potit, ekkor szépen változott is a kitöltési tényező, majd a következő pillanatban pákk, akkorát ugrottam hirtelen. Nem baj, nem adom fel, érdekes a dolog számomra.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
Szia !
A primer oldal nem volt biztosítva, vagy túl nagy volt a biztosítás ? A kapcsolóüzemű tápokkal való kísérletezéshez érdemes egy 250 W-os HG fojtót sorba kötni a primer ágba.
Hát igen, de ez most így járt szegény, majd a következőnél nem leszek ennyire óvatlan, de a fene gondolta volna, hogy egy pillanat alatt rommá ég. A HG fojtó , az HgLi lámpa előtétje lenne? Ha igen, ez miért jó? Mit csinál? Jobb mint egy izzó, vagy nagyobb teljesítményű soros ellenállás a primer körbe?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
Amikor "divatba" jött az ORION VIDEOTON pump tápegység a TV technikában annyi sok hasonló eset történt hogy egy életre megtanultam fojtó nélkül nem kezdek a javításához.
A lakásban az össszes TV mind így üzemel most is.
Szia!
Szép! . Soros izzó nem volt közbeiktatva?
Jobb mint az izzó, vagy előtétellenállás.
Egy 250 W-os higanygőz fojtó kb. 1 A rövidzárási áramot szolgáltat, ez még nem csinál rombolást a tápban ha a kapcsoló tranzisztor zárlatos lesz.
Akkor az amire gondoltam, egy HgLi fojtó. De az meg tudod mondani miért jobb mint egy ellenállás, vagy izzó? Nem tudom ,csak kérdem.
Az izzó és az ellenállást tartalmazó áramkörben a terhelés növelésére csökken a feszültség,
az izzószál ellenállása hidegen kisebb mint melegen. Az induktiv fojtó esetén a névleges teljesítményig nem csökken számottevően a feszültség.
Szia!
Ilyen előtétet hol lehet venni? Kéne nekem is egy. Eddig izzóval korlátoztam és tényleg a feszültség sokszor kisebb volt a kelleténél. Üdv!
Villanyszerelési üzletben vehetsz ilyet, vagy bontasz egy leselejtezett lámpatestből.
Több típus létezik 80 W 125 W 150 W 250 W és 400 W.
Mindig a védendő táp teljesítményéhez legközelebb levőt érdemes választani. Bocsi a választ Doncsó-nak irtam Használhatsz fénycsőfojtót is többet párhuzamosan kötve. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Ja így már értem. Köszönöm. A leválasztó trafóm kimenetein ki van alakítva egy megszakítás, ahova be lehet iktatni bármit, izzót, ellenállást, de akkor szerzek ilyen fojtót.
Én is átalakítok egy PC tápot labortápnak. Áttekertem a PC táptrafót, a primer maradt a 2x20 menet, a szekunder 2x14 menet 1mm huzalból. 200V 10A-es dupla diódával lesz egyenirányítva. A max fesz 50V van megcélozva 4A mellett. A primer és szekunder tekercsek között 3 réteg kapton szalag van szigetelésnek. 1KV-os szig. vizsgálóval ellenőríztem a trafót, jó volt. Megnézzem 3KV-ossal is? Esetleg szigetelő lakkba áztasam a csévét?
Az 50V/4A miatt kár volt áttekerni, azt alapból tudja, mondjuk nagy áramon inkább csak 48-at, mert szabályozni is kell neki. Abból a szalagból elvileg 2 réteg is elég. A kúszóutakra kell odafigyelni a kivezetéseknél, gyárilag azért van 3mm-el beljebb kezdve minden sor.
Köszi. Viszont így nem kell graetz csak egy kettős dióda.
Én ugyanezt csináltam, csak 16 menetet tekertem rá. Mondjuk ez függ a visszacsatolástól is. 1 soros tekercs lett, és sima szigetelőszalagból használtam rá 3-4 réteget. Működik. Ez az egyszerűbb megoldás, de nem egy életbiztosítás. Aztán van a másik, hogy szétbontod a tekercseket és a 3 párhuzamos 5V-os ágat sorba kötöd, így gyakorlatilag ugyan így 16 menetet kapsz, csak komplikált a huzalokat nyomon követni. Nekem 2 már így is üzemel!
Ma ráküldtem a 3KV-os szig.vizsgálót és jól vizsgázott. Pár táptrafót szétszedtem, némelyik elég gányul volt megcsinálva, teljesen a cséve széléig volt a primer tekerve. Az nagy baj ha kihagytam a kis rézlemezeket belőle? Volt olyan amelyikben nem is volt.
Készen van a táp. 18K visszacsatoló ellenállással 40V-ig szabályozható. Leadja az 5 ampert. Viszont az első kimeneti szűrő ekkor komolyan melegszik, hiába 1,5mm huzalból van. gondolom több vékonyabb párhuzamos szál kellene a skin hatás miatt. A második kimeneti szűrő nem melegszik. Az gyári és litze huzalból van.
Ennyi, így kell ezt csinálni, akkor én valamit elbaltáztam, vagy elnéztem, vagy nem szedtem ki mindent. Én is megcsinálom ezzel a tervvel.
Majd a hűtőbordáknál kell max egy picit hozzáigazítanod a sajátodhoz. Én még a kimeneti kondikat akarom low ESR-re cserélni.
Szép munka ! Megosztanád velünk a kapcsolást és a paneltervet ?
Köszünkük előre is !.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |