Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello! Már bocs, de miket írsz?
- Miből gondolod, hogy 2ms-ig folyik áram? Hogy az után bont az érintkező? Ez után mi történik? Mert zárni fog a záró. A baloldali relé vezérlésében időhazárd van. Ugyan is addig szabadna csak a villanyt kapcsolni a távrángatónak, míg a relé elhagyja az egyik érintkezőt, de még nem érte el a másikat. És ezt az időt honnan lehet tudni? Mi fogja késleltetni? Egyébként szerinted mit fog tenni egy motor 2ms alatt? Maximum koppan egyet. Még egy relé is gondolkodna ezen.. - De a motorkapcsoló relé, mivel bistabil és fix feszültséget kap, állandóan rajta fogja tartani az áramot a motoron. Vagy egyik polaritással, vagy másikkal. De ha csak az üzemállapotból indulsz ki, nemelég egy relé. Hiszen a motor vagy balra forog, vagy áll, vagy jobbra forog. Ez három állapot, egy relének meg csak két állapota van. Avagy itt semmi nem stimmel abból, amit szeretne a kolléga.. ("felejzsd el" ![]() üdv! A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
Sziasztok!
A törpefeszültségű halogén izzók meghajtására használt 230/12V-os "elektronikus trafó" egyen, vagy váltóáramit ad? (Gondolom inkább egyent, mert ha jól tippelek, kapcsolóüzemű tápról van szó. )
Hello! Rosszul gondolod. Váltót ad. Miért egyenirányítanának? A váltóval ugyan úgy ég az izzó. Viszont ha egyenirányítanád, általában leáll az egész.. üdv!
Ezek szerint az a freki jön ki rajta, amin a kapcsolóüzemű trafó üzemel? (Sajnos most nincs nálam a szkóp.)
Eddig a két relés kapcsolás ami biztosan tuti csak annyi hogy ehhez még kellene valami kapcsolás ami egyszer az eggyik aztán a másik relét indítja.
elvileg a hálózatban is jelenlévő 50-60 hz- nek kell rajt lenni
(egyenirányítani nem szoktak halogén izzóknak mivel ahhoz igen nagy teljesítményű hidnak kellene bennt lenni ami elbírja az igen magas áramfelvételt + felesleges)
Jóreggelt! Ha alszol, akkor ne írj!
![]() - Nem baj, hogy itt a rajz? - Gondolod, hogy egy kapcsolóüzemű tápnál 50Hz van? De ez itt még nem Amerika, hogy ráadásul 60Hz legyen.. Menj aludni! üdv!
már szinte horkolok és hertzekkel álmodok
![]() ![]() bár euszabványszerint 230V ami nálunk valamiért csak 190V a lakásban. Ezekszerint itt már semmisem egyforma ![]() A kapcsoló üzemü nem egyenirányított tápnál nem egy kismegszakító gondoskodik a kimenőfeszültség leválasztásáról? (ezt csak úgy azért kérdezem mert ez viszont engem is érdekelne)
Ennél a bc 557-et helyettesíthetem bármely pnp tranzisztorral?
Valamit nagyon keversz! A kismegszakító az egy biztosító berendezés (népszerűen automata biztosíték) leginkább a vezetéket és egyéb szerelvényeket védünk vele a villamos hálózaton. Elektronikus kütyükhöz lassú. Ráadásul nem is választ le, csak ha ki van kapcsolva, de akkor ugye áram sincs.
A kapcsolóüzemű tápokban a hálózati leválasztást ugyanúgy trafó intézi mint egyébként, csak sokkal kisebb is elég, a magas frekvencia miatt. Egyenirányítják a bejövő 50Hz-et, majd szaggatva rákapcsolják a trafóra, csak a freki nem 50Hz hanem nagyságrendekkel magasabb. Aztán, hogy ezt egyenirányítják e vagy sem, már alkalmazás kérdése. Nagyon röviden, egyszerűen fogalmazva.
Bármellyel nem, csak olyannal, amelynek nagyon hasonlóak a paraméterei.
Mondom hogy alszol.. De Új definíció született!
![]() "Kapcsolóüzemű az a táp, amelyiken van kapcsoló, vagy kismegszakító!" ![]() Világosítsd már fel a kapcsoltopikos társaságot mert teljesen el vannak tévedve! - Lehet, csak PNP legyen, és elbírja a relé áramát.. Jóéjszakát!
Sziasztok! Tudnátok olyan időzítő kapcsolást mutatni, ahol egy-egy potméterrel állítható egy relé ki és a bekapcsolási ideje, egymástól függetlenül, ismétlődve? Mindkét funkcióhoz 1-30perc közötti kapcsolási idő kellene.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Hello! Ha ez megfelel, feljebb megtalálod a rajzát is. üdv!
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hogy a PIC 12F628-12F629 et tudom programozni az 5V PIC égetőről? A leírásaiban mit kell nézni? milyen címszóval szerepel?A Választ előre is köszönöm!
Sziasztok!
Egy 6V-os tekercsű relét lehet használni 5V-ról? National HB2-DC6V 30401B; 1A125VAC, 2A30VDC
Szia!
Igen, lehet, mert azon a feszültségen még képes stabilan behúzni.
Talán. De mérd meg. Változtatható feszültségű tápból adjál rá feszültséget, miközben méred. Megjegyzed a meghúzási feszültséget, majd csökkentve, az elengedési feszültséget. A kontaktusra szakadásjelzőt (pl. ellenállásmérőt) kötve jelzi a kontaktus zárását, elengedését.
Pontosabban áramot kellene mérni, mert a relé árammal működik, csak ismert a tekercs ellenállása, akkor feszültséget is mérhetsz, és ohm törvénnyel átszámolhatod, ha szükséges.
Én egy 4,5V-os zseblámpaelemmel próbáltam ki. Hozzáérintettem a tekercs kimeneteihez és határozottan kattant, amikor pedig levettem az elemet, akkor megint kattant. Inkább megkérdeztem itt is, de akkor talán működhet.
Általában így van. Azért írtam, hogy talán. A mérést azért javasoltam, mert akkor pontosan meg fogod tudni a kapcsolgatás határait. Ha ezen belül némi tartalékkal vagy, akkor megfelelőnek minősítheted. Ha az alsó határ közelében van az érték, akkor előfordulhat bizonytalan kapcsolás, és Murphi törvényének megfelelően a nem kapcsolás a legrosszabbkor fog jönni.
Sziasztok!
Hogyan kell kiszámolni, hogy milyen hosszú huzalantenna kell egy adott frekvenciájú középhullámú adó vételére? Pl. 540kHz-re mekkora antenna kell rossz vételi körülmények esetén? (A solti nagyadótól kb. 700km.) Egy jó érzékenységű, csöves Videoton rádiót használnék, annak van középhullámú antennabemenete. A földelés nem gond, ha a védőföld zajos, akkor a vízvezetékre földelek, vagy akár leverek egy vasat. Az antennától a jelet milyen kábelen szokás vezetni középhullámon? Tudom, hallgatható az adás az interneten, de most a rádióvétel érdekel. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Szia!
A lehető leghosszabbra készítsd el és a végét szigetelten erősítsd fel. A rádióhoz akár a saját antennavezetékével is kapcsolódhatsz, mert ehhez nem kell semmilyen különleges megoldás. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Egy negyedlambdás antenna lenne a legjobb. (A lambda a hullámhossz jele.)
lambda=c/f, ahol c a fénysebesség, az f pedig a frekvencia. Mindkét mennyiséget alapegységben beírva, a hullámhossz méterben jön ki. Az 540 kHz-es jel hullámhossza 555,5 méter, ennek a negyede 138,8 méter. Ha tudnál ilyen magas antennát építeni (felengedni léggömbbel ![]() Mivel ilyet valószínűleg nem tudsz megvalósítani, ahogy kadarist írta, minél hosszabb antennát rakj rá, és minél magasabbra...
Valamint minél magasabbra, és az adó irányára merőlegesen feszítsd ki. A jó földelés sem árt, ha van.
Szia!
Elvileg igen,de ki is próbálhatod ha ráadod a feszt és halkan kattanik akkor jó.
Igen működni fog!
(maximum annyi hogy gyengébben húz be a relé) A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
Sziasztok!
Tudtommal a jelenlegi kapcsolóüzemű Nokia töltők pontosan 5V-ot adnak. Ha egy elromlott hálózati töltő vezetékét felhasználva építek egy autós töltőt, akkor megfelel egy 7805-ös stabilizátor? A zavarszűrő kondikon kívül gondolom nem kell más. Ha melegedni fog, egyszerűen rácsavarozom a karosszériára, a drót meg majd kijön valahol.
Hello!
"Ha egy elromlott hálózati töltő vezetékét felhasználva építek egy autós töltőt" mi köze a vezetéknek a töltőhöz. ![]()
én 7905 el csináltam egy ilyet és kiválóan működik akár egy 9V-os elemről is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |